Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Vendetta
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1995-02-10

Medverkande

Stefan Sauk
Carl Hamilton, greve och kommendörkapten vid flottan

Ennio Fantastichini
don Tommaso,

Erland Josephson
DG (den gamle)

Marika Lagercrantz
Eva-Britt Hamilton, Carls hustru

Malin Lagerhem
Johanna-Louise, Carls dotter

Mats Långbacka
Åke Stålhandske, kapten vid flottan

Visa alla medverkande

Handling

Johan Carlemar och Gustav Hansson befinner sig i Rom som representanter för Swedish Armaments för att förhandla med Armica Internationals representant Federico Lombroso angående leverans av...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna kallade Vendetta allt från kalkonrulle till den bästa filmen hittills i Hamilton-serien. Invändningarna riktades framför allt mot närbildsestetiken och mot de många logiska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
SAD (Second Assistant Director)
Rådgivare
Stuntkoordinator
Regi, andrateam
Scripta
Specialeffekter
Manusbearbetning
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Produktplacerare
Efterarbetsansvarig
B-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Undervattensfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Passarassistent
Videooperatör
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Orkester
Dirigent
Musikproducent
Musiktekniker
Scenografiassistent
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Attributör
Kostymör
Maskör
Chaufför
Kostymassistent
Maskörassistent
Catering
Vapenansvarig
Stunt
Klippassistent
Ljudläggning
Tramp
Specialeffekter, ljud
Mixning
Översättare
Försäkring
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Stefan Sauk Carl Hamilton, greve och kommendörkapten vid flottan
Ennio Fantastichini don Tommaso,
Erland Josephson DG (den gamle)
Marika Lagercrantz Eva-Britt Hamilton, Carls hustru
Malin Lagerhem Johanna-Louise, Carls dotter
Mats Långbacka Åke Stålhandske, kapten vid flottan
Per Graffman Joar Lundwall, kapten vid flottan
Antonio Di Ponziano Luigi Bertoni-Svensson, löjtnant vid flottan
Oliver Tobias Gustavo Da Piemonte, överste vid sicilianska polisen
Orso Maria Guerrini Giuseppe Cortini, generallöjtnant vid italienska försvarsdepartementet
Luigi Di Fiore Giulio, don Tommasos bror
Paolo Maria Scalondro Nitto Stradella, don Tommasos livvakt
Stig Engström Johan Carlemar, teknisk direktör, Swedish Armament
Claes Ljungmark Gustav Hansson, försäljningschef, Swedish Armament
Margaretha Wikholm Solveig Sjöstedt, försäljningschef för Ericsson i Rom
Roland Hedlund Samuel Ulfsson, kommendör vid flottan och chef för den militära underrättelsetjänsten OP5
Margreth Weivers Elisabeth Lundwall, Joars mor
Marcello Tusco don Salvatore
Ralf Wolter don Giovanni
Franco Trevisi Frederico Lombroso, representant för Armica International
Pasquale Anselmo Enrico
Leonardo De Carmine Roberto
Denize Karabuda Johanna-Louises kidnapperska
Renato Carpentieri Aldo Sabatini
Carlo Barsotti don Giovannis röst
- I tv-serien medverkar dessutom:
Björn Granath kabinettsekreterare Ander Bielke
Thomas Oredsson direktör Nils Hammar
Frej Lindqvist utrikesministern
Lars Göran Lakke Magnusson Krister Douglas, UD-tjänsteman vid säkerhetsavdelningen
Manning Redwood Skip Harrier
Elena Sofia Ricci Daniela Sabatini, journalist
Vincenzo Benestante Hassan Jaled, vapenhandlare
Pedro Martorell portier
Peter Panov Riccardo
Ralph Schicha Caponi, karabinjär
Lars Väringer försvarsministern
Fred Armstrong soldat
Nedjma Chaouche TV-reporter
Manuel Barceló grindvakt
Pierluigi Cuomo Enzo

Bolag

Handling

Johan Carlemar och Gustav Hansson befinner sig i Rom som representanter för Swedish Armaments för att förhandla med Armica Internationals representant Federico Lombroso angående leverans av svenska robotsystem till italienska flottan. De har tidigare kommit överens om att fyra robotsystem ska levereras, men Carlemar och Hansson har fått reda på att italienska flottan endast kommer att bygga tre fregatter. Lombroso får därför beskedet att tre robotsystem kommer att levereras eftersom svensk lag förbjuder vidareexport till tredje land, vilket Carlemar och Hansson misstänker kommer att ske med det fjärde robotsystemet.

Lombroso ringer till den från New York återinflyttade sicilianske maffiachefen Don Tommaso, och på väg från mötet kidnappas Carlemar och Hansson av dennes män. De förs till Sicilien, där Carlemars ena finger huggs av för att användas i det utpressningsbrev - med krav på 10 miljoner dollar eller leverans av det fjärde robotsystemet i ersättning för gisslan - som Don Tommaso ska skicka till Swedish Armaments.

Lösensumman ska Don Tommaso använda för att köpa sig en plats i det sicilianska rådet av maffiachefer, där hans far Don Vincenzo, som just avlidit, var en respekterad medlem. Rådsmedlemmarna förhåller sig dock avvaktande till Don Tommasos affärer, eftersom de fruktar att han planerar att återuppbygga sitt forna knarkimperium och därmed dra uppmärksamhet till de övriga rådmedlemmarnas illegala verksamheter.

Samtidigt i Stockholm står kommendörkapten Carl Hamilton - med agenttäcknamnet Coq Rouge - i begrepp att ta ut en längre tids pappaledighet och åka på segelsemester med hustrun Eva-Britt och dottern Johanna-Louise. Men ännu återstår några tjänstedagar, och han skickas tillsammans med sin kollega Joar Lundwall till Palermo för att förhandla med kidnapparna och eventuellt överlämna lösensumman.

Vid mötet med Don Tommaso, i dennes hårdbevakade villa i Castellamare del Golfo utanför Palermo, kräver värden att Sverige fullföljer leveransen av alla fyra robotsystemen. När Hamilton framför regeringens vägran att gå med på kravet, deklarerar Don Tommaso att han därför tänker ta även honom och Lundwall som gisslan. Men de svenska agenterna har planerat även för denna möjlighet och lyckas, trots att de är obeväpnade, ta några automatvapen från Don Tommasos män. Efter en kort eldstrid, där flera maffiamän dödas, undkommer de och tar sig tillbaka till Palermo.

Hos den lokale polischefen, överste Gustavo Da Piemonte, erbjuds Hamilton och Lundwall polisbeskydd men de avböjer och förbereder sig för en snar hemfärd. Men Don Tommasos bror Giulio tänker utkräva hämnd för den förödmjukelse han anser Hamilton och Lundwall åsamkat honom och familjen, och skjuter demonstrativt ihjäl Lundwall framför Hamiltons ögon på en uteservering mitt i centrala Palermo.

Åter i Stockholm beordras Hamilton att omedelbart ta ut sin pappaledighet, men vid Lundwalls begravning övertalar han kollegan Åke Stålnacke att följa med honom tillbaka till Sicilien för att hämnas Lundwalls död. Stålnacke går omedelbart med på förslaget, tar ut semester och anländer till Sicilien i en segelbåt under täckmantel av att vara amerikansk segelturist. Han får snart också sällskap av italienskättade kollegan Luigi Bertoni-Svensson, som rekryterats av Hamilton.

Hamilton själv anländer helt öppet med flyg till Palermo och utsätts omedelbart för ett mordförsök på en restaurang. Denna gång är han dock beväpnad och dödar sina bägge angripare. Därefter ringer han och hotar Don Tommaso med att denne aldrig mer går säker - inte ens i sitt eget hem.

I Palermos polishus blir Da Piemonte förvånad över Hamiltons snara återkomst och misstänker att den inte är sanktionerad. Hamilton får emellertid oväntad hjälp av generallöjtnant Giuseppe Cortini vid förvarsministeriet och italienska säkerhetstjänsten. Denne ser Hamilton som ett möjligt vapen mot Don Tommaso och erbjuder samarbete: Hamilton ska ta reda på var och när Don Tommasos förväntade sändning kokain anländer till Sicilien mot att Cortini hjälper Hamilton frita gisslan.

En kväll upptäcker Hamilton att någon varit i hans hotellrum, och han hittar en bomb under sängen. Han desarmerar bomben, och skickar Bertoni-Svensson att ta hand om gärningsmännen, som Hamilton sett spana på honom i fönstret mittemot. En av männen är Giulio, som binds och förs till Stålnackes båt. Under vapenhot berättar Giulio om ett telexmeddelande som ligger i Don Tommasos kassaskåp och där detaljerna kring kokainleveransen utförligt beskrivs.

Hamilton och Bertoni-Svensson beger sig i skydd av mörkret upp till Don Tommasos hus från den minst bevakade sidan - en 60 meter hög klippbrant ner till havet. Hamilton lyckas fotografera meddelandet, men larmet går och nere i båten har Giulio lyckats ta sig loss och överfallit Stålnacke. Både Hamilton och Bertoni-Svensson tar sig helskinnade från huset, och Stålnacke lyckas efter en hård kamp döda Giulio, vars lik senare hittas av Don Tommasos män.

Efter Giulios död fruktar Hamilton en upptrappning av kriget mellan honom och Don Tommaso. Han ringer hem och ber Eva-Britt ta Johanna-Louise med sig och åka iväg en tid till svärfaderns stuga. Upprörd över att han ljugit om orsakerna till sin resa, vägrar hon emellertid men tvingas på en polisbevakning. Denna dödas snart diskret av Don Tommasos organisation, och Eva-Britt ser maktlös hur Johanna-Louise kidnappas och förs bort i bil.

Samtidigt på Sicilien uppdagar Hamilton att telexinformationens klartext är felaktig och inser att meddelandet är en kod. Han minns att Don Tommaso haft ett Alfapetspel i sitt hus och köper ett eget, med vars hjälp han knäcker koden som en longitud-latitudangivelse av en punkt utanför Siciliens kust.

Ombord på det verkliga knarkleveransfartyget apterar Hamilton en sprängladdning på de båda tunnorna med kokain. På återvägen skadas Bertoni-Svensson allvarligt. Hamilton har dock inte tid att själv ta hand om sin kollega, utan tvingas stanna en lastbil och övertala förarna att köra Bertoni-Svensson till ett sjukhus.

Därefter beger sig Hamilton till ett nytt förhandlingsmöte med Don Tommaso, ett möte där Johanna-Louise blivit maffians trumfkort. Han köper gisslan fri med en lösensumma av tio miljoner dollar. Sedan får han beskedet att hans dotter visserligen också ska frisläppas, men till priset av hans eget liv. Hamilton berättar dock detaljerat om sina sprängladdningar på knarkpartiet. Han lägger fram bevis på vad han gjort, och pressar Don Tommaso att låta honom köra iväg med gisslan, inklusive Johanna-Louise, mot att han sedan ringer och meddelar hur man desarmerar laddningarna. Motvilligt accepterar Don Tommaso.

Strax efter det att Carl kört iväg ringer Don Tommaso de män som tagit hand om kokainleveransen. Han hör en eldstrid i telefon och drar slutsatsen att Hamilton lurat honom. Bedrägeriet bekräftas också då säcken med lösensumman undersöks och befinns endast innehålla kaffebönor från knarkleveransfartyget. Han beordrar därför sina män att förfölja och döda Hamilton och gisslan, och en våldsam biljakt tar vid. Hamilton, som återförenats med Stålnacke, försöker undslippa förföljarna men hamnar i stället vid vägs ände - ett brant stup ned i havet - och en eldstrid uppstår där Stålnacke såras. Da Piemonte kommer dock till undsättning med militärt beväpnade poliser, och efter att ha oskadliggjort Don Tommasos män fortsätter han och Hamilton mot Castellamare del Golfo för att storma Don Tommasos villa.

På vägen får Hamilton höra talas om att Cortini och hans mannar lagt beslag på kokainlasten och försöker desarmera hans tidsinställda sprängladdningar. Han ringer in sina instruktioner, men klockan på tidsinställningen fortsätter ändå räkna ned tills det står på 007, ett skämt Cortini inte uppskattar.

Vid Don Tommasos villa är det märkligt tomt på folk, något som beror på att Don Tommasos livvakt och högra hand Nitto Stradella på maffiarådets begäran ensam tänker avliva sin före detta arbetsgivare. Hamilton föregriper dock mordet och skjuter ihjäl Stradella, bara för att därefter avväpnas av Da Piemonte som äntligen fått ett tillfälle till en personlig uppgörelse med Don Tommaso. I ett ögonblicks distraktion övermannas Da Piemonte dock av Don Tommaso, men Hamilton lyckas sätta en kula i maffialedarens panna.

En tid senare i Stockholm är det äntligen dags för familjen Hamiltons segelsemester. Eva-Britt ser med oro på hur makens båda chefer Samuel Ulfsson och DG kommer till båten, men lugnas då de bara är där för att önska trevlig resa. DG ger Hamilton en flaska Château la Tour i avskedsgåva. När båten glider iväg ut mot Östersjön berättar han för Ulfsson att han gömt en sändare i korken eftersom han vet att Hamilton aldrig skulle dricka sitt favoritvin i en segelbåt. Men Hamilton, som kommit på behörigt avstånd från bryggan, anar ugglor i mossen och kastar bort flaskan.

Censur / granskning

Censurnummer 133120
Datum 1995-01-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3704 meter
Kommentar Aktlängder: 546, 561, 573, 557, 534, 537, 396.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3704 meter
Längd i minuter 135 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna kallade Vendetta allt från kalkonrulle till den bästa filmen hittills i Hamilton-serien. Invändningarna riktades framför allt mot närbildsestetiken och mot de många logiska oklarheterna i intrigen, något som avslöjade att filmen egentligen från början var producerad som en längre TV-serie. Men många var imponerade av Stefan Sauk i huvudrollen.

Jens Peterson, AB: "Den svenska agenten Carl Hamilton gör inga misstag. Den här filmen gör desto fler. Som action har den två förödande brister: Vendetta är långtråkig. Vendetta är töntig. Jan Guillous bok om hur svensken blir indragen i maffians affärer på Sicilien lämpar sig annars väl för en action, och kanske kommer att fungera bättre som sextimmars TV-serie i augusti. Men det här håller inte ihop. Inte bara för att Guillous underliggande diskussion om svensk vapenexport och politikers kohandel försvinner. Nedklippningen till långfilm gör vissa scener svårbegripliga, handlingen hoppar och plötsligt dyker en kvinna upp ur en bagagelucka utan förklaring. Filmen tittar till henne då och då utan att ge oss ledtrådar. De trycker in för mycket i handlingen också. I finalen avverkas ett italienskt romantiskt triangeldrama på 30 sekunder och då hör man kalkonerna kackla.

Stefan Sauk klarar sig bra som Hamilton. Han har den rätta kylan och en trovärdigt träig militärinstinkt när plikten ställs mot familjen. Tyvärr får han, och alla andra, ägna för mycket tid åt att stirra. Det var längesedan jag såg en film med så mycket stirrande; olycksbådande blickar, hotfulla ögonkast, menande sidoblickar i närbild. Effekten blir komisk. Den här Hamilton tar pappaledigt och bryr sig om de sina. Han pratar t o m i mobiltelefon med en teddybjörn, vilket nog är att gå för långt. Carl Hamilton tar papparollen på allvar. Allt tas på allvar i Vendetta. Rynkade pannor och stor dramatik. Det är uppblåst och pompöst, men resultatet blir märkvärdigt likgiltigt. Regissören Mikael Håfström har sett mycket film, det märks, och lånar bl a bombscenen från Goldfinger in till minsta 007. Men mer påminner Vendetta om Mats Helge Olssons töntaction."

Mårten Blomkvist, DN: "Jag tror inte det har gjorts någon bra agentfilm utan ironi, men Mikael Håfström försöker. Stefan Sauk, som här för första gången spelar Hamilton, gör honom genomgående med uniform på stämbanden. I en scen ringer han upp hustrun (Marika Lagercrantz, som klarar sig bäst i filmen) från Italien för att be henne gömma sig själv och dottern eftersom maffian kan vara på väg: "Eva-Britt, lyssna noga: Det har blivit lite komplikationer här nere...". Vad jag förstår har Hamilton försetts med familj i hopp om att detta ska ge honom ytterligare en dimension. Men det är svårt att se poängen när Hamilton även i konversationer med familjen fortsätter att låta som om han satt i stabsmöte. Det får honom bara att framstå som korkad.

Mest av allt påminner Vendetta om någon av de billighetskopior av amerikansk actionfilm speciellt italienarna brukar göra. Den överdrivna macho-attityden är densamma, liksom de schablonmässiga karaktärerna, och den teatraliska replikföringen. Men framförallt är Vendetta ännu en TV-produktion som mest pro forma, och för att komma i åtnjutande av statliga stödpengar, körs upp på bio. En sex timmar lång version kommer att dyka upp i TV4, som varit med och betalat. Så inte ens om man är beredd att svälja den påfrestande barnsligheten för nöjet att se svenska skådespelare klänga uppför klippväggar och skjuta pistol, finns det någon större anledning att springa benen av sig för denna aptitretare. Man blir nog inte lika irriterad på de återkommande, föga filmiska närbilderna om man ser dem där de hör hemma, i TV."

Sven E Olsson, Arbetet: "Kanske är jag ensam om att inte ha läst Jan Guillous förlaga, men det ger mig i så fall unika möjligheter att ta ställning till det som nu är med i filmen " och inte allt det som av nödvändig omsorg om vår tid inte kan platsa i en film på drygt två timmars spellängd. Och då konstaterar jag helt enkelt, att detta är en mycket habil och ofta ganska spännande actionrulle, gjord med bra mycket mer knalleffekter och högre tempo än vad som är vanligt i svenska filmövningar i genren. Men också, det hör till poängerna, med en hel del mer av känsloliv och familjerelationer än vad som är normalt i en amerikansk motsvarighet.

Visst finns det brister. En lite knepigt diffuserande kameraföring i så kallade etableringsbilder. De lite väl många, och mestadels spänningslösa, närbilderna; men de är väl en nödvändig eftergift åt den TV-serie det här ska bli. De stundom bryska hoppen i tiden och rummet; också säkert de orsakade av problemen att komprimera en rik intrig till en någorlunda rak sådan. Men den som bara söker grabbig spänning struntar kanske i sådant. Han - för det är nog målgruppens främsta personliga pronomen - undrar nog mera om biljakterna är fartfyllda, om skjutfesterna och stuntlekarna håller måttet av bly respektive rimlighet och om Stefan Sauk övertygar som Carl Hamilton? Svaret på alla dessa och närbesläktade frågor måste bli JA. Mikael Håfström har gjort den hittills bästa Hamilton-filmen. Allt talar för att den blir en stor publiksuccé."

Kommentar Svensk filmografi

Visst fanns det flera avgörande skillnader mellan filmen Vendetta på 135 minuter och TV-serien Vendetta (premiär 3.3.1996 i TV4) på cirka 300 minuter (dvs fem och inte sex timmar som recensenterna uppger). Här är några av de viktigaste tilläggen i TV-serien:

- På UD i Stockholm försöker kabinettssekreterare Anders Bielke (Björn Granath) främja sin politiska karriär inför det stundande valet genom att i hemlighet tillsammans med sin gamle vän, direktör Nils Hammar (Thomas Oredsson) på Swedish Armaments, försöka leverera robotsystem nummer fyra till maffian via Federico Lombroso. Hans planer omintetgörs i sista sekunden av utrikesministern (Frej Lindquist), som fått informationer om Bielkes och Hammars affärer från den italienska underrättelsetjänsten. Bielke tvingas begära avsked.

- Carl Hamilton besöker sitt gamla SEAL-träningsläger i USA, där han med hjälp av sin gamle överordnade Skip Harrier (Manning Redwood) rekryterar Luigi Bertoni-Svensson för sin personliga vendetta på Sicilien.

- Don Tommaso kontaktar journalisten Daniela Sabatini (Elena Sofia Ricci) på tidningen Giornale di Sicilia via sin högra hand Nitto Stradella. Danielas far Aldo äger den gård där den svenska gisslan gömts undan, och med faderns liv som utpressningsmedel går hon med på att "lära känna" Luigi Bertoni-Svensson för att via denne försöka få fram information om Hamiltons planer. Hon blir dock kär på riktigt i Luigi och går över till dennes sida mot Don Tommaso. Följaktligen dödas hennes far och hon själv hotas till livet. En av maffians poliskontakter försöker döda henne, men Luigi räddar hennes liv i sista sekunden. Det är också Daniela som i TV-serien forslar den svårt skadade Luigi till sjukhuset och inte, som i filmen, några lastbilschaufförer som råkar komma förbi på vägen där Hamilton kör.

- Don Tommaso försöker sälja robotsystem nummer fyra till den libyske ledaren Moammar Khaddafi via vapenhandlaren Hassan Jaled (Vincenzo Benestate) i utbyte mot att han får tillgång till libysk diplomatpost för sina knarkaffärer.

- I en sekvens tvingar Carl Hamilton och Luigi Bertoni-Svensson Don Tommaso att frige gisslan under vapenhot. Don Tommaso släpper också gisslan utanför en polisstation, men när Luigi ska hämta dem visar det sig att poliserna är Don Tommasos män i förklädnad. Luigi hamnar i eldstrid med -poliserna-, men klarar sig undan oskadd. Gisslan förs tillbaka till fångenskapen.

"Vendetta" var den sjätte romanen i Jan Guillous serie om Carl Hamilton, och den fjärde som filmatiserades efter Täcknamn Coq Rouge (1989/15), TV-serien Fiendens fiende (premiär 12.12.1990 i TV4) och Den demokratiske terroristen (1992/12).

Filmen Vendetta blev en av svensk film och TVs största produktioner någonsin med 47 Mkr i budget och en inspelningstid av fem månader. Man försökte filma på Sicilien, men producenterna Hans Lönnerheden och Ingemar Leijonborg uttalade sig i mars 1994 till flera tidningar om att detta blev oerhört dyrt och att man ideligen trakasserades av män som krävde "licenspengar". Förutom en del scener i Palermo fick Mallorca agera siciliansk miljö i stället.

Produktionsbolaget Moviola passade också på att spela in en 60 minuter lång TV-film för SVT Kanal 1 Drama - Tribunal (premiär 4.10.1995) - där Stefan Sauk än en gång spelade Carl Hamilton. Materialet hämtades ur den nyligen publicerade tionde och, enligt författaren, sista Hamilton-romanen -En medborgare höjd över varje misstanke- (sidorna 264-304). Regissör var ryssen Vladimir Grammatikov, tidigare känd som regissör till Mio min Mio (1987/22). Parentetiskt kan det nämnas att det faktiskt kom en elfte bok om Carl Hamilton. I slutet av 1995 publicerades kortromanen -Hamlon-, med undertiteln -Skiss till en möjlig fortsättning-.

Regissören Mikael Håfström (f 1960) gjorde här sin långfilmsdebut för biograf. Han utbildades vid Dramatiska institutet och School of Visual Arts i New York innan han i slutet av 1980-talet började arbeta på nybildade SVT Kanal 1 Drama, där han blev regiassistent bl a på en serie Stieg Trenter-produktioner. Han regidebuterade med Roland Hassel-filmen Terrorns finger (premiär 24.3.1989 i SVT Kanal 1), och fortsatte sedan med Hassel-filmerna De giriga (premiär 6.3.1992 i SVT Kanal 1) och Botgörarna (premiär 3.4.1992 i SVT Kanal 1). Till de sistnämnda avsnitten skrev han även manus.

Stefan Sauk (f 1955) utbildades på Teaterhögskolan i Göteborg. Han har varit en flitig aktör på Stockholms teaterscener och även skrivit dramat "Smutsiga ögon" tillsammans med Rolf Björlind. (Mikael Håfström har för övrigt regisserat en TV-version av dramat med premiär 6.1.1994 i SVT Kanal 1.) I lagens namn (1986) var Stefan Sauks debutfilm, men han blev kanske mer känd som journalisten Johan Nordenskiöld i TV-serien Den svarta cirkeln (premiär 23.1.1990 i SVT Kanal 1) och som minister Sven Cedervalls psykopat till livvakt i TV-serien Den gråtande ministern (premiär 21.9.1993 i SVT Kanal 1). För att inte tala om alla monologerna under vinjetten "Tillfälligt avbrott" i komediserien Lorry (TV-premiär 19.10.1989 i SVT Kanal 1).

Per Graffman (f 1962) utbildades vid Teaterhögskolan i Göteborg 1986-1989, och hade arbetat på Lilla Teatern i Göteborg, Borås Stadsteater och Riksteatern. Han hade också spelat vapensmugglaren Bogdan i SVT Kanal 1s tvålopera Rederiet.

Mats Långbacka (f 1963) är son till teaterregissören Ralf Långbacka, som också regisserat filmen Herr Puntila och hans dräng Matti (1980/5). Han utbildades 1983-1987 vid Helsingfors Teaterhögskola, och bildade sedan teatergruppen Viirus. Han har även agerat i några finska långfilmer.

Antonio di Ponziano (f 1955), uppvuxen i Sverige med italienskfödd far och svensk mor, utbildades på Statens scenskola i Malmö 1982-1985, och var sedan verksam på en rad olika teaterscener, bl a Stockholms stadsteater och Riksteatern. Mest känd blev han emellertid som pizzabagaren Sandro i SVT Kanal 1s TV-serie Storstad (premiär 27.9.1990 i SVT Kanal 1).

Förlaga

Originaltitel Vendetta (Roman)
Författare Jan Guillou


Inspelning

1994-01 1994-06
Stockholm Sverige
Palermo, Sicilien Italien
Mallorca Spanien
Rom Italien

Visningar

Sverigepremiär 1995-02-10 Downtown Göteborg Sverige 135 min
1995-02-10 Palladium Göteborg Sverige 135 min
1995-02-10 Palladium Malmö Sverige 135 min
1995-02-10 Draken Stockholm Sverige 135 min
1995-02-10 Filmstaden Stockholm Sverige 135 min
1995-02-10 Rigoletto 1 Stockholm Sverige 135 min
1995-02-10 Rival Stockholm Sverige 135 min (samt ytterligare 79 platser)
Videorelease 1995-05 Sverige 130 min
TV-visning 2003-01-24 TV4 Sverige (reprisstart)
1996-03-03 TV4 Sverige (Startdatum för tv-serien)
Dvd-release 2007-01-09 Sverige
TV-visning 2020-02-15 TV4 Film Sverige
2020-03-04 TV4 Film Sverige
2020-03-11 TV4 Film Sverige
2020-03-20 TV4 Film Sverige
2020-03-24 TV4 Film Sverige
2020-03-31 TV4 Film Sverige
2020-04-23 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Something's Going On
Kompositör Ardis Fagerholm (1994)
Thomas Öbrink (1994)
Textförfattare Ardis Fagerholm (1994)
Thomas Öbrink (1994)
Sångare Ardis


Originaltitel Shotgun
Kompositör Ardis Fagerholm (1994)
Textförfattare Ardis Fagerholm (1994)
Sångare Ardis


Utmärkelser

Festivalpris Stockholm 1995 (årets svenska spelfilm /hyr video/ - SVF:s videomässa)

Ämnesord

DK Action
DK Död
DK Litterära förlagor
DK Politik
DK Thriller

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3691


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Jan Guillous VENDETTA Stefan Sauk är Hamilton
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Jan Guillous VENDETTA Stefan Sauk är Hamilton
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Stefan Sauk är Carl Hamilton i VENDETTA
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Jan Guillous VENDETTA Stefan Sauk är Hamilton
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 2
Färg papper 8
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?