Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Frihetsligan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-02-25

Handling

Beirut strax efter krigsslutet. Schejka förhörs av en poliskommissarie som misstänkt för att vara ledare för en liga av barn som stjäl och gör inbrott. Hon säger sig inget...

Visa hela handlingen

Press

De positiva kritikerna framhöll den äkta närvarokänslan och det genuina utspelet från skådespelarna, särskilt då Ram Al Hamad i huvudrollen. Man sympatiserade också med regissörens...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Manusbearbetning
Dramaturg
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Filmkonsulent
B-foto
Ljussättare
Negativklippning
Kläder
B-ljud
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Manusöversättare

Medverkande

Rim Al Hamad Schejka
Elie Kaii Ahmed
Walid Takriti Ibrahim
Alain Abi Rached Kheled
Selim Khalaf Karim
Patrick Joun Ali
Carole Abboud mamma
Georges Kassouf pappa
Rifaat Torbay Abou Rachid
Tony Aad Fadi
Aline Khallouf Zeinab
Laila Karam mormor
Julia Kassar syster Thérèse
Samih Achkouti polisen
Assar Reehdan Nabil
Pascale Harfouche Hembiträde
Fida Noun Kvinnlig fånge
Sassine Gerges Fängelsechef

Bolag

Produktionsbolag Utbildningsradion
Cadmos Film
Sveriges Television AB Kanal 1 (med stöd av)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1995
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1995
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB

Handling

Beirut strax efter krigsslutet. Schejka förhörs av en poliskommissarie som misstänkt för att vara ledare för en liga av barn som stjäl och gör inbrott. Hon säger sig inget veta.

Några månader tidigare på ett nöjesfält. Det är en vanlig dag under kriget. Schejka och hennes ligamedlemmar roar sig för pengar de stulit ihop. Glädjen avbryts av att granater och kulor börjar vina över tivolit, och i panik söker folk skydd bakom husväggar. Schejka och hennes bror Ahmed ser sin chans och passar på att stjäla några plånböcker till innan de beger sig hemåt, men på vägen beslagtar deras storebror Fadi, en soldat på den muslimska sidan i kriget, deras byte. När de inte har något med sig hem blir de slagna av sin tyranniske far, men räddas då fadern i sin tur blir uppklådd av sin svärmor - till både grannarnas och barnens förnöjelse.

Schejka är trots sina tio år en företagsam och kunnig tjuv. Hon vet vad som är värt någonting och vad som är skräp, och hon vet på vilka platser ligan ska operera för att få bästa tänkbara stöldgods. Likt en arbetsledare delar hon på morgnarna ut olika uppgifter till pojkarna i ligan. Sedan beger hon sig ut på stan med lillebror Ahmed. Vant klistrar hon försiktigt ihop Ahmeds ögonfransar, så att han ser krigsskadad ut och kan tigga ihop lite pengar medan hon själv säljer klockor och annat stöldgods på kaféerna runt omkring.

På ett av kaféerna träffar hon hälaren Abou Rachid, och de bestämmer sig för att göra affärer ihop. Till sin liga meddelar hon vid deras mötesplats intill en grotta vid havet att Rachid ska lära dem dyrka upp billås, så att de kan stjäla radioapparater och andra begärliga varor. I gengäld ska ligan sälja allt stöldgodset till Rachid. Dessutom förklarar hon att ligan numera är döpt till Frihetsligan och att dess medlemmar aldrig mer ska gå hem. Tillsammans ska de bo i grottan på vintrarna, och alla deras gemensamma pengar ska gå till godis och nöjen.

Ligamedlemmarna lär sig snabbt att öppna bilar med hjälp av endast en skruvmejsel och en bit ståltråd, och Schejka och Ahmed plundrar flera bilar utanför ett lyxhotell. Abous verksamhet går snart lysande, men efter en tid börjar han bli snål med betalningen. Schejka ser att han säljer stöldgodet för tio gånger så mycket som han betalar ligamedlemmarna, och hon kräver honom på mer pengar. Abou köper sig tid genom att ge barnen sprit och cigaretter och bjuda dem på bio.

På en biograf får Fadi syn på Schejka och Ahmed, och följer efter Abou och barnen till deras tillhåll. Där hotar han att anmäla Abou för polisen, men Schejka avslöjar snabbt att även Fadi är eftersökt av polisen och storebrodern blir snart Abous högra hand. Vid ett inbrott sent på kvällen överraskas ligan av lägenhetsinnehavarna och Schejka åker fast. Hos polisen hotas hon först med fängelse av kommissarien, men dagen därpå kör han henne till ett kloster i stadens utkanter där hon välkomnas av syster Thérèse. Snart veknar hon inför Thérèses vänliga behandling och ser glatt fram emot att lära sig läsa och skriva i klosterskolan.

En dag meddelar en nunna att kriget i Beirut är slut. Till klostret kommer poliskommissarien med Schejkas föräldrar och Ahmed. Schejka tar Ahmed avsides. Han berättar att han flyttat tillbaka hem men tvingats fortsätta arbeta för Abou och Fadi, vilka med våld nu styr Frihetsligan.

Schejka rymmer och återförenas med Frihetsligan. Hon låter sig hunsas av Abou, men ute på stan köper hon en kniv som hon döljer i kläderna. En kväll följer hon med Ahmed hem till Abou, där denne frikostigt bjuder på hasch. Det blir snart uppenbart att Abou tänker förgripa sig sexuellt på Ahmed, men då han gör ett försök sticker Schejka ned honom.

Schejka och Ahmed rymmer till en grotta, där de hittas av polisen efter ett tips från Fadi. Polisförhöret sänds direkt av ett TV-bolag och många är de i Beirut som ser henne berätta om vad som hänt. Dagen därpå kommer en rik man och erbjuder sig ta hand om Schejka, men hon går endast med på det om Ahmed också får följa med. Tveksamt accepterar mannen, och frikostigt köper han många leksaker till dem.

I sitt nya hem far Schejka och hennes lillebror snart fram som yrväder. De leker indianer och binder hushållerskan, då de får oväntat besök av sin mormor. Men mormodern är inte där för att hälsa på barnen utan för att stjäla från den rike mannnen. Då hon kör iväg med en fullastad bil, kommer den rike mannen tillbaka lagom för att se många av sina dyrbara kapitalvaror försvinna.

Av sin fru får han senare veta att Ahmed misskött sig i skolan igen. Det blir droppen som får bägaren att rinna över, och han slänger ut Ahmed. Schejka följer sin bror. De återupptar stöldverksamheten och tiggeriet.

Censur / granskning

Censurnummer 132522
Datum 1994-02-14
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2311 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2311 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De positiva kritikerna framhöll den äkta närvarokänslan och det genuina utspelet från skådespelarna, särskilt då Ram Al Hamad i huvudrollen. Man sympatiserade också med regissörens solidaritet med barnen, och några drog till och med paralleller till Arne Sucksdorffs dokumentärer. De som gjorde tummen ner tyckte att det luktade amatörism lång väg. Historien bedömdes som föga trovärdig och man efterlyste en bättre bakgrundsskildring av klassklyftorna och krigets orsaker.

Jan-Olov Andersson, AB: "Filmens styrka är historien i sig, skildringen av det gripande människoödet Schejka, samt fotografen Roland Lundins bildspråk. Han har hittat precis rätt ton mellan dokumentär- och spelfilm, vilket kan vara nog så svårt för ett drama där det kanske inte är alldeles självklart att göra fiktion av verkligheten. Men det är också en film mer gjord med hjärtat än hjärnan. Bilderna från en vacker stad i ruiner väcker intresse. Hur blev det så? Vad har orsakat de enorma klyftorna mellan fattiga och rika? Varför har det gått så snett för Schejkas familj?

De svaren har säkert Leyla Assaf-Tengroth, uppvuxen i Beirut men bosatt i Sverige sedan 60-talet, haft i tankarna. För henne är detta antagligen självklarheter. Men hon lämnar oss, som bara sett kriget flimra förbi i TV-rutan, i sticket. Synd, för det placerar Frihetsligan i klassen under ett par mycket starka filmer om gatubarn i andra länder, Pixote - gatans barn (Brasilien, 1981) och Saalam Bombay (Indien, 1988)."

Gunnar Bergdahl, GP: "Leyla Assaf-Tengroth, som här spelfilmsdebuterar, har tidigare mycket riktigt gjort en rad dokumentärer från Tredje världen. Hon både kan och känner för sitt ämne. Det finns här ett otvetydigt engagemang för barn som tvingats in i kriminalitet i sociala labyrinter av nöd och mänsklig fattigdom. En vrede över vuxen dubbelmoral och över samhälleliga villkor som lockar till att utnyttja de svagaste. Det är helt enkelt en film som öppnar ett fönster mot världen. God hjälp har Tengroth av den lilla flickan Rim Al Hamad i huvudrollen.

I sina allra bästa studer kan Frihetsligan föra tankarna till Arne Sucksdorffs mästerverk Mitt hem är Copacabana från tidigt 60-tal. Men å andra sidan kan den däremellan kännas lite vilsen och ostrukturerad. Det dramadokumentära oket, fiktionernas kamp med verklighen, är tungt att släpa genom en uppenbar lågbudgetproduktion. Om inte den filmiska talangen av naturliga skäl står i Sucksdorffs klass andas Frihetsligan dock samma värmande solidaritet med världens förtryckta. Även när freden återvänder och när Schejka får en social möjlighet att resa sig ur fattigdomen återstår friheten att vinna."

Annika Gustafsson, SDS: "Det skulle vara roligt att skriva riktigt positivt om Leyla Assaf-Tengroths Frihetsligan. Filmen innehåller många bra komponenter. Den bygger till exempel på autentiska gatubarns tillvaro i Beirut och har dessutom hittat sina unga skådespelare bland barnen. Historien visar på ungarnas kollektiva styrka, samhällets tydliga klassindelning och inte minst viktigt - filmens huvudroll, Schejka, är en pigg, orädd, initiativrik och intelligent flicka av det slag man alltför sällan möter på bio. Där härskar som bekant de många hjältarna, små såväl som stora.

Leyla Assaf-Tengroth är en erfaren och kunnig TV-rapportör från Mellanöstern. Men även om hon utgår från ett verkligt material, ett dråp liknande det Schejka anklagas för, fordras kunnigheter i personregi. Där brister regissören. I dramat om Schejka och det gäng hon leder spelas de vuxna av libanesiska skådespelare. Manuskriptet framställer dem knappast likt några sympatiska figurer men i filmen blir de rena karikatyrerna på ondskefulla araber."

Kommentar Svensk filmografi

Leyla Assaf-Tengroth (f 1947) är född och uppvuxen i ett kristet hem i Beirut. Hon gifte sig med en svensk FN-soldat och är sedan 1966 bosatt i Sverige. Från slutet av 1970-talet har hon varit verksam som frilansande dokumentärfilmare för Sveriges Television. Hon har gjort många filmer från Afrika, t ex AIDS i Afrika (premiär 25.10.1992 i SVT Kanal 1), Vad har jag för rätt att skära i min dotters kropp? (premiär 22.11.1995 i SVT Kanal 1) och spelfilmen Amelia (premiär 20.10.1991 i SVT Kanal 1).

Hennes mest uppmärksammade TV-spelfilm är kanske Martyren (premiär 5.3.1988 i SVT Kanal 1), ett försök att visa hur rekryteringen och skolningen av unga självmordsbombare bland muslimska extremistgrupper går till i Libanon. Frihetsligan är hennes biograffilmsdebut.

Frihetsligan tilldelades juryns specialpris vid filmfestivalen i New Delhi 1996, och vid samma års Biennale du Cinéma Arabe i Paris utsågs filmen till årets bästa debutfilm.

Frihetsligan låg länge etta på biotoppen i Libanon.

Inspelning

Beirut Libanon

Visningar

Sverigepremiär 1994-02-25 Filmstaden 7 Stockholm Sverige 84 min
Videorelease 1995-04 Sverige 81 min
TV-visning 1996-10-05 SVT2 Sverige 81 min

Musikstycken

Originaltitel Tareb
Kompositör Nassim Maalouf
Instrumentalist Nassim Maalouf (trumpet)


Originaltitel Houzam
Kompositör Nassim Maalouf
Instrumentalist Nassim Maalouf (trumpet)


Utmärkelser

Festivalpris New Delhi 1996 Leyla Assaf-Tengroth (juryns specialpris, bästa kvinnliga regissör)
Kairo 1996 Rim Al Hamad (bästa skådespelerska; Nagib Mahfouz-priset)

Ämnesord

DK Drama
DK Krig
DK Länder, Kulturer
DK Sociala och politiska förhållanden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2311


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2305


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Tioårig flicka leder FRIHETSLIGAN


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Frihetsligan. Av Layla Tengroth och Bo Bjelfvenstam.
Omfång 41 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Frihetsligan. Av Layla Tengroth och Bo Bjelfvenstam.
Omfång 40 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 35 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 23 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 39 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Färg papper 3
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?