Innehållsförteckning

Detta är en digitaliserad film: Boka filmen
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Flickan i frack : En sommarlätt filmhistoria
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1926-09-06

Medverkande

Einar Axelsson
Ludwig von Battwhyl

Magda Holm
Katja Kock

Nils Arehn
Gamle Kock, Katjas och Currys far

Georg Blomstedt
Starck, rektor

Karin Swanström
Hyltenius, änkedomprostinna

Erik Zetterström
Curry, Katjas bror

Visa alla medverkande

Handling

Gymnasisten vid Wadköpings samskola Ludwig von Battwhyl har skött sina studier så vårdslöst att chanserna är mycket små för att han ska klara studentexamen. Hans klasskamrat och...

Visa hela handlingen

Press

"Som sammanfattning kan konstateras att ett gott filmmanuskript, en mängd muntrande scener, roliga texter och bra regi har skapat ett synnerligen fullödigt prov på svensk filmkonst". ...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Översatt titel
Censurtitel

Filmteam

Medverkande

Einar Axelsson Ludwig von Battwhyl
Magda Holm Katja Kock
Nils Arehn Gamle Kock, Katjas och Currys far
Georg Blomstedt Starck, rektor
Karin Swanström Hyltenius, änkedomprostinna
Erik Zetterström Curry, Katjas bror
Carina May Eva Björck, Currys flamma
Lotten Olsson Karolina Willman, doktor
Anna-Lisa Baude Lotten Brenner
Gösta Gustafson Björner, advokat
Kurt Welin basist på "Kupan"
Albert Ståhl Paulin, lektor
Julia Cæsar statarhustru
Edla Rothgardt en "harpa"
Agnes Clementsson en "harpa"
Olga Adamsen en "harpa"

Bolag

Produktionsbolag AB Biografernas Filmdepôt
Distributör i Sverige (35 mm) AB Biografernas Filmdepôt 1926
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017

Handling

Gymnasisten vid Wadköpings samskola Ludwig von Battwhyl har skött sina studier så vårdslöst att chanserna är mycket små för att han ska klara studentexamen. Hans klasskamrat och synnerligen goda vän Katja Kock erbjuder honom studiehjälp under förutsättning att han själv bjuder till. Sista månaden före examen stormpluggar de tillsammans. Vid ett irriterat tillfälle förebrår Katja Ludwig hans dumhet, varvid han svarar med att anmärka på hennes klädsmak. Förargad visar hon honom att alla klädpengar i familjen går till brodern Currys ekipering. Hennes far, den excentriske uppfinnaren Carl Axel Kock offrar inte mycket av sina inkomster på henne.

Till allas förvåning klarar Ludwig studentexamen -- liksom Katja. Och i försommarkvällarnas svärmerier med Katja får Ludwig idén att en studentbal på "Kupan" måste arrangeras innan alla kamrater skiljs åt. Han lyckas övertala änkedomprostinnan Hyltenius -- stadens suveräna överhuvud -- att tillsammans med gamle rektor Starck ställa upp som balens beskyddare.

Inför balen ber Katja sin far om femhundra kronor för att för en gångs skull kunna klä sig elegant. Fadern vägrar frankt, trots att Katja påpekar att Curry fått en ny frack.

När balen ska gå av stapeln bänkar sig "Mammornas råd" runt änkedomprostinnan längst upp i salen för att kunna bevaka att allt förlöper enligt konvenansens regler. Ludwig väntar oroligt på Katja men som festens marskalk måste han öppna balen utan att hon anlänt. Plötsligt avstannar dansen: Katja har anlänt iklädd frack!

Med ängsligt övermod gör hon entré, bemöts med kyla och förakt för sitt etikettsbrott men "räddas" av Ludwig som med ett beslutsamt grepp om livet dansar ut med henne från balsalen. Ute på trappan möter de den gamle rektorn som inte orkat ta sig upp till "Kupan" i tid men som nu tröstar Katja och älskvärt bjuder henne armen för att ge henne sitt moraliska stöd inför änkedomprostinnan och balens övriga chockerade gäster.

Hemma upptäcker Curry att Katja lånat hans frack. Han väcker fadern som omedelbart beger sig till balen där Katja förvärrat skandalen och ådragit sig änkedomprostinnans onåd genom att demonstrativt både dricka sprit och röka cigarr. Utan omsvep tvingar gamle Kock sin dotter att lämna festen. Hemkommen kastar fadern ordet "Slyna!" i ansiktet på Katja, och det egendomliga inträffar, att dottern därvid bokstavligen upplöses i intet inför hans ögon.

Katja och Ludwig tar efter skandalen sin tillflykt till den senares fideikomiss, den präktiga herrgården Larsbo, som bebos av ett sällsamt kollektiv av lärda kvinnor med doktor Karolina Willman i centrum. Detta ger snarast de indignerade elementen i Wadköping vatten på sin kvarn, och i ortstidningen börjar lektor Paulin skriva moraliserande artiklar med udden i sista hand riktad mot flickan i frack.

Känslorna mellan Katja och Ludwig rör sig under denna svåra tid mellan upprörda ytterligheter. Katja begär att få arbeta som husa på Larsbo för att visa sin självständighet. För att avreagera sig sin upprördhet ger sig Ludwig trots damernas förtvivlade böner ut på ritt med den ilskne hingsten Belzebub. Hästen är nära att kollidera med en bil, i vilken fader Kock närmar sig Larsbo för att försonas med sin dotter. Ludwig kastas av Belzebub och får hjärnskakning. Katja vakar vid hans bädd, och när han vaknar upp är all osämja som bortblåst. Det blir förlovning.

I Wadköping sitter änkedomprostinnan vid sin makes grav. Där får hon sällskap av gamle rektorn som får henne att tänka blida och förlåtande tankar inför den annalkande döden. Och så far hon ut till Larsbo och talar försonligt till de häpna och nyförlovade. I triumf får sedan Katja och Ludwig åka med änkedomprostinnan i landå genom Wadköping, där alla stans invånare med förvåning kan skåda deras upphöjelse. (Referatet baserat på textlös kopia och program.)

Censur / granskning

Censurnummer 37495
Datum 1926-09-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2477 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Bredd 35 mm
Hastighet 19
Längd i meter 2477 meter
Längd i minuter 114 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Som sammanfattning kan konstateras att ett gott filmmanuskript, en mängd muntrande scener, roliga texter och bra regi har skapat ett synnerligen fullödigt prov på svensk filmkonst".

Så skrev signaturen -x i FDP, som representerade den positiva ytterligheten bland kritikerna. I motsatta lägret befann sig Arbetarens recensent som skrev: "Vi hoppas att nästa svenska film blir mera intressant. Strindberg har rätt, då han låter biskop Brask säga, att av ingenting blir ingenting."

I allmänhet låg kritiken mer åt det välvilliga hållet och fann filmen glad och sommarlätt, vacker och behagligt bisarr. Något klagade man på den lösa kompositionen, på att skandalentrén på balen inte blev den dramatiska klimax man väntat samt på att filmen allmänt blivit något blekare än boken.

"Men främst av allt saknar man det Bergmanska tonfallet, klatschen i berättandet. Det blixtrar fram i texterna, som för övrigt kanske är det roligaste i hela filmen, men det finnes som rimligt är inte i händelsernas utformning. Bergman är en fantastitsk realist. Men filmen lämnar endast realismen kvar." (StD)

De två gamlingarnas framställare, Karin Swanström och Georg Blomstedt, berömdes i samtliga recensioner, och samstämmigheten var nästan lika stor inför Magda Holms Katja: "Magda Holm har vunnit så mycket i mjukhet och uttrycksfullhet att det var en upplevelse att återse henne. Hon är så härligt naturlig i sin glittrande munterhet, det är en verkligt personlig stil över hennes spel." (Damsel i StT)

Kommentar Svensk filmografi

Hjalmar Bergmans roman utkom 1925, och på sommaren samma år färdigställde författaren ett scenario som dock före inspelningen 1926 friserades av Ivar Johansson på Biografernas Filmdepôt, d.v.s. samme person som nyss till Bergmans indignation också gjort om hans manus till andra delen av Karl XII (1925/21).

Flickan i frack blev på nytt filmatiserad 1956 (se 1956/26) av Arne Mattsson, den gången i färg.

Liksom Flygande holländaren (1925/13) kan Flickan i frack betraktas som en utlöpare av Bonnierfilms verksamhet: den baserades på ett underlag av Hjalmar Bergman, inspelades i Bonnierfilms gamla ateljé (vid denna tidpunkt ägd av SF), fotograferades av Ragnar Westfelt och regisserades av Karin Swanström på försommaren 1926.

Förlaga

Originaltitel Flickan i frack (Roman)
Författare Hjalmar Bergman


Inspelning

(sommaren) 1926 1926
F.d. Bonnierateljén, Kungsholmen Stockholm Sverige
Strängnäs Sverige
Stockholms omgivningar Stockholm Sverige
Roslags Näsby Täby Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1926-09-06 Skandia Stockholm Sverige 90 min
1926-09-06 Imperial Stockholm Sverige 90 min
1926-09-06 Skandia Uppsala Sverige 90 min
Urpremiär 1923-09-06 Skandia Stockholm Sverige 90 min
1923-09-06 Imperial Stockholm Sverige 90 min
1923-09-06 Skandia Uppsala Sverige 90 min
Festivalvisning 2009-02-01 Capitol Göteborg Sverige 114 min (Göteborg International Film Festival, 35 mm)

Ämnesord

Alkoholmissbruk
Bal
Dans
Förlovningar
Försoning
Gymnasister
Herrgårdar
Husassistent
Häst/skenande
Journalist
Kamratskap/kvinnligt
Kyrkogårdar
Olyckstillbud
Rektorer
Ridning
Roslags Näsby
Småstäder
Strängnäs
Student
Studentexamen
Svärmeri
Uppfinnare
Vård av sjuk
Änkedomprostinna
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1938


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2473


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2473


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 25


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Flickan i frack. En sommarlätt filmhistoria i sju akter efter Hjalmar Bergman's roman med samma namn.
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?