Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Slagsmål i Gamla Stockholm
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Sverigepremiär 1897-07-03

Handling

På Stortorget med brunnen i Gamla Stockholm flanerar några damer. Två män kommer ihop sig (om en av kvinnorna?) och börjar slåss. Stadsvakten ingriper och för bort en av slagskämparna....

Visa hela handlingen

Press

Under rubriken Dagbok från utställningen skriver en anonym rapportör i StT: "Kinematografen i Gamla Stockholm har nu lyckats förskaffa sig äfven en del svenska bilder. Så får man...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Produktionschef
Foto
Biträdande fotograf

Bolag

Handling

På Stortorget med brunnen i Gamla Stockholm flanerar några damer. Två män kommer ihop sig (om en av kvinnorna?) och börjar slåss. Stadsvakten ingriper och för bort en av slagskämparna. Torget är åter lugnt.

Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 15 meter
Längd i minuter 1 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Under rubriken Dagbok från utställningen skriver en anonym rapportör i StT:

"Kinematografen i Gamla Stockholm har nu lyckats förskaffa sig äfven en del svenska bilder. Så får man se de brusande strömhvirvlarna från vattenfallet i Avesta i Dalarna, ett lawntennisparti vid Saltsjöbaden (där de spelande dock synbarligen äro alltför gripna af stundens betydelse för att spela väl), Slottsporten i Gamla Stockholm och ett slagsmål därsammastädes, panorama af Strandvägen och sist men ej sämst Stockholms egen vaktparad med hela dess vanliga åtfölje samt musik -- från grafofon."

Kommentar Svensk filmografi

En av de många attraktionerna vid Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897 var Lumières Kinematograf, ibland också kallad Kinematografen i Gamla Stockholm. Den drevs av Numa Petersons Handels- och Fabriks-AB på koncession från bröderna Lumière i Paris. Kinematografen fick ta emot högst 60 åskådare åt gången, och inträdet var 50 öre för vuxna och 25 öre för barn. Föreställningarna varade 20-25 minuter, och repertoaren bestod under de första månaderna nästan uteslutande av filmer ur Lumières katalog (se vidare kommentaren till 1897/3).

Svensk ansvarig för arrangemangen var Numa Petersons son Mortimer, och bröderna Lumière representerades av sin kringresande chefsfotograf Alexandre Promio, som hade det dubbla uppdraget att dels övervaka den kinematografiska installationen, dels göra filmupptagningar från Stockholm för moderfirmans räkning.

Den 15 maj tog Promio de första svenska journalbilderna genom att filma ceremonierna kring kung Oscars ankomst till och invigning av utställningen. Dessa små filmer framkallade och kopierade han på Numa Petersons fotolaboratorium och kunde senare på dagen visa dem för det förtjusta majestätet. Någon eller några dagar senare fick de sin offentliga premiär på kinematografen.

Promios stockholmsvistelse blev inte långvarig, men av allt att döma var det han som filmade de "svenska bilder" som ingick i det program som Lumières kinematograf presenterade den 3 juli och som uppräknades av den ovan citerade krönikören i Stockholms-Tidningen. Flertalet av dessa plus ytterligare ett par stockholmsupptagningar ingick sedermera i Lumières internationella filmutbud -- inklusive Slagsmål i Gamla Stockholm. Detta talar, som Rune Waldekranz påpekat, för att dessa filmer bör tillskrivas fransmannen och inte den med Numa Petersons företag lierade svenske fotografen Ernest Florman. Denne har dock rimligtvis assisterat Promio vid inspelningarna för att så småningom självständigt kunna fortsätta verksamheten.

Den första film som Florman med visshet tycks ha tagit på egen hand, Konungens af Siam landstigning vid Logårdstrappan, spelades in den 13 juli och fördes upp på utställningskinematografens repertoar den 19 juli. Detta lilla reportage och de flesta övriga här omnämnda svenska filmprimörer är märkligt nog bevarade, antingen hos SFI eller SVT (jfr 1908/1).

Detta gäller alltså också Slagsmål i Gamla Stockholm, den första i Sverige inspelade och visade spelfilmen. Dess speciella karaktär, jämfört med de samtidiga dokumentära bilderna, uppmärksammades synbarligen inte anno dazumal, möjligen beroende på att filmen snarast uppfattades som ett reportage från ett evenemang på utställningen, nämligen en sorts återkommande "happening" i kostym i kulisstaden "Gamla Stockholm".

Varje enskild film ur Stockholmsutställningens produktion är ca 15 m lång, dvs den längd som Lumière-kameran kunde laddas med. Det är emellertid möjligt, att den film som i annonseringen och i Stockholms-Tidningens referat kallas Slottsporten i Gamla Stockholm visades i direkt anslutning till Slagsmål i Gamla Stockholm, eftersom de två upptagningarna har samma miljömotiv och samma kostymerade deltagare. I så fall skulle den lilla spelfilmens längd anges till 30 m.

Inspelning

Djurgården Stockholm Sverige Kulisstaden ''Gamla Stockholm'' (1697) uppbyggt i Allmänna konst- och industriutställningen. Inspelad under perioden 1897-05-15 - 1897-06-21. 1897-05-15 1897-06-21

Visningar

Sverigepremiär 1897-07-03 Lumières Kinematograf Stockholm Sverige 1 min (Allmänna konst- och industriutställningen)
Urpremiär 1897-07-03 Lumières Kinematograf Stockholm Sverige 1 min (Allmänna konst- och industriutställningen)

Ämnesord

Renässansmänniskor
Slagsmål
Utställning/Allmänna Konst- och Industriutställningen 1897

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?