Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (32 st)

Originaltitel För hem och härd
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1917-10-04

Medverkande

Georg af Klercker
Sven, dräng

Gerda Thomé-Mattsson
Anna, Svens fästmö

Carl Elis Brusewitz
Johan, bonde, far till Anna

Willy Grebst
Gustafsson, handelsman

Tollie Zellman
flickan i kryddboden

Handling

I en fridsam lantlig idyll lever bonden Johan, hans dräng Sven samt hans dotter Anna, som desslikes är Svens fästmö. Johan gör uppköp hos handlanden Gustafsson och råkar avbryta...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmspremiärens karaktär av välgörenhetstillställning tycks ha avhållit huvudstadskritikerna från att recensera filmen i egentlig mening. GHTs recension av urpremiären i Göteborg...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Georg af Klercker Sven, dräng
Gerda Thomé-Mattsson Anna, Svens fästmö
Carl Elis Brusewitz Johan, bonde, far till Anna
Willy Grebst Gustafsson, handelsman
Tollie Zellman flickan i kryddboden

Bolag

Handling

I en fridsam lantlig idyll lever bonden Johan, hans dräng Sven samt hans dotter Anna, som desslikes är Svens fästmö.

Johan gör uppköp hos handlanden Gustafsson och råkar avbryta denne i kyssandet av en bondflicka. Det står i tidningen att fientliga trupper hotar och att landstormen ska mobiliseras. Både Sven och Gustafsson hör till dem som måste göra sin insats för hem och härd.

Landstormsmännen utrustas, samtidigt som den fientliga flottan opererar utanför kusten och ett aeroplan rekognoscerar. Sven inrullas i första kompaniet medan Gustafsson mot sin vilja tilldelas trossen.

Sven tar farväl av de sina, och hans kompani avmarscherar, påhejat av ortsbefolkningen.

Svenska signalister sätter upp telefonförbindelser. Sven, som tillhör en förtrupp, upptäcker de fientliga soldaterna som vadar fram genom vattnet mot den svenska stranden. Tack vare hans vaksamhet och rådighet kan det svenska motanfallet sättas in i tid. Landstorm och artilleri avvärjer landstigningsförsöket. Sven blir sårad i striden och förs till förbandsplatsen. Där får han efter fältslagets slut besök av Anna och Johan just som kårchefen kommer för att ge Sven medalj för visad rådighet.

Slutligen tågar svenska landstormstrupper förbi den svenska fanan.

Censur / granskning

Censurnummer 18261
Datum 1917-09-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 717 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 18
Längd i meter 717 meter
Längd i minuter 35 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmspremiärens karaktär av välgörenhetstillställning tycks ha avhållit huvudstadskritikerna från att recensera filmen i egentlig mening. GHTs recension av urpremiären i Göteborg är däremot fyllig, inte minst i beskrivningen av den högtidliga inramningen, som tycks ha varit likartad på de olika platser där filmen visades: "Första uppvisningen av Victoriateaterns landstormsfilm blev en biografpremiär av särskilt festlig karaktär. Trots de höga biljettpriserna hade föreställningen samlat en nära nog fulltalig publik, som icke utan en viss högtidsstämning, och under intresserad förväntan motsåg föreställningens början.

Den förstärkta orkestern spelade först ett nummer, varefter en manskvartett sjöng 'Vårt land'. Martin Öhman sjöng därefter Södermans ballad 'Trogen i döden' och Sjögrens 'Tonerna', varefter kvartetten utförde 'Härliga land'.

Så grep Victoriateaterns kapellmästare dir. Jacob Velt åter taktpinnen och under tonerna av Stenhammars "Sverige" drogs ridån från den vita duken.

Filmen lider visserligen av åtskilliga naiviteter och betraktad som dramatisk produkt är den tämligen svag. Men den ger anledning till åtskilliga vackra och intressanta bilder från militära övningar i våra trakter, och den musik, som dir Velt arrangerat till bilden, skänker på åtskilliga punkter något av den illusion som bilden tilläventyrs försummar att ge. Därtill kommer det intresse, som kan ligga i att se en mängd kända göteborgare uppträda som amatörskådespelare inför filmkameran. Publiken var tacksam och visade det genom livliga applåder, ägnade såväl åt sångarna som åt bilden. Det var inte fritt, att inte en och annan ansats till applåder inför öppen ridå gjordes, och det lär väl vara något tämligen enastående, när det rör sig om en biografföreställning.

Den intäkt, som visningen av landstormsfilmen ger, går som bekant till Göteborgsavdelningen av Kronprinsessans förening för det frivilliga arbetet för landstormsmäns beklädnad m m. Premiären gav redan den en ganska god recett, i det att icke mindre än 650 av teaterns 700 platser voro besatta."

Kommentar Svensk filmografi

Denna den enda egentliga "beredskapsfilm" som tillkom i Sverige under första världskriget har stort dokumentärt intresse, dels som tidsspegel, dels som föredömligt åskådlig skildring av de olika faserna i en tänkt mobilisering under denna tid. Filmen måste ha spelats in i samband med en aktuell landstormsövning, eftersom man tydligen haft alla resurser i fråga om både manskap och materiel.

Filmen framfördes i allmänhet i samband med evenemang som avvek från normal biograflansering. Biljettpriserna var kraftigt förhöjda, behållningen gick till kronprinsessans beklädnadsfond, och premiärerna utformades som högtidligheter med extraarrangemang och särskilda honoratiores. Stockholmspremiären på Auditorium besöktes sålunda av kronprins, kronprinsessa och statsminister. Göteborgspremiären inramades, som framgått av presscitatet ovan, av högstämt patriotiska sångnummer, och Victoriateaterns kapellmästare, Jacob M Velt hade specialarrangerat "särskild musik" till filmen.

Filmens författare och birollsaktör Willy Grebst gav emellertid i sin egen tidning Vidi en högst lättsinnig beskrivning av dess tillkomst vid en kvällsgrogg på Palace Hotel: "Saken var den, att Pelle Wigelius ville ha en film skrifven att uppföras till förmån för Kronprinsessans Beklädnadsfond. Så vände den gode Pelle sig till löjtnant af Klercker, löjtnant af Klercker vände sig till mig, gemensamt vände vi oss till groggen". Det framgår också att Grebst ursprungligen skrivit en mycket större roll för sig själv, dvs handelsman Gustafsson, än vad den färdiga filmen innehåller. Enligt hans planer skulle Gustafsson dö hjältedöden på slagfältet. Åtminstone i den film som nu föreligger försvinner handelsmannen bara ur handlingen, och den ende personen med riktig hjältestatus är drängen Sven, som spelas av regissören Georg af Klercker själv.

Inspelning

1917 1917
Långedrag Älvsborg Sverige
Marstrand Sverige
Hasselbladsateljén, Otterhällan Göteborg Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1917-10-29 Auditorium Stockholm Sverige 35 min
Sverigepremiär 1917-10-04 Victoria Göteborg Sverige 35 min
Urpremiär 1917-10-04 Victoria Göteborg Sverige 35 min

Ämnesord

Beredskapsfilm
Bönder
Flygplan
Göteborg
Handelsbodar
Krig
Landstormen
Långedrag
Marstrand
Patriotism

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 700


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel FÖR HEM OCH HÄRD Film i 3 delar


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel För hem och härd. Film i 3 avdelningar av Willy Grebst och Georg af Klecker.
Omfång 6 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?