Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Gospodin oformitel'
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-05-21

Handling

S:t Petersburg 1908. En erkänd designer, Platon Andrejevic, får erbjudande om formgivning av ett skyltfönster hos en juvelerare. Han bestämmer sig för att placera en skyltdocka av vax i...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Kinostudija "Lenfil'm"
Distributör i Sverige (35 mm) Kulturföreningen Kedjan

Handling

S:t Petersburg 1908. En erkänd designer, Platon Andrejevic, får erbjudande om formgivning av ett skyltfönster hos en juvelerare. Han bestämmer sig för att placera en skyltdocka av vax i fönstret. Runt halsen placerar han ett mycket vackert halsband. Som modell för skyltdockan engagerar Platon en fattig ung flicka, Anna, som är dödligt sjuk i tuberkulos. Platon vill skapa det slutgiltiga, eviga konstverket. Han lyckas så väl att vaxdockan ser levande ut. När Platon söker upp Anna för att erbjuda henne betalning för att hon stått modell finner han att hon har avlidit.

1914 får Platon erbjudande av den rike affärsmannen Grilliot om formgivning av hans nya hus. Plötsligt och oförhappandes möter Platon Anna i Grilliots hus. Hon är nu Grilliots hustru och hävdar att hennes namn är Marija. Platon påminner om deras tidigare möte, men Marija hävdar att hon aldrig sett honom förut och följaktligen inte känner honom. Platon förstår inte anledningen till Annas underliga uppträdande och försöker lösa mysteriet, men möts av Marijas fientlighet. Platon hittar Annas grav och förstår att hon är död. Han anklagar Marija för att vara dockan och ha tagit Annas kropp i besittning. Platon flyr från huset, men förföljs av en gåtfull vagn som kör emot honom på en bro. Han blir liggande på bron, men vid liv.

Censur / granskning

Censurnummer 131340
Datum 1992-04-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2948 meter
Kommentar Aktlängder: 571-570-540-519-516-232 = 2948 meter.


Censurnummer 127815
Datum 1988-08-29
Åldersgräns Tillåten från 11 år


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Hastighet 24


Visningar

Sverigepremiär 1993-05-21 Sibirien Stockholm Sverige 108 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?