Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (14 st)

Originaltitel Thomas Graals myndling
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1922-10-09

Medverkande

Einar Axelsson
Paul Graal, student

Vera Schmiterlöw
Babette Jesperson

Nils Arehn
Thomas Graal, Pauls farbror och förmyndare

Carl Browallius
Elias Jesperson, Babettes far, pianostämmare

Olof Molander
baron Zoll

Torsten Winge
student

Visa alla medverkande

Handling

Thomas Graals myndling Paul är student. Han ägnar inte några stora krafter åt studierna men desto mer åt penningslukande nöjen.Filmens hjältinna Babette bor med sin far Elias...

Visa hela handlingen

Press

Det kan nog sägas, att Thomas Graals myndling gjorde succé bland Stockholmsrecensenterna - i Arbetaren talades till och med om "den bästa lustspelsfilm som inspelats här i landet"....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Klippning
Regiassistent

Medverkande

Einar Axelsson Paul Graal, student
Vera Schmiterlöw Babette Jesperson
Nils Arehn Thomas Graal, Pauls farbror och förmyndare
Carl Browallius Elias Jesperson, Babettes far, pianostämmare
Olof Molander baron Zoll
Torsten Winge student
Harry Roeck-Hansen student
Semmy Friedmann student
Eugen Nilsson hovmästaren på Botaniska trädgårdens restaurang
Georg Blomstedt poliskonstapeln
Josua Bengtson kapellmästare
Gull Natorp damen som får sitt piano stämt
Georg Fernquist baron Zolls betjänt
Ragnar Arvedson gäst på Bjerre badrestaurant
Tekla Sjöblom Pauls inackorderingstant
Waldemar Wohlström inackorderingstantens make
Hilda Castegren kvinnan med fåret
Gösta Alexandersson buspojke
Edvin Adolphson gäst på Bjerre badrestaurant
John Westin gäst på Bjerre badrestaurant

Bolag

Produktionsbolag B. Wahlströms förlag
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fredrik Andersons Filmbyrå 1922

Handling

Thomas Graals myndling Paul är student. Han ägnar inte några stora krafter åt studierna men desto mer åt penningslukande nöjen.

Filmens hjältinna Babette bor med sin far Elias Jesperson i en idyllisk småstad. Fadern har en gång drömt om att få bli stor orkesterdirigent men fått nöja sig med att bli pianostämmare. Babette har också sina drömmar, om lyxliv och kostbarheter. En väg till förverkligandet tycks öppna sig, när hon av rika tant Leonie får en inbjudan att medfölja till Bjerre havsbad.

När Babette passerar universitetsstaden på väg till kusten blir hon uppmärksammad av Paul som ögonblickligen blir djupt förälskad utan att lyckas få kontakt med henne.

Mot all förmodan lyckas Paul ta sin kandidatexamen och får av Thomas Graal som en uppmuntran låna dennes lustjakt för en tids rekreation. Med tre studentkamrater bildar Paul ett "bolag" med uppgift att utnyttja tillfället till att skaffa Paul någon skön och rik arvtagerska till äkta. Man styr kosan mot Bjerre havsbad. Av en slump får man tillfälle att undsätta Babette, tant Leonie och en blaserad uppvaktande baron som fått krångel med sin motorbåt.

Babette och Paul träffas flera gånger de närmaste dagarna och blir alltmer betagna i varandra. Båda invecklar sig i lögner om sina respektive förnäma bakgrunder. Paul är den som först blir avslöjad, och han finner för gott att omedelbart lämna badorten och återvända med sin lånade jakt till Graal.

När Paul berättar om sitt kärleksäventyr med den rika Babette, "dotter till den berömde general Jesperson", inser Graal att Babette måste vara dotter till en gammal god vän och skolkamrat och att Paul blivit förd bakom ljuset beträffande hennes börd. Graal ser till att de unga tu åter blir sammanförda. Paul och Babette får varandra och Thomas Graal gör Paul till sin universalarvinge. (Bearbetning av programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 30050
Datum 1922-10-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1668 meter
Längd efter klipp 1659 meter
Kommentar I akt 4: visningen av det fiktiva överfallet i Konstantinopel (9 m).


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 17
Längd i meter 1668 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det kan nog sägas, att Thomas Graals myndling gjorde succé bland Stockholmsrecensenterna - i Arbetaren talades till och med om "den bästa lustspelsfilm som inspelats här i landet". Molanders film beskrevs som älskvärd och roande, en värdig uppföljning av Stillers båda Graal-filmer. Ungdomarna i filmens romantiska och studentikosa roller välkomnades.

"Filmen är egentligen ganska obetydlig till innehållet men den präglas av så mycket gott lynne och så mycken älskvärd humor, att den avväpnar all kritik. För övrigt bär den en oförfalskad svensk prägel - där finns allt vad svensk biografpublik älskar i form av ystra studentupptåg och ungt kärlekssvärmeri i vacker natur och idyllisk miljö. En hel rad av pigga och fyndiga poänger bidraga till att hålla åskådarna i stämning; filmen saknar alla longörer, den länsar undan lika friskt som den däri förekommande segelyachten 'Ingun', vilkens briljant fotograferade stolta seglats framkallade en välförtjänt applåd 'för öppen ridå'. Bland roligheterna i filmen må särskilt nämnas den dråpliga detaljen med ordningsmakten i Gammelköping och dess handhavande av trafikväsendet därstädes." (-une i SvD)

"Den gamle Thomas Graal träder i bakgrunden, och det är hans unga myndling, en levnadsglad student, som rustar om med kamrater och käresta i de fem filmakterna. Och det sker på ett så äkta svenskt och studentikost maner, att man känner sig riktigt upplivad av äventyren. Bilderna växla med poetiska naturstämningar, käcka segelsportbragder samt högst trovärdiga småstadsinteriörer och lika okonstlat naturligt återgivna scener av fashionabelt badortsliv. Handlingen utspelas under några korta sommarmånader, och såväl regissören som fotografen ha förstått att utnyttja alla chanser som svensk småstadsidyll och vacker skärgårdsnatur ha att bjuda. Det hela har komponerats med träffsäker smak, och det har också gått regissören väl i händerna vad själva utförandet beträffar." (XXX i StT)

"I den kvinnliga huvudrollen som Babette Jesperson debuterar Vera Schmiterlöw på den vita duken. Rent dramatiskt har hon här inte mycket att ge, och hon är en smula stel och bunden i början, men under spelets gång blir hon varm i kläderna, och i slutscenerna har hon en förtjusande putslustig charm. Hennes utseende är också särdeles lämpligt för filmen: en blond, nordisk skönhet i den mera spröda och fragila genren, något av samma typ som Mary Johnson, fastän varmare och mjukare. Fröken Schmiterlöw ämnar ägna sig åt scenen och genomgår för närvarande Dramatens elevskola. Hennes motspelare, Paul Graal, är Einar Axelson, en av svenska teaterns jeunes premiers. Han är käck och intagande, spelar med humor och charm och ger utan överdrift och sötaktighet både det studentikosa och det svärmiska i rollen." (Marfa o Co i DN)

Kommentar Svensk filmografi

Med denna film anknöt Gustaf Molander till ett par filmkomedier som han skrivit åt Mauritz Stiller före 1920-talets ingång, nämligen Thomas Graals bästa film från 1917 och Thomas Graals bästa barn från 1918. Denna nya film var Molanders första regiprestation efter debuten med Bodakungen (1920) och den inspelades under sommaren 1922, alldeles innan Molander tog itu med nästa inspelningsprojekt på sensommaren, Amatörfilmen (1922). Vera Schmiterlöw som under återstoden av 1920-talet skulle göra filmkarriär både inom svensk och tysk film hade här sin första större roll.

Thomas Graals myndling återberättades som novell i Filmjournalen nr 16, 1922.

Bokförläggaren Birger Wahlström framträdde här för andra gången som filmproducent i samarbete med Fredrik Anderson (deras första gemensamma film var Anderssonskans Kalle som premiärvisats en månad tidigare). Beteckningen "Bewefilm" började lanseras och blev inom kort en av de oftast förekommande svenska officinerna vid sidan av SF.

"Det fanns en bokförläggare Birger Wahlström - lever gubben? - med ett privatbolag, Bewefilm. Jag hade hört talas om att han var förmögen, jag gick dit och bad att få sätta upp filmen. Och han sa ja. Filmen gick ganska hyggligt och bokförläggaren fick tillbaka pengarna."
(Gustaf Molander, intervjuad av Jonas Sima i Chaplin nr 100, 1970)

(Tillägg till kommentar 2003-10-06:)
Thomas Graals myndling var länge försvunnen. Filmen återfanns 2001 och det finns idag en visningabar kopia i Filminstitutets filmarkiv.

Inspelning

Sverige (sommaren) 1922 1922
Falsterbo Sverige
Sigtuna Sverige
Foresta Lidingö Sverige
Stockholms skärgård Sverige
Visby Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1922-10-09 Imperial Stockholm Sverige 85 min
1922-10-09 Mosebacke Stockholm Sverige 85 min
1922-10-09 Nya Teatern Stockholm Sverige 85 min
1922-10-09 Odéon Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1922-10-09 Imperial Stockholm Sverige 85 min
1922-10-09 Mosebacke Stockholm Sverige 85 min
1922-10-09 Nya Teatern Stockholm Sverige 85 min
1922-10-09 Odéon Stockholm Sverige 85 min

Ämnesord

Adel
Badorter
Examen
Falska identiteter
Inackorderingar
Lidingö/Foresta
Lustjakt
Pianostämmare
Semester
Sigtuna
Skärgård
Småstäder
Stockholms skärgård
Student
Visby

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 971


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Thomas Graal.
Omfång Ca 65 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Thomas Graals myndling. Komedi i fem akter av Gustaf Molander.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Thomas Graal's ward. A comedy in 5 acts.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Thomas Graals Muendling. Lustspiel in 5 Akten von Gustaf Molander.
Omfång 12 s. Rollista och handlingsreferat (3 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Thomas Graals myndling. Komedi i fem akter av Gustaf Molander.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Thomas Graals myndling.
Omfång 17 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 11
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?