Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Lotta 2 : Lotta flyttar hemifrån
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-09-18

Handling

Det är höst på Bråkmakargatan. Där i ett hus bor den lilla envisa femåringen Lotta tillsammans med mamma, pappa och syskonen Mia och Jonas. Den här morgonen vaknar Lotta och är på ett...

Visa hela handlingen

Press

Genomgående beröm erhöll Grete Havnesköld för sin insats som Lotta. Filmen fick annars från de flesta håll ett gott mottagande, där de flesta hade överseende med att det ibland var...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Medverkande

Grete Havnesköld Lotta
Linn Gloppestad Mia
Martin Andersson Jonas
Beatrice Järås mamma
Claes Malmberg pappa
Margreth Weivers tant Berg
Gunvor Pontén fru Blomgren
Sten Ljunggren farbror Blomgren
Pierre Lindstedt Kalle Fransson
Johan Rabaeus lastbilschauffören
Renzo Spinetti Vasilis
Vispen Skotty

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Astrid Lindgrens Värld
Sveriges Television AB Kanal 1
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1993
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2004
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning FilmMixarna AB
Övrigt bolag Animagica Film & Video AB (texter)

Handling

Det är höst på Bråkmakargatan. Där i ett hus bor den lilla envisa femåringen Lotta tillsammans med mamma, pappa och syskonen Mia och Jonas. Den här morgonen vaknar Lotta och är på ett mycket dåligt humör. Hon vill inte ha sin choklad och hon vill inte klä på sig, för tröjan kliar och sticks. När mamma går till affären klipper Lotta sönder tröjan.

Lotta bestämmer sig sedan för att flytta hemifrån. Hon skriver en lapp till mamma och tar med sig sitt kramdjur Bamse och flyttar in till grannen, den snälla tant Berg. I hennes hus är det för trångt, så Lotta får ett alldeles eget hem uppe på tant Bergs skräpvind, som görs i ordning och möbleras. Efter ett tag börjar Lotta känna sig ensam. De övriga familjemedlemmarna kommer och hälsar på, men går sedan ner till sig för att äta. Lotta är envis och stannar kvar "hemma hos sig". På natten blir det lite läskigt, men pappa kommer och hälsar på och Lotta flyttar hem igen.

En dag ska alla tre syskonen till tandläkaren. Mamma väntar i väntrummet medan barnen är inne hos tandläkaren. Först kommer Mia ut och hon hade inga hål. Sedan kommer Lotta ut och säger att hon inte heller hade några hål och får därför en slant av mamma. Sist ut är Jonas, på honom har de dragit ut en tand. När de ska gå hem säger tandläkaren att Lotta måste komma tillbaka en annan gång, för hon vägrade öppna munnen. Mamma blir sur.

Det närmar sig jul och barnen skriver önskelistor, Lotta önskar sig en kälke och ber till Gud att det ska bli snö till jul. Snön kommer och Lotta försöker åka slalom i trädgården. Tant Berg ligger hemma och är sjuk, så Lotta tar på sig skidorna och åker dit för att hjälpa till. Med sig har hon en limpa bröd. På vägen dit ska hon även slänga en påse sopor, men av misstag råkar hon slänga påsen med limpan och Bamse. När hon upptäcker det springer hon tillbaka till soptunnan, men den är tom. Sopbilen har precis tömt tunnan. Bilen står längre ned på gatan och Lotta springer dit. Den snälle sophämtaren, Kalle Fransson, har turligt nog lagt undan påsen och Lotta får den tillbaka. Lotta återvänder till tant Berg och hjälper henne med hushållsbestyren.

Lotta ska gå och köpa en tidning åt tant Berg, men stannar först till hemma för att titta på den julgran pappa skulle ha köpt. Men alla granar i staden är slut, så det ser ut som om familjen får lov att fira jul utan gran. Hela familjen deppar och Mia och Jonas gråter, en jul utan gran är ju ingen jul alls, tycker de.

Lotta tar sparken till bensinmacken för att köpa tant Bergs tidning. Vid macken stannar en lastbil, på väg till Stockholm, fullastad med granar. Lotta försöker köpa en gran av chauffören, men han vill inte sälja någon gran till Lotta. När lastbilen åker i väg ramlar det av en gran på vägen. Lotta tar den och transporterar hem den på sparken. Hemma sitter mamma tillsammans med syskonen som gråter, men när de får se vad Lotta har med sig hem blir alla glada igen. Nu kan de fira en riktig jul.

Nu nalkas påsken. Lotta vill vara påskkärring men först måste Mia och Jonas komma hem från skolan. Väl hemma ska de först på kalas så Lotta får vänta ytterligare en stund och blir då arg. Lotta går till godisaffären. När hon kommer dit finns det inget godis kvar i butiken. Vasilis som äger affären har stängt för han ska flytta hem till Grekland. Av Vasilis får Lotta i alla fall en hel låda med julgodis som blivit över. Med två fulla kassar godis kommer hon hem, men för att inte Jonas och Mia ska äta upp allt hennes godis gömmer hon det på vinden hos tant Berg.

Jonas, Mia och Lotta klär ut sig till påskkärringar och går runt i staden för att önska glad påsk. Men hos alla de besöker är godiset slut och de kommer hem tomhänta och besvikna. Pappa kommer hem och meddelar att godisaffären är stängd och att han därför inte kan köpa något påskgodis i år. Familjen har som tradition att varje påskaftons morgon får barnen ge sig ut i trädgården för att leta efter påskägg fulla med godis som påskharen gömt i trädgården. Lotta har inte förstått att påskharen egentligen är pappa, men börjar nu ana oråd och förstår att det inte blir några påskägg i år.

På natten smyger Lotta ut och placerar allt sitt julgodis i trädgården. Nästa morgon vaknar familjen och upptäcker att Lotta är borta. När de kommer ut ser de att hela trädgården är dekorerad med godis. Lotta har somnat i en buske. Allting är nu återigen som det ska och alla är lyckliga. I samma stund passerar Vasilis i sin fullastade bil på väg till Grekland och Lotta vinkar adjö till honom.

Censur / granskning

Censurnummer 132248
Datum 1993-09-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2291 meter
Kommentar Aktlängder: 491-400-427-517-456 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2291 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Genomgående beröm erhöll Grete Havnesköld för sin insats som Lotta. Filmen fick annars från de flesta håll ett gott mottagande, där de flesta hade överseende med att det ibland var lite väl "sött" och "gulligt".

Jens Peterson, AB: "Inte riktigt en långfilm, men tre halvtimmeshistorier i följd. Precis som första Lotta-filmen, alltså, men bättre historier den här gången. (-)

Sött och rart och gulligt. Näpet och lillgammalt. En idyll där pappa är snäll och jobbar, mamma är snäll och bakar bullar och hänger gardiner. Det värsta som kan hända är att godisaffären stänger och kramdjuret nästan kommer bort. (-)

Pannkakor och köttbullar till middag jämt, en helyllefamilj långt från skilsmässor och arbetslöshet och kriser.

Ingenstans är Sverige så svenskt som i Astrid Lindgren-äventyren. Det är väl inget 90-talstecken att grekiske godishandlaren Vasilis är den ende som måste lämna idyllen?"

Jeanette Gentele, SvD: "Johanna Halds film är kongenial med Astrid Lindgrens berättelse. Hon understryker det sagoaktiga i stället för att försöka låtsas att det är ett realistiskt 50-tal vi bevittnar. Miljöerna är läckra som konfektbitar och personerna arketypiska på det vis de ska vara i en klassisk saga. I motsats till andra Astrid Lindgren-filmer, där tempot lätt kan bli sövande, förmår Johanna Hald dessutom att ge historien puls.

Grete Havnesköld i huvudrollen visar återigen att hon är ett fynd. Jag kan inte tänka mig annat än att alla barn kommer att älska den här filmen precis lika mycket som den förra. Den åskådliggör på ett förtjusande sätt det gemensamma stridsropet från barn genom alla tider: 'Jag kan själv!'"

Sven E Olsson, Arbetet: "Johanna Halds andra filmatisering av Astrid Lindgren är mycket bättre än den första, tycker jag. Visserligen kan kanske ett och annat övervuxet barn med rätta efterlysa lite mer dramatiska ingredienser än sådant som att tröst-Bamse hamnar i soptunnan eller att julgranarna har tagit slut i staden. Och nog skulle filmens psykologiska djup må gott av ett och annat vasst otåligt vuxenpip mot Lotta och syskonen; så gullenuttigt ideala vuxna som i denna film finns väl knappast ens i småttingars godnattböner.

Ändå lever denna idyllkantade film genom sitt rörliga och obändiga centrum - och genom den starka igenkänningseffekt hon ger till alla nuvarande och före detta barn. Lottas lurigheter med tandläkaren. Lottas vänskap med karamellhandlaren från Grekland. Lotta utsatt för syskongnabbet. Lotta som vet att hon egentligen kan allt, bara hon vill.

Större komplikationer än så behövs faktiskt inte, när man har en så härlig naturbegåvning som Grete Havnesköld i titelrollen. Hennes trotsiga trumpenhet känns genuin. Hennes mummel med envist självhävdande repliker till Bamse är suveränt pricksäkert."

Annika Gustafsson, SDS: "Det är Grete Havnesköld och regissören Johanna Halds arbete med henne som gör att den här filmen lever. De rapsodiska händelserna fokuseras också mer på Lotta än i föregångaren. Där fick syskonen och föräldrar lite mer utrymme. Men Lotta flyttar hemifrån vinner just på den här lilla förskjutningen. (-)

Lotta flyttar hemifrån har inga synliga ambitioner förutom dem att låta den unga publiken ännu en gång möta Lotta och bli delaktiga i hennes stora och små bekymmer. Det är vänligt, trivsamt och ofta roligt. Småflickor kommer att älska den."

Bernt Eklund, Expr: "Här är Lottas andra film.

Tvåan är på många vis ettan lik. Men somligt skiljer - och det blir till tvåans nackdel.

Episoderna är mer lösligt hopkopplade och det där med att flytta är avklarat under några minuter i början. Sedan blir arga Lotta tvärtom en ganska nöjd familjemedlem.

Det har sina avigsidor. Präktiga pappa Claes Malmberg, pålitliga mamma Beatrice Järås, retsamma men snälla storasyskonen Martin Andersson och Linn Glopestad behöver en argsint lillasyster för att inte allt ska kvävas i gullighet.

Att allt överlever rätt bra ändå är framför allt Grete Havneskölds förtjänst. Hon är liten på jorden, stor i orden och suverän på alla möjliga vis. Likt Lotta skulle hon kunna konstatera att hon faktiskt kan allt - utom möjligen åka slalom.

Johanna Hald tar väl vara på hennes naturliga begåvning."

Kommentar Svensk filmografi

Lotta 2 - Lotta flyttar hemifrån är en uppföljare till Lotta på Bråkmakargatan (1992/14) och är baserad på Astrid Lindgrens böcker om Lotta och hennes familj på Bråkmakargatan. De fem böckerna kom ut mellan 1958 och 1990.

Johanna Hald (f 1945) långfilmsdebuterade med Lotta på Bråkmakargatan. Hon hade tidigare bl a arbetat som stillbildsfotograf, dokumentärfilmare och även gjort kortfilmen Det nya äktenskapet. Under flera år arbetade hon tillsammans med Kay Pollak, först med en serie barnporträtt för TV, därefter med långfilmen Älska mej (1986/3). Johanna har även skrivit manus till flera episoder av TV-serierna Varuhuset och Det var då. samt samarbetat med regissören Colin Nutley på manuset till BlackJack (1990/21). Hon skrev också manus till flera av kortfilmerna i SFs barnprojekt "SF för barn" och regisserade själv två av dem, Hoppa högst och Pelle flyttar till Komfusenbo, båda baserade på berättelser av Astrid Lindgren.

Filmerna om Lotta var ursprungligen tänkta att enbart bli en TV-serie, men utvecklades till att även bli två biograffilmer.

Första filmen om Lotta, Lotta på Bråkmakargatan, blev en publiksuccé med över 400.000 besökare. Denna utgjordes av tre avsnitt från den tilltänkta TV-serien. Lotta 2 - Lotta flyttar hemifrån består av de övriga TV-avsnitten och en kompletterande episod om hur Lotta firar påsk.

Förlaga

Originaltitel Lotta på Bråkmakargatan (Roman)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

Astrid Lindgrens Värld Vimmerby Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1993-09-18 Aveny Göteborg Sverige 83 min
1993-09-18 Downtown Göteborg Sverige 83 min
1993-09-18 Downtown Malmö Sverige 83 min
1993-09-18 Royal Malmö Sverige 83 min
1993-09-18 Draken Stockholm Sverige 83 min
1993-09-18 Filmstaden Stockholm Sverige 83 min
1993-09-18 Rival Stockholm Sverige 83 min
1993-09-18 Sergel-teatern Stockholm Sverige 83 min (samt ytterligare 52 platser)
TV-visning 1997-01-06 SVT1 Sverige
1997-12-25 SVT1 Sverige
1998-05-21 SVT1 Sverige
2007-05-01 TV4 Sverige
2007-12-30 TV4 Sverige
Dvd-release 2004-10-06 Sverige
2007-11-05 Sverige
TV-visning 2010-06-26 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel A Hupfata


Originaltitel Nya Värmlandsvalsen
Kompositör Carl Jularbo (1939)


Originaltitel Gläns över sjö och strand
Kompositör Alice Tegnér (1893)
Textförfattare Viktor Rydberg (1891)
Arrangör Martin Hederos


Originaltitel Sailor's Waltz
Kompositör Hans Haider


Originaltitel Livet i Finnskogarna
Textförfattare Svarta Masken (1913)
Arrangör Carl Jularbo (1913)
Herman Gellin (1913)


Originaltitel Konvaljens avsked
Kompositör Otto Lindwall (1904)
Textförfattare David Lindwall (1904)


Originaltitel Take It Steady
Kompositör David Lindup


Originaltitel När jag kommer i mitt lilla hus


Utmärkelser

Festivalpris Chicago 1995 (bästa film i videoklassen, enl. barnjuryn)
Chicago 1995 (bästa film i feature-klassen, enl. vuxenjuryn)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2299


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2291


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Astrid Lindgrens LOTTA 2 Lotta flyttar hemifrån Regi Johanna Hald
Tryckeri Litografia Offset
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Astrid Lindgrens LOTTA 2 Lotta flyttar hemifrån Regi Johanna Hald
Tryckeri Litografia Offset
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Astrid Lindgrens LOTTA 2 Lotta flyttar hemifrån


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Lotta leaves home by Astrid Lindgren. Directed by Johanna Hald. Second feature film. 1993.
Omfång 37 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Lotta 2. Lotta flyttar hemifrån.
Omfång 51 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Färg papper 2
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?