Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Drengen der gik baglæns
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Sverigepremiär 1998-10-30

Handling

En liten film om stora ämnen - döden och sorgen. Är de vuxnas egen sorg en tillräcklig ursäkt för att glömma de sörjande barnens behov?På mammas födelsedag uppträder 9-årige...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Klippassistent

Medverkande

Bolag

Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Föreningen FilmCentrum 1995

Handling

En liten film om stora ämnen - döden och sorgen. Är de vuxnas egen sorg en tillräcklig ursäkt för att glömma de sörjande barnens behov?

På mammas födelsedag uppträder 9-årige Andreas tillsammans med sin äldre bror Mikkel och roar gästerna med roliga historier. Dagen efter är katastrofen ett faktum. När pappan kör Mikkel till skolan på sin motocykel råkar de ut för en olycka och Mikkel dör. Tyngda av sorg säljer familjen sitt hus och startar om. Andreas börjar i en ny skola, men livet är totalt förändrat. Han varken kan eller vill glömma Mikkel. Hemma pratar man inte om olyckan och pappan är oerhört skuldtyngd. Andreas som inte får någon hjälp att bearbeta sin sorg börjar uppfinna stränga regler åt sig själv och hela situationen känns totalt overklig. Han flyr in i en låtsasvärld och leker att allt är som förr. Den döde Mikkel går igen inte bara i hans drömmar utan också i verkligheten, då Andreas pratar med honom i sin hemmagjorda walkie-talkie.

Filmen tar upp de svåra ämnena sorg och skuldkänslor samt vuxnas ansvar att våga tala om döden. Att fly är den sämsta tänkbara lösningen.

Censur / granskning

Censurnummer 133645
Åldersgräns Tillåten från 7 år


Visningar

Videorelease 1995-10 Sverige 36 min
Sverigepremiär 1998-10-30 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige

Utmärkelser

Festivalpris Reykjavik 1994 (bästa kortfilm - 30 000 skr; Nordisk Panorama)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?