Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Falskt alarm
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1913-01-20

Handling

Ett par överförfriskade herrar slår sönder ett brandskåp och utlöser ett falskt brandlarm. Signalen uppfångas och tolkas på Johannes brandstation, och brandkåren rycker ut. Ett fint...

Visa hela handlingen

Press

Filmen gavs en förhandsanmälan i DN den 19/1 1913, under rubriken "En afskräckande biograffilm": "Aktiebolaget Svenska Biografteatern har (-) blifvit satt i tillfälle att uppta en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Bolag

Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svenska Biografteaterns Filmbyrå

Handling

Ett par överförfriskade herrar slår sönder ett brandskåp och utlöser ett falskt brandlarm. Signalen uppfångas och tolkas på Johannes brandstation, och brandkåren rycker ut. Ett fint herrskap informerar kåren om att larmet var falskt. Brandkårens polishund Prins får nosa på brandskåpet och spårar upp de flyende missdådarna som tas tillfånga.

Censur / granskning

Censurnummer 7507
Datum 1913-01-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 162 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 162 meter
Längd i minuter 8 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen gavs en förhandsanmälan i DN den 19/1 1913, under rubriken "En afskräckande biograffilm":

"Aktiebolaget Svenska Biografteatern har (-) blifvit satt i tillfälle att uppta en serie bilder från den af brandkåren importerade polishundens arbete för uppspårande af personer som slagit falskt alarm. Hittills har det visserligen strängt förbjudits att ta fotografier af polishundarna, ett förbud som motiverats med att det inte skulle vara riktigt ändamålsenligt att brottslingar lärde sig känna igen dessa uppspårare! Då brandkåren emellertid med stor bredvillighet varit med om inspelandet af en rad scener från sitt arbete med polishunden i förgrunden, så har det naturligtvis skett i medvetandet om att en sådan film, på samma gång som den har sitt allmänna intresse, också kan betyda något som afskräckande medel.

Filmen visar också nog så tydligt att det inte är något blidt öde som väntar den som kommer i vägen för Prins. Knappt har denna blodtörstiga best fått väderkorn på gynnaren i fråga förrän det bär iväg genom kvarteren, och han ger sig inte med mindre han fått sitt offer ordentligt fast. Det berättas sålunda att Prins till och med vid inspelningen tog sin sak så på allvar att löjtnant Gyllenhammar, som har hundens uppfostran om hand, med knapp nöd lyckades rädda de agerande skådespelarna från att råka ut för hundens riskabla käftar. Men det hör ju nu en gång till biografskådespelarens yrke att tidt och tätt utsätta sig för lifsfara . . ."

Kommentar Svensk filmografi

Censuren noterade på censurkortet: "Intressant bild".

Filmen är bevarad i SVTs filmarkiv.

Inspelning

Johannes Brandstation, Stockholm.

Visningar

Sverigepremiär 1913-01-20 Röda Kvarn iSveasalen Stockholm Sverige 8 min
Urpremiär 1913-01-20 Röda Kvarn iSveasalen Stockholm Sverige 8 min

Ämnesord

Brandkår
Hund

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?