Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Jakten på himlens nyckel
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1997-01-24

Handling

Högt uppe i skyn blir Sankte Pers nyckel till himmelriket stulen av en lömsk och illmarig tjuv. Nere på jorden har 8-åriga Lisa tråkigt alltmedan pappa bara ligger och sover. Men...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna reagerade övervägande välvilligt, även om det inte saknades invändningar av olika slag, t ex vad gäller filmens moral och tekniska utförande. Nisse Larsson, DN: "Kämpa...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Arbetstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Musik
Ljudtekniker
Animation
Filmkonsulent
Ljussättare
Mixning
Färgläggning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Home Made and Lean Productions
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1997
Mixning FilmhusAteljéerna AB

Handling

Högt uppe i skyn blir Sankte Pers nyckel till himmelriket stulen av en lömsk och illmarig tjuv. Nere på jorden har 8-åriga Lisa tråkigt alltmedan pappa bara ligger och sover. Men plötsligt flaxar ett litet flygplan rakt ner i trädgården. Flygplanet heter Piper och är i desperat av en toalett. När väl dessa behov är överstökade tar Piper med Lisa på en flygtur.

De kör vilse i ett oväder och hamnar hos Sankte Per. Lisa och Piper lovar att hämta tillbaka den stulna nyckeln från tjuven Lucifer. De lyckas efter diverse strapatser få tag på nyckeln, men Piper offrar sig för att de ska komma undan Lucifers vrede och exploderar.

Lisa återlämnar nyckeln till Sankte Per och får träffa Piper, som nu blivit en ängel. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 134416
Datum 1997-01-17
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2008 meter
Kommentar Aktlängder: 555-523-430-500


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna reagerade övervägande välvilligt, även om det inte saknades invändningar av olika slag, t ex vad gäller filmens moral och tekniska utförande.

Nisse Larsson, DN: "Kämpa och dö för det goda och du kommer till himlen och får träffa dina föräldrar. Det är väl vad fanatiska regimer brukar slå i pojksoldater för att lura ut dem i strid. Men som sensmoral i en ny svensk barnfilm är det så man ramlar ur fåtöljen.

Men det är Karl Gunnar Holmqvists uttalade budskap när Piper flyger rätt ut genom helvetets galler för att Lisa ska kunna föra tillbaka nyckeln. " Piper offrade sig själv för att alla vi andra skulle få det bra. Piper är en hjälte, förklarar Sankte Per.

En sak är att diskutera etik och existentiella frågor, en annan att leverera färdiga svar. Karl Gunnar Holmqvists film moraliserar till slut tyvärr mer än resonerar."

Bernt Eklund, Expr: "Piper och Lisa gör vad de kan - och det är inte lite.

Karl Gunnar Holmqvist gör vad han kan - han med. Det är också en hel del.

Han har en egen tecknarstil som inte liknar Disney och hans historia är ruggig och spännande på ett sätt som möjligen skrämmer mindre barn och ängsliga vuxna.

Originellt är det i vilket fall, himmelskt på ett ganska jordbundet vis om mod och medkänsla."

Bo Ludvigsson, SvD: "Jakten på himlens nyckel är i många stycken originell och dessutom skojigt gjord: teckningar, filmade modeller och stillbilder blandas i svartvitt och färg. Tempomässigt är det dock ojämnt, och det är många gånger också rätt svårt att höra vad Djävulen säger.

Självklart är små barn intresserade av existentiella och religiösa frågor men jag tror att Jakten på himlens nyckel kan vara i hotfullaste och svåraste laget för de minsta."

Sven E Olsson, AN: "Det här är hemslöjd så det skriker om det.

Dock har jag efterhand allt mera nöje av densamma. Storyn är ju politiskt korrekt med en kavat tjej som morsk hjältinna, och här finns också några varsamt turnerade frågeställningar kring livet och döden, men också om himlen och helvetet. Den onde missbrukar sitt namn, Lisa kan också vara lite ful i mun, och man blir inte värre lomhörd av varken det där eller ovannämnda skriket än att man lätt kan uppfatta hur frejdigt trovärdig röst som Lisa har fått - liksom hur påhittig Holmqvist har varit såväl i den nyskrivna som i den återanvända musiken.

Allt inalles är detta ändå en ganska underhållande film, för oss som är från sex år och något uppåt.

Uppåt, är nog ordet."

Mats Johnson, GP: "Dubbningen och dialogen är genomgående utmärkt och bjuder på innovativa okvädesord som cigarrtub. Det är bra fart på berättandet och 73 minuter går riktigt fort, fastän animationshantverket inte riktigt håller måttet. De platta, om än originella, figurerna blir aningen enformiga att titta på mot de tredimensionella miljöerna och för den som sett Roger Rabbit känns filmen stundtals åldersstigen, tekniskt.

Dessa reservationer till trots råder inget tvivel om att Lisas nyckeljakt är betydligt roligare än den på Gundes Fort Boyard."

Kommentar Svensk filmografi

Karl Gunnar Holmqvist (f 1952), verksam som animatör sedan mitten av 70-talet, hade tidigare svarat för regi och manus till kortfilmer som Sagan om rövarna på Skaftö (1978), Ensamvargen och rackarkatten (1984) och Johnny Katt och piratvalsen (1986). Jakten på himlens nyckel var hans långfilmsdebut.

Visningar

Sverigepremiär 1997-01-24 Filmstaden Göteborg Sverige 73 min
1997-01-24 Filmstaden Linköping Sverige 73 min
1997-01-24 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 73 min
1997-01-24 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 73 min
1997-01-24 Filmstaden Uppsala Sverige 73 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JAKTEN PÅ HIMMELRIKETS NYCKEL


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hjältinnan. Bildmanus.
Omfång 136 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jakten på himlens nyckel.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 4
Färg papper 7
Bakombild papper 1
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?