Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Lucky People Center International
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-03-27

Handling

Filmen är en kalejdoskopiskt mångskiftande resa i snabbt växlande sekvenser genom ett tjugotal länder i olika delar av världen. Existentiella frågor står i centrum, och av de personer...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett blandat, men huvudsakligen välvilligt mottagande, även om det förekom omdömen som "flummigt". Flera recensenter associerade, på gott och ont, till Godfrey Reggios...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Coproducent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Filmkonsulent
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Exekutör
Musiktekniker
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

Filmen är en kalejdoskopiskt mångskiftande resa i snabbt växlande sekvenser genom ett tjugotal länder i olika delar av världen. Existentiella frågor står i centrum, och av de personer filmen presenterar under resans gång har många, trots kulturella och andra skillnader, det gemensamt att de tagit ställning mot det moderna samhället och dess avarter. Med olika metoder och övertygelser vill de göra tillvaron bättre för människan.

Censur / granskning

Censurnummer 135101
Datum 1997-12-11
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2208 meter
Kommentar Aktlängder: 419-287-373-321-564-244


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett blandat, men huvudsakligen välvilligt mottagande, även om det förekom omdömen som "flummigt". Flera recensenter associerade, på gott och ont, till Godfrey Reggios Koyaanisqatsi, och några kommenterade det anmärkningsvärda i musiken och i synnerhet det musikaliska i filmen.

Johan Croneman, DN: "Lucky People Center International är en film som håller upp klotet mot solen för bättre belysning; Pauser, Söderberg och Röed guidar oss genom sina häpnadsväckande och överraskande möten, med sin rytm och vår puls, med sitt omväxlande kontemplativa och råmanglade musikaliska budskap. Bilderna kan samtidigt vara undersköna, ofattbara, ituklippta, söndertrasade. Dock aldrig obegripliga.

Vi möter en myriad av människor från vitt skilda delar av världen (-).

Människorna beskriver sitt liv, sina öden och sin tro, berättar om sin syn på livet, döden, kärleken. En kakofoni, fylld av motsägelser, säkert viss galenskap, stor vishet, kunskap och insikt.

Det är klippt med rytm och medkänsla, musiken är totalintegrerad - och allt fotograferat med stor glädje. Jan Röed och hans kamera hittar hela tiden rätt och blir mycket ofta en aktiv del av det fotograferade; många pratar med oss via kameramannen Röed - ibland med ett slags underfundig, befriande humor."

Jan-Olov Andersson, AB: "LPC:s regissörer (-) har träffat, intervjuat och filmat människor i ett tjugotal länder och klippt ihop dessa möten till en slags rytmisk rockvideo. (-)

Den här svenska varianten av filmer som Koyaanisqatsi (1983) (-) har ett fräckt bildspråk och suggestiv musik, jag tänker definitivt skaffa cd:n med filmmusiken.

Men helhetsintrycket blir ändå splittrat.

'En film om världen inför år 2000', tycker filmmakarna.

Snarare en slags flummig - men stundtals intressant - reklamfilm för alternativa livsstilar."

Sven Rånlund, GP: "De dokumentära bilderna behandlas med en klippteknik som i allt väsentligt motsvarar samplingsmusikens uppbrutna, överlagrade uttryck. LPC:s egenhet, att rytmisera ord och bilder, är ett formspråk som ibland får politiska ämnen som skogsskövling och religionsfrihet att riktigt kännas i kroppen. Däri ligger attraktionen, lika effektiv som manipulativ, när budskapet blir till hjärtslag eller åtminstone fotstamp.

Det finns likheter med Godfrey Reggios filmer Koyaanisqatsi och Powaqqatsi, men samma poetiska skönhet har inte LPC International. (-) Paraden av extrema individer, musiklagd med stor begåvning, vinner i längden, även om syftet ibland känns aningen dunkelt. Är det verkligen sång och dans världen desperat behöver?"

Bo Ludvigsson, SvD: "Hade upphovsmännen inte prioriterat formen så starkt kunde det ha blivit ett intressant och klargörande reportage om livsåskådning. Nu föreligger i stället ett till synes ostrukturerat collage. Det splittrade alstret är dock inte resultatet av oförmåga utan av ett medvetet val: filmen vill appellera mer till omedelbara känslor än till ett prövande intellekt. Lucky People Center International glider försåtligt undan i möjligen oavsiktligt - och sövande - New Age-flum."

Jan Aghed, SDS: "Strukturen bygger i hög grad på en enkel och banal dialektik mellan naturfolks religiositet, myter och hotade miljöer å ena sidan och storföretagsamhetens bankskrapor, materialistiska värderingar och skövlingar å den andra. (-)

Det är inget fel på filmens budskap, även om dess humanism och progressiva ekologi är föga utmanande och till intet förpliktande. Men personligen har jag inte mycket till övers för dess stil, som är ett anspråksfullt sammelsurium av musikvideoestetik, digitalt plotter och ytligt betraktande. Alltsammans inrullat i ett elegant foto, fladdrig klippning och pseudoexperimentell transithallmusik och fullt tillräckligt för att man ska bli påmind om Koyaanisqatsi, dvs en av 80-talets mest överskattade och pretentiöst lanserade dokumentärfilmer."

Kommentar Svensk filmografi

Lucky People Center (LPC) startade som partyklubb i Göteborg någon gång vid mitten av 80-talet och har sedan utvecklats till att bli ett konstnärskollektiv, bestående av musiker och bildkonstnärer, däribland filmens regissörer, Erik Pauser, videokonstnär, tidigare drivande inom skivbolaget Radium och numera lärare vid konsthögskolan Valand, och musikern Johan Söderberg, som spelat med bl a Blue for Two, Göteborgs symfoniker och Imperiet och vunnit två Grammisar med Fläskkvartetten. Pauser och Söderberg hade tidigare tillsammans gjort den 30 minuter långa Information Is Free, bestående av sju korta videofilmer.

LPC är också en mångsidig produktionsenhet som gör musik, film och TV-program och som arrangerar utställningar, konserter och festivaler.

Om filmens tillkomst berättade Kristina Torell i GP (25.3.1998): "[1995] startade den process som lett fram till filmen Lucky People Center International (-). Erik Pauser, Johan Söderberg och filmfotografen Jan Röed har gjort en serie resor, däremellan grovredigerades materialet vilket gav impulser till det fortsatta utforskandet av världen inför millennieskiftet.

- Vi har inte velat skildra olika länder, snarare har vi velat skapa ett slags väv av bilder och musik. En upptäcktsresa där människorna på något sätt är vägarna genom landskapet, säger Erik Pauser.

Det finns ingen konventionell dramaturgi i denna långfilm.

- Det är en musikalisk komposition helt enkelt. Nånstans har det funnits en större struktur hela tiden, men den har faktiskt komponerats mer inifrån och ut än utifrån och in. Det vi haft, de små delarna, har fått styra kompositionen, säger Johan Söderberg. (-)

En del av människorna kände de sedan tidigare, andra mötte de under resorna. Tack vare flexibiliteten behövde de aldrig pressa fram något, de kunde vänta på att situationer skulle uppstå.

- Vi hade ett väldigt bra samarbete med producenten Lars Jönsson. Han lämnade stort utrymme åt oss, hade stort förtroende för vårt sätt att arbeta, säger Erik.

Han filmade med digital video, Jan Röed med super-16, Johan var ljudtekniker. Det finns ungefär 100 timmar råmaterial och redigeringen var komplicerad med film av olika kvalitet, arkivmaterial och många klipp."

Visningar

Sverigepremiär 1998-03-27 Sture Stockholm Sverige 81 min
Videorelease 1998-11 Sverige 78 min
TV-visning 2000-05-24 SVT1 Sverige 78 min

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2208


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat och polyester
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LUCKY PEOPLE CENTER INTERNATIONAL
Affischdesign Morten Constantineanu Bak


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Dia 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?