Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sebastian
Filmtyp Långfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1995-11-03

Handling

En svensk småstad. Nutid. Sommar. Snart 17-årige Sebastian har problem med kärleken och sin sexuella identitet. Han har gjort slut med flickvännen Lisbeth och funderar över varför han...

Visa hela handlingen

Press

"Årets svenska kalkonfilm", var rubriken på Gunnar Rehlins recension i iDag. Och den kan väl sägas sammanfatta det allmänna kritikeromdömet om filmen, där betygskalan gick från...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Rollsättarassistent
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Steadicamoperatör
Elektriker
Ljussättare
Negativklippning
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Kostymör
Maskör
Smink
Byggledare
Garderobiär
Stunt
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Hampus Björck Sebastian
Nicolai Cleve Broch Ulf
Rebecka Hemse Lisbeth
Emil Lindroth Jan
Lena Olander Linda
Ewa Fröling mamma
Helge Jordal pappa
Mira Mandoki Lisa
Karin Hagås Inga
Stig Torstensson fyllot
Sara Alström flicka på stan
Johanna Sällström flicka på stan
Bård Torgersen gatuförsäljare

Bolag

Handling

En svensk småstad. Nutid. Sommar. Snart 17-årige Sebastian har problem med kärleken och sin sexuella identitet. Han har gjort slut med flickvännen Lisbeth och funderar över varför han inte kan älska henne. Samtidigt känner han sig attraherad av bäste vännen Ulf.

De första sommarlovsdagarna ägnar Sebastian och hans vänner Ulf, Lisbeth, Jan och Linda mest åt att driva omkring och slappa. Ulf måste ofta gå hem tidigt för att ta hand om sin lillasyster eftersom fadern är alkoholiserad. En kväll när Sebastian följer Ulf hem slåss de på skoj, men leken avbryts då Sebastian skämtar om att folk kan tro de är "homo", ett skämt Ulf inte uppskattar. Senare planerar de att göra inbrott i stadens varuhus.

Hemma är Sebastians föräldrar bekymrade över sonens grubblerier, och i synnerhet hans mor, som är psykolog, försöker flera gånger förmå honom att "tala ut". Men Sebastian vägrar. En kväll följer Ulf med Sebastian hem, och då föräldrarna går på bio slår sig pojkarna lösa i hemmet. De dansar till hårdrock, slåss på skoj, dricker sprit, badar och sminkar sig.

När Ulf ska gå, kysser Sebastian honom plötsligt på munnen. Ulf ryggar förskräckt tillbaka och går iväg. Sebastian får ångest och tror att han inte kan fortsätta vänskapen med Ulf och gänget nu när han avslöjat sig.

Hans föräldrar kommer hem och skäller ut honom för förödelsen. Sedan pratar de slutligen ut om Sebastians homosexualitet. Samtalet blir lite krystat. Föräldrarna säger att de accepterar hans sexuella identitet, men de är tydligt ledsna och tafatta.

Med tiden blir föräldrarnas hållning till Sebastian mer naturlig. Själv träffar Sebastian också Ulf, som inte är arg för vad som hänt och som vill att de ska resa iväg tillsammans då hans sommarjobb är slut. Lisbeth söker också upp Sebastian för att tala om att alla i gänget vet om Sebastians homosexualitet och att de accepterar detta. Ute på stadens torg återförenas han med sina vänner.

Censur

Censurnummer 133540
Datum 1995-10-06
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Kommentar Aktlängder: 482-439-465-492-525 = 2 403 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Hastighet 24
Längd i meter 2403 meter
Längd i minuter 88 min


Kommentarer

Pressreaktion Faktablad om film

"/- - -/

Visst, temat är viktigt men... här brister det framför allt på grund av ett uselt manus (av Wam, Petter Wennerød och Hansi Mandoki), med pinsamma repliker och en skrattretande dålig text till huvudpersonens berättarröst. Regissören är inte direkt nyansernas mästare, här ändrar finstämda scener plötsligt och oförklarligt tonläge.

/- - -/"

Pressreaktion Faktablad om film

"/- - -/

Dialogen, framför allt Sebastians inre monolog, är späckad med förnumstiga klyschor. De unga skådespelarna famlar runt utan regi. Det enda de tycks blivit tillsagda är att slänga med håret, visa bruna vältränade bringor, hoppa runt och vara "ungdomligt" ystra i senaste HM-kollektionen, samt le själfullt.

De rutinerade kollegorna, som spelar föräldraparet, Ewa Fröling och Helge Jordahl tycks ha gett upp redan på förhand och stretar på med noll inlevelse.

När man hör meningsbyten som "Men Sebastian, du verkar så underlig. Vi måste prata." "Näe mamma, du fattar ju ingenting!" så förstår man alla inblandades dilemma.

/- - -/"

Pressreaktion Faktablad om film

"/- - -/ "När alla vet" är ett konstnärligt totalhaveri och en kommersiell felspekulation. Den tonåriga publiken hånflabbade sig igenom denna frigörelsefilm om sexuellt uppvaknande på "fel" sida. Där kunde vi mötas över generationsgränserna."

Jannike Åhlund i Expressen

Pressreaktion Faktablad om film

"/- - -/

Sebastians intresse är koncentrerat på vännen Ulf, spelad av Nicolai Cleve Broch, en ung man som alla, oavsett kön, är kära i. De två leker med varandra, brottas, badar, sminkar sig och spelar luftgitarr en föräldrafri kväll utan att våga ta steget fullt ut. Det gör tyvärr inte filmen heller. Den har en intressant grundkonflikt, men håller sig kvar på ytan och låter aldrig sina personer konfronteras på riktigt varken med sig själva, varandra eller det omgivande samhället.

/- - -/"

Pressreaktion Faktablad om film

"/- - -/

Det är lätt att känna sympati för avsikten med och budskapet i "När alla vet". Livet tar inte slut för Sebastian, när han accepterat att han är bög. Vänner och familj tar inte avstånd ¿ fastän de får veta, vad de kanske anat.

Men sedan är det slut på åtminstone min sympati. Svend Wams film är nämligen en av de mest tillgjorda tonårsskildringar jag sett. Det är årets underdrift att kalla den övertydlig, både i relationerna mellan ungdomarna och mellan Sebastian och hans karikerat förstående föräldrar. Dialogens förnumstighetsfaktor pekar på max, men än värre är den flödande "inre monolog" som får en amatörskådespelare att ideligen skorra falskt med tonfallen i vändningar som "Varför är jag så rädd för att visa vem jag är?" och annat som mest hörs ut som spexversionen av någon tidig Bergman-rulle.

Nu vet ni vad alla bör veta om den här filmen."

Pressreaktion Faktablad om film

"/- - -/

Norske regissören Svend Wam är en rutinerad man. När alla vet är hans femtonde film sedan debuten 1972. Att filmen känns så svajig kan alltså knappast skyllas på bristande hantverksskicklighet.

Wams hantering av det känsliga ämnet om tonårens famlande efter sexuell identitet visar både respekt och inlevelseförmåga. De fem ungdomarna som drar runt i en sommarputtrig svensk småstad är för all del inte inpejlade på de stora psykologiska djupen. Men hyfsat normala framstår de ändå i sin kluvna kalvighet.

Det är i språket det brister. Allvarligt nog om man som Wam är ute i syfte att försöka bidra till att homofobin, bögskräcken, ska slängas på soptippen.

/- - -/"

Pressreaktion Faktablad om film

"/- - -/

Ewa Fröling och Helge Jordals spelar Sebastians föräldrar. Porträttet av pappan är förhållandevis lågmält medan arma Fröling mest stödjer sig på klichéfyllda uppfattningar om hur mödrar reagerar när tonårssönerna drar sig tillbaka och inte längre har behov av att redogöra för allt i livet.

Det är synd om Ewa Fröling i hopplösa rollen.

Som vänlig upplysningsfilm har "När alla vet" ett visst berättigande.

Men det vete katten om jag inte ändå föredrar Svend Wams mer temperamentsfulla relationsdramer från 80-talets början."

Pressreaktion Svensk filmografi

"Årets svenska kalkonfilm", var rubriken på Gunnar Rehlins recension i iDag. Och den kan väl sägas sammanfatta det allmänna kritikeromdömet om filmen, där betygskalan gick från underkänd till något av det värsta recensenten i fråga upplevt.

Jannike Åhlund, Expr: "Filmkonsulenterna Bengt Forslund och Peter Hald har skjutit till pengar. SF:s distributionschef Hansi Mandoki har skrivit manus och producerat. Det är komplett obegripligt. När alla vet är ett konstnärligt totalhaveri och en kommersiell felspekulation. Den tonåriga publiken hånflabbade sig igenom denna frigörelsefilm om sexuellt uppvaknande på 'fel' sida. Där kunde vi mötas över generationsgränserna."

Gunnar Rehlin, iDag: "Tänk att det skulle komma en dag då jag fick se en sämre svensk film än Lust. Tänk att det skulle komma en dag då jag fick se en film som får Petri tårar att framstå som ett episkt storverk. Norrmännen Svend Wam och Petter Vennerød har ofta legat farligt nära det parodiska men ibland har de lyckats hålla sig på rätt sida. Det gör de inte här - berättelsen om hur tonåringen Sebastian upptäcker och bejakar sin sexualitet är en formidabel provkarta på hur film inte ska göras.

Dialogen är otroligt stelbent och full av klyschor typ 'det bor en annan i min kropp'. Dessa repliker framsägs sedan som om de vore lästa innantill och detta av ett gäng ungdomsskådespelare som nog borde ägna sig åt något annat i framtiden. Ingen kliché besparas oss i skildringen av vare sig tonåringar eller deras föräldrar. Det enda man hittar av värde är den otvetydiga kalkon-kultstatus som vissa av scenerna kommer att få - 'bäst' är den där Sebastian och hans pojkkompis badar bubbelbad och stänker vatten på varandra till tonerna av 'Bolero'... Årets sämsta film? Tveklöst!"

Helena Lindblad, DN: "Dialogen, framför allt Sebastians inre monolog, är späckad med förnumstiga klyschor. De unga skådespelarna famlar runt utan regi. Det enda de tycks ha blivit tillsagda är att slänga med håret, visa bruna vältränade bringor, hoppa runt och vara 'ungdomligt' ystra i senaste H&M-kollektionen, samt le själfullt. De rutinerade kollegorna, som spelar föräldraparet, Ewa Fröling och Helge Jordal, tycks ha gett upp redan på förhand och stretar på med noll inlevelse. När man hör meningsyttringar som 'Men Sebastian, du verkar så underlig. Vi måste prata.' 'Näe mamma, du fattar ju ingenting!' så förstår man alla inblandades dilemma.

Det är lika fantasifullt som sjuttiotalets ungdomsböcker som hette saker som 'Puss', 'Kram' och 'Tillträde till festen'. Och ungefär lika överpedagogiskt. Svend Wams sätt att visa att det finns en erotisk spänning mellan Sebastian och Ulf är att sätta dem framför en filmaffisch för Gus Van Sants På drift mot Idaho... Det är trist att säga, men det är lätt att misstänka att den enda anledningen till att SF premiärsätter ett sådant haveri som När alla vet när de öppnar sin nya Filmstaden Sergel är att deras distributionschef Hansi Mandoki varit med och skrivit manus till filmen."

Kommentar Svensk filmografi

Svend Wam (f 1946) utbildades på Stockholms Fotoskola 1965-1967, under ledning av Christer Strömholm. Han stannade ytterligare ett år i Stockholm för att arbeta som regiassistent och skådespelare vid Dramaten. Efter att ha varit verksam några år som fotograf och dokumentärfilmare hemma i Norge spelfilmsdebuterade han med 5 døgn i august 1972. Därefter inledde han sitt långvariga samarbete med producenten och regissören Petter Vennerød. Tillsammans har de gjort filmer som Dom ger ju fan i oss (1975), Svartare än natten (1979), Öppen framtid (1983) och Bröllopsfesten (1989).

Förlaga

Originaltitel Svart cayal (Ungdomsroman)
Författare Per Knutsen


Inspelning

Arvika Sverige 1994
Morsarvet Studio Åmotsfors Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1995-11-03 Palladium Arvika Sverige 88 min
1995-11-03 Filmstaden 3 Göteborg Sverige 88 min
1995-11-03 Saga 2 Göteborg Sverige 88 min
1995-11-03 Norden Bio Jokkmokk Sverige 88 min
1995-11-03 Filmstaden/Sergel Stockholm Sverige 88 min
1995-11-03 Folkets Hus Säter Sverige 88 min
Videorelease 1996-05 Sverige 84 min

Ämnesord

DK Drama
DK Ungdomsfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2398


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2399


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Färg papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Saknar du några uppgifter om filmen eller är det något på den här sidan som inte är korrekt? Isåfall vill vi jättegärna veta om det.
Skriv några rader till oss på redaktionen så tar vi en titt på det.

Vad gäller det?