Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Badlif vid Mölle
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1911-08-29

Handling

Ett myller av badande damer och herrar i tidsenliga baddräkter visar upp sig för kameran på Mölle-stranden och i vattnet. De vinkar åt fotografen, kramas och badar. Den senare och större...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag AB Etablissement Viking
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Filmskompaniet 1911

Handling

Ett myller av badande damer och herrar i tidsenliga baddräkter visar upp sig för kameran på Mölle-stranden och i vattnet. De vinkar åt fotografen, kramas och badar. Den senare och större delen av filmen utgörs av bilder av bränningarna vid den klippiga Kullen-stranden.

Censur / granskning

Censurnummer 2822
Datum 1911-12-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 115 meter
Längd efter klipp 94 meter
Kommentar Klippt hela den scen, då herrn ligger i damens knä samt en del av scenen med det ensamma paret.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 16
Längd i meter 94 meter
Längd i minuter 5 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Det pikanta, kontinentalt inspirerade gemensamhetsbadandet i Mölle och på några andra badorter var åren 1910 och 1911 mycket omskrivet och omsvävat av rykten om osedlighet och andra sensationella antydningar.

Den offentliga uppmärksamheten utnyttjades dessa år av flera filmare och filmbolag, och det är svårt eller ogörligt att skilja de olika filmerna åt. Den bevarade filmen från John Bergqvists filmbolag Viking i Linköping tycks ha fått en stor spridning i landet men konkurrerade med åtminstone en annan film, inspelad 1911, av Orientaliska Teatern annonserad som "egen upptagning" (se kommentar till Blott en dröm 1911/9).

Redan året innan hade emellertid ett annonskrig om badlivsbilderna utbrutit i Stockholm mellan Biografen i Blanch's (som antagligen visade en film inspelad av Svenska Bio) och biografen Apollo. Två dagar efter sin premiär annonserar Blanch's: "Badlif i Mölle. Denna utomordentligt intressanta och enda äkta serie visas endast å Biografen i Blanch's." Apollo svarar påföljande dag med en stor annons, prydd med en tecknad badflicka: "Badlif i Mölle. Obs! Vår bild är lika äkta som af annan biograf annonserad, ty det finnes många kinematograf-fotografer."

Det är av ett visst kulturhistoriskt intresse, att John Bergqvists film från 1911 som synes dels blev barnförbjuden, dels klippt av censuren. Om John Bergqvist och hans bolag se kommentar till Lappens brud (1913/9).

Inspelning

Mölle Kullen, Skåne Sverige (sommaren) 1911 1911

Visningar

Urpremiär 1911-08-29 Apollo Stockholm Sverige
Sverigepremiär 1911-08-29 Apollo Stockholm Sverige

Ämnesord

Dokumentärfilm
Mölle
Sjöar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 88


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 88


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?