Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Korpens skugga
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1988-10-28

Handling

År 1077. Trausti är på väg till Island från Norge i ett vikingaskepp. De har råkat ur kurs och släpper därför fri en korp som med sin flykt visar dem vägen till Island.På...

Visa hela handlingen

Press

De flesta storstadskritikerna var kluvna inför Korpens skugga: visserligen fanns det enskildheter som var värda att hållas fram men filmen nådde inte upp till de kvalitéer som utmärkte...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Konstnärlig rådgivare
Verkställande producent
Produktionskoordinator
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Scanner
Musikinspelning
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Kläder
Maskör
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Sminkassistent
Catering
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

År 1077. Trausti är på väg till Island från Norge i ett vikingaskepp. De har råkat ur kurs och släpper därför fri en korp som med sin flykt visar dem vägen till Island.

På Traustis mors strand upptäcks en strandad val, som bara med hänsyn till köttet representerar en förmögenhet. Grim, förman på gården, tar kommandot, men han och hans män angrips av stormannen Eirik som försöker stjäla valen och bogsera bort den. Under striden såras Traustis moder dödligt och Eirik och hans män flyr.

Under tiden har Trausti anlänt till ön, och deltar när Grim och hans folk attackerar Eiriks gård som Grim sätter fyr på. Trausti, som studerat till präst i Norge, vill ingen blodshämnd och kastar sin kniv i marken, men Grim dräper Eirik som innan han dör hotar dem: "Biskopen kommer att hämnas. Jag har lovat Isolde, min dotter, till hans son Hjörleif." Isolde är medtagen men ges att dricka ur sin egen flaska av Trausti, som själv också tar en slurk.

Trausti förklarar sig i kyrkan för Isolde, att han inte dödade Eirik utan kastade sin kniv i marken, att han läst gudalära i Norge i många år och nu är prästvigd. Men Isolde är ursinnig och angriper honom med kniv. Det är min plikt att dräpa dig, säger hon. Kan din fars död sonas genom att du dräper mig, så dräp mig då, svarar Trausti. Men Isolde kan inte.

Nu anländer till gården Hjörleif med sin moder, Sigrid Argbigga, och fadern, biskop Hördur. Trausti säger att han är beredd att lägga fram saken på alltinget, men biskopen menar att saken ska avgöras genom holmgång, varpå Hjörleif utmanar Trausti. Denne vinner kampen men skonar Hjörleif.

Nu hävdar Isolde att hennes sak ska läggas fram på alltinget. Om drycken hon fick av Trausti när hon var medvetslös, bekänner hon: "Min mor sa: Den drycken ska du dricka med den du älskar och ska leva med i tusen år. Du drack den utan min tillåtelse. Därför försökte jag dräpa dig. Jag trodde mig dömd att älska min fars mördare, men nu vet jag vem du är. Dig vill jag ha och du blir rikets mäktigaste man."

På alltinget kräver Isolde av Trausti att allt som är hans ska tilldömas henne. Trausti accepterar villkorslöst. Isolde flyttar till Trausti. De ska nu fira bröllop.

Bröllopet stundar, och alla är där, även biskopen, hans familj och anhang. Mitt under festligheterna luras Grim över till biskopens sida, och dennes män sätter fyr på huset. Ingen därinne ska undgå döden. "Skona Isolde", säger Sigrid men råkar sedan själv av misstag döda henne. Hjörleif ber Gud om förlåtelse i kyrkan.

Trausti har emellertid lyckats rädda sig undan elden i källaren och samlar nu sina män till ett hämndeangrepp på biskopen. Denne dödas i den domkyrka som Sigrid låtit bygga åt sin make. Men sonen Hjörleif, Trausti och Grim försonas i bastun som drivs av en varm källa. Hjörleif sätter basturegleringen ur spel och kokar bastubadarna. Trausti har dock återigen sluppit undan och möter nu Hjörleif ute bland de varma källorna. "Nu ska jag leka med Hjörleif", säger Trausti och hugger huvudet av honom.

Sigrid anlägger eld i domkyrkan. "Kyrkan brinner", skriker folk. "Den har alltid fört olycka med sig", säger Trausti. "Den byggdes för att reta mor min."

Censur / granskning

Censurnummer 127953
Datum 1988-10-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3411 meter
Kommentar Aktlängder: 566, 533, 592, 580, 545, 403, 192.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3411 meter
Längd i minuter 124 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta storstadskritikerna var kluvna inför Korpens skugga: visserligen fanns det enskildheter som var värda att hållas fram men filmen nådde inte upp till de kvalitéer som utmärkte Korpen flyger.

Hanserik Hjertén, DN: "Korpens skugga har sina kraftfulla enskildheter, sina laddade bilder. men det är mest i våldsskildringarna som Gunnlaugsson tycks få utlopp för sin konstnärliga energi.

Kärlek är han mindre bra på. Reine Brynolfssons kluvne fredsstiftare blir en svulstig blandning av blödande Kristus och hämnande mordängel. Hans kärlek till fiendedottern Isolde, som kanske borde heta Julia, minns man bara för den vackra repliken: "Varje ädel bragd som utförs är blott en dröm om kärlek!"

Tyvärr får denna sant kvinnliga visdom aldrig genomtränga Gunnlaugssons film. Hans bragder i Korpens skugga tyder mera på en önskan att i aktningsvärd historisk utstyrsel få tillhöra de stora actiongrabbarna."

Mario Grut, AB: "Allt detta [är] filmat i ett ståtligt landskap och med en ståtlig ordkarg dialog till vilken hör en ståtligt grovhuggen skådespelarkonst. Att kalla den för stenstilsartad vore att säga för mycket.

Visserligen lånar Gunnlaugsson då och då effekter ur andra filmer (ett avhugget huvud från Soldier Blue, ett kvinnligt knivsvischande från Blodets tron). Visserligen håller han västerntempo i den action han förkortat sin isländska saga till, men effekterna ligger ovanpå stenstilen. Inte som uttryck för inneboende krafter i den. Snarare som besked om svagheter i behov av räddning utifrån.

Svaghet? Säg brist på vett och psykologiska insikter. För det är skillnaden mellan Gunnlaugsson och hans förebilder. Den kärva ytan av deras sagor har närt läsare med livsvisdomar i tusen år. Den näringspotentialen lär inte Gunnlaugssons isländska spaghetti ha."

Sven E Olsson, Arbetet: "Så långt är allt bra, när det inte är överdådigt bra.

Men Gunnlaugssons manus har några turer (-) för mycket för Trausti. Den har också symbolvärden - Traustis stigmatiseringssår, accentuerade Kristus-bilder - som inte har täckning i historien. Här finns störande dramaturgiska nödlösningar: klimax på den hingstfäktning vi länge betittat BERÄTTAS för oss. Och här finns några scener för mycket av de vinnande greppen: bergsbroar över rinnande vattenfall, Trausti på vit häst mot de gråvitt hävande havsbränningarna, fräset av eld mot människokött, mordbrännarna som samlas under ett solbelyst bryggtak av vindryckta fiskar på tork.

Jag är kluven. Jag känner stark beundran för de lysande enskildheterna ¿ och där inkluderar jag Brynolfsson: ett av Europas mest känsliga filmansikten - men efterhand också en anings mättnad på det som jag upplever som effektsökeri, utan större djup och precision."

Martin Andersson, SDS: "Tråkigt nog har handlingen kommit i skymundan för ambitionen att rent filmiskt göra något storslaget. Ibland kan det till och med vara svårt att följa med i den annars så enkla handlingen. Borta är den rapphet och renodling som härskade i Korpen flyger till förmån för ett mer ödesmättat och svulstigt bildspråk. Werner Herzogs Hjärta av glas och Aguirre - Guds vrede är filmer som ligger nära.

Visst är det en vacker saga från tiden då kristendomen mötte den gamla fornnordiska religionen, om hämnd, kärlek, fred, blodsband, häxeri och ond bråd död. Men det blir varken hackat eller malet och man kan ju undra vad den bretonska medeltida sagan om Tristan och Isolde har att skaffa på Island. Varför blanda in mer än nödvändigt?

Inte ens lysande skådespelarprestationer har fått korpen att flyga lika säkert som sist och absolut inte på de svindlande höjder som det var tänkt."

Kommentar Svensk filmografi

Hrafn Gunnlaugsson (f 1948) hade tidigare gjort långfilmerna Drömmen om ett annat liv (1981/7), den första isländska långfilm att biografdistribueras i Sverige, och den Guldbaggebelönade Korpen flyger (1984/9).

Korpens skugga kan ses som en fristående fortsättning på Korpen flyger.

Filmens budget låg på närmare 14 Mkr, varav den isländska filmfonden svarade för en fjärdedel. Resten av produktionskapitalet kom från svenska medproducenter.

En film om inspelningen av Korpens skugga visades i SVT Kanal 1 1989-01-04.

Inspelning

Island 1987-08 1987-10
Filmhusets ateljéer Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1988-10-28 Sandrew Borlänge Sverige 124 min
1988-10-28 Sandrew Gävle Sverige 124 min
1988-10-28 Royal Göteborg Sverige 124 min
1988-10-28 Sandrew Halmstad Sverige 124 min
1988-10-28 Sandrew Karlskrona Sverige 124 min
1988-10-28 Sandrew Luleå Sverige 124 min
1988-10-28 Sandrew Norrköping Sverige 124 min
1988-10-28 Kista Bio Stockholm Sverige 124 min
1988-10-28 Sandrew 1 Stockholm Sverige 124 min
1988-10-28 Victoria Stockholm Sverige 124 min
1988-10-28 Sandrew Sundsvall Sverige 124 min
1988-10-28 Sandrew Södertälje Sverige 124 min
1988-10-28 Sandrew Uppsala Sverige 124 min
1988-10-28 Sandrew Östersund Sverige 124 min
TV-visning 1995-12-16 TV4 Sverige
1997-01-05 TV4 Sverige
Dvd-release 2007-06-20 Sverige
Cinemateksvisning 2016-04-30 Filmhuset Stockholm Sverige
2016-05-08 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3400


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3397


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KORPENS SKUGGA
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Crone & Rettinger


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En film av Hrafn Gunnlaugsson KORPENS SKUGGA
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KORPENS SKUGGA
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Crone & Rettinger


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Korpens skugga
Omfång Klänning i gult siden i två delar. Läderbälte med kniv


Typ Kostym
Arkivalietitel Korpens skugga
Omfång Klänning i gult siden i två delar. Läderbälte med kniv


Typ Kostym
Arkivalietitel Korpens skugga
Omfång Långväst i svart mocka


Typ Kostym
Arkivalietitel Korpens skugga
Omfång Liv i gult råsiden (tillhör SFM 207)


Typ Kostym
Arkivalietitel Korpens skugga
Omfång Cape i silver


Typ Kostym
Arkivalietitel Korpens skugga
Omfång Huva i brunt läder


Typ Kostym
Arkivalietitel Korpens skugga
Omfång Biskopsdräkt: särk, kåpa, stola, huva,bälte med väska


Typ Kostym
Arkivalietitel Korpens skugga
Omfång Mitra i brunt råsiden (tillhör SFM nr 211)


Typ Kostym
Arkivalietitel Korpens skugga
Omfång Huva med tofsar


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Korpen flyger II (Trausti och Isolde) ett filmmanuskript av Hrafn Gunnlaugsson. November 1986.November 1986.
Omfång 61 s. Innehållsförteckning (1 s.), förord (1 s.), synopsis (7 s.) och relexioner (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Korpens skugga ett filmmanus av Hrafn Gunnlaugsson.
Omfång 112 s. Förord (2 s.) och reflexioner kring filmens karaktärer (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The shadow of the raven a film script by Hrafn Gunnlaugsson.
Omfång 100 s. Reflexioner kring filmens karaktärer (6 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel When the raven flies II (Trausti and Isolde) a film script by Hrafn Gunnlaugsson. November 1986.
Omfång 54 s. Innehållsförteckning (1 s.), förord (1 s.), synopsis (7 s.) och reflexioner (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Tillägg till manus.
Omfång 3 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel When the raven flies II (Trausti and Isolde) a film script by Hrafn Gunnlaugsson. December 1986.
Omfång 53 s. Innehållsförteckning (1 s.), förord (1 s.), synopsis (7 s.) och relfexioner (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel When the raven flies II (Trausti and Isolde).
Omfång 29 s. + 1 s. brev i ett ex. Förord (1 s.), synopsis (5 s.) och reflexioner (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The shadow of the raven a film script by Hrafn Gunnlaugsson. 30 april 1987.
Omfång 103 s. Reflexioner kring filmens karaktärer (6 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Korpens skugga ett filmmanus av Hrafn Gunnlaugsson. 30 april 1987.
Omfång 80 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Korpens skugga. 1988-10-03.
Omfång 41 s.


Typ Dialoglista
Manustitel Korpens skugga. 1989-01-25.
Omfång 42 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Korpens skugga. 1988-12-07.
Omfång 36 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Ravnens skygge.
Omfång 32 s. + 2 s. rättelser.
Språk Norska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 12
Färg papper 17
Bakombild papper 1
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?