Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1991-12-14

Medverkande

Thomas Funck
Kalle Stropp, Grodan Boll, papegojan, Plåt-Niklas m fl

Thorsten Flinck
Tonto-Turbo

Peter Dalle
Tonto-Turbo

Claes Månsson
Tonto-Turbo

Åsa Bjerkerot
Kottegrön

Eva Funck
Drottekottningen

Visa alla medverkande

Handling

Den godmodiga Grodan Boll, vars favorituttryck är "Hörrru!", får en dag se något besynnerligt i skogen. Med sin bästa vän, gräshoppan Kalle Stropp, beger han sig iväg för att ta reda...

Visa hela handlingen

Press

Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr togs välvilligt emot av kritikerna, varav flera nostalgiskt mindes figurernas tidigare äventyr. I konkurrens med tre andra tecknade filmer...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Thomas Funck Kalle Stropp, Grodan Boll, papegojan, Plåt-Niklas m fl (röster)
Thorsten Flinck Tonto-Turbo (röster)
Peter Dalle Tonto-Turbo (röster)
Claes Månsson Tonto-Turbo (röster)
Åsa Bjerkerot Kottegrön (röster)
Eva Funck Drottekottningen (röster)
Stig Grybe (röster)

Bolag

Produktionsbolag Cinemation AB (för)
Samproduktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sandrew Film & Teater AB
TV3 AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1992
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Den godmodiga Grodan Boll, vars favorituttryck är "Hörrru!", får en dag se något besynnerligt i skogen. Med sin bästa vän, gräshoppan Kalle Stropp, beger han sig iväg för att ta reda på vad det är. På vägen träffar radarparet sina kamrater Papegojan Ragatha och Plåt-Niklas. Den senare är en robot med propeller på ryggen och tillika uppfinnare. Av skrot konstruerar han en kikare med vilken de kan se att det konstiga i skogen är två flaggor som signalerar ett nödrop.

De anordnar genast en hjälpexpedition, där Papegojan Ragatha får ansvara för flygspaningen. I skogen möter de ännu en vän, Räven, men han vet inte heller något om nödsignalen. En flygrapport från Papegojan Ragatha kan dock meddela att en upphissad vindbrygga är funnen. Det bor någon på andra sidan av en bäck.

Medan Grodan Boll simmar över får Kalle Stropp flyglift med Plåt-Niklas. Grodan Boll försvinner dock utför ett vattenfall och hamnar i en underjordisk grotta. När Kalle Stropp letar efter honom omringas han plötsligt av en massa tallkottar. Efter en stund förs Grodan Boll med av en galopperande hop gråsuggor och hamnar på samma plats.

De har kommit till Kottland och får där träffa kottefolkets kung och drottning. Det är de som sänt nödsignalen och håller nu en vild bal för att fira att någon har kommit till deras hjälp. En helikopter landar och stör balen. Kottarna säger "Nu är de här igen!". Ut stiger tre kostymklädda herrar från bolaget Tonto-Turbo. Det framgår snart att de planerar att hugga ned skogen. Kalle Stropp och Grodan Boll försöker diskutera med dem men hörs inte i ljudet från helikopterbladen. In i helikoptern hoppar dock kottarnas största busfrö, flickan Kottegrön. När Kalle Stropp och Grodan Boll försöker hjälpa henne lyfts de också iväg med helikoptern, endast för att falla av när de är högt uppe i luften. De räddas av Kalle Stropps skört som används som fallskärm, men de landar mitt i skorstenen på en ångbåt. Till deras undsättning kommer Plåt-Niklas, som hittat dit tack vare sin telepatifax.

De stiger i land mitt i natten i en ödslig stad. Med hjälp av Plåt-Niklas sökare finner de helikoptern, som dock hinner ge sig iväg för att sedan landa på innegården till Gripsholms slott. När de väl har tagit sig dit är helikoptern tom. I slottet avslöjar de tre finanshajarna från Tonto-Turbo att de planerar att bygga om slottet till ett hypermodernt lyxhotell. Sedan ska de hugga ned Kotteskogen och flytta slottet dit. Allt detta kan bli möjligt enbart genom en hemlig datadiskett.

Medan de står och planerar sina skumraskaffärer har Kottegrön lyckats tejpa fast en av skurkarna vid ritningen över slottet. Intrasslade i tejpen tappar skurkarna disketten som hamnar i händerna på Grodan Boll och Kalle Stropp. Efter en vild jakt lyckas skurkarna få tag på disketten, medan Grodan Boll och Kalle Stropp faller ned i brunnen på gården. När de väl räddats upp därifrån av Plåt-Niklas så har skurkarna flugit iväg med helikoptern. Med hjälp av Plåt-Niklas spaningsfax får de dock reda på att skurkarna är på väg till Tanto-Turbos kontor.

Medan Plåt-Niklas åker hem med Kottegrön till Kotteland, beger sig Grodan Boll och Kalle Stropp till Tanto-Turbos kontor. På kontoret prövar skurkarna med datorns hjälp hur slottet och Kotteskogen kommer att se ut och demonsterar hur disketten fixar bygglov, flyttlov, hugglov, bugglov och sportlov. En protest hörs från Grodan Boll, som tillsammans med Kalle Stropp tagit sig in på kontoret. De tre skurkarna övermannar dem, och försvinner för att gå på Nobelfesten, dit de är bjudna.

Kvarlämnade på kontoret sätter sig Kalle Stropp och Grodan Boll misslynta på en hög disketter, men halkar ned i en papperskorg tillsammans med några av dem. En av skurkarna återvänder för att ta med sig den viktiga disketten, men tar fel diskett. Kalle Stropp och Grodan Boll matar in den diskett de tror är den riktiga, men får inte igång datorn. Grodan Boll går in i datorn för att fixa det hela och hamnar mitt i ett dataspel, där han blir jagad av en galen hund. När han till slut blivit utspottad av datorn kommer skurken på nytt och får denna gång med sig rätt diskett.

Kalle Stropp och Grodan Boll beger sig också till Stadshuset och Nobelmiddagen, där de dock blir utslängda. Just när de börjat tappa modet dyker Plåt-Niklas upp i en ubåt. Med sig har han Kottegrön. Med den senare i spetsen går de till husets baksida, där alla utom Plåt-Niklas sugs in i ventilationen och in i köket. De gömmer sig i olika glasskreationer och följer med glassparaden in på Nobelmiddagen. En dam upptäcker dem och börjar skrika. Som sig bör i sådana här högtidliga sammanhang håller Grodan Boll tal och berättar vad skurkarna från Tanto-Turbo tänker göra med Kotteskogen. Räven dyker plötsligt också upp och dansar och sjunger på bordet.

Under uppståndelsen tar Kottegrön disketten ur innerfickan på en av skurkarna. På nytt uppstår en vild jakt, som slutar med att Grodan Boll och Kalle Stropp ligger hopplöst fångade under disketten. Till deras räddning kommer oväntat Kottefolket, som med dragna tallbarr väller ut ur ubåten. När skurkarna flyr snappar Papegojan Ragatha upp disketten med näbben. Skurkarna hamnar i vattnet, men räddas upp i ett badkar av Plåt-Niklas. När Papegojan Ragatha ska hurra tappar hon disketten, som hamnar i vattnet och sjunker.

I Kotteland är kungen lycklig för att hans rike har räddats. Under stora festligheter tackar han Kalle Stropp, Grodan Boll och Papegojan Ragatha. Plåt-Niklas har gjort skurkarna fogliga och givit dem en ny sysselsättning: fårklippning.

Censur / granskning

Censurnummer 131143
Datum 1991-12-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2269 meter
Kommentar Aktlängder: 494-489-495-513-278 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2269 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr togs välvilligt emot av kritikerna, varav flera nostalgiskt mindes figurernas tidigare äventyr. I konkurrens med tre andra tecknade filmer som också hade julpremiär och slogs om familjepubliken - de amerikanska Rock*a*Doodle, Bernard och Bianca i Australien och Resan till Amerika -Fievel i Vilda västern - så gick Kalle Stropp och Grodan Boll i de flestas tycke segrande ur striden. Flertalet ansåg också att filmens bästa scen var när Grodan Boll jagas i ett dataspel. Peter Gissbergs konstnärliga bakgrunder framhölls också.

Sven E Olsson, Arbetet: "Det här är en film som säkert kommer att roa både stora och små barn. Med Jan Gissbergs rejält tecknade figurer, påhittiga bakgrunder och ofta pastelläckra sommarscenerier. Med en del hisnande jakter, lite dråplig situationskomik och lagom blandning av svensk sävlighet och dito miljöer. Med röster som alla är hör- och ofta också underbara. Och med en sekvens - där Grodan gått in i ett dataspel och nästan jagas till döds - som förtjänar att bli klassisk.

Visst är filmen aningen för lång. Nog upprepar den sina jakter på en viktig diskett. Något stör väl ryckigheten i rörelserna. Och möjligen är jag ett offer för sentimentala minnen av Thomas Funck i radion.

Men jag framhärdar. Den här animerade långfilmen bjuder på fin familjeunderhållning. "

Hanserik Hjertén, DN: "Och figurerna matchar muntert varandra som i alla lustiga sagor: syrsans aristokratiska tillknäppthet, grodans bredkäftade folklighet, papegojans naturliga flygfärdighet och plåtgubben som robotålderns svävande mirakel.

Animerade äventyr jämför man ju gärna med Disney-filmerna. Även om Funcks och Gissbergs film saknar deras virtuositet så saknar den också förtjänstfullt deras sentimentalitet och våldsförtjusning.

Den kan förefalla lite enkel och fyrkantig i sin miljövårdande bussighet. Men egentligen är den rätt raffinerad när den låter de spralligt tecknade figurerna framträda mot en fond av akvarellmjuk naturpoesi, signerad Peter Gissberg.

Ett fyndigt sätt att fånga det roligas mening i ett ögonkast!"

Jeanette Gentele, SvD: "Jag funderar på vad det är som gör den här kvartetten så charmig. Kanske är det småskaligheten. När Fievel i vilda västern åker utför vattenfall i New Yorks kloaker, då åker Grodan Boll i en rännil under en sten. När Bernard och Bianca flyger albatross över Ayers rock, då flyger Kalle Stropp över en å med Plåt-Niklas. Och det är ändå precis lika spännande.

Men framför allt känner man att det råder en verkligt genuin vänskap mellan dessa fyra egendomliga figurer. En vänskap som är ovanlig i film överhuvudtaget.

Särskilt svindlande kan man inte kalla Kalle Stropps och Grodan Bolls äventyr om man jämför med deras amerikanska kollegers, men hjärtevärmande. Nej, inte ska några dumma direktörer från Stockholm få komma och bygga hotell i Kotteskogen, så länge vi -Grodan och Kalle-fans- lever och kan säga Hörru."

Jens Peterson, AB: "Det är vänligt, och gjort för de mindre som inte bekymrar sig över slumpens roll i intrigen.

Det är aktuellt, med parabolantenner på Plåt-Niklas och en datadiskett som dyrgrip i mysteriet. Bästa scenen kommer när Grodan Boll råkar hamna inne i ett TV-spel.

Jag tycker mycket om Peter Gissbergs bakgrunder, som ibland vågar vara konstnärliga i stället för realistiska. Men han återskapar också Stockholmsmiljöer perfekt. Jan Gissbergs figurer är också lyckade, inte minst nykomlingarna, det tuffa kottefolket.

En trevlig familjefilm som visar att hjärta och entusiasm ger minst lika bra slutresultat som Hollywoods miljoner och datorer."

Kommentar Svensk filmografi

Mångsysslaren Thomas Funck (f 1919) debuterade som vuxenförfattare, men det är med historierna om Kalle Stropp och Grodan Boll han har blivit känd. Kalle Stropp dök upp i en saga som Funck berättade för en sjuk pojke. Funcks fästmö skickade in historien till radion, där den 1945 lästes upp för första gången av Manne Grünberger (1912-77). 1946 debuterade Funck i norsk radio med egna visor till gitarrackompanjemang och samma år gav Radiotjänst hans pjäs Kalle Stropp på resa.

Sedan radion satt upp bl a Kalle Stropp och lopporna (1952) gestaltade Funck 1954, i radioteatern Kalle Stropps resa till månen, för första gången själv gräshoppan. Senare samma år fick lyssnarna stifta bekantskap med den godmodiga Grodan Boll, som snabbt blev en publikfavorit med sitt stående uttryck "Hörrru!". Efterhand följde Funcks andra figurer Hönan, Papegojan Ragatha, Räven och Plåt-Niklas. Men det var först när Funck själv började svara för röster, ackompanjemang, sång och ljudeffekter, som de stora framgångarna kom.

1954 utgavs den första grammofonskivan med Kalle Stropp och Grodan Boll (en 78-varvare). Året därpå började Nils Egerbrandt (f 1927) göra en tecknad serie om radarparet i veckotidningen Husmodern. Med Kalle Stropp och Grodan Boll som dockor deltog Funck 1955 i en provsändning i TV från gamla Odéonteatern i Stockholm. Med dockorna uppträdde han också på Skansen, Gröna Lund och på stadsteatern i Göteborg.

Den första boken med Funcks figurer gavs hösten 1955 ut på Tidens förlag, med illustrationer av Einar Norelius (1900-85). Den 18 december hade pjäsen Kalle Stropp, Grodan Boll och deras vänner premiär på Oscars i Stockholm. För regin svarade brodern Hasse Funck (f 1917). Som Kalle Stropp kunde man se Jan Malmsjö (f 1932) och Grodan Boll gestaltades av Eric Stolpe (1919-90). Med pjäsen som förlaga regisserade Hasse Funck 1956 en långfilm i färg med samma namn, men rollerna övertogs i filmen av Erik Sjögren respektive Thor Zackrisson (f 1932), den senare i sin filmdebut. Rösterna stod dock Thomas Funck för. Filmen hade också dockanimerade inslag. Thomas Funck fick 1957 Folket i Bilds filmpris.

Även om 1950-talet kanske var det årtionde då Kalle Stropp och Grodan Boll var som allra populärast har de fortsatt att dyka upp i olika medier. Under 1960-80-talen turnerade Funck med sina figurer (gestaltade av skådespelare) i bl a folkparkerna. Ett vishäfte med Grodan Boll-melodier gavs ut 1968. Ett samarbete mellan Anita Lindman (född 1932), Televinken och Grodan Boll inleddes i radio 1970 och resulterade 1973 i en gemensam julkalender i radio.

1980 dök Kalle Stropp och Grodan Boll upp i nya radioserier på somrarna. Det var efter att ha lyssnat på serien Radio Kallopps 1981 som animatören Jan Gissberg (f 1948) tog en första kontakt med Thomas Funck.

Jan Gissberg knöts 1970 till animationsstudion Team Film, som drevs och ägdes av Stig Lasseby (1925-97), och 1976 var han med om att där göra Sveriges första helt animerade långfilm, Agaton Sax och Byköpings gästabud. Tillsammans har Gissberg och Lasseby sedan gjort bl a långfilmerna Pelle Svanslös (1981/26) och Pelle Svanslös i Amerikatt (1985/21). År 1982 bildade Jan Gissberg tillsammans med sin bror Peter Gissberg (f 1952) och Lars Emanuelsson (f 1956) animationsstudion Cinemation AB. Studion har sedan gjort bl a kortfilmen Bill och hemliga Bolla (1984).

Thomas Funck och Jan Gissberg diskuterade tillsammans fram hur figurerna skulle se ut och under julhelgen 1987 hade den 30 minuter långa animerade filmen Kalle Stropp och Grodan Boll biografpremiär (visad i SVT Kanal 1 30.11.1991). Redan året dessförinnan hade planerna och manusarbetet på en långfilm med figurerna inletts och 1988 påbörjades inspelningen av den. Med en budget på 13 Mkr färdigställde sedan Gissberg sin fjärde tecknade långfilm, Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr.

Filmen valdes 1992 ut för att deltaga i den officiella tävlingen för barnfilmer, Kinderfilmfest, som ingår i Berlinfestivalen. I september 1993 hade filmen premiär i Tyskland och mottogs då med blandad kritik.

Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr deltog också i Cannes Junior 92, som utgör barn- och ungdomsdelen av Cannesfestivalen, och fick där ta emot ett hederspris.

Jan Gissberg tilldelades en Guldbagge för "hans gladlynta tolkning av Thomas Funcks sagovärld i Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr".

Visningar

Sverigepremiär 1991-12-14 Sandrew Göteborg Sverige 83 min
1991-12-14 Metropol Malmö Sverige 83 min
1991-12-14 Filmstaden 2 Stockholm Sverige 83 min
1991-12-14 Olympia Stockholm Sverige 83 min
1991-12-14 Victoria 1+2 Stockholm Sverige 83 min (samt ytterligare 1 plats)
TV-visning 1996-12-26 TV4 Sverige 79 min
1998-01-01 TV4 Sverige 79 min
1999-01-01 SVT1 Sverige 79 min
2002-09-08 SVT1 Sverige 79 min
2002-12-31 SVT1 Sverige 79 min
Cinemateksvisning 2017-10-08 Filmhuset Stockholm Sverige

Utmärkelser

Festivalpris Cannes 1992 (hederspris i barn- och ungdomfilmsklassen /Cannes Junior/)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2249


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2259


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2269


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2269


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2269


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2269


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd DAT


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KALLE STROPP OCH GRODAN BOLL PÅ SVINDLANDE ÄVENTYR
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KALLE STROPP OCH GRODAN BOLL PÅ SVINDLANDE ÄVENTYR


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KALLE STROPP OCH GRODAN BOLL PÅ SVINDLANDE ÄVENTYR
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr.
Omfång Ca 230 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Färg papper 10
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?