Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Amors pilar eller Kärlek i Höga Norden
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1913-03-11

Handling

Den rike grosshandlaren Grandin är förlovad med den vackra Greta. Paret åker skridsko, då den unge löjtnanten Berg, en man med stor tjuskraft, dyker upp och vill slå klorna i Greta....

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Etablissement Viking
Distributör i Sverige (35 mm) AB Etablissement Viking

Handling

Den rike grosshandlaren Grandin är förlovad med den vackra Greta. Paret åker skridsko, då den unge löjtnanten Berg, en man med stor tjuskraft, dyker upp och vill slå klorna i Greta. Grandin är emellertid på sin vakt och ser till att Berg inte blir presenterad för henne. Berg ger sig emellertid inte utan ser till att han blir bekant med Gretas far. Sedan Berg genom denne blivit presenterad för Greta uppstår genast tycke dem emellan. Under ett slädparti följande dag blir Berg Gretas kavaljer. Slädpartiet startar och efter en stund gör man en paus för att inmundiga glögg. Gretas onkel Sam tror att Berg är Gretas fästman och utbringar en skål för paret.

Nästa dag skall man roa sig med sport. Greta skall försöka sig på skidåkning efter häst. Detta försök leder till katastrof, hästen sätter av i sken, och Greta faller av och svimmar. Berg skyndar till, och den avsvimmade Greta sättes i en släde, Berg sätter sig bredvid henne. Greta förs hem, och man försöker få liv i henne igen. Nu uppträder Inez, som är arvtagerska och fästmö till Berg. Hon upptäcker att Bergs upplivningsförsök blir lite för intima och ber uppbragt att Berg ska ge sig av. Grandin, som dyker upp, beslutar sig för att tillsammans med Inez sköta om Greta. När Greta kommit till sig igen försöker hon tacka Inez men får endast hån till svar. Berg står utanför villan och återvänder så småningom till Greta och förklarar hur det ligger till.

Berg och Greta åker kälke tillsammans. Inez blir svartsjuk och övertalar Grandin att arrangera en kullkörning. Grandin lossar ett par delar i en släde som Greta och Berg sätter sig i. Släden går sönder och Berg skadas så svårt att han måste forslas till sjukhus. Greta slår upp förlovningen med Grandin samtidigt som Berg bryter förlovningen med Inez. Greta och Berg omfamnar varandra och de pekar mot den frambrytande solen. (Bearbetning av censurbeskrivning på riksarkivet)

Censur / granskning

Censurnummer 5022
Datum 1912-05-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 370 meter
Längd efter klipp 363 meter
Kommentar Såsom naturbild är filmen härlig, det dramatiska däremot mycket dumt. Scenen med attentatet mot kärleken klippes (jämte därom).


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 370 meter
Längd i minuter 18 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

För information om John Bergqvist och filmbolaget Viking, se kommentar till Lappens brud (1913/9).

Inspelning

Åre Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1913-03-11 Central Stockholm Sverige 18 min
Urpremiär 1913-03-11 Central Stockholm Sverige 18 min

Ämnesord

Glögg
Grosshandlare
Skridsko
Svartsjuka
Svimning
Vintersport
Åre

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?