Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Testet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-03-28

Medverkande

Bo Brundin
mannen på gatan

Handling

Inga, en ung svensk flicka, funderar högt om barn, livet och kärleken tillsammans med sin franske vän Richard timmarna innan beskedet från en graviditetstest.

Press

Både ris och ros - inte sällan blandade i samma artikel - mötte filmen vid biopremiären. De flesta kritikerna tyckte att Zacharias intentioner var lovvärda men att resultatet inte riktigt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Ljussättare
Smink
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Ann Zacharias Inga
Jean-François Garreaud Richard
Bo Brundin mannen på gatan

Bolag

Handling

Inga, en ung svensk flicka, funderar högt om barn, livet och kärleken tillsammans med sin franske vän Richard timmarna innan beskedet från en graviditetstest.

Censur / granskning

Censurnummer 126740
Datum 1987-03-25
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2782 meter
Kommentar Aktlängder: 476-399-476-473-488-470 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2782 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Både ris och ros - inte sällan blandade i samma artikel - mötte filmen vid biopremiären. De flesta kritikerna tyckte att Zacharias intentioner var lovvärda men att resultatet inte riktigt höll måttet:

Björn Samuelsson, AB: "I en två timmar lång intim relationsgymping knådas manligt mot kvinnligt och i någon mån svenskt mot franskt. Det är filmiskt och skådespelarmässigt bitvis förbluffande självklart och trovärdigt. (-) Men problemet är att Zacharias satt sig i sinnet att säga allt och gärna två gånger, och att säga det via truten snarare än så att säga via filmmediet. Här staplas, avbrutet av ett eller annat famntag, förklaringar, utbrott, anklagelser och klokheter, stort som smått i ett jämntjockt 'tala ut' tills man bara storknar.

Men trots bristerna finns en ärlighet och en personlig ton i den här filmen som gör att man ändå bryr sig om den. Jag tycker att hon är imponerande i sin envetna kamp för att ta livet på allvar, Ann Zacharias."

Maaret Koskinen, DN: "Det är en stilistisk osäkerhet som präglar filmen i dess helhet. I ena stunden är den mest ett livsåskådningsdrama där kontrahenterna personifierar olika förhållningssätt, blir till representanter (det svenska kontra det franska, Mannen kontra Kvinnan). I den andra stunden kan det högtidligt abstrakta ('Livet väntar inte på ditt svar', 'Ett barn är inte ett halvt ja') plötsligt invaderas av det tidsbundna och därför, i konstnärlig mening, banala: preventivmedel, Greenpeace, Tjernobyl!

Det råder dock inget tvivel om att Testet är gjord med både känsla och ärligt uppsåt. Till det positiva hör också och inte oväntat personregin: samspelet mellan Ann Zacharias och motspelaren är för det mesta lyhört, intensivt."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Det finns en stringens som imponerar i denna debutfilm som har ett stramt, nästan koreografiskt mönster där starka spänningar avlöses av mer leende moment, där varje tur tillför en liten pusselbit, och där också tystnaden får finnas. (-) Testet är en film som sätter sina egna gränser och gör en dygd av begränsningen."

Ingrid Hagman, Chaplin: "Filmens idé är enkel men full av möjligheter (-). Här skulle kunna ske en dramatisk utveckling där de två på något sätt förändras, når insikter om sig själva, varandra och det eventuella barnet.

Men Zacharias väljer istället att beskriva ett tillstånd, en vibrerande väntan där de argument som bryts mot varandra aldrig på allvar förskjuter tyngdpunkten mellan parterna, där de mentala positionerna är desamma vid filmens slut som vid dess början och där målet för kraftmätningarna blir att överbevisa, inte att utveckla. Det är troligen en mycket realistisk beskrivning, men som berättelse förlorar den i spänning.

Men [filmen har] en rad kvalitéer i enskildheter, i frågeställningarna och i skådespelet. Många närbilder har starka uttryck, flera svåra scener är pirrande autentiska."

Filmens långa dialoger (och monologer av den kvinnliga huvudpersonen) föranledde flera negativa reaktioner: "Som filmad radioteater, Zacharias", löd rubriken på Gunnar Rehlins recension i GT, och "En enda lång prata" var Sven E Olssons rubrik i Arbetet. Rehlin ansåg att Zacharias i stället för att göra filmen borde ha skrivit en bok, medan Olsson menade att ett privat telefonsamtal mellan filmens huvudpersoner hade varit tillräckligt.

Kommentar Svensk filmografi

Ann Zacharias (f 1956) debuterade här som filmregissör. Dittills hade hon mest varit känd som skådespelerska, främst med en av huvudrollerna i Janne Halldoffs Det sista äventyret (1974/10), och som eftertraktat reportageobjekt i veckotidningarnas skvallerspalter. Även i Frankrike hade hon etablerat sig som skådespelerska med några filmroller och genom sin agent i Paris hade hon rekryterat sin manlige motspelare i Testet.

Hennes engagemang i Greenpeace var allmänt känt genom intervjuer och artiklar i massmedia. Detta lyser tydligt igenom i flera dialogpartier i filmen, vilket också några kritiker syrligt konstaterade.

Testet är en utpräglad lågbudgetfilm. Kostnaderna slutade någonstans kring 2,5-2,7 Mkr (uppgifterna varierar), vilket motsvarar ungefär en tredjedel av en genomsnittlig svensk filmbudget vid den här tiden. Den korta inspelningstiden, ett litet filmteam samt begränsningen av inspelningsplatsen till en lägenhet på Östermalm i centrala Stockholm höll kostnaderna nere och möjliggjorde projektet. Ändå tvangs regissören att ta privata lån och övertala sin manlige motspelare att arbeta på provision relaterad till den eventuella nettovinsten från filmens intäkter.

Dialogen var genomgående på franska (så när som på ett par meningar på svenska av den kvinnliga huvudpersonen), och filmen riktade sig entydigt till en internationell marknad. Keith Keller (signaturen Kell) i Variety 1987-05-20 spådde att "a French art circuit pickup would appear its only obvious offshore pickup chance". Mycket riktigt såldes den också till Frankrike men visades även på ett antal filmfestivaler runt om i världen.

I mars 1988 vann Testet första pris vid filmfestivalen i San Remo i Italien, och filmen kom att tjäna in sina blygsamma kostnader med god marginal.

Inspelning

Stockholm Sverige 1986-08 1986-09

Visningar

Sverigepremiär 1987-03-28 Grand 1 Stockholm Sverige 101 min

Musikstycken

Originaltitel Hjärtats ödsliga slag
Kompositör Eva Dahlgren
Textförfattare Eva Dahlgren
Sångare Eva Dahlgren


Originaltitel Friheten
Kompositör Eva Dahlgren
Anders Glenmark
Textförfattare Eva Dahlgren
Sångare Eva Dahlgren


Utmärkelser

Festivalpris Koszalin 1989 Ann Zacharias (Jantar 89 för bästa kvinnliga roll)
Opera Prima San Remo 1988 Ann Zacharias (bästa manus- och regidebut)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En film av Ann Zacharias TESTET
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Le test.
Omfång 8 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Provet. Av Ann Zacharias.
Omfång 53 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Provet. Ann-Charlotte Bonner och Ann Zacharias.
Omfång 49 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Version II (ej slutgiltig). Provet. Ann Zacharias, Ann-Charlotte Bonner.
Omfång 56 s. Produktionsfakta (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel (scénario préliminaire). Le test. Par Ann Zacharias et Ann-Charlotte Bonner. Traduit du suédois par Dan Kayat.
Omfång 66 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 28 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel El analisis.
Omfång 28 s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Omfång 58 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Provet. Filmsynopsis av Gun Zacharias.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Färg papper 8
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?