Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Sunes sommar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-12-25

Medverkande

Peter Haber
pappa Rudolf

Carina Lidbom
mamma Karin

Pär Ericson
Rune/Torsten

Visa alla medverkande

Handling

Det är sommar och familjen Andersson, bestående av tioåringen Sune, hans busige lillebror Håkan, killtokiga storasyster Anna, mamma Karin och den fumlige pappan Rudolf, ska planera...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var överlag vänligt inställda till filmen, dock med något undantag. Många fann en värme i berättelsen och betonade de goda skådespelarinsatserna, då främst av Peter...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Projektledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Inspelningsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Musiktekniker
Scenografiassistent
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Klädassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Grafisk form
Övrig medarbetare

Medverkande

Peter Haber pappa Rudolf
Carina Lidbom mamma Karin
Andreas Hoffer Sune
Gabriel Odenhammar Håkan
Nina Almlöf Anna
Pär Ericson Rune/Torsten
Nils Moritz brevbäraren
Robert Gustafsson Leffe
Lars Väringer Lenny
Anna von Rosen-Sundelius Bettan
Tina Johnson Cornelia
Carl Magnus Dellow Kenny
Gaby Stenberg fru Gunnarsson
Anne-Li Norberg resebyråkvinnan
Göran Gillinger strandkillen
Dorman Smith basketspelaren
My Linder Stina

Bolag

Produktionsbolag Sveriges Television AB Kanal 1 (i samarbete med)
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1993
Distributör i Sverige (DVD) AB Svensk Filmindustri 2004
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB
Specialeffekter, ljud Svenska Stuntgruppen AB (stunt och specialeffekter)
Övrigt bolag Gotlandslinjen (tack till)
Polar & Sävsjö (tack till)
Motorola AB (tack till)
Schweiziska turistbyrån (tack till)
Militärkommando Gotland (tack till)
Mix Owe Svensson Filmproduktion AB
Dolby Laboratories (ljudbearbetning)
AB Optical Vision (texter)

Handling

Det är sommar och familjen Andersson, bestående av tioåringen Sune, hans busige lillebror Håkan, killtokiga storasyster Anna, mamma Karin och den fumlige pappan Rudolf, ska planera semestern.

Målet är till en början Grekland, och pappa och de båda sönerna beger sig till resebyrån för att köpa resan. Väl där ändras planerna drastiskt. För det första visar det sig att en greklandssemester för hela familjen skulle kosta trettiotusen kronor vilket pappa Rudolf anser vara alldeles för dyrt. Han försöker pruta på priset, men tyvärr utan framgång. Samtidigt har lillebror Håkan klättrat upp i en bokhylla. Hyllan välter och skapar en dominoeffekt, vilket resulterar i att även alla andra hyllor ramlar omkull och slutligen krachas även resebyråns skyltfönster. Drömmen om en greklandsresa är därmed omintetgjord.

Besvikelsen är nu naturligtvis mycket stor hos familjen Svensson, i synnerhet hos Anna som bestämt träff där nere med en kille. Rudolf försöker blidka mamma Karin med en kvartslampa - då hon besviket inser att hon kommer att vara blekast i kvarteret i år igen - dock utan större framgång.

Pappa Rudolf bestämmer att det ska bli en husvagnssemester i stället. Hela natten pågår febril aktivitet i den välordnade villaträdgården. Bilen och den skamfilade gamla husvagnen packas till bristningsgränsen med de mest omöjliga och onödiga prylar. Väl dags för avfärd vill mamma Karin köra första sträckan så att hon sedan kan vila. Det vill sig inte bättre än att när Rudolf ska lotsa ut ekipaget från deras garageinfart kör hon över hans fot och Rudolf måste in på sjukhus.

På sjukhust gipsas hela hans ben av en vårdare som utger sig för att vara läkare. Samtidigt i korridoren vid en godisautomat träffar Sune en blond jämnårig flicka, som ska visa sig heta Cornelia, och Sune blir blixtförälskad. Han gör dock bort sig då han av misstag trycker på fel knapp på automaten så att Cornelia i stället för kexchoklad får en dosa snus. För att komma över det lilla misstaget spelar han tuff och talar om att snus är jättegott och börjar mumsa i sig lite grann. Cornelia är inte direkt lättflörtad och blir inte imponerad utan tycker att Sune är knäpp och lämnar honom där blek med snus i munnen.

Familjen lämnar sjukhuset med Rudolfs ben i ett stort gipspaket och hamnar till slut på en campingplats vid havet. Där upplever de campinglivets många vedermödor och ställer till besvär för en stackars man på cykelsemester. På campingen jobbar raggaren Leffe. Anna och Leffe blir förtjusta i varandra, vilket inte är så populärt hos mamma Karin. Leffe terroriserar campingplatsen genom att göra ständiga raider på sin fyrhjuliga motorcykel genom campingområdet.

Sune dagdrömmer om Cornelia och som av en händelse ska det visa sig att deras campinggrannar är "läkaren" Lenny som gipsade Rudolf och dennes familj. Dottern i familjen är Cornelia. Cornelias familj bor i en lyxig husvagn med staket och parabolantenn.

Sune är kär och nu blir hans stora uppgift i livet att skaffa fram ett par örhängen till Cornelia, som han vet att hon är förtjust i. Ett par sådana örhängen finns i en av campingens leksaksautomater och Sune jobbar nu ihärdigt för att tjäna ihop fem kronor till denna: han jobbar ihop en femma, springer till automaten och vrider om, en process som upprepas om och om igen, men resultatet blir bara en samling Fantomen-ringar.

Sune ger sig dock inte, och han fortsätter att drömma om Cornelia. Kvällarnas tandborstning blir till höjdpunkter, eftersom det då ges tillfälle för de båda att på behörigt avstånd försiktigt låta varandras blickar mötas. Med hjälp av en av campingägarna får han till slut tag på de eftertraktade örhängena och tillsammans gör de en liten fin presentförpackning av en snusdosa.

Familjen Andersson blir en kväll inbjudna till de förmögna grannarna på middag. Det har dukats upp med stilmöbler och äkta mattor och på bordet serveras rådjurssadel och årgångsvin. Mitt under festen kommer Lennys bror på besök, som visar sig vara den riktige läkaren och ägare till husvagnen. Lenny är nu avslöjad, utan några sura miner, och det visar sig att Rudolfs ben är helt återställt.

Samtidigt lämnar Cornelia och Sune var för sig bordet och de träffas nere på stranden. Sune överlämnar sin present, men Cornelia får inte öppna den på en gång. Hon lämnar Sune ensam på stranden och går iväg. Efter en kort stund öppnar hon presenten och blir överlycklig. Hon rusar tillbaka till Sune och de båda stojar bort i skymningen längs stranden.

Censur / granskning

Censurnummer 132428
Datum 1993-12-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2433 meter
Kommentar Aktlängder: 550-539-492-363-489 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2433 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var överlag vänligt inställda till filmen, dock med något undantag. Många fann en värme i berättelsen och betonade de goda skådespelarinsatserna, då främst av Peter Haber.

Martin Vårdstedt, DN: "Författarduon Anders Jacobsson och Sören Olsson är fenomen i Barnboks-Sverige. De har en osviklig blick för de nesor och glädjeämnen som drabbar en tioåring som Sune (eller för den delen en tonåring som Bert).

Tillsammans med regissören Stephan Apelgren har de skapat en oefterhärmlig familj, rollbesatt på kornet: runt Andreas Hoffers tappre Sune finns Gabriel Odenhammars bråkbrorsa, Nina Almlöfs fjortis-syrra, Carina Lidbom som mamma disträ, samt kronan på verket: pappa supertönten Rudolf spelad mitt i prick av Peter Haber. (-)

Kanske är tanken inte att göra traditionell långfilm, utan mer ett slags filmat fotoalbum, där scener kan glida förbi mer ostrukturerat och reflekterande mellan vurporna. Det är en svår balansgång; de något äldre Sunefansen, däribland undertecknad, kan nog tänkas föredra en familjeskildring som är lite hårdare skruvad.

Men de yngre har säkert inte något att anmärka, de finner i Sunes sommar både flathumor och eftertanke."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Regin följer med andra ord två skilda linjer. Den ena följsamt realistiskt nära nog lyhörd - med fina resultat, från Sunes och Cornelias första möte på ett sjukhus, där den blixtförälskade Sune misslyckas med att hantera en automat, till slutscenen på stranden.

Den andra linjen är kontrasterande; hårt skruvad mot en öververklighet i sin drift med de vuxnas valhäntheter och allmänna omöjlighet.

De vuxna blir " avsiktligt " stereotyper. De bör förstås existera i någon slags förbindelse mellan de båda spåren, men här blir det knepigt. Regissören, Stephan Apelgren, som också skrivit manus tillsammans med Sune-böckernas författare Anders Jacobsson och Sören Olsson, satsar så hårt på den nästan slapstickartade komiken att han får problem med broarna till huvudpersonens värld; även om den 10-årige drömmaren skapar sig en egen liten ö mitt i den knasiga familjearkipelagen, så vill man ju känna att de alla rör sig i en och samma film.

Sunes sommar är på intet sätt en osympatisk historia - och Peter Haber har ett sätt att hantera sin rollfigur så att det blir en pappa i svårartad distraktion snarare än en fåne - men ofrånkomligen blir summan för många för hårt konstruerade, för löst applicerade lustifikationer."

Petter Karlsson, Expr: "Svettig, vildögd, med ångesten drypande ur de fotriktiga sandalerna, klafsar Peter 'Rudolf' Haber in i den svenska sommaren och befäster än en gång sin status som STOR svensk komiker.

Haber blir navet kring vilket allting snurrar, medan Sune uppvaktar grannens flicka, Håkan äter potatis, mamma Karin hukar vid kvartslampan och syster Anna uppvaktas av en fumlig bildåre (ännu en liten finurlig biroll av showbiz just nu hårdast arbetande snille, Robert Gustafsson).

Själva filmen är en bagatell, med enkla dratta-på-ändan-skämt, cyklister som hamnar i hålor, fötter i kläm under hjul, lite romantik, lite slapstick, lite 'Vi hade i alla fall tur med vädret', 'Sommar' på radion, Wunderbaum i backspegeln och blågul högsommar. Fattig på gapflabb och komiska pärlor, men varm i tonen. Framför allt finns här en uppkäftig, anarkistisk grundsyn som blåser frisk luft i de unknaste av vitsar.

Att skapa slitstark filmkomik är en stor, svår konst, och regissör Apelgren klarar sin debut med godkänt betyg.

Han hade i alla fall tur med Haber."

Annika Gustafsson, SDS: "Sunes sommar är ingen renodlad fars. Titelfiguren, tjejtjusaren, fastnar för den jämnåriga ljushåriga Cornelia, nästan på pricken lik flickan på turistaffischen från Schweiz. Deras försiktiga första kärlek får en dels poetisk, dels vardagsnära gestaltning där kvällarnas tandborstning blir en sorts högtidsstund. Det är inte djupsinnigt men charmigt.

Varken i julkalendern eller i filmen blir egentligen Sune huvudpersonen. Med Peter Haber i rollen som den opraktiske men ambitiöse fadern stjäl skådespelaren showen. Han gör det inte på något dumt, egoistiskt, sätt utan får starkt stöd av de övriga, främst Carina Lidbom. Det är bara det att man skrattar mest åt Peter Haber. Han spelar en ovanligt mänsklig, begriplig pappa, endast lite skruvad.

Komik på film och TV har de senaste åren ofta varit cynisk, kall och elak. Meningen tycks vara att publiken ska roas av andras misstag och oförmåga utan inslag av igenkännande förståelse. Sunes sommar bryter den inhumana trenden. I grunden är det en varm, vänlig familjefilm där toleransen för individens tillkortakommande lyser likt en klar stjärna."

Ann Engqvist, Arbetet: "Sunes sommar är ren och skär underhållning, och bra sådan. (-)

Sunes sommar har samma lättsamma ton som Jönssonligan, Björn Skifs eller Lasse Åberg men är mindre putslustig och professionellt 'rolig'. Regissören Stephan Apelgren har litat på två kvaliteter, manuset och skådespelarna. Dialogen har en låg profil. Det är inte mycket som behöver en verbal förklaring, bilderna talar direkt till alla som någonsin varit på semester med familjen och som någonsin varit unga och kära. Filmen är lika rolig som en familjevideo, lika pinsam och igenkännande. Man skrattar inte rått men kärleksfullt.

Förpubertala pojkar, som det annars inte finns så mycket film för, bör gå och se Sunes sommar om inte annat för den fina scenen mellan en av campingägarna och Sune, när de planerar en kärleksgåva till Cornelia."

Jens Peterson, AB: "Det här är ingen långfilm.

Sunes sommar är ett antal löst sammanhållna sketcher kring en familjesemester, ungefär som 'Sällskapsresan 85 - Stig-Helmer i husvagn'. En del sketcher är lyckade, annat sjunker som en eka med hål i. Jo, det finns en eka med hål i, för säkerhets skull. (-)

Men som långfilm är det slarvigt och illa berättat, osannolikt även med svenska komedi-mått mätt.

TV-serien om Sune fungerade bättre som vardagsskildring. En del filmscener blir absurda, eftersom de inte förankras i någon början eller slut. Det här är typiskt för filmen: I en dröm skjuter Sune iväg en pil. Han är Wilhelm Tell och lillebror Håkan står med några äpplen på huvudet. Vi ser Sune skjuta, vi hör pilen träffa... något.

Men vi får inte se pilen träffa, vi ser inte vad som händer. Filmen berättar inte poängen. Sunes sommar skjuter iväg många pilar mot okända mål."

Kommentar Svensk filmografi

Sunes sommar är baserad på Anders Jacobssons (f 1963) och Sören Olssons (f 1964) mycket populära barnböcker om tjejtjusaren Sune och är en fristående fortsättning på 1991 års julkalendersuccé, Sunes jul. Filmens regissör, Stephan Apelgren (f 1954), var även regissör till julkalendern, och han långfilmsdebuterade, efter ett antal kort- och TV-filmer, med Sunes sommar.

Författarduon Anders Jacobsson och Sören Olsson har förutom böckerna om Sune bl a producerat en rad TV- och radioproduktioner, musik- och teaterturnéer och givit ut CD-skivor och kassetter. Bland deras övriga bok- och TV-produktion ingår även serien om tonåringen Bert, som filmatiserades 1995 av Tomas Alfredson (f 1965), Bert - Den siste oskulden (1995/25).

Sunes sommar hade en budget på 13 Mkr.

Filmen blev en kassasuccé med närmare en miljon biobesökare och premiärsattes på 67 orter i Sverige. Filmen fick även internationella festivalframgångar när den vann delat förstapris vid den internationella TV-festivalen Italiafiction/TV som ägde rum i Salerno den 24 juli 1994. I november samma år vann filmen priset "Den rosa propellern" vid den tyska internationella barnfilmfestivalen i Berlin. Den röstades fram av en barnjury till bästa film bland tävlingsbidragen.

Inspelning

med omnejd Stockholm Sverige under sommaren 1993 1993
Tofta strand Gotland
Björkviks havsbad Ingarö

Visningar

Sverigepremiär 1993-12-25 Aveny Göteborg Sverige 89 min
1993-12-25 Downtown Göteborg Sverige 89 min
1993-12-25 Palladium Malmö Sverige 89 min
1993-12-25 Draken Stockholm Sverige 89 min
1993-12-25 Filmstaden Stockholm Sverige 89 min
1993-12-25 Rival Stockholm Sverige 89 min
1993-12-25 Saga 1 Stockholm Sverige 89 min (samt ytterligare 64 platser)
TV-visning 1996-08-31 SVT2 Sverige 85 min
1996-12-29 SVT1 Sverige 85 min
1997-09-27 SVT2 Sverige 85 min
1999-01-09 SVT2 Sverige 85 min
2000-05-20 SVT2 Sverige 85 min
2002-01-05 SVT1 Sverige 85 min
2003-04-12 SVT1 Sverige 85 min
2004-12-25 SVT2 Sverige 85 min
2006-12-31 SVT1 Sverige 85 min
Dvd-release 2004-10-20 Sverige
TV-visning 2012-06-06 SVT1 Sverige
2019-06-07 TV4 Film Sverige
2019-06-08 TV4 Film Sverige
2019-06-11 TV4 Film Sverige
2019-06-14 TV4 Film Sverige
2019-06-22 TV4 Film Sverige
2019-06-23 TV4 Film Sverige
2019-07-05 TV4 Film Sverige
2019-07-12 TV4 Film Sverige
2019-07-14 TV4 Film Sverige
2019-07-20 TV4 Film Sverige
2019-07-21 TV4 Film Sverige
2019-07-29 TV4 Film Sverige
2019-08-07 TV4 Film Sverige
2019-08-18 TV4 Film Sverige
2019-08-31 TV4 Film Sverige
2020-06-03 TV4 Film Sverige
2020-06-04 TV4 Film Sverige
2020-06-14 TV4 Film Sverige
2020-06-16 TV4 Film Sverige
2020-06-28 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel M-Rock Theory
Kompositör Stonefunkers (1993)
Textförfattare M-Rock (1993)
Framförs av Stonefunkers


Originaltitel Hat Off for Cats
Kompositör Mats Olsson (1983)
Textförfattare Mats Olsson (1983)
Framförs av Per-Erik Jonsson (piano - 1992)
Red Hot Max (1992)


Originaltitel Deh vieni alla finestra. Ur Don Giovanni
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1787)
Textförfattare Lorenzo Da Ponte (italien text 1787)
Carl Gustaf Nordforss (svensk text 1813)
Erik Lindegren (svensk text 1961)
Wilhelm Bauck (svensk text 1856)
Sångare Carl Slettengren


Originaltitel Gran Canaria
Kompositör Erik Lihm (1989)
Per Hermansson (1989)
Textförfattare Erik Lihm (1989)
Per Hermansson (1989)
Framförs av Vikingarna


Originaltitel Sommar, sommar, sommar
Kompositör Sten Carlberg (1951)
Textförfattare Eric Sandström (1951)
Orkester Sveriges Radios symfoniorkester


Originaltitel Välkommen hem
Kompositör Rose-Marie Stråhle
Textförfattare Johnny Steen
Framförs av Vikingarna


Originaltitel In Command
Kompositör Robert Wåtz (1993)
Rasmus Lindwall (1993)
David Seisay (1993)
Lutricia McNeal (1993)
Textförfattare Robert Wåtz (1993)
Rasmus Lindwall (1993)
David Seisay (1993)
Lutricia McNeal (1993)
Framförs av Rob 'n' Raz


Originaltitel Change It
Kompositör Hans Ingemansson (1993)
Textförfattare Hans Ingemansson (1993)
Framförs av The Creeps


Originaltitel Höga berg, djupa hav
Kompositör Paul Sahlin (1990)
Textförfattare Paul Sahlin (1990)
Framförs av Vikingarna


Originaltitel Kaffetåren
Kompositör Erling Grönstedt
Textförfattare Tore Lagergren
Sångare Harry Brandelius


Originaltitel Rollin' Jive
Kompositör Mats Olsson
Textförfattare Mats Olsson
Framförs av Red Hot Max


Originaltitel Peggys sång
Kompositör Thomas Lindahl (1989)
Textförfattare Ulf Stark
Sångare Malin Nilsson


Originaltitel Serenad, stråkar, K. 525, G-dur
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1787)
Orkester Drottningholms barockensemble


Originaltitel Emerald
Kompositör Helge Albin (1990)
Orkester Tolvan Big Band


Originaltitel Tango Rudolfo
Kompositör Thomas Lindahl


Originaltitel Sixteen Tons
Kompositör Merle Travis (1947)
Textförfattare Merle Travis (engelsk text 1947)
Ninita (svensk text 1968)


Utmärkelser

Festivalpris Stockholm 1995 (årets svenska barn/familjefilm /hyr video/ - SVF:s videomässa)
Stockholm 1995 (årets svenska barn/familjefilm /köp video/ - SVF:s videomässa)
Guldbaggenominerad Stockholm 1994 Bästa skådespelare Peter Haber
Festivalpris Salerno 1994 (delat 1:a pris; TV-festivalen Italiafiction)
Essen 1994 (bästa film; Internationales Kinderfilmfest)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2428


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SUNES SOMMAR
Affischdesign Jerströms


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SUNES SOMMAR


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SUNES SOMMAR


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Julens stora familjefilm! SUNES SOMMAR
Affischdesign Chris Collins


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sunes sommar.
Omfång 88 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Sunes sommar.
Omfång 40 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 9
Färg papper 8
Bakombild papper 1
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 89 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?