Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Kalle Blomkvist - mästerdetektiven lever farligt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1996-12-21

Medverkande

Malte Forsberg
Kalle Blomkvist

Josefin Årling
Eva-Lotta

Totte Steneby
Anders

Visa alla medverkande

Handling

I den fagra sommaridyllen pågår ett krig. Den vita rosen (Kalle, Anders och Eva-Lotta) ligger i fejd med Den röda rosen (Sixten, Benke och Jonte). Kampen står om maskoten...

Visa hela handlingen

Press

Flertalet kritiker tyckte att filmen var en nostalgitripp för vuxna, men ett par tyckte sig se en regissör som försökte berätta ur barnens synvinkel. Mårten Blomkvist, DN: "En bild...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Biträdande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Sömmerska
Maskör
Smink
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Tramp
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Malte Forsberg Kalle Blomkvist
Josefin Årling Eva-Lotta
Totte Steneby Anders
Victor Sandberg Sixten
Bobo Steneby Benke
Johan Stattin Jonte
Claes Malmberg poliskonstapel Björk
Krister Henriksson mördaren
Ulla Skoog moster Ada
Peter Andersson kommissarie Strand
Lars Göran Lakke Magnusson gubben Gren
Catherine Hansson Eva-Lottas mamma
Leif Andrée Eva-Lottas pappa
Erika Höghede Sixtens mamma
Toni Wilkens Sixtens pappa
Jacob Nordenson doktorn, Benkes pappa
Gerd Hegnell fru Karlsson
Per Morberg redaktören

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri (©)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1996
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1997
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1997
Distributör i Sverige (DVD) AB Svensk Filmindustri 2005
AB Svensk Filmindustri 2005
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

I den fagra sommaridyllen pågår ett krig. Den vita rosen (Kalle, Anders och Eva-Lotta) ligger i fejd med Den röda rosen (Sixten, Benke och Jonte). Kampen står om maskoten Stormumriken.

Utanför matbutiken sitter mästerdetektiven Kalle Blomkvist och noterar alla avvikelser i människors vardagsbestyr, om de köper ovanligt mycket mat osv. Anders och Eva-Lotta letar rätt på honom och tilltalar honom på det hemliga språket. De möter gubben Gren, som är procentare. Eva-Lotta förklarar att han tar oskäligt bra betalt för att låna ut pengar.

Den röda rosen utmanar Den vita och lockar ut dem till en gammal herrgård. Där gömmer de Stormumriken i en gammal lada och går sedan till angrepp.

I herrgården låser Röda rosen in Kalle och Eva-Lotta och för bort Anders som fånge. Genom list lyckas Kalle få tag på nyckeln till rummet och barnen kan fly.

På kvällen klättrar Kalle och Eva-Lotta upp på taket mitt emot Sixtens hus. De blir vittne till hur Anders utsätts för kittlingar och tvingas avslöja var Stormumriken finns. I det avgörande ögonblicket skjuter Kalle sönder lampan och Anders flyr. När barnen är på väg därifrån ser Eva-Lotta en man inne hos gubben Gren. Hon hör någon säga upprört att han ska betala och stämmer träff med Gren på det vanliga stället.

Nästa dag måste Stormumriken flyttas, eftersom gömstället avslöjats. Det faller på Eva-Lottas lott att göra detta. När hon kommer till ladan ser hon hur gubben Gren går in dit, följd av en annan man. När Eva-Lotta går närmare ladan stöter hon ihop med den främmande mannen, som kommer springande och är upprörd. Hon frågar vad klockan är och han svarar kvart i två. Han springer därifrån, men tappar en revers som Eva-Lotta stoppar på sig. När hon kommer in i ladan hittar hon gubben Gren död.

Mordet väcker stor uppmärksamhet i det lilla samhället. Mästerdetektiven Blomkvist försöker hålla sig utanför, men dras hela tiden in i händelsernas centrum. Det kommer till och med en polis från Stockholm som utreder fallet. De förhör Eva-Lotta, som har ett dimmigt minne av mannen hon mött. Lappen har hon glömt var hon gjorde av, till polisernas förtvivlan. Eva-Lotta får choklad och presenter från allmänheten.

Den vita rosen tar hjälp av konstapel Björk för att föra ut Stormumriken ur ladan, som nu är avspärrad för brottsplatsundersökning. De bestämmer sig för att gömma den i Sixtens rum. Anders går dit en natt, För att få tyst på hunden ger han den en chokladkaka som Eva fått sig tillsänd. Han slickar sig på fingrarna. Hunden blir sjuk och Anders likaså. Det visar sig att chokladen var arsenikförgiftad och hade skickats av Grens mördare.

Röda rosen stjäl Vita rosens hemliga skrin som hämnd för att de flyttat Stormumriken. De lockas åter till herrgården, där det ska finnas en karta över var skrinet gömts. Även mördaren kommer till herrgården. Han smyger sig på Eva-Lotta, som för ögonblicket är ensam. När hon ser tatueringen på mannens hand minns hon att mördaren haft en likadan. Hon blir mycket rädd, men lyckas varna de andra på det hemliga språket.

Kalle Blomkvist skickar Röda rosen för att hämta polisen. Mördaren grips. Eva-Lotta hittar plötsligt reversen, som blir det avgörande beviset mot mördaren. Åter har mästerdetektiven Blomkvist och hans vänner löst ett allvarligt fall.

Censur / granskning

Censurnummer 134341
Datum 1996-12-03
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2323 meter
Kommentar Aktindelning: 555-529-558-553-128


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2323 meter
Längd i minuter 85 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Flertalet kritiker tyckte att filmen var en nostalgitripp för vuxna, men ett par tyckte sig se en regissör som försökte berätta ur barnens synvinkel.

Mårten Blomkvist, DN: "En bild i filmen sammanfattar för mig Kalle Blomkvist " Mästerdetektiven lever farligt: Poliserna förhör Eva-Lotta (Josefin Årling), som funnit den lilla stadens procentare död och mött mördaren. Förhöret äger rum i Eva-Lottas trädgård, poliserna sitter mittemot Eva-Lotta vid trädgårdsbordet. och när scenen ska inledas hålls kameran så lågt på hennes sida att i förgrunden tornar ett stort fat med kanelbullar upp sig och nästan skymmer poliserna.

Det är Kalle Blomkvist...: en film där bullarna ständigt kommer i förgrunden. Den är ett idyllmåleri där innehållet är sekundärt. Här porträtteras barn som de bara kan se ut i vuxnas drömmar: ett gäng hyvens kisar och en salt liten böna, som inte sitter och hänger över några datorspel. Outtröttligt flänger de runt på den lilla stadens nästan bilfria gator, absorberade av sina egna oskulds- och fantasifulla lekar. (-)

Det är [regissör Carmbacks föråldrade bild av barn] som gör att hans Kalle Blomkvist... känns så osäker och utan fotfäste. I bilderna kan man se hur filmen vacklar mellan olika tider. Aktörernas kläder leder konsekvent associationerna till fyrtio- och femtiotalen, medan andra element signalerar att detta trots allt utspelar sig i nutid.

I ett inslag från ortens lokalredaktion sitter redaktören bredvid en dator, medan man någon annanstans ifrån - varifrån? - hör en gammal skrivmaskins trevna knatter. (-)

Kalle Blomkvist " Mästerdetektiven lever farligt är den sorts barnfilm som mest tycks gjord för nostalgiska vuxna."

Bo Ludvigsson, SvD: "Nu nästan 40 år efter att den senaste blomkvistaren gjordes, har Svensk Filmindustris producent Waldemar Bergendahl av någon outgrundlig anledning ansett tiden mogen för en ny Mästerdetektiven lever farligt. Ungefär tio miljoner kronor har den kostat att producera och SF har fått förhandsstöd av Filminstitutet. Tio miljoner är idag ingen jättestor kostnad för en svensk långfilm, men med tanke på att SF låtit färdigställa åtminstone 66 kopior som idag går upp på lika många orter, är det ändå en mycket stor satsning.

Varför satsar SF så flott på distributionen? Ja, inte kan det vara för att man har tyckt att slutresultatet är av så hög kvalitet att det är en kulturgärning att sprida filmen över landet. Nej, det är nog snarare så att man räknar med att Astrid Lindgrens namn med vanlig automatik ska dra unga skaror till biograferna, påhejade av föräldrar, och mor- och farföräldrar, som har minnen av de gamla filmerna och gärna vill göra en litet nostalgisk utflykt. Risken är stor att de blir grymt besvikna.

Ingen skugga över de barn som medverkar i Kalle Blomkvist - Mästerdetektiven lever farligt. De fullgör sina uppgifter enligt de instruktioner de har fått. De vuxna skådespelarna tjänstgör. Dialogen är inte direkt livfull (de vuxna hanterar faktiskt relikerna sämst) och spelstilen känns igen från svenska såpor. Och filmiskt står det stilla.

Ansvaret för detta ligger helt på regissören Göran Carmback och producenten Waldemar Bergendahl.

Lindgrens berättelse är med mordet på en procentare mycket daterad till 40- 50-tal. I dag är ju ockret institutionaliserat av olika finansbolag som aggressivt marknadsför snabba lån i direktreklam. Bergendahl och Carmback försöker tvätta bort tidsstämpeln genom att förlägga historien till någon oidentifierad period med påklistrad folkhemsidyll. Men i stället för att bli tidlös blir Kalle Blomkvist - Mästerdetektiven lever farligt menlös."

Bertil Palmqvist, Arbetet Nyheterna: Allvaret tar sig in i idyllen, men denna återställs igen tack vare Kalle Blomkvist " men nu i femininiståldern har Eva-Lottas hjältemodiga insats blivit väl så viktig som Kalles.

Nej, det är inte på grund av berättelsen som den här Astrid Lindgren-filmatiseringen bitvis är i gäspvänligaste laget. Filmen är helt enkelt inte bra gjord.

Regissören heter Göran Carmback (med bl a 1939 på sitt samvete). Han kan hantverket som så många andra av nuets svenska regissörshopp. Men bara så långt som till det rent filmiska. Som så många andra av sina hoppkolleger klarar han inte personinstruktionen något vidare.

Och då är man såld inför barnskådespelare som här. Därmed inte sagt att dessa gör dåligt ifrån sig var och en för sig. Det är samspelet, timingen, sådant som regissören ska greja som inte klaffar.

Synd, ty mästerdetektivens farliga liv är ett civiliserat alternativ till allt det skräp som annars erbjuds ungarna."

Kristina Torell, GP: "Regissören Göran Carmback har inte tagit sig an berättelsen om mordet på procentaren Gren ovanifrån. Han gör som Astrid Lindgren, ställer sig på barnens sida. Tonen från hennes bok finns kvar i Johanna Halds filmmanus och förstärks genom valet av inspelningsmiljöer i Norrtälje och Oskarshamn. (-)

"Barn kan inte göra sakliga iakttagelser", säger kommissarie Strand (Peter Andersson) nedlåtande. Men han tvingas inse att han har fel. Samtidigt görs inte barnen till några övermänniskor, deras bedrifter ligger inom rimlighetens gräns.

"Rosornas krig" utgör förstås en viktig del av filmen. Det finns spänning även i detta moment trots att det är en välgörande lekfull kramp, eller snarare tävling, där inga snytingar delas ut. Däremot är det tillåtet att göra uppehåll, låna en näsduk av motståndarledaren och snyta sig."

Annika Gustafsson, SDS: "Många filmer står och faller med sina skådespelare. Det gäller i ännu högre grad barn- och ungdomsfilmen jämfört med vuxenfilmen. På Svensk Filmindustri har man vanan inne att ragga fram bra ungar. Alla har naturligtvis sin fantasibild av hur riddarna av den Vita och den Röda rosen ser ut, men tänker man på egenskaperna stämmer det gott. Josefin Årling kan med lätthet vara en pojkflicka men hon har också det kvinnligare draget. Totte Stenebys Anders är tuff och vital. Malte Forsberg, Mästerdetektiven själv, ger omedelbart det lite intellektuella skenet som utmärker Kalle. I synnerhet i de monologsamtal han för med den inbillade åhöraren. (-)

Carmback har valt en klassisk stil med traditionell dramaturgi och rytm för sin familjefilm. Han kan tänkas få kritik för det. En stor del av dagens barn har växt upp med MTV-estetiken. Det är välgörande att se att svensk barnfilm inte friar till publiken utan håller på sin integritet."

Kommentar Svensk filmografi

Det hade tidigare gjorts tre filmer om Astrid Lindgrens figur Kalle Blomkvist: Mästerdetektiven Blomkvist (1947/41), Mästerdetektiven och Rasmus (1953/22) samt Mästerdetektiven lever farligt (1957/26), som 1996 års version bygger på. Regissören Göran Carmback hade tidigare gjort långfilmen 1939 (1989/27), filmatiserat Astrid Lindgrens berättelser Allra käraste syster och Ingen rövare fanns i skogen, samt regisserat 24 avsnitt av TV-serien Tre Kronor.

Upphovsmännen Carmback och Bergendahl sade sig vilja ge nyinspelningen en modern prägel. "Vi ska försöka göra filmen tidlös, lite modernare. Killarna ska inte ha kortbyxor och kepsar, säger producenten Waldemar Bergendahl bestämt" (AB 26.6.1996). "Regissören Göran Carmback hoppas kunna ge filmen en ny dimension med dagens teknik och en budget på tio miljoner. Han tänker inte slaviskt följa 50-talsmiljön, som är så intimt förknippad med Kalle Blomkvist."

- Det blir svårt att göra filmen helt i nutid. Vi ska försöka göra den ganska tidlös. Dialogen skall däremot vara modern, säger han. En hel del av rekvisitan kommer dock att vara från 50-talet. Det lär bli mer slangbellor än karatepinnar, så att säga" (SvD 26.6.1996).

-Det ska bli en barndeckare för 90-talet. Detta trots att den första filmatiseringen gjordes för snart 40 år sedan. (-)

Mästerdetektiven lever farligt filmades första gången 1957 av Olle Hellbom. Kritiken var mycket positiv. Varför nu göra om en film som blev så bra första gången?

- Det hänger inte samman med idétorka. Det är något speciellt med Astrid Lindgren. Och nu kan vi till skillnad från 1957 göra filmen i färg, säger regissören Göran Carmback.

Waldemar Bergendahl har en lite annorlunda förklaring.

- Bara för att vi vuxna tycker att den gamla filmatiseringen var bra är det inte säkert att dagens barn tycker det. Fast egentligen har jag inget riktigt svar. Jag gillar helt enkelt att göra det här, Astrid Lindgren-filmatiseringar. Andra producenter får göra andra filmer." (SDS 26.6.1996)

Astrid Lindgren har haft ett märkvärdigt inflytande på svensk barnfilm. "De tre filmerna om den klurige deckarpojken Kalle Blomkvist spelades in 1947, 1953 och 1957 och orsakade en formlig epidemi av blomkvisteri bland 50-talets tio-tolv-åringar. Utan ett förstoringsglas i fickan, gärna kompletterat med Fantomens emblem i neon som spänne på pojkarnas livremmar, var man halvt naken.

Kalle Blomkvist var också med och startade den nya svenska barnfilmvågen, som med Astrid Lindgren figurer surfande på toppen slår än idag. Efter Olle Hellbom och Tage Danielsson som främsta uttolkare de gångna decennierna tycks 90-talet vara vikt för Göran Carmback.

- Jag jobbade faktiskt med Olle rätt mycket när han var produktionschef på Svensk Filmindustri, säger Carmback. (-)

Vad är så speciellt med Astrid Lindgren?

- Hon skriver väldigt filmiskt. Och berättar historier som är väldigt fantasifulla. Hennes dialog är speciell, det är något gammalmodigt över det, men det måste man ha kvar. Det är hennes varumärke på något sätt. Astrid läste själv igenom manuset och är väldigt noga med språket, hon ändrar gärna detaljer. Som ordet procentare. Det hade vi ersatt med ett mer modernt, men det krävde hon skulle vara kvar" (GP 20.12.1996).

Astrid Lindgren själv tog inte så allvarligt på projektet: "Astrid Lindgren, 88, Sveriges sagotant nummer ett, litar på att SF tar väl hand om Kalle:

- Jag vet inte så mycket om projektet, men det blir säkert fint, hälsar hon" (AB 1.4.1996).

Barnskådespelarna saknade erfarenhet av långfilm, men Malte Forsberg (Kalle) hade varit med i reklamfilm. Totte och Bobo Steneby - ledarna för de rivaliserande gängen - var bröder i verkligheten.

-Catti Edfeldt som har hand om castingen ringde till Totte och frågade om han ville provfilma för Kalle Blomkvist-filmen. Hon hade sett Totte tidigare när han prövade för Juloratoriet. När Totte provfilmat rådde pappa Bobo att också försöka. Det slutade med att båda bröderna fick ett sommarjobb. Ett ganska annorlunda sådant.

- Det här är skitkul, tycker Bobo och får medhåll av brorsan.

Film är det gemensamma intresset. Bruce Willis och Jim Carrey idolerna.

- Vi kollar på allt. Utom porrfilm!" (GP 20.7.1996).

Malte Forsberg funderade kring sin roll:

"" Jag tror att den historia vi gör skulle kunna hända idag, kanske inte här på Lidingö som jag kommer ifrån, men inne i stan, säger han" (SDS 26.6.1996).

- Kalle är ganska kvicktänkt. Inte för att jag vill skryta, men det är jag också. Vi hittar båda på finurliga saker" (SvD 26.6.1996).

Olle Johansson, som spelade Kalle 1947, hade fortsatt på skådespelarbanan och var vid premiären på 1996 års upplaga teaterchef vid Östgötateatern i Norrköping. Den förste och den senaste Kalle Blomkvist såg en smygpremiär tillsammans.

-Olle Johansson var 13 år när han fick rollen som Kalle Blomkvist när Astrid Lindgrens äventyrslystne men genomsnälle bokfigur blev film 1947. (-)

Den här gången spelas huvudrollen av Malte Forsberg, 11, från Lidingö. (-)

- Åh, det var kul att träffas, säger Malte när han träffar Olle.

De hälsar och börjar genast prata om filminspelningar och om hur det är att lära sig manus. De skrattar åt att Olle fortfarande minns sin första replik trots att det gått nästan ett halvt sekel, men att Malte redan har glömt sin ett halvår efter inspelningarna. Faktiskt så liknar de varandra. Både Malte och Olle har en pillemarisk uppsyn bakom glasögonen.

- Jo, han verkar vara en pigg en, den här Kalle, säger Olle om Malte. (-)

[Olle Johansson] har arbetat som skådespelare sedan tiden som Kalle, mest på Östgötateatern i Norrköping, där han sedan ett år tillbaka också är teaterchef. Malte vill också bli skådespelare när han blir stor och Olle ger honom några goda råd på vägen.

- Spela på bara, då lär man sig jobbet. Genom att göra många roller så förkovrar man sig, säger Olle.

Nybörjaren Malte blir lite orolig när han förstår att veteranen Olle ska titta på filmen och berätta för Aftonbladets läsare vad han tycker. Men Olle gillar barnskådespelarens insatser.

- Jag var rädd att de skulle ha moderniserat för mycket, men det är en trevlig film. Ungdomarna är duktiga även om jag tycker att Kalle kommer i skymundan, det här är mer Eva-Lottas (Josefin Årling) film, säger Olle" (AB 21.12.1996).

Förlaga

Originaltitel Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt (Ungdomsroman)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

Stockholm Sverige 1996-07-08
Norrtälje

Visningar

Sverigepremiär 1996-12-21 Filmstaden Göteborg Sverige 85 min
1996-12-21 Downtown Malmö Sverige 85 min
1996-12-21 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 85 min
1996-12-21 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 85 min
1996-12-21 Park Stockholm Sverige 85 min
1996-12-21 Saga 1 Stockholm Sverige 85 min (samt ytterligare 63 platser)
TV-visning 2001-03-10 SVT2 Sverige (del 1)
2001-03-17 SVT2 Sverige (del 2)
2001-03-24 SVT2 Sverige (del 3)
Videorelease 1997-07 Sverige 82 min
TV-visning 2002-06-22 SVT1 Sverige 82 min
2008-01-02 SVT1 Sverige 82 min
Dvd-release 2005-12-07 Sverige
2007-11-05 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2332


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2313


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2323


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Efter en berättelse av Astrid Lindgren. Av Johanna Hald.
Omfång 118 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Version 1. Del 1.
Omfång 31 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Version 1. Del 2.
Omfång 39 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Version 1. Del 3.
Omfång 34 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Av Johanna Hald.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kalle Blomkvist - mästerdetektiven lever farligt. Dialoglista. Av Johanna Hald.
Omfång 40 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The master detective lives dangerously.
Omfång 47 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 6
Färg papper SET
Bakombild papper 7
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?