Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Dansaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-09-09

Handling

I början av filmen ser vi hur några dansare tränar steg. Kameran fokuserar på fötterna. Donya Feuer klipper mellan dansarna och tillverkningen av balettskor som formgivits individuellt...

Visa hela handlingen

Press

"Men varför dansar hon?", lyder rubriken på DNs recension. Och den frågan var det fler som ville få svar på. En annan kritisk undran riktades mot dialogerna mellan Katja Björner och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Arbetstitel

Filmteam

Medverkande

Katja Björner
Anneli Alhanko
Erland Josephson
Clint Farha (dansare vid Het Nationale Ballet i Amsterdam)
Valentina Savina (balettpedagog)
Michael Messerer (balettpedagog)
Aleksandr Chmelnickij (balettpedagog)
Robert Cohan (balettdansör)
Natasja Makarova (balettdansös)
Niklas Ek
Hans Nilsson
Per Arthur Segerström
Göran Svalberg (dansare vid Kungliga Teatern, Stockholm)
Kim Savéus (elev Svenska Balettskolan)
Marcus Wassberg (elev Svenska Balettskolan)
Olof Westring (elev Svenska Balettskolan)
Cecilia Canemyr (elev Svenska Balettskolan)
Jessica Kellgren (elev Svenska Balettskolan)
Åsa Lundvik (elev Svenska Balettskolan)
Erik Gribbe (elev Svenska Balettskolan)
Katarina Eriksson (elev Svenska Balettskolan)
Gabriella Kjellberg (elev Svenska Balettskolan)
Josefin Svedberg (elev Svenska Balettskolan)
Oscar Salomonsson (elev Svenska Balettskolan)
Bernard D. Kohler (skoaffären Freed of London, Ltd.)
Michele Attfield (skoaffären Freed of London, Ltd.)
Ellen King (skoaffären Freed of London, Ltd.)
Ola Abrahams (skomakare, Freed of London, Ltd.))
George Georgiou (skomakare, Freed of London, Ltd.))
Martin Goodsir (skomakare, Freed of London, Ltd.))
Errol Hoffman (balettskomakare)
Darren Plume (balettskomakare)
Lloyd Ramsey (balettskomakare)
Roy Rhoden (balettskomakare)
Michael Thornley (balettskomakare)
- Ej krediterad:
Donya Feuer
Ingrid Edström (initiativtagare till filmen)

Bolag

Handling

I början av filmen ser vi hur några dansare tränar steg. Kameran fokuserar på fötterna. Donya Feuer klipper mellan dansarna och tillverkningen av balettskor som formgivits individuellt efter dansarnas egna specifikationer på anrika Freed of London. Sedan följer filmen en av dansarna, Katja Björner, och hennes utveckling som balettdansös från det att hon är 13 år. Hon tränar redan då för sin yrkeskarriär, för att bli professionell. Hennes samtal med skådespelaren Erland Josephson blir en dialog om skillnaderna och likheterna mellan deras olika konstformer.

Under sin utbildning undervisas hon av kända pedagoger och koreografer som Valentina Savina, Natalia Makarova, Michael Messerer, Alexander Khmelnitski, Robert Cohan och Rudi van Dantzig. Efter att under lång tid ha beundrat henne på avstånd får hon till slut också undervisning av Kungliga Teaterns Prima Ballerina Assoluta, Anneli Alhanko, som hjälper Katja, nu 18 år, att förbereda sig för sitt första professionella arbete utomlands - vid Het Nationale Ballet i Amsterdam.

Vi följer Katja under mödosamma träningspass, ibland på gränsen till det plågsamma för att nå perfektion i varje detalj av rörelseschemat. Donya Feuer visar med klippningsteknik rörelseträningen och det färdiga resultatet på scen flera gånger. Katja åker också till Freed of London för att i samråd med personalen utforma specifikationer för nya balettskor, men hon berättar för Erland Josephson att det i en serie om tio skor ofta finns ett särskilt par som är bättre än de andra och som hon använder vid särskilda tillfällen på scenen. Hon visar också hur hon själv modifierar sina skor med hjälp av golvvax och spik för att få dem så som hon vill ha dem.

Filmens eftertexter blandas med bilder på några av balettkonstens stora mästare: Anna Pavlova, Pina Bausch, Antony Tudor, Martha Graham, Natalia Makarova, Michail Baryshnikov, Rudolf Nurejev, Maya Plisetskaya, Galina Ulanova och Vaslav Nijinsky. En bild av Katja Björner finns också med.

Censur / granskning

Censurnummer 132866
Datum 1994-08-26
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2744 meter
Kommentar Aktlängder: 554-606-571-574-439 = 2744 meter. Filmen senare (1995) nedklippt till 2575 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2744 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Men varför dansar hon?", lyder rubriken på DNs recension. Och den frågan var det fler som ville få svar på. En annan kritisk undran riktades mot dialogerna mellan Katja Björner och Erland Josephson, som bedömdes som överflödiga. Däremot ansågs filmen få liv i de många dansscenerna, där Gunnar Källströms foto fick en närmast sensuell karaktär. Att meningarna var delade om filmen märktes kanske framför allt i AB, i vilken det fanns två recensioner, en kritisk av Jens Peterson och en mer positiv av Ingamaj Beck.

Jens Peterson, AB: "Ung svensk dansare i närbild. Alldeles för nära. Kameran dröjer vid hennes ansikte, fötter, vader, hår som om det fanns något magiskt i eviga närbilder av en kropp som repeterar. (-) Unga Katja samtalar också med Erland Josephson, men orden har inte mycket att tillföra. Det enda som lyfter filmen är en sekvens om hur tåskor tillverkas. Inte ett ord om livet utanför, föräldrar, skola, varför man väljer att plåga sig igenom långtråkiga övningar. Mellan dem som gjort filmen och de som medverkar finns en underförstådd överenskommelse att dans är det enda viktiga i livet. Vi som inte delar den uppfattningen står utanför. Filmen stannar i replokalen. Dörren mot omvärlden förblir stängd."

Ingamaj Beck, AB: "Dansaren har blivit ett filmiskt äventyr, en resa in i dansens värld, uppbyggd kring en dansares envisa arbete med sin kropp och dess uttryck. Filmens första timme är en njutning, andra hälften halkar ur centrum, tappar rytm och berättarlinjen förlorar sig i upprepningar och allmänna hyllningar till dansen med stort D. Synd - men det är heller ingen enkel sak att fullfölja de intentioner som Dansaren öppnar med. På ett sätt är filmen en dynamisk och abstrakt berättelse om en ung dansares arbete: Katja Björner är idag knappt tjugo år gammal, men redan på väg mot stor internationell uppmärksamhet. I filmen skildras hennes arbetsdag, möten med lärare och kollegor och hennes syn på dansen som konstart.

Vissa scener är intressanta, andra, som t ex det dialog-seminarie-inspirerade samtalet mellan Katja Björner och Erland Josephson är mindre givande. Som helhet ger dock Dansaren en bra inblick i dansen som mänsklig erfarenhet och relationen mellan kropp, själ och konstnärligt uttryck. Men filmen rymmer också en stark utsaga som handlar om dans på en 'högre' nivå: Dansaren blir ett slags credo, ett konstnärligt manifest för en konst som är vilja, koncentration, generositet, teknik och kolossalt hårt arbete - och mot steroid-kultur som leker med musklerna utan att ha något att ge."

Helena Lindblad, DN: "Dansaren handlar om långa, ensamma träningspass vid stången, benådade ögonblick tillsammans med Katja Björners förebild och mentor Anneli Alhanko, det stillsamma ständiga slitet med tåspetsskor som ska tänjas, sys och bankas på till perfekt individuell passform. Mycket svett men ganska få tårar. Här får mödan visserligen en framträdande plats men framgången tycks häpnadsväckande billig. Som ställföreträdande publik i den ödsliga träningssalen fungerar skådespelaren Erland Josephson. Hans roll är den naiva frågeställarens, det omedvetna vittnets. Men mötet över konst- och generationsgränser blir stumt. Hans generande självklara frågor öppnar inga nya dörrar.

Donya Feuer citerar frågande Yeats som säger ungefär: "How can you tell the dancer from the dance?". Men svaret uteblir. Vad driver en tonåring till att ägna dygnets timmar åt att övervinna tyngdlagen? Det får man aldrig veta. Det är oerhört vackert och närmast högtidligt att se Björner dansa, men som porträtt av en människa är filmen förvånansvärt motståndslös. Gunnar Källströms foto är det enda riktigt dynamiska i Dansaren, som i övrigt lägger sig platt för konsten."

Kommentar Svensk filmografi

Donya Feuer (f 1934) var själv en framgångsrik ballerina, och studerade vid Juilliard School i New York för bl a Antony Tudor och Martha Graham. Hon grundade en egen studio med Paul Sansardo, men bröt 1963 upp för att bosätta sig i Sverige, där hon blev gästlärare vid balettakademin. På sommaren samma år satte hon upp sina första balettföreställningar på Parkteatern i Stockholm med debutanterna Niklas och Mats Ek, och 1965 debuterade hon som teaterregissör med Akt utan ord. Året efter anställdes hon som koreograf på Dramaten. Hon fortsatte dock att regissera, både på Dramaten och på Operan i Stockholm.

Förutom sina egna teater- och balletuppsättningar har hon flitigt arbetat med regissörer som Alf Sjöberg och Ingmar Bergman. Bl a har hon svarat för koreografin till Bergmans Trollflöjten (1975/22) och till hans uppsättningar av Kung Lear (1984) och Markisinnan de Sade (1989). Donya Feuer har också gjort ett flertal TV-program för Sveriges Television, t ex om den legendariske Vaslav Nijinsky (1889-1950).

Dansaren är Feuers första biografvisade långfilm. Den hade urpremiär i samband med filmfestivalen i Berlin 1994, och tilldelades i september samma år första priset i dokumentärklassen vid filmfestivalen Nordiskt Panorama i Reykjavik.

Inspelning

1987-09-26 1992-01-26
Kungliga Teatern Stockholm Sverige
Svenska Balettskolan Stockholm Sverige
Artemis Amsterdam Nederländerna
Freed of London Ltd. London Storbritannien

Visningar

Sverigepremiär 1994-09-09 Lilla Kvarn Stockholm Sverige 100 min
Festivalvisning 1994-02-13 Atelier Berlin Tyskland 98 min (Berlinfestivalen)
1994-02-14 Filmpalast Berlin Tyskland 98 min (Berlinfestivalen)

Musikstycken

Originaltitel Svansjön
Kompositör Pëtr Čajkovskij (komponerad 1875-76, uppförd 1877)


Originaltitel Serenad, stråkar, op. 48, C-dur
Kompositör Pëtr Čajkovskij (komponerad 1880, uppförd 1882)


Originaltitel Souvenir de Florence
Kompositör Pëtr Čajkovskij (komponerad 1888-90, rev. 1891-92, uppförd 1892)


Originaltitel Kvartett, stråkar, nr 1, op. 11, D-dur
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1871)


Originaltitel L'oiseau de feu. Introduktion
Kompositör Igor Stravinskij (1910)


Originaltitel L'oiseau de feu. Sluthymn
Kompositör Igor Stravinskij (1910)


Originaltitel Petrusjka
Kompositör Igor Stravinskij (1911, reviderad 1947)


Originaltitel Five Easy Pieces, piano (2)
Kompositör Igor Stravinskij (1917)


Originaltitel Romeo och Julia (balett)
Kompositör Sergej Prokof'ev (1935)


Originaltitel Konsert, violin, nr 2, op. 63, g-moll
Kompositör Sergej Prokof'ev (1935)


Originaltitel Kontaktion


Originaltitel Romanus Melodus VI


Originaltitel Sticheron


Utmärkelser

Festivalpris San Francisco 1995 (hedersomnämnande i kategorin The Art Work)
Sfinxen Göteborg 1995 Kerstin Eriksdotter För klippningen av "Dansaren"
Festivalpris Reykjavik 1994 (bästa dokumentär, t.m. Orpojen joulu; Nordisk Panorama)

Ämnesord

DK Dans
DK Dokumentär Konst
DK Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd DAT


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DANSAREN


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Dansaren. En film av Donya Feuer.
Omfång 28 s. + 5 s. produktionsuppgifter och personlista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dansaren.
Omfång 22 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dansaren.
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dansaren.
Omfång 23 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dansaren. En film av Donya Feuer.
Omfång 37 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The dancer.
Omfång 16 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Färg papper 12
Bakombild papper 1
Dia 13
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?