Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel En gång i Sverige
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1992-02-14

Handling

1990. Nickebo, ett litet samhälle tre mil nordväst om Kalmar. Det är sommar. Filmen koncenterar sig på en grupp yngre och några äldre män. De flesta männens liv i byn kretsar kring två...

Visa hela handlingen

Press

De tidningar som skrev om filmen hade så gott som alla positivt präglade recensioner, där man tyckte att trion Gilbe, Källström och Tunegård ännu en gång gjort levande film av trivial...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel
Söktitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Triofilm AB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sveriges Television AB TV2 (Malmödistriktet)
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1992
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium Sveriges Television Filmlaboratoriet (16 mm)
FilmTeknik AB

Handling

1990. Nickebo, ett litet samhälle tre mil nordväst om Kalmar. Det är sommar. Filmen koncenterar sig på en grupp yngre och några äldre män. De flesta männens liv i byn kretsar kring två saker - fotbollslaget Nickebo IK, som ligger i division VI, och jakt i skogarna. När laget spelar match är många i byn där för att titta på, och de flesta verkar ha synpunkter på spelet.

Mitt i sommaren är det dessutom fotbolls-VM i Italien, och en grupp män från byn åker dit för att festa och heja fram det svenska landslaget. Som bekant gick det inte så bra. När en av dem kommer hem, lämnar hans flickvän honom. Sakligt konstaterar han att det kanske varit lite väl mycket fotboll och jakt för hans del.

Men livet i byn går vidare i en stilla rytm. En annan av fotbollsfantasterna och spelarna i Nickebo IK gifter sig. Barn döps. En gammal man vi besökt några gånger i filmen dör och begravs. Det spelas fler fotbollsmatcher, där matchbollarna sponsras av lokala näringsidkare som Svenssons Motorverkstad och BK:s VVS- och Oljeservice.

På ytan ser allt ut som en svensk idyll, men det finns även mörka sidor i Nickebo. Sågen har lagts ner. Bönderna får på ett LRF-möte beskedet att framtiden för spannmåls- och köttproduktion ser dyster ut. En man berättar att hans bror anmält honom för tjuvjakt på deras gemensamma jaktmarker och att jakten är en vanlig orsak till ovänskap i trakten.

Emellanåt hälsar vi på hos en jazzfanatiker och hötorgskonstnär, vars favoritmotiv är yppiga kvinnor i korsett som gärna vänder sin frodiga bak åt betraktaren. Vi ser grisslakt, hemvärnsövningar, knattefotboll, lerduveskytte och hör folk tala om både stora och små ting mitt i vardagen. I Nickebo. En gång i Sverige.

Censur / granskning

Censurnummer 131228
Datum 1992-02-03
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2636 meter
Kommentar Aktlängder: 585-539-592-555-365 = 2636 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2636 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De tidningar som skrev om filmen hade så gott som alla positivt präglade recensioner, där man tyckte att trion Gilbe, Källström och Tunegård ännu en gång gjort levande film av trivial svensk vardag. Arbetet anmälde dock en avvikande mening.

Hanserik Hjertén, DN: "Det är kring klubben och dess symboliska öden i gärdsgårdsserien filmen rör sig. Den består av fragmentariska avsnitt som får berätta för sig själva, utan kommentarer, och som föredrar individen framför de svepande överblickarna. Därmed är det väl en del man inte får veta, men i gengäld gör filmen ett levande intryck. Det som händer är annars föga märkvärdigt, det är den lilla världen med bröllop och barndop, grisslakt och hemvärnsövningar och Arlabilen som hämtar mjölken.

Äventyrligast är Italienresan till fotbolls-VM, originellast mannen som målar svällande kvinnostjärtar. Vad filmkillarna tänker vet man inte alltid, men det mesta betraktas med humoristisk ömhet, som i det underbara avsnittet där två gubbar lamenterar kring ett krånglande dörrlås. Man kunde kalla det för en trivialitetens höga visa, för det handlar om det vanliga, det svenska, det trygga, det som ännu finns i Nickebo, fast En gång i Sverige får det att låta som om nuet redan tillhör det förgångna. Man ser det inte utan blandade känslor, för idyller är trånga, och därmed återspeglas väl också vår kluvenhet inför andra och osvenskare världar, som exempelvis EG. Men så här ser vi ännu ut. Gack och skåda!"

Bernt Eklund, Expr: "Gilbe, Källström och Tunegård är mästerliga skildrare av svensk landsbygd. Deras porträtt av Sjöbo för några år sedan var storartat. Bilden av Nickebo är av besläktat slag. En annars tystlåten verklighet presenteras med talande bilder. Än en gång visar de med tilltalande tydlighet att även det minsta samhälle befolkas av individer, av människor som tvärs genom allt gemensamt är oföränderligt särpräglade personligheter."

Annika Gustafsson, SDS: "Egentligen ligger ett starkt och sorgset drama under ytan i En gång i Sverige. Det som händer i Nickebo är givetvis inte bara av lokalt svenskt, inte ens bara småländskt, intresse utan har det allmängiltigas drag. Men såsom Ebbe Gilbe och hans medarbetare strukturerar sin film riskerar dramatiken att sjunka undan. Jag efterlyser förvisso inte action och snabba, häftiga klipp. Däremot tror jag att man hade fått en intressantare och mer engagerande film om temperaturen höjts några grader.

Jag utgår ifrån att Gilbe/Källström/Tunegård inte bara dokumenterar för eftervärlden utan också vill ställa frågor och debattera tillvaron i Nickebo. Diskussionen hade definitivt blivit livligare om filmarna lite tydligare hade lyft fram sina synpunkter."

Maria Rudberg, Arbetet: "Den pretentiösa titeln passar illa. Det är inte bara för att kvinnornas nästan kliniska närvaro verkligen är anmärkningsvärd - när man, som i detta fall, faktiskt utger sig för att skildra livet i en by, alltså då inte enbart det manliga.

Då kunde vi väl ha förståelse för att Gilbe & co helst och bäst skildrar män.

Men det är ju också det att filmen ger en så ytterst begränsad bild av det mångskiftande liv som väl måste finnas i Nickebo lika väl som annorstädes. (-)

Visst har dessa bilder ett rent dokumentärt värde. Men det borde ha gått att få ut bra mycket mer av fyra månaders filmande bland människor med alla åldrar och minst två kön. Filmen är helt enkelt långtråkig."

Kommentar Svensk filmografi

En gång i Sverige är en uppföljare till den kritikerrosade dokumentärfilmen Så går ett år - Tiden i Sjöbo (1988/17). Liksom denna är En gång i Sverige en film som inriktar sig på det vardagliga, det som många skulle kalla trivialiteter - såsom recensenterna gör. Det perspektivet anger upphovsmännen själva som vägledande för deras film, något man kan läsa i deras kommentar i pressmaterialet, där de bl a skriver:

En gång i Sverige är en uppföljare till den kritikerrosade dokumentärfilmen Så går ett år - Tiden i Sjöbo (1988/17). Liksom denna är En gång i Sverige en film som inriktar sig på det vardagliga, det som många skulle kalla trivialiteter - såsom recensenterna gör. Det perspektivet anger upphovsmännen själva som vägledande för deras film, något man kan läsa i deras kommentar i pressmaterialet, där de bl a skriver:

"Barnen, runt 30, flyttar tillbaka efter några år i lägenhet inne i Kalmar. Pendlar till jobbet i stan, Volvo och Arla. Föräldragårdarna är renoverade, Myresjöhus och Anebyhus växer upp längs bygatan. Och så finns fotbollen och Nickebo idrottsklubb. Ljungvallen, fotbollsplanen som ligger så vackert mellan kohagarna och skogen, är faktiskt något av ett centrum i trakten. Sen åratal ligger Nickebo IK stadigt förankrad på nedre halvan i division VI, den lägsta av serier, gärdsgårdsserien. Och så klart spelar man mest på skoj och gör sig inga illusioner, som en och annan kanske en gång gjorde, om det stora, skapande spelet, om genialiteten.

Men ändå - det plötsliga allvaret när signalen går! Också här på Ljungvallen i Nickebo kan någon gång de magiska ögonblicken uppstå, då allting tycks möjligt. Och i Livet som i fotbollen - våra vanliga vardagliga, svenska liv utspelar sig mestadels i gärdsgårdsserien, de flesta av oss är inga genier. Ändå - våra livs rikedom. Dessa ögonblick!"

Inspelning

Nickebo Sverige Samhället ligger 3 mil nordväst om Kalmar.

Visningar

Sverigepremiär 1992-02-14 Fågel Blå Stockholm Sverige 96 min
Festivalvisning 1992-02-05 Hagabion Göteborg Sverige 96 min (Göteborg Film Festival)
1992-02-08 Nationalbion Göteborg Sverige 96 min (Göteborg Film Festival)

Ämnesord

DK Dokumentärfilm
DK Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2628


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2636


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN GÅNG I SVERIGE


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel En gång i Sverige. Once in Sweden.
Omfång 15 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel En gång i Sverige.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?