Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Stockholm Marathon
Filmtyp TV-film
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-07-01

Medverkande

Gösta Ekman
Martin Beck

Kjell Bergqvist
Lennart Kollberg

Rolf Lassgård
Gunvald Larsson

Niklas Hjulström
Benny Skacke

Bernt Ström
Einar Rönn, kriminalassistent

Jonas Falk
Stig Malm

Visa alla medverkande

Handling

Stockholm. Sommarmorgon. En kvinna endast iklädd ett vitt linne vandrar som i trans med en ihopknycklad tidning i handen på fönsterglasen ovanpå ett stort växthus. Fönsterna brister under...

Visa hela handlingen

Press

Den sämsta Sjöwall-Wahlöö-filmatiseringen blev domen i så gott som alla recensionerna, och det var många som inte kände igen särskilt mycket från romanförlagan. Beröm fick bara...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Regi, andrateam
Scripta
Coproducent
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Efterarbetsansvarig
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Steadicamoperatör
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikinspelning
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Översättare
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Gösta Ekman Martin Beck
Kjell Bergqvist Lennart Kollberg
Rolf Lassgård Gunvald Larsson
Niklas Hjulström Benny Skacke
Bernt Ström Einar Rönn, kriminalassistent
Jonas Falk Stig Malm
Mats Huddén Bo Hellström
Anna Godenius fru Petrus
Charlotte Giese Sonja Hellström, Bos hustru
Mona Andersson Hellströms mamma
Corinna Harfouch Monica Lundin
Thomas Anders Ypsilon
Kjell Lennartsson Walter Petrus
Margaretha Wikholm teknikern
Maj Sjöwall maratonloppsstarten
Per Bodner advokat till Petrus hustru
Örjan Ramberg manager för Ypsilon
Brad Johnson manager för Ypsilon
Johanna Westman popreporter
Gaby Stenberg hyresgäst
Carl-Ivar Nilsson hyresgäst
Mona Seilitz förman på Trädgårdshallen
Viktor Friberg portier på Grand Hôtel
Jonas Uddenmyr polis
Monika Ahlberg polis
Gunnar Mosén polis
Margaretha Wikholm polis
Christer Flodin polis

Bolag

Handling

Stockholm. Sommarmorgon. En kvinna endast iklädd ett vitt linne vandrar som i trans med en ihopknycklad tidning i handen på fönsterglasen ovanpå ett stort växthus. Fönsterna brister under hennes fötter och hon störtar ned mot sin död i växthuset.

En stund senare anländer en man i bil. Han hör glasbitar falla, blir orolig och ropar på Sonja. Inne i växthuset finner han henne död. I handen håller hon fortfarande tidningssidan. Den visar en bild på popstjärnan Ypsilon, som förbereder sig för att springa Stockholm Marathon. Förtexter.

Mannen i växthuset klipper av sig allt håret, och tränar sedan precisionsskjutning, först med vanlig ammunition och sedan med filade dumdumkulor, som får målen att sprängas sönder.

På natten tar han firmabilen till ett villaområde och gömmer sig med sitt gevär i ett garage. Uppe i husets sovrum vaknar en man på morgonen och genomför genast ett mekaniskt samlag med en kvinna som ligger bredvid. Efteråt går kvinnan ut i badrummet. Hon tvättar munnen med tvål och resten av kroppen med citroner för att få bort smaken och lukten av mannen. När hon är klar kommer mannen i i badrummet, och kvinnan tvättar hans penis med en tvättlapp medan han njutningsfullt tittar på.

Nere i garaget ser den beväpnade mannen från sitt gömställe hur kvinnan gör sig beredd att cykla iväg från huset. Hon tvekar, vänder sig om och går in i garaget, där hon beslutsamt tar en häcksax och går in i huset igen. En stund senare kommer hon tillbaka med en blodig häcksax, som hon sticker ned i jorden. Hon reser sig för att ta cykeln, men stannar upp och kräks våldsamt på garageuppfarten. Därefter samlar hon sig och cyklar iväg. Mannen i garaget greppar sitt gevär och går in i huset. Då han slår upp dörren till badrummet ser han sitt tilltänkta mordoffer ligga död i ett blodfyllt badkar.

På en kaj i centrala Stockholm tränar Benny Skacke inför Stockholm Marathon då han får ett larm om mord på Tennisvägen. På plats i villaområdet undersöker Gunvald Larsson gömstället i garaget och hittar resterna av mat, medan Lennart Kollberg får ett utförligt signalement på mannen med geväret och även hans bils registreringsnummer av en morgonpigg granne. Mordoffret identifieras som Walter Petrus, affärsman med många järn i elden och ett känt ansikte i Stockholms innekretsar. Mannen med geväret identifieras som Bo Hellström, ägare till ett trädgårdsmästeri. Kvinnan som begick mordet - Monica Lundin - är tillbaka i huset. Hon är skakad men lyckas ändå hålla masken inför poliserna.

När poliserna gått och Monica slappnar av kommer Martin Beck överraskande in för att prata med henne. För honom berättar hon om sitt tolvåriga förhållande med Walter Petrus. Han är visserligen gift, men frun kände till Monica och accepterade makens otrohet. Monica säger vidare att hon träffade Walter då hon sydde kostymer till några filmproduktioner han producerade då - för tolv år sedan. Då Beck nämner Bo Hellströms namn rycker hon till och säger snabbt att han arbetat som trädgårdsmästare för Petrus, men att det var tio år sedan.

Martin Beck åker sedan till Hellströms trädgårdsmästeri med Gunvald Larsson och Lennart Kollberg. Deras ankomst bevakas i kikarsikte av Hellström, som sedan smiter iväg med sitt gevär i en låda.

De hittar platsen där Sonja dog, spåren av övningsskjutningarna och en hög pressklipp om popstjärnan Ypsilon. Bredvid pressklippen ligger anteckningar - en lång rad med nästan likalydande sifferkombinationer som upprepas men som ingen av dem kan tyda. Vid genomsökningen av huset hittar de hennes rum, inrett med popbilder som hos en tonåring. Bo Hellström vårdade här sin hustru Sonja, som varit psykiskt sjuk sedan drygt tio år tillbaka.

Kriminalpoliserna sprider sig sedan. Lennart Kollberg försöker få fram något om Walter Petrus, men dennes hustru slår bort alla misstankar om fiender. Själv säger hon att de - på sitt sätt - var lyckliga i äktenskapet. Martin Beck söker upp Sonjas mor på ett sjukhem. Hon kan berätta om att Sonjas psykiska sjukdom utlöstes av att hon utsattes för en svår misshandel av maken för tio år sedan. Trots misshandeln och sjukdomen förblev de dock sammansvetsade, och Bo tog väl hand om sin hustru. Sonjas mor anar att hon inte fått reda på hela sanningen om vad som egentligen hände.

Gunvald Larsson tränger sig på och avbryter en intervju som Ypsilon - alias Hans Schaffer från Växjö - ger för ett TV-team. Hans förhör med popstjärnan är dock bortkastat, eftersom denne säger sig inte känna några av personerna.

Senare uppsöker Martin Beck på nytt Monica Lundin, men nu i hennes sömnadsbutik i Gamla Stan. På en direkt fråga erkänner hon att det var pornografisk film Petrus sysslade med då de träffades, men att verksamheten upphörde ganska snart. Misstänksam diskuterar Beck uppgifterna med sina kollegor, och de börjar ana att både Hellström och Ypsilon varit inblandad i porrverksamheten. På dagen för maratonloppet varnar de Ypsilon för Hellström, som befinner sig någonstans på stan med ett skarpladdat precisionsgevär, men eftersom denne byggt upp deltagandet i loppet som en PR-grej för sin hitlåt "Marathon of Life" ignorerar han varningarna.

I en annan del av staden stjäl Hellström en bil från blomsterfirman Trädgårdshallen, som han tidigare levererat varor till, och parkerar den intill maratonloppets väg vid en trappavsats som han spärrat av för att få det att se ut som om det pågår gatuarbete. På Stockholms stadion värmer Benny Skacke upp för att göra ett bra resultat i loppet, men blir förbannad när han av Gunvald Larsson beordras tjänstgöring som bevakare av Ypsilon under loppet. Skacke har tidigare löst mysteriet med Hellströms siffror. Det är mellantider - troligen Ypsilons tämligen usla mellantider - vid träning inför sin maraton, och nu tvingas Skacke alltså göra ett sämre lopp än han annars skulle gjort.

Maratonloppet går igång. Hellström förbereder sig för att skjuta genom ventilen i bilens lastutrymme. I polishuset uppsöker Monica Lundin Martin Beck och berättar att en av porrfilmsinspelningarna kan ha med den senaste tidens händelser att göra. Då, för drygt tio år sedan, drogade Petrus ner Sonja Hellström så att han och Ypsilon - alias Hans Schaffer - kunde våldföra sig på henne medan filmkameran gick. Det pågick en hel natt.

Efter det att Sonja insjuknat en tid senare, köpte sig Petrus fri genom att betala ett stort belopp till Bo Hellström så att denne kunde köpa sig ett trädgårdsmästeri. Därefter förstördes alla filmerna. Inte riktigt alla visar det sig, för strax därefter kommer Lennart Kollberg in med just den filmen Monica beskrivit.

Kriminalpoliserna vet nu precis vad som ska hända men inte var. Martin Beck minns ett vykort på Mariaberget som Kollberg hittat hos Hellström. På kortet står en tidsangivelse, som de snabbt räknar ut stämmer med Ypsilons tid efter 32 kilometer. De kör snabbt till platsen och letar igenom husen, men hittar inget. Rådlösa står de på taket och tittar ut mot löparna nedanför då Beck får syn på den egendomligt parkerade blomsterbilen.

En polisstyrka kallas till platsen och omringar bilen. Samtidigt närmar sig Ypsilon platsen med Skacke i hälarna. Vid vätskekontrollen nedanför blomsterbilen hinner Gunvald upp Skacke, och tillsammans drar de ner Ypsilon. Men några ordningsvakter blandar sig i och Ypsilon lyckas stappla upp, bara för att strax därefter kollapsa av utmattning.

Vid blomsterbilen försöker Martin Beck övertala Bo Hellström att ge upp. Monica Lundin kommer till platsen och säger åt Beck att hon vet att Hellström är oskyldig till mordet på Petrus. I samma sekund skjuter sig Hellström. Dramat är över, men Beck inser att det är Monica som är mördaren. Hon sätter sig avvaktande på marken och iakttar honom då han dröjande blickar ut mot Stockholms ström.

Censur / granskning

Censurnummer 132660
Datum 1994-04-26
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2460 meter
Kommentar Aktlängder: 436-514-515-437-558 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2460 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den sämsta Sjöwall-Wahlöö-filmatiseringen blev domen i så gott som alla recensionerna, och det var många som inte kände igen särskilt mycket från romanförlagan. Beröm fick bara skådespelarna - de svenska vill säga. Den tyska skådespelarinsatsen ansågs hopplös att bedöma på grund av den uselt läppsynkroniserade och artificiellt låtande dubbningen.

Mats Johnson, GP: "Fritt efter 'Terroristerna', påpekar förtexterna och nog är det fritt alltid att låta en bok som utmynnar i mordet på Sveriges statsminister förvandlas till en hotad popstjärna som ställer upp i ett idrottsevenemang.

Ett genomgående problem med filmserien är de eftergifter som gjorts åt de tyska medproducenterna. Alltför många tyska skådespelare uselt dubbade till svenska har fladdrat förbi, fast Corinna Harfouch i nya filmen har i varje fall fått synkroniserade läpprörelser. Tyske regissören Peter Keglevic är en kompetent filmhantverkare men ändå är detta marathonlopp en kamp mot klockan som i långa stycken segar sig fram. Här finns ingen mordgåta att sysselsätta hjärncellerna med - mördaren är given från början och det gäller för polisen att fastslå motivet och hindra honom från att döda igen.

Som vanligt är det skådespelarna som räddar oss från tristess. Att rollbesätta Rolf Lassgård som den charmigt bufflige Gunvald Larsson var ett genidrag och Gösta Ekman har haft sina ljusa stunder som Martin Beck även om han verkat tröttare för varje film. Kanske inte så konstigt när ett halvt dussin långfilmer spelats in på bara åtta månader."

Annika Gustafsson, SDS: "[Romanen] 'Terroristerna' innehåller en skarp vidräkning både med utvecklingen inom det svenska polisväsendet, det upptrappade våldet i omvärlden och den allt tydligare bristen på ideologi och sveket inom svensk socialdemokrati. Knappt ett uns av det temat finns med i Stockholm Marathon, lika lite som i de övriga filmatiseringarna. Samhällskritiken i Sjöwall-Wahlöö-böckerna är i långa stycken fortfarande brännande aktuell. Den intresserar dessvärre inte manusförfattarna.

Det stod klart redan för ett år sedan då den första i serien, Brandbilen som försvann, släpptes på biograferna. Visserligen får sig polischefen och hans militärliknande insatser en släng då och då. Men det är action och spänning som gäller. Att de här inspelningarna ändå fascinerar beror främst på kvartetten Gösta Ekman, Rolf Lassgård, Kjell Bergqvist och Niklas Hjulström som Martin Beck och hans närmsta män. (-)

Tysken Peter Keglevic, regissör även för Polismördaren, är ingen stjärna. Stockholm Marathon har en obehaglig, ytterst spekulativ, inledning som naturligtvis inte finns med i 'Terroristerna'. En psykiskt sjuk kvinna balanserar på taknocken till ett växthus och faller genom glaset. Utdraget, omotiverat och dumt, enbart för att kittla publikens nerver. Filmens stil eller snarare stillöshet med alldeles för mycket fläskiga närbilder, särskilt i början, inger inte heller något förtroende för Keglevics visuella gestaltningsförmåga.

Dubbningarna av de tyska skådespelarna är fullständigt åt helvete. Corinna Harfouch som Monica Lundin kommer på grund av det osynkroniserade ljudet inte till sin rätt trots att hon bevisligen besitter en potential. Filmen tar sig betydligt i samband med inspelningen under loppet i Stockholm förra sommaren. Den dokumentära bakgrunden gör att Stockholm Marathon plötsligt blir levande, spännande och riktigt bra. Den tidigare iscensättningen framstår som stel och livlös."

Bo Ludvigsson, SvD: "Den svensk-tyska satsningen på en serie snabbt producerade filmatiseringar för biograf och TV av sex berättelser i Sjöwall-Wahlöö-sviten "Roman om ett brott" har inte varit lyckosam. Roseanna, Polismördaren och Brandbilen som försvann imponerade inte, medan Mannen på balkongen och Polis, polis, potatismos! åtminstone var välregisserade och rollerna välspelade. Men inte kändes de särskilt angelägna. Den förankring i svensk samtid som präglade romansviten, och engagerade läsaren, har totalt sett varit som bortblåst. Manusförfattare och regissörer har inte lyckats plantera om berättelserna i svenskt 1990-tal.

Filmerna utspelas i ett ingenstans och har därför i princip slätats ut till kriminalunderhållning med dubbningsproblem - i flera av filmerna har tyska skådespelare medverkat som en tribut till finansiärerna. Stockholm Marathon bara bekräftar det hopplösa i företaget. Peter Keglevic, som också regisserade den bedrövliga Polismördaren, har inte bemödat sig om att försöka höja ribban. Men så är också manus av Rainer Berg och Beate Langmaack sällsynt hopplöst. Av Sjöwall-Wahlöös 'Terroristerna' återstår nästan ingenting.

Berättelsen om terroristhot mot statsapparaten och de tillfälligheters spel som leder till mordet på en statsminister, har förvandlats till en privat hämndaktion i porrfilmsvärlden. Den politiska kopplingen är spårlöst försvunnen. Dessutom är filmen illa hopkommen rent hantverksmässigt och skådespelarna har varit chanslösa. Som generad åskådare hoppas man bara att den bild som ges av kriminalpolisens arbete inte har någon som helst verklighetsförankring."

Kommentar Svensk filmografi

Den österrikiskfödde regissören Peter Keglevic (f 1948) hade, liksom kollegan Hajo Gies, regisserat många avsnitt av den tyska TV-serien Tatort, som på svenska kallades Schimanski (premiär 19.6.1992 i TV4). Han regisserade även den ej biografvisade Polismördaren (videopremiär 12.1.1994) i serien av Sjöwall-Wahlöö-filmatiseringar som spelades in 1992-1993. Se artikeln Brandbilen som försvann (1993/17) för vidare kommentarer om de övriga 90-talsfilmatiseringarna efter Sjöwall-Wahlöös polisromaner.

Förlaga

Originaltitel Terroristerna (Roman)
Författare Maj Sjöwall
Per Wahlöö


Inspelning

Stockholms Stadion, Mariaberget, Söder Mälarstrand) Stockholm Sverige
interiör: FilmhusAteljéerna AB Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1994-07-01 Victoria Göteborg Sverige 90 min
1994-07-01 Royal Malmö Sverige 90 min
1994-07-01 Filmstaden Stockholm Sverige 90 min
1994-07-01 Röda Kvarn Stockholm Sverige 90 min (samt ytterligare 46 platser)
TV-visning 1996-07-19 SVT1 Sverige
1997-08-17 SVT2 Sverige
2000-08-04 SVT1 Sverige
2002-07-28 SVT2 Sverige
Dvd-release 2014-02-26 Sverige (utgiven i samlingen "Beck - Volym 2")

Musikstycken

Originaltitel Marathon of Life
Kompositör Thomas Anders


Originaltitel Goldbergvariationer
Kompositör Johann Sebastian Bach (1742)
Arrangör Dmitry Sitkovetsky


Ämnesord

DK Litterära förlagor
DK Thriller

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Sjöwall Wahlöö STOCKHOLM MARATHON Historien om ett brott


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Sjöwall Wahlöö STOCKHOLM MARATHON Historien om ett brott


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Sjöwall Wahlöö STOCKHOLM MARATHON Historien om ett brott


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 4
Färg papper 14
Dia 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 90 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?