Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Samlaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1989-12-04

Medverkande

Bruno Holger Karlström
Hellströms bekant

Christer Hillbom
journalist

David Hotz
tjänsteman på kommunens byggnadsavdelning

Hans Lidman
tjänsteman på stadsarkitektkontoret

Handling

Samlaren är en dokumentärfilm om Kurt Ingvar Hellström, en pensionär som ägnar sig åt att samla in skrot, tomglas och annat som han kan sälja vidare till återvinning. Då och då går...

Visa hela handlingen

Press

Det blev ett mestadels positivt mottagande för filmen vid biografpremiären.Margareta Norlin, AB: "Om originalet Kurt Ingvar Hellström har Strömdahl gjort en helt konstlös film. Han...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Kurt Ingvar Hellström samlaren
Bruno Holger Karlström Hellströms bekant
Christer Hillbom journalist
David Hotz tjänsteman på kommunens byggnadsavdelning
Hans Lidman tjänsteman på stadsarkitektkontoret

Bolag

Produktionsbolag Erik Strömdahl Film (ESFilm)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Laboratorium AB Film-Labor
FilmTeknik AB

Handling

Samlaren är en dokumentärfilm om Kurt Ingvar Hellström, en pensionär som ägnar sig åt att samla in skrot, tomglas och annat som han kan sälja vidare till återvinning. Då och då går han också ärenden till ensamma människor - både alkoholister och andra - och dessa hjälper honom ibland med hans återvinningsaffärer.

I filmens början hyr han ett hus i Dammtorp utanför Stockholm. Där använder han tomten och en närbelägen lada som upplag för sina återvinningsprodukter. I området kallas han "Träskmannen" och av busschaufförerna som kör i området för "Dammtorpsgubben". Rykten florerar om att han är spritlangare och att han har mycket pengar och äger fastigheter.

Efter klagomål på hans skrotlager, lyckas grannarna få honom vräkt. Vid det laget har han dock redan köpt en villa i Saltsjö-Duvnäs i Nacka kommun. Kontant. Efter flyttningen av verksamheten börjar dock ryktena och klagomålen igen.

Själv pratar "Kurre" ganska lite om sin bakgrund och sina inkomster. Han föddes i Borås, slutade skolan tidigt och började resa runt på marknader med "chauffören" Håkan och sälja glass som han själv tillverkade. En kort tid satt han i fängelse, men rymde och startade en glassfabrik. Han åkte dock dit igen, och glassfabriken revs. Tillsammans med "chauffören" bosatte han sig senare i Stockholm och fortsatte att bedriva olika slags affärer. Hans föräldrar och syskon dog tidigt. Vännerna finns bland samhällets utslagna och ensamma.

Då han överklagar en skatteskuld får vi reda på att han har mycket pengar på banken och äger en stor aktieportfölj. Men för "Kurre" är andra saker viktigare. Han tänker på industrisamhällets slöseri med naturtillgångarna och lever själv spartanskt. Han är emot djurslakt och äter endast vegetariskt. Han är generös mot de utslagna vännerna trots att han själv aldrig dricker.

Censur / granskning

Censurnummer 128805
Datum 1989-11-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 910 meter
Kommentar Aktlängder: 493-417 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 910 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det blev ett mestadels positivt mottagande för filmen vid biografpremiären.

Margareta Norlin, AB: "Om originalet Kurt Ingvar Hellström har Strömdahl gjort en helt konstlös film. Han knatar helt enkelt omkring med en kamera och en bandspelare i näven och omgivningen får reagera på detta.

- Vad gör du? säger de direkt till kameran, som registrerar den ogina omgivningen i miljöer som vi annars aldrig får se. Soptippar, snabbköpets lagerrum, nedslitna lägenheter.

Och Strömdahl svarar direkt på människors tilltal, samtalar, ställer frågor. Man får så att säga vara med om själva upptäckandet. Tillsammans med Kurre blir vi utsatta för andras misstänksamhet och förakt, uppsöker sociala myndigheter och skattefogdar, ringer på dörren till ensamma gamlingar, handlar mat till extrapris och samlar på vad andra kallar lump. Däremellan får Kurre berätta om sitt liv för oss. (-)

Erik Strömdahl är som regissör både flagrant närvarande och frånvarande. Han är med som person, frågar och undrsöker. Men han fäller inga omdömen, han tolkar och kommenterar inte, visar bara utan åthävor hur verkligheten ser ut nerifrån, låter oss lära känna en människa.

Därigenom blir filmen inte bara ett porträtt av Kurt Ingvar Hellström, utan också ett porträtt ett samhälle, en kväljande bild av vår tids iskalla omoral. Ett lysande dokument. En bedrift av Strömdahl."

Joel Ohlsson, Arbetet: "Det har blivit till en charmfull och ändå milt utmanande dokumentärfilm om toleransens gränser inför den som är avvikande och en skildring som på ett osökt och tveklöst sätt solidariserar sig med Samlarens egensinniga och envist självständiga huvudperson."

Anders Hansson, GP: "Det är en god sak att visa svenska långfilmsdokumentärer på bio. Filmupplevelsen blir självfallet en helt annan, och större, när bilderna dras upp på vita duken.

Dessvärre är det inte bara förtjänsterna som kommer i ny dager, även bristerna. Grovkorniga inomhusbilder och lågmält tal kan trots allt i TV ibland förhöjas till något intimt och suggestivt, lite småhemligt i kommunikationsväg. Uppförstorade på bioduken däremot kan samma tekniska tveksamheter kännas något irriterande."

Kommentar Svensk filmografi

Efter ett flertal kortfilmsproduktioner - både dokumentärer och fiktionsfilmer - gjorde Erik Strömdahl här sin långfilmsdebut. Samlaren vann juryns specialpris vid dokumentärfilmfestivalen i Amsterdam 1990, och visades i TV2 1991-11-04. Enligt Expressens artikel 1991-11-21 med anledning av tv-visningen, hade Kurt Ingvar Hellströms förhållande både till grannar och skattemyndigheter påtagligt förbättrats efter filmens premiär i hemkommunen Nacka.

Men natten till 1992-04-06 mördades "Kurre" i sitt hem. I en intervju i SDS 1992-04-08 spekulerade Strömdahl om filmens betydelse för händelsen:

"Erik Strömdahl tror inte att hans film och uppmärksamheten kring Kurre gjorde att någon rånade honom.

- Visst funderar jag kring vad filmen haft för betydelse, men ryktet att han var rik som ett troll har varit i svang länge.

Erik Strömdahl tror inte att Kurre hade några pengar hemma.

- Han hade tjänat en del på aktieaffärer men de pengarna hade han satt in på den anarkistiska banken Jord, arbete och kapital, som inte ger någon ränta. Jag tycker synd om de gubbar han hjälpte. Nu blir de alldeles ensamma."

Inspelning

Saltsjö-Duvnäs Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1989-12-08 Fågel Blå Sverige 83 min
Sverigepremiär 1989-12-04 Nacka Bio Nacka Sverige 83 min
Urpremiär 1989-12-04 Nacka Bio Nacka Sverige 83 min
TV-visning 1991-11-24 TV1 Sverige 80 min
1991-12-08 TV1 Sverige 80 min
Annan visning 1989-11-18 Bio Mauritz Stockholm Sverige 83 min (Filmens Dag)
1989-11-19 Folkets Bio Stockholm Sverige 83 min (Filmens Dag)

Musikstycken

Ämnesord

DK Dokumentärfilm
DK Sociala och politiska förhållanden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2264


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SAMLAREN


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel The collector. A film about Kurt-Ingvar Hellström by Erik Stromdahl.
Omfång 41 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista - Samlaren.
Omfång 35 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Färg papper 8
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?