Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Pariserhjulet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-10-08

Medverkande

Christer Banck
Raymond

Peter Hüttner
kommissarie Stark

Göran Boberg
förmannen

Visa alla medverkande

Handling

Inne i en fängelselokal pågår ett parti poker. Vid bordet sitter bland andra Risto och Mårten. Upprörd lämnar Risto bordet som den store förloraren. Mårten har därmed spelat av Risto...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett blandat mottagande i pressen, med övervikt för de mera negativt inställda. De båda kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen stod för var sin ytterlighet.Jan-Olov...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Produktionsassistent
Rollsättare
Pressinformation
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Snickare
Rekvisita
Kläder
Smink
Klädassistent
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

Inne i en fängelselokal pågår ett parti poker. Vid bordet sitter bland andra Risto och Mårten. Upprörd lämnar Risto bordet som den store förloraren. Mårten har därmed spelat av Risto allt han äger under deras gemensamma tid i fängelset.

Mårten är den av de två som muckar först. Han söker direkt upp Kickan, Ristos fru, som bor i en lägenhet i en stockholmsförort, för att där inkassera sin vinst. Några pengar finns inte att hämta men charmören Mårten lyckas dock utan problem övertala Kickan att han i stället, som avbetalning på skulden, flyttar in och delar lägenheten med henne tills Risto kommer ut från fängelset. Det ena leder till det andra och snart delar Mårten även säng med Kickan.

Kickan ordnar ett jobb åt Mårten, men det visar sig att han har svårt att hålla sig borta från sitt brottsliga förflutna och han börjar bland annat stjäla industrisprit på sin arbetsplats som han sedan säljer vidare. Pengarna han tjänar på dessa affärer gömmer han i ett hisschakt i Kickans hus. Dock avslöjas snart stölderna på arbetsplatsen och polisen gör en husrannsakan hemma hos Kickan. Mårten lyckas dock undanröja alla bevis och klarar sig undan med blotta förskräckelsen. Kickan blir däremot oerhört besviken och efter ett gräl springer hon från lägenheten.

De möts igen av en slump hos Raymond, en gammal vän till Risto och Kickan som äger ett tivoli och är den som har lovat Risto ett pariserhjul när han muckar från fängelset. Både Kickan och Risto har ett förflutet i tivolibranschen och anledningen till att Risto sitter inne är att han slagit ihjäl en tivoliägare som misshandlat Kickan.

Mårten anser att pariserhjulet ingår i hans spelvinst och hävdar sin rätt som delägare. De tre kommer till slut överens om att försöka köpa ett pariserhjul, om Risto är med på noterna. Raymond känner till ett pariserhjul som är till salu i Finland men det saknas fortfarande mycket pengar för att ett köp ska komma till stånd. Mårten börjar nu drömma om en framtid ute på vägarna som ägare av ett lukrativt tivoli.

Risto muckar och för att fixa pengar till pariserhjulet ger de sig in i julgransbranschen. Affärerna går inte direkt lysande; nätterna tillbringar de i skogen där de stjäl granar som de sedan säljer på dagarna. Ett ansträngande schema som tar på deras krafter. Risto har problem med spriten och blir till på köpet våldsam när han dricker. I samma veva berättar Kickan för Mårten att hon väntar barn, antagligen hans, men Risto vet fortfarande ingenting.

Under en stöldturné av julgranar på en julgransplantering blir de upptäckta av bonden som äger plantagen. Han beskjuter dem med ett gevär, Risto blir träffad i benet och Mårten är även han nära att bli skjuten men undkommer tack vare att Risto i sista sekunden slår ihjäl bonden med en yxa. De flyr från platsen. Väl hemma tillsammans med Kickan berättar hon och Mårten för en chockad och skottskadad Risto att Kickan väntar barn, men att det inte är säkert att han är fadern. Risto blir mycket ledsen. När han somnat berättar Kickan för Mårten den verkliga historien varför Risto suttit i fängelse; det var hon som mördade tivoliägaren efter det att denne misshandlat henne under en längre tid. Och för att skydda Kickan tog Risto på sig mordet.

Polisen får snart upp ett spår som leder till Mårten och Risto. En likadan bil som Mårten äger har synts vid den plats där bonden mördades. Mårten tas in för ett antal förhör men nekar och släpps i brist på bevis. Och trots upprörda känslor bestämmer sig trion för att fullborda sina drömmar om pariserhjulet.

Det blir julafton och Kickan föder en pojke som de kallar Jimi efter Jimi Hendrix. Raymond besöker sjukhuset och gratulerar till nytillskottet och meddelar samtidigt att köpet med pariserhjulet i Finland nu äntligen kan gå i lås.

Raymond, Risto och Mårten tar färjan till Finland för att slutföra affären och köra hem det eftertraktade pariserhjulet. Väl hemma igen finner de en gråtande Kickan i lägenheten. Hon har blivit vräkt från sin lägenhet, de sociala myndigheterna har tagit hand om Jimi, och Mårten och Risto är efterlysta för mordet på bonden. Desperata och bedrövade hämtar de under vapenhot tillbaka Jimi från fosterfamiljen.

Nu är alla fyra tillsamman igen men de står inför en mycket osäker framtid. Mårten bestämmer sig för att hämta pengarna som finns gömda i hisschaktet. Han lyckas ta sig in i huset trots all polisbevakning, men blir till slut upptäckt klättrande i hisschaktet. Med pengarna i behåll lyckas han emellertid fly upp på taket och kastar där ner pengarna till Kickan och Risto som enligt en överenskommelse väntar nedanför. Kickan och Risto åker iväg med pariserhjulet, medan Mårten vinkar av dem från hustaket. Mårten grips av polisen och tar på sig mordet på bonden. Risto och Kickan slipper fria. Under transporten till fängelset passeras ett nöjesfält där ett pariserhjul snurrar och Mårten säger lite uppgivet: "Ja, ja, fanskapet gav mej ändå bara svindel."

Censur / granskning

Censurnummer 132289
Datum 1993-09-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2897 meter
Kommentar Aktlängder: 534-522-496-525-556-264 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Servotron
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Längd i meter 2897 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett blandat mottagande i pressen, med övervikt för de mera negativt inställda. De båda kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen stod för var sin ytterlighet.

Jan-Olov Andersson, AB: "Det är inte alldeles självklart att man fattar sympati för filmens huvudpersoner. Precis som en barnfamilj och ett äldre par i filmen, skulle jag nog också ha ringt till störningsjouren om jag hade fått den högljudda trion Mårten, Risto och Kickan till grannar!

Men de vinner i längden, av flera skäl: Regissören Clas Lindberg är obrottsligt lojal mot dem, berättar hela tiden historien ur deras perspektiv. Och han tappar aldrig balansen i sin promenad-på-slak-lina mellan humor, allvar och spänning. (-)

Pariserhjulet är en rolig film, även om skratten stundtals fastnar i halsen."

Anders Knave, Expr: "Denna tunga och gråa historia om tre olycksaliga existenser i välfärdssamhällets yttersta utkant blir bara en ointressant bagatell. Jakten efter pariserhjulet, läs drömmen om ett nytt och bättre liv, saknar såväl kontur som trovärdighet.

Ett svackigt manus kunde ju ha hjälpts upp av lysande rollprestationer. Men vi får inte ens chansen att lära känna filmens tre huvudpersoner. Skådespelarna gör sitt bästa, men manus och personteckning sätter effektivt stopp för alla former av fördjupning."

Helena Lindblad, DN: "Lindberg har använt samma grundkoncept som vi sett i ett flertal amerikanska spänningsfilmer på senare år: en mystisk främling invaderar den heliga tvåsamheten och försöker med våldsamma medel ta över någon av rollerna. Men han vänder på steken, gör intelligent komik av dramatiken och trion till en fungerande helhet som snarast kompletterar varandra. Temat är laglöshet presenterad på ett glatt anarkistiskt sätt och med en sexualmoralisk frispråkighet som känns både överraskande och befriande.

Det som gör Pariserhjulet till en ovanligt rolig film är främst den skarpa och vardagsnära dialogen, men också ett välskrivet manus med många oväntade vändningar."

Bo Ludvigsson, SvD: "Clas Lindberg, som bakom sig har katastrofen Räven samt den ömsinta och rosade Underjordens hemlighet, är flyhänt. Hans film har bra fart utan att bli alltför flåsig, gömmer några överraskningar och lockar inte bara fram småleenden, ett par gånger är situationskomiken strålande. Claes Malmberg är vidare trovärdig som jovialiskt men lättantändligt pucko, Jakob Eklund ovanligt lyckad som amoralisk charmknutte med svada och initiativförmåga medan Helena Bergström fått en något vag rollfigur på sin lott. Hon har inte så stora möjligheter att utveckla Kickan, men utför det hon fått sig tilldelat med stor skicklighet.

Ändå kan jag inte riktigt ta till mig Pariserhjulet. För vad vill Clas Lindberg egentligen berätta för mig? Att drömmar lätt går i kras, att moral och etik är ting man inte ska grubbla så mycket över, att det sociala arvet väger tyngst men att även småbuset har en hederskodex? Jag blir inte riktigt klok på ärendet. Regissören kanske inte vet själv. I alla fall har han lite svårt att finna balansen mellan det tragiska och det komiska. Att bara lattja lite är inte nog."

Sven E Olsson, Arbetet: "Den här tämligen andefattiga storyn om några skenbart vuxna värstingar finner i sina bästa stunder en skärningspunkt mellan den handfasta situationskomiken och den burleska frodigheten som ändå gör filmen dråpligt roande några sekunder här och där.

Jag skulle därvid kunna hävda att Lindberg mera sneglade åt exempelvis Ettore Scola än åt Sökarna för att åstadkomma något så försvenskat som 'Fulla, skitiga och snällaka'. Men snarare är det väl så att eventuella förebilder finns i det land österut dit filmens handling blickar så ofta; outsiderperspektivet och den tämligen vresiga avogheten mot de välanpassade kan åtminstone erinra om det som blivit en ny genre i finsk film, post-Kaurismäki.

Fast detta är mest välvilliga gissningar, eftersom det här är en film där både gestalter och situationer ofta hamnar på mellis för flåsigheten i en historia som bara är alltför förutsägbar till sin utgång. Man kan kanske skönja upplägget för de förra och uppsåtet med de senare - men det blir just inte mycket mer."

Annika Gustafsson, SDS: "Manusförfattaren Lindberg har skrivit en bra, dramatisk och spännande historia som inte helt kommer till sin rätt i filmaren Lindbergs lite trubbiga gestaltning. Också i Underjordens hemlighet dominerade berättelsen men där fanns ändå ett annat, mer poetiskt, drag i bilderna som jag nästan helt saknar här. En film behöver inte vara vacker men den måste vara ett uttryck för regissörens förhållningssätt till dramat och dess gestalter. En bit in i Pariserhjulet inträffar till exempel ett dråp men det avspeglar sig inte riktigt på filmen. Karaktären förändras inte även om dramatiken stiger. Lindberg fortsätter att söka sig fram mellan det tragiska och det komiska i stället för att övergå till en mer renodlad, stramare stil."

Anders Hansson, GP: "Pariserhjulet är en gråmelerad komedi med ruggade kanter och solkig yta, en egenskap som känns stilrent 'finsk' i brist på bättre ord. Framför allt är det den minst stjärnbestänkte i trion, Jakob Eklund, som lockar och gäckar med ett agerande en bra bit bredvid den gängse svenska perfektionsmodellen. (-)

Mellan Eklunds och Malmbergs figurer uppstår ett Möss och människor-förhållande efter klassiskt Steinbeck-mönster, med Helena Bergströms vankelmodiga blondin som spinnande motor i fonden. (-)

Alldeles säker är jag inte på att det trevande, mjuka och till synes slumpartat gnabbande spelet dem emellan dirigerats fram av regissören. Det kan lika gärna vara två skådespelare [Eklund och Malmberg] som funnit nöje i varandras sällskap, även utanför rollfigurerna, och fört över det till bioduken.

Hur som helst är det i sådana stunder som Clas Lindbergs film blir något mer än bara en vardagstrött socialmurrig dagdröm om det lilla lyftet, om enkel moral och simpel omoral.

Pariserhjulet är kanske inte en film att älska, men det känns lite varmt för den går rätt bra."

Kommentar Svensk filmografi

Clas Lindberg (f 1956) gjorde 1980 sin första dokumentärfilm, Min gitarr är som en cykel, och antogs samma år på Dramatiska institutets regilinje. Lindberg har även arbetat som klippare till dokumentärfilmen Lite för mitt hjärta, lite för min gud (1993/8) i regi av hustrun Brita Landoff.

Han debuterade som långfilmsregissör med Räven (1986/14) efter ett eget manus. Filmen nedsablades av den svenska kritikerkåren.

Lindberg fick sitt genombrott och revansch med sin nästkommande film Underjordens hemlighet (1991/3), som blev både en kritiker- och festivalsucce, bl a tilldelades Lindberg en Guldbagge för bästa manus.

Pariserhjulet är den andra helt fristående delen i en planerad trilogi runt utopin, som inleddes med Underjordens hemlighet. Inspiration till filmen har Clas Lindberg hämtat från sin uppväxt i Gröndal utanför Stockholm, varifrån flera episoder är hämtade.

Pariserhjulet var budgeterad till 10,5 Mkr.

Filmens marknadsföring fick en extra skjuts tack vare en filmstrejk i januari 1993, vilket medförde några dagars inställd inspelning. Detta uppmärksammades med inslag i såväl Aktuellt som Rapport och filmen fick på så sätt välkommen gratisreklam.

Filmen marknadsfördes med de tre huvudrollsinnehavarna Helena Bergström, Claes Malmberg och Jakob Eklund som dragplåster. Den senare fick sitt genombrott i filmen Änglagård där han spelade son till Sven Wollter. Bergström och Malmberg framställdes som det nya paret på de svenska filmdukarna. Helena Bergström (f 1964) var då en firad stjärna efter succén i Colin Nutleys Änglagård (1992).

Clas Lindberg belönades med en Guldbagge för regin av Pariserhjulet och Helena Bergström fick en Guldbagge för bästa kvinnliga rollprestation för sin roller i Pariserhjulet och Sista dansen (1993/28).

Visningar

Sverigepremiär 1993-10-08 Sandrew Göteborg Sverige 106 min
1993-10-08 Sandrew Malmö Sverige 106 min
1993-10-08 BioPalatset Stockholm Sverige 106 min
1993-10-08 Filmstaden Stockholm Sverige 106 min
1993-10-08 Grand 1 Stockholm Sverige 106 min (samt ytterligare 13 platser)
TV-visning 1997-10-25 SVT2 Sverige

Utmärkelser

Festivalpris Cannes 1995 (publikpriset; 8e Rencontres Cinématographiques)
Rouen 1995 (ungdomspriset)
Rouen 1995 (kritikerpriset)
Rouen 1995 (publikpriset)
Guldbagge Stockholm 1994 Bästa regi Clas Lindberg
Stockholm 1994 Bästa skådespelerska Helena Bergström (roller i denna film och i Sista dansen)
Guldbaggenominerad Stockholm 1994 Bästa film

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2897


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2897


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2897


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2897


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PARISERHJULET
Affischdesign Nordiska reklam


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PARISERHJULET
Affischdesign Nordiska reklam


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PARISER HJULET
Tryckeri Nordiska Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pariserhjulet. Av Clas Lindberg. 92-05-04.
Omfång 80 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pariserhjulet. Av Clas Lindberg. 92-07-31.
Omfång 88 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pariserhjulet. Av Clas Lindberg. 19-08 91.
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Pariserhjulet.
Omfång 53 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Färg papper 9
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?