Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (13 st)

Originaltitel Ringvall på äventyr
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1913-09-03

Medverkande

Axel Ringvall
Axel, turist

Gustaf Ringvall
torpare

Handling

Den fete och uttröttade turisten Axel kommer landsvägen fram med kartfodral och kikare på magen. Tre fnittrande bondjäntor i landskapsdräkter börjar driva med honom, när han frågar...

Visa hela handlingen

Press

"Brunkebergsteaterns utan tvivel mest dragande nummer av veckans program är en komisk bildserie Axel Ringvall på vandring, som ingen vän av den Ringvalls!ka humorn bör underlåta att se....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Manustitel
Censurtitel

Filmteam

Medverkande

Axel Ringvall Axel, turist
Gustaf Ringvall torpare
Thyra Leijman-Uppström torparhustru

Bolag

Produktionsbolag Pathé Frères filial
Distributör i Sverige (35 mm) Pathé Frères filial

Handling

Den fete och uttröttade turisten Axel kommer landsvägen fram med kartfodral och kikare på magen. Tre fnittrande bondjäntor i landskapsdräkter börjar driva med honom, när han frågar efter vägen till värdshuset. Flickorna drar med honom högst upp på ett berg, där de överger honom. Axel måste ensam klättra nedför berget igen. I en å fuktar han sin svettiga flint. Utmattad kommer han äntligen till ett torp, där en gubbe står och slipar en skräckinjagande kniv. Axel ber om husrum, och bondhustrun anvisar honom ett kyffe på vinden. Efter mycket klättrande och grovkomiska effekter kommer Axel upp på sitt rum och kan gå till sängs. In i bilden dubbelkopieras den mardröm han får om natten: torparen sitter vid bordet intill och slipar på sin kniv, till synes med ont uppsåt. Axel vaknar och blir lugnad när han inser att det var hans egen skärmmössa på vattenkannan som gett upphov till hallucinationen.

Just när Axel ska somna igen kommer värdfolket insmygande i rummet -- med den nyslipade förskäraren i högsta hugg. Axel kryper livrädd längre ner i bädden, övertygad om att hans sista stund är kommen. I själva verket ska de bara skära loss ett stycke av en skinka som hänger ovanför Axels säng. När torparparet gått sin väg tar sig Axel själv en försvarlig munsbit av skinkan.

Censur / granskning

Censurnummer 8976
Datum 1913-09-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 298 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 198 meter
Längd i minuter 10 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Brunkebergsteaterns utan tvivel mest dragande nummer av veckans program är en komisk bildserie Axel Ringvall på vandring, som ingen vän av den Ringvalls!ka humorn bör underlåta att se. Den är verkligen fröjdefull. Men så var det också en kö av besökare vid denna biograf i går kväll, som räckte långt ut på gatan" (SocD).

Filmen omnämns vid sin Malmö-premiär i SDS: "Hufvudnumret på programmet är det svenska lustspelet Axel som turist, komponeradt af G. af Klercker. Det innehåller en mängd komiska och skrattretande poänger, och med A x e l R i n g v a l l i hufvudrollen bör det göra stor lycka, öfverallt hvar det visas."

Kommentar Svensk filmografi

Det handskrivna manuskriptet till filmen är bevarat. Av detta framgår att torparrollen spelas -- inte av Gustaf "Film-Bengt" Bengtsson som ibland uppgivits -- utan av Axel Ringvalls äldre halvbror Gustaf. Det torde ha varit hans enda filmframträdande.

Filmen genrebetecknades som humoresk.

Inspelning

Svenska Biografteaterns ateljé, Lidingö.

Visningar

Sverigepremiär 1913-09-03 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 10 min
Urpremiär 1913-09-03 Brunkebergsteatern Stockholm Sverige 10 min

Ämnesord

Dröm
Fetma
Knivar
Torpare
Turist

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 236


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 248


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 251


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 198


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Axel som turist. Lustspel i en akt af Georg af Klercker.
Omfång 13 s. Roll- och miljölista (1 s.) ingår. Avfotografering av originalmanus.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?