Innehållsförteckning

Detta är en digitaliserad film: Om filmen Boka filmen
 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Möte med Mai
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk

Medverkande

Om filmen

Jannike Åhlund intervjuar Mai Zetterling, filmstjärnan som blev regissör när en handfull kvinnor i världen gjorde egna filmer. "Jag har aldrig begripit det, när...

Visa hela texten

Handling

Mai Zetterling intervjuas sommaren 1984 i sitt hus i södra Frankrike. Sjutton år har gått sedan Flickorna gjordes i Sverige och bemöttes negativt av kritiken....

Visa hela handlingen


Relaterat

Om filmen

Jannike Åhlund intervjuar Mai Zetterling, filmstjärnan som blev regissör när en handfull kvinnor i världen gjorde egna filmer.

"Jag har aldrig begripit det, när kvinnor säger att åh, det här ska bli en riktig kvinnofilm, och vi ska bara ha kvinnor bakom kameran, [ljudteknikern] ska vara en kvinna, alla ska var kvinnor. […] Jag tror inte på det. […] Jag utgår inte från den ståndpunkten, att jag ska göra en kvinnofilm. Det blir ju en personlig film. Sen är jag ju händelsevis kvinna, men jag är ju man också. Jag har ju båda delarna. Jag är ju allt, egentligen."

När den här intervjun görs 1984 är det sjutton år sedan premiären på Flickorna, som såg ut att bli det sista regissören Mai Zetterling gjorde i Sverige. Filmen där Bibi Andersson, Gunnel Lindblom och Harriet Andersson turnerar med Aristofanes "Lysistrate" – där kvinnorna sexstrejkar för att få slut på det peleponnesiska kriget – och möter en parad av skitstövlar togs ner från biograferna efter tre och en halv vecka. "Vilka förstockade menstruationer!" skrev Expressens Bo Strömstedt, men Susan Sontag och Simone de Beauvoir gillade Flickorna. Det kunde till och med blivit en tv-serie av den senares "Det andra könet."

Nu sitter Zetterling på sin terrass i Sydfrankrike och berättar för Jannike Åhlund om karriären. Om hur hon fick nog av att vara Dramaten-skådespelare och filmstjärna och började regissera själv. Om hur störda männen blev när "en liten svensk sexbomb… som jazzat omkring med dekolletage och dansat med Peter Sellers och så där… " ställde sig bakom kameran och blev en tuff regissör. Om hur hon granskade sig själv i spegeln när man sa att hon regisserade som en man.

Zetterlings brittiska kortfilm The War Game hade fått första pris i Venedig 1963, men de första långfilmerna gjorde festivalledningarna livrädda. Det var naket och lesbiskt i Älskande par och incest i Nattlek och det blev affischförbud, poliskedjor utanför biografer och artiklar om att "hela den svenska nationen borde censureras". När de manliga kritikerna skrev ner Flickorna – "en riktig ordentlig urflopp, för mig" – lämnade Zetterling Sverige. När Möte med Mai spelas in har hon ännu inte triumferat med Amorosa. Den blir hennes sista långfilm – när hon dör 1984 har hon skrivit tjugotvå manus som aldrig blivit film. Hennes sista projekt, filmatiseringen av Maja Ekelöfs "Rapport från en skurhink", blir aldrig finansierat.

Nina Widerberg (2019)

 

 

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Göteborg Film Festival
Torromfilm (med stöd av)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sandrew Film & Teater AB
Film i Väst
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film AB

Handling

Mai Zetterling intervjuas sommaren 1984 i sitt hus i södra Frankrike. Sjutton år har gått sedan Flickorna gjordes i Sverige och bemöttes negativt av kritiken. Zetterling diskuterar kring varför hon lämnade Sverige och uppehåller sig vid avgörande tidpunkter i sitt liv; Dramatenperioden, att vara firad skådespelerska och sedan att övergå till att bana sin väg i det mansdominerande regissörsyrket. En ledstjärna i Zetterlings liv har varit att ständigt vidga sina gränser.

Censur / granskning

Censurnummer 134600
Datum 1997-04-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 266 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i minuter 11 min
Akter 1 rullar


Visningar

Festivalvisning 1996-02-06 Aftonstjärnan Göteborg Sverige 10 min
1996-02-09 Aftonstjärnan Göteborg Sverige 10 min
1996-02-10 Stora Teatern Göteborg Sverige 10 min
1996-02-11 Stora Teatern Göteborg Sverige 10 min
Cinemateksvisning 2014-12-02 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 275


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Omvändningsoriginal
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Möte med Mai. En film av Solveig Nordlund och Jannike Åhlund.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Meeting Mai. 10/09/96.
Omfång 6 s.
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 10 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?