Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Vi ses i Krakow
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk

Medverkande

Handling

I en nedsliten lägenhet befinner sig en familj, bestående av ett medelålders par och deras son och dotter, båda i övre tonåren. De är på väg till Krakow, där fadern, som är i...

Visa hela handlingen

Press

Bo Ludvigsson, SvD (11.2.1992): "Rubriken [i Göteborgsfestivalens publiktidning Draken] var (-) självklar: 'Min film är ett skrik', stod det över intervjun med Fagerström-Olsson. ...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Serietitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Elektriker
Ljussättare
Optisk printer
Scanner
Snickare
Dekormålare
Attributör
Kläder
Maskör
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

I en nedsliten lägenhet befinner sig en familj, bestående av ett medelålders par och deras son och dotter, båda i övre tonåren. De är på väg till Krakow, där fadern, som är i VVS-branschen, fått jobb. Allt är färdigt för avfärd. De väntar bara på taxin som ska ta dem till färjan.

Atmosfären är laddad. Man talar inte med varandra. Man skriker eller vrålar förolämpningar och invektiv till varandra. Cynismerna haglar i något som förefaller ren desperation. Ingen verkar vilja kommunicera. Deras hund är oftast tyst vittne till deras uppgörelser, men gnäller ibland.

Till slut anländer taxin som ska ta dem till färjeterminalen. Alla lämnar lägenheten, där TVn fortfarande är påslagen. Ingen har tänkt på att ta med sig hunden.

Censur / granskning

Censurnummer 131295
Datum 1992-02
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 370 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i minuter 12 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Bo Ludvigsson, SvD (11.2.1992): "Rubriken [i Göteborgsfestivalens publiktidning Draken] var (-) självklar: 'Min film är ett skrik', stod det över intervjun med Fagerström-Olsson.

Sannare kan det inte bli, ty under de 12 minuterna, med titeln 'Vi ses i Krakow', skriks det från början till slut. Kärnfamiljens mor och far, dotter och son, vrålar oupphörligt de mest förfärliga saker till och förbi varandra. Man skulle kunna säga att det är Lars Noréns eviga familj som har nått det ytterstas gräns och icke längre äger ett eget språk. All kulturell fernissa har krackelerat, de har lämnat det kommunicerande stadiet bakomn sig.

I Fagerström-Olssons svenska 90-tal, som väl snarare är en mardrömslik framtidsvision än en bild från vår egen tid, har allt fallit samman i hopplös fulhet och ångest.

Ångestfylld, fast med stram, frostfrusen behärskning, var också Roy Anderssons mäklare i 'Härlig är jorden', förra årets hårt stiliserade och konstnärligt gestaltande del av stafettfilmen. Inför del III har uppdragsgivarna beslutat sig för att inhämta manusförslag innan stafettpinnen går till nästa regissör. Ett klokt beslut."

Monika Tunbäck-Hanson, GP (8.2.1992): "Roy Anderssons korta tablåer, orörliga kamera och komiskt gravallvarliga ton har ersatts av elva minuter 'tvärtom' - dvs av rörliga, nervösa bilder och skrikiga tonfall som kastas mellan en familj på fyra, allt medan en hund tittar på. De grälsjuka scenerna utspelas i ett kalt, halvdunkelt rum mest likt en fängelsecell och det kan man förstås ta symboliskt om man vill.

Svärtan har de gemensamt, Andersson och Fagerström-Olsson, men i temperament och stil nästan ingenting. I och med att Roy Andersson berättade i tablåform känns ändå inte detta radikala scenbyte alltför artfrämmande."

Kommentar Svensk filmografi

I en inspelningsintervju (GP 26.11.1991) ställdes frågan: "Vem ses i Krakow och varför just där?

- Ja, det ska ju bli en överraskning för festivalpubliken. Men jag kan väl säga så mycket att det är en familj som står och väntar på taxin som ska ta dem till färjan till Polen. Mannen i familjen har fått arbete där, och det som nu sker är att en allmän upplösning av deras eget personliga liv och relationer äger rum. (-)

- Jo, visst bryter min film av stilmässigt. Det är lite mer kaos i den. Men det är viktigt att det inte blir enskilda filmer i sig bara, utan delar av hela den tilltänkta filmen. (-)

- Idén till filmen är sådan: När tjänster och kapital flyttas runt så tvingas även svenskar emigrera. Och de stora höghusområdena har blivit så förfallna och nedslitna att bara några få bor kvar."

"- När jag såg Roys film kände jag inte hur jag självklart skulle hitta en fortsättning på den. Det tog ett tag innan jag kom fram till vad jag ville göra, säger Agneta Fagerström-Olsson.

Hon skildrar ett samhälle som brutit samman, det är kaotiskt och förvirrat.

- Människorna är ungefär som råttor instängda i en bur, de gnager på varandra.

Man kan också säga att människorna som skäller på varandra lever ett hundliv. Filmens enda värdiga varelse är en hund med kloka, lite sorgsna ögon.

- Människorna beskådas lite genom hundens ögon. (-)

Filmen är mörk, det håller Agneta Fagerström-Olsson med om:

- Men det är kanske inte så ljusa tider vi lever i heller.

Hon tycker dock att det finns ett gott humör i filmen:

- Man måste komma ihåg att den rör sig på en absurd nivå. Och det finns en ömhet också, inte bara hat, ett hat förstärkt av en väldig rädsla, väldig osäkerhet" (GP 11.2.1992).

Efter visningen av "Vi ses i Krakow" förklarade ledningen för Göteborg Film Festival:

"- Det som ska bli del 3 måste knytas hårt till de två första delarna. Det är viktigt att '90 minuter 90-tal' inte är ett antal kortfilmer man lägger till varandra, utan en film som ska växa fram (-).

Därför kommer inte, som fallet varit de två senaste åren, nästa filmare att presenteras under filmfestivalen.

- I stället kommer vi att välja en filmare som vi tycker har en bra idé att gå vidare med, säger Gunnar Bergdahl" (GP 31.1.1992).

Inspelning

Sverige 1992 1992

Visningar

Festivalvisning 1992 Göteborg Sverige 12 min
1993-02-07 Draken Göteborg Sverige 12 min
1993-02-11 Haga 1 Göteborg Sverige 12 min
1993-02-14 Haga 1 Göteborg Sverige 12 min
90 minuter 90-tal (2000) innehåller Vi ses i Krakow (1992)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?