Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel I rollerna tre
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1996-03-08

Om filmen

"Här odlade hon." "Odlade? Hon skrev väl, och ville göra film." Harriet Andersson, Gunnel Lindblom och Bibi Andersson samlas i huset där Mai Zetterling, som dog 1994, ville samla...

Visa hela texten

Handling

Stockholm. De tre skådespelerskorna Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom sitter och ser Mai Zetterlings Flickorna (1968/15) - där de spelade huvudrollerna - 27 år efter...

Visa hela handlingen

Press

I rollerna tre hade premiär på Internationella kvinnodagen 8.3.1996, vilket kommenterades som passande av de flesta recensenterna. Och överhuvudtaget fick filmen många uppskattande ord,...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

"Här odlade hon." "Odlade? Hon skrev väl, och ville göra film." Harriet Andersson, Gunnel Lindblom och Bibi Andersson samlas i huset där Mai Zetterling, som dog 1994, ville samla skådespelerskorna i sin 68-film Flickorna.

"Och sådana människor ska man arbeta med. Fjollor!" Gunnar Björnstrand äter sill med Stig Engström och fnyser åt Bibi Andersson, Gunnel Lindblom och Harriet Andersson. Hans kvinnliga kollegor är i tv och intervjuas om "Lysistrate", Aristofanes komedi om kampen mellan könen. Pjäsen är från 411 f Kr, och de hävdar att den handlar om hur kvinnor har det "just nu". Just nu är 1968, filmen är Mai Zetterlings Flickorna, och karlar är skitstövlar.

Nu är Zetterling död, och Christina Olofson har tagit över ett av hennes projekt: att samla de tre kvinnorna från Flickorna många år efter inspelningen. Här är de nu, i sin forna regissörs stenhus i Ardèche. De drar skynkena av möblerna och korkar upp vinet, och sen är de igång.

De pratar inte mycket om Zetterling, men Lisa Hagstrand fotograferar huset så att hon är närvarande ändå. De pratar inte så mycket om Flickorna heller. De pratar om sig själva. Om yrket, om utseende och om åldrande. Och om att välja bort barn – barn man fått och barn man kunde fått. "Det är inte en tår, det är en rinnande tårkanal!" ropar Harriet Andersson, och Bibi Andersson tar på sig solglasögonen.

De skrattar åt sina första teaterskolor. Gunnel Lindblom kom in genom att vara den som var bäst på att säga "Jag är hungrig", Bibi Andersson åkte ut för att hon låtsades att ett lik var hennes mamma, och Harriet Andersson fick nog när hon skulle föreställa sig att hon var ett äpple som stektes på en spis.

Det var inte lätt sedan heller: "Fast filmerna var så konstnärliga, så var det ett jäkla ståhej om ens utseende." Regissörerna "tisslade och tasslade" med fotograferna om hur saker skulle lösas. "Bobborna ställde sig ju rakt ut av skräck!" "Killarna hade det inte så. Det var kryptosadism!"

I Flickorna avvisar Bibi Andersson en man som vill bjuda på ett glas, och säger att de vill vara ifred. "Vara ifred? Du ska vara jävligt glad så länge någon inte låter dig vara ifred. Den tiden lär inte vara så länge."

Och nu är den förbi. Men Harriet Andersson, är inte rädd för kameran: "Jag tycker på nåt sätt att jag ser bättre ut nu, faktiskt, än när jag var så där väldigt ung och inte hade något ansikte. Det var ju bara tits and ass…"

När det är dags att åka hem, låser de ytterdörren och lägger nyckeln under en sten. Föser jorden till rätta lite, så att stenen ska ligga platt.

I Stockholm repeterar Gunnel Lindblom Euripides pjäs "Ifigenia i Aulis" på Dramaten. En far ska offra sin dotter för att få vind så att han kan segla till Troja och kriga, och flickans mor försöker stoppa honom.

I Flickorna sitter Bibi Andersson i en biosalong full av kvinnor och kastar ägg på Hitler och Stalin. Trettio år senare står hon på Norrmalmstorg och delar ut flygblad om Sarajevolistan, partiet som ville få EU att stoppa Bosnienkriget.

Tv-journalisten i Flickorna: "Hur gick turnén?" Gunnel Lindblom: "Tack bra. Vi har som vanligt åkt runt och talat folk tillrätta och förändrat deras liv. Förklarat att de inte får ut någonting av sina liv för att de är blinda och dumma. Själviska. Hopplösa. Oengagerade. Tråkiga. Fåniga. Omöjliga. Ansvarslösa. Men nu vet de åtminstone om det."

Stig Engström: "Hörde du vad de sa?" Gunnar Björnstrand: "Jag hörde ingenting. Skål!"

Monika Tunbäck-Hanson, Göteborgs-Posten: "Denna gång som flera gånger förut arbetar Christina Olofson med fotografen Lisa Hagstrand. Det finns en sensualism och en tinglighet i bilderna – kvinnohänderna som drar undan lakanen, kameran som rör vid kvardröjda saker på Mais skrivbord eller ser på grönsakerna som ansas och på vinet i halvtömda glas. Framför allt förs en dialog mellan bilderna och skådespelarna, de närvarande och den frånvarande. I rollerna tre kan beskrivas som ett collage av film och verkligheter […]. Samtalen kan pågå medan kameran går vidare, lämnar den som talar, ser på den som lyssnar eller följer med ut på en ensam promenad. Den tekniken, ackompanjerad av medskapande musik, ger spänning och eget liv åt filmen […]."

Nina Widerberg (2015)

 

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Projektledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Texter
Filmkonsulent
Stillbildsfoto
Elektriker
Ljussättare
Negativklippning
Exekutör
Mixning
Grafisk form
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag CO. Film AB (för)
Sandrew Film & Teater AB
TV4 Nordisk Television AB (i samarbete med)
Finlands Svenska Television
FilmTeknik AB
Produktionsstöd Suomen Elokuvasäätiö
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film AB
Distributör i Sverige (DCP) Folkets Bio AB 2020
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Sandrew Film AB 1996
Distributör i Sverige (DVD) Warner Bros. Entertainment Sverige AB 2006
Laboratorium FilmTeknik AB
Tack till Gamla Filmstaden GF Studios AB
Kungliga Dramatiska Teatern
Arcopédico

Handling

Stockholm. De tre skådespelerskorna Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom sitter och ser Mai Zetterlings Flickorna (1968/15) - där de spelade huvudrollerna - 27 år efter filmens premiär. Sedan sammanstrålar de i hennes hus i byn Le Mazel i sommargrönskande sydfranska Ardèche, där allt står kvar precis som det såg ut då Mai dog 1994.

De börjar först att samtala om Mais liv och karriär, och vi får se bilder ur hennes förflutna. Skådespelerskorna hyllar henne som en föregångare som öppnade vägen för kvinnor i andra roller bakom kameran än som sminköser och scriptor.

Men via filmen Flickorna, ur vilken vi ser ett flertal klipp, börjar de tre skådespelerskorna senare tala om sina egna liv och karriärer. De berättar om hur de började på sina skådespelarbanor och försöker reda ut både vad som är positivt och negativt med arbetet, särskilt som kvinnor. Både Bibi Andersson och Harriet Andersson talar om att de tidigt valde bort barn och familjeliv för att ägna sig åt yrket, medan Gunnel Lindblom fick tre barn och ändå fortsatte att arbeta.

Mot slutet av filmen återvänder alla tre till Stockholm. Vi ser Gunnel Lindblom repetera Ifigenia i Aulis på Dramaten. Harriet Andersson går runt och berättar filmminnen på Gamla Filmstaden i Råsunda. Och Bibi Andersson är en av förgrundsfigurerna i Sarajevolistan vid valet till EU-parlamentet 1995.

Censur / granskning

Censurnummer 133844
Datum 1996-03-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2098 meter
Kommentar Aktlängder: 591, 543, 572, 392.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Svartvit och färg
Hastighet 24
Längd i meter 2098 meter
Längd i minuter 77 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

I rollerna tre hade premiär på Internationella kvinnodagen 8.3.1996, vilket kommenterades som passande av de flesta recensenterna. Och överhuvudtaget fick filmen många uppskattande ord, dock kanske mer för behaget att vistas i de tre skådespelerskornas sällskap än för Christina Olofsons filmkonst.

Anna Ångström, SvD: "Något riktigt grepp om den progressiva Mai Zetterling får man visserligen inte, men däremot en oemotståndlig lust att se om hennes filmer, inte minst Flickorna, som med sitt oförvägna tonfall och sin ironi i parallellen till Aristofanes Lysistrate ger ett kvinnopolitiskt perspektiv på nu och då. (-) Avsnitt ur Flickorna är påpassligt inflikade i Olofsons väv, som skiftar i många nyanser och även har inslag från Stockholm. Här dras ytterligare paralleller till temat i Flickorna när Gunnel Lindblom repeterar Ifigenia i Aulis på Dramaten och Bibi Andersson propagerar för Sarajevolistan på Norrmalmstorg.

'Flickorna' har blivit äldre men har, som Harriet Andersson säger på sitt osentimentala vis, därmed också fått ansikte. Att vägen dit varit kantad av såväl svåra val som uppmuntrande tillrop ger de uttryck för var och en på sitt sätt, men utan att bli självutlämnande. Om Christina Olofson i några av sina tidigare kvinnofilmer känts lite präktig (Dirigenterna, Evas döttrar) eller närgången (Nina älskling) så visar hon här en impressionistisk flyhänthet. Och vem kan undgå att inspireras av ett sådant landskap och sådana kvinnor? I rollerna tre är trösterik och befriande just för att den inte ger svar på allt. En vacker present till alla den 8 mars."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Denna gång som flera gånger förut arbetar Christina Olofson med fotografen Lisa Hagstrand. Det finns en sensualism och en tinglighet i bilderna - kvinnohänderna som drar undan lakanen, kameran som rör vid kvardröjda saker på Mais skrivbord eller ser på grönsakerna som ansas och på vinet i halvtömda glas. Framför allt förs en dialog mellan bilderna och skådespelarna, de närvarande och den frånvarande. I rollerna tre kan beskrivas som ett collage av film och verkligheter. Här finns sekvenser ur Mai Zetterlings Flickorna från 1968, där Lindblom, Andersson och Andersson hade huvudrollerna. Christina Olofson möter också de tre enskilt. Gunnel Lindblom på Dramaten, Bibi Andersson med Sarajevolistan i handen och Harriet Andersson i Gamla Filmstaden.

De tre är berömda och kan se tillbaka på långa, innehållsrika liv som ibland korsat varandra, men deras berömmelse står inte i vägen. De bryter igenom den offentliga bilden av sig själva och talar inte till oss, utan med varandra, till synes spontant och öppet och inkluderar så åskådaren som jämbördig part. Bara någon enstaka gång märks det att de är medvetna om kamerans iakttagande närvaro. De är allvarliga och roliga, drastiska och kvicka, eftertänksamma. Kommentarerna om yrket är många och de öser ur minnet. De talar om husets frånvarande värdinna, om egna vägval, om rynkorna på halsen och tomaternas smak. De äter, promenerar, sjunger, handlar på marknaden. De byter tankar om livet, kort sagt " både det stora och det lilla. Ur dessa talande möten, men också ur pauserna och tystnaden stiger deras olika starka, intensiva personligheter fram. Samtalen kan pågå medan kameran går vidare, lämnar den som talar, ser på den som lyssnar eller följer med ut på en ensam promenad. Den tekniken, ackompanjerad av medskapande musik, ger spänning och eget liv åt filmen - en dramatik utöver den som själva mötet mellan dessa kvinnor ger."

Sofia Fredén, Expr: "Tanken är nog att Mai Zetterlings konstnärskap i snålblåst och ett snart överblommat provençalskt landskap skall krydda filmen med bittert vemod. Trions egensinnighet överträffar tursamt nog den mallen. Triviala iscensättningar (kvinnor framför spegel) blir endast pausfåglar. Beska kommentarer om skönhetens roll i konstnärlig film (Bergman) lockar till skratt och beundran för alla dessa kvinnor, falnade eller ej."

Kommentar Svensk filmografi

Både i Sandrews pressmaterial till filmen och till specialnumret av Filmkonst (nr 38), som helt ägnades åt I rollerna tre, berättade Christina Olofson om bakgrunden. Mai Zetterling själv hade redan 1987 planerat att göra ett slags uppföljare till Flickorna (1968/15), en dokumentär med de tre huvudrollsinnehavarna Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom tjugo år efteråt. Filmen lämnade aldrig planeringsstadiet. När Mai Zetterling dog 1994, tog Christina Olofson upp idén igen tillsammans med Gunnel Lindblom och Bibi Andersson på Göteborg Film Festival i februari 1995. Sandrews, som producerat alla Mai Zetterlings svenska filmer, bidrog med finansiering redan under planeringen i april, liksom filmkonsulenten Peter Hald på Svenska Filminstitutet och FilmTeknik AB. I maj blev även TV4 medfinansiär.

Inspelning

Stockholm Sverige samt några dagar under augusti-november 1995 1995-06-20 1995-07-01
Le Mazel Frankrike
Ardèche

Visningar

Sverigepremiär 1996-03-08 Hagabion Göteborg Sverige 76 min
1996-03-08 Metropol Malmö Sverige 76 min
1996-03-08 Grand Stockholm Sverige 76 min
Videorelease 1996-10 Sverige 73 min
TV-visning 1998-01-05 TV4 Sverige 73 min
2000-10-07 SVT1 Sverige 73 min
Dvd-release 2006-05-10 Sverige
TV-visning 2013-08-13 SVT2 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2096


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Lines from the heart. A film by Christina Olofson.
Omfång 49 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel I rollerna tre. En film av Christina Olofson.
Omfång 46 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel I rollerna tre med Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom. En film av Christina Olofson. 8/12-95.
Omfång 32 s. Produktionsuppgifter, rollista m.m. (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 12
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 77 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?