Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (140 st)

Originaltitel Ungdom
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1927-08-22

Medverkande

Ivan Hedqvist
Aron Anderson, skeppsredare

Märta Halldén
Agnes Anderson, Arons hustru

Brita Appelgren
Lisa Lind

Gunnar Unger
Pontus Ponti, skulptör

Torsten Bergström
Herman Eriksson, kubist

Elsa de Castro
Arons älskarinna

Visa alla medverkande

Handling

Lisa, Pontus och Herman håller ihop i ett litet konstnärskollektiv på Söder i Stockholm. Pontus är skulptör, Herman målare och Lisa deras modell, dansant dessutom. Framgångarna...

Visa hela handlingen

Press

Ungdom mottogs genomgående med tydlig om också något oengagerad välvilja som en angenäm, anspråkslös, nyanserad och charmerande bagatell. "En alldeles ovanligt sympatisk komedi för...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Ivan Hedqvist Aron Anderson, skeppsredare
Märta Halldén Agnes Anderson, Arons hustru
Brita Appelgren Lisa Lind
Gunnar Unger Pontus Ponti, skulptör
Torsten Bergström Herman Eriksson, kubist
Elsa de Castro Arons älskarinna
Einar Beyron ingenjör
Enrique Rivero greve Juan di Mijtana, spansk attaché
Axel Hultman A. Lundqvist, konst- och antikhandlare
Josua Bengtson Söderman, verkmästare
Nils Wahlbom Andersons betjänt
Knut Lambert gäst på Andersons garden party
Ragnar Arvedson gäst på Andersons garden party
Elis Gustafsson gäst på Andersons garden party
Helga Brofeldt platssökande
Carin Appelberg-Sandberg platssökande
Herman Lantz en man på bryggan vid Årsta båtvarv

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) Filmindustri AB Skandias Filmbyrå 1927

Handling

Lisa, Pontus och Herman håller ihop i ett litet konstnärskollektiv på Söder i Stockholm. Pontus är skulptör, Herman målare och Lisa deras modell, dansant dessutom.

Framgångarna är sällsynta och stämningen emellanåt irriterad trots att Lisa och Pontus hyser mer än kamratliga känslor för varandra.

Efter ett gräl beslutar sig Lisa för att gå sina egna vägar och söka ett utannonserat arbete som sällskapsdam hos den rika skeppsredarhustrun Agnes Anderson. Pontus å sin sida kommer hos sin konsthandlare i kontakt med en fin dam som köper en av Pontus' statyetter som hon råkat skada. Händelsevis är damen den nämnda skeppsredarhustrun.

Pontus och Herman etablerar sig i brist på konstnärligare uppdrag som motorbåtsmålare vid Årsta båtvarv, medan Lisa i konkurrens med ett trettiotal flickor får anställningen hos Agnes Anderson som genast fattat moderligt tycke för flickan. Även skeppsredaren själv, den åldrade vivören Aron Anderson blir förtjust och försummar t o m en träff med sin älskarinna på Savoy, när han sett Lisa uppvisningsdansa.

Vid varvet gör sig Pontus bemärkt genom att rädda skeppsredarens verkmästare från att drunkna och som belöning erbjuds han att tillsammans med Herman måla järnstaketet runt den andersonska villan. Här sammanstrålar de på nytt med Lisa som uppträder retsamt och demonstrerar sitt oberoende när hon åker iväg i bil med Aron Anderson. Denne har blivit allvarligt förälskad i hennes ungdomliga yrhättecharm, visar henne runt bland sina väldiga fartyg, berättar om söderns länder och lovar att uppfylla alla hennes önskningar .

Vid ett gardenparty hos Andersons blir Agnes föremål för passionerade kärleksförklaringar av den sydländskt eldige Juan di Mijtana, men hon avvisar vemodigt hans lidelse för åldersskillnadens skull.

Lisa som framfört ett uppmärksammat dansnummer på partyt blir också utsatt för närgången uppvaktning från en gäst, men Aron ingriper, det blir slagsmål och gästen avtågar med några hånfulla ord om Arons ålder. Lisa tröstar den resignerade Aron som bekänner sin kärlek. "Min hertig!" utbrister hon, kysser hans porträtt (!) och säger att hon älskar honom tillbaka.

Under tiden har Agnes Anderson känt igen staketmålaren Pontus och också identifierat Lisa som modell till den skulptur hon tidigare inhandlat. Därav har hon dragit sina slutsatser om Pauls och Lisas relationer, och för att hindra sin make att förivra sig gentemot Lisa presenterar hon Pontus för Aron med orden "En ung konstnär som för Lisas skull blivit hantverkare." Lisa inser att förhållandet till Aron är ohållbart, och det två unga lämnar villan och paret Anderson.

Det lilla konstnärskollektivet är nu samlat igen. Men Lisa kan inte glömma sin skeppsredare, och en dag blir hon uppsökt av Aron som försöker övertala henne att följa med på en kryssning i Medelhavet. När avgörandets ögonblick är inne kan hon emellertid inte förmå sig att lämna Paul utan tar ett vemodigt avsked av Aron. Agnes och Aron talar ut med varandra, beslutar att försöka leva vidare tillsammans och skänker två medelhavsresor till det fattiga unga paret.

Censur / granskning

Censurnummer 39244
Datum 1927-08-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2218 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 498-458-330-520-412 = 2218 m. Visningskopiornas längder varierade mellan 2151 m och 2203 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2218 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ungdom mottogs genomgående med tydlig om också något oengagerad välvilja som en angenäm, anspråkslös, nyanserad och charmerande bagatell. "En alldeles ovanligt sympatisk komedi för resten, kultiverad och behaglig så gott som alltigenom, slutande med en vackert klingande lovsång över det unga i världen." (Moje i SocD)

Axel Lindbloms foto prisades, främst för den fräscha stockholmsskildringens skull. Märta Halldéns och Ivan Hedqvists skådespelarinsatser fick också nästan unisont beröm. Däremot var meningarna delade när det gällde den purunga Brita Appelgrens lämplighet i sin roll. Moje utnämnde henne till "den sötaste och raraste av alla små svenska filmtöser hittills. Måtte hon bara få stanna kvar, och aldrig förguda sig själv!"

Signaturen A N i StT anlade helt andra synpunkter: "Men allt blir till intet med Brita Appelgren, en outvuxen liten duvunge, vars vingar ännu ej på länge bära utom boet, som motspelerska mot den svenska teaterns kungliga lejon: Ivan Hedqvist! Hela denna kärlekshandel är nämligen, med förlov, en omaka älskogslek mellan en särdeles spädvuxen duvunge och ett gammalt trött lejon. En recensent bör visserligen behjärta att fara varsamt fram med en ung, hjälplös talang, men i kanske än högre grad påvilar denna skyldighet regissören. Redan det första mötet mellan Brita Appelgren och Ivan Hedqvist i den uttänjda, osannolika, temperamentslösa och tekniskt dåliga dansscenen, borde ha kommit instruktören att inse, att ett fortsatt spel ju blott vore att medvetet driva en ung liten elev mot fiaskot. Nu få vi hjälpas åt att torka hennes tårar så godt vi kunna: den lilla balettösen var söt att se, då hon s o v , kanske kan det bli ett filmansikte med åren."

Kommentar Svensk filmografi

Våren 1927 tog Ragnar Hyltén-Cavallius kontakt med Elin Wägner för att få hjälp med utformningen av en egen filmidé. Under mars månad skrev hon utan lust på manuskriptet som emellertid snabbt godkändes och kunde spelas in redan under maj och juni 1927.

Enligt regissörens självbiografi "Följa sin genius" (s 263) drabbades Ivan Hedqvist under inspelningstiden av ett smärre slaganfall som nedsatte hans krafter och spelförmåga, "och hans tillbedjan av den blomlika lilla Britta blev lika plötsligt orimlig och -- motbjudande."

Brita Appelgren var vid tiden för inspelningen endast fjorton år! Hedqvist var inte äldre än 47 men redan typplacerad på film i gammelmansroller med vemodiga böjelser för unga vackra flickor (jämför t ex Farbror Frans 1926/5 och Hon den enda 1926/15).

Under rubriken "Amatörspelets tid i svensk film bör snart vara förbi!" gick Herbert Grevenius i tidskriften "Film och scen" (nr 1, 1927) till angrepp mot Svensk Filmindustri för att i snålhetens intresse använda billiga och dåliga amatörer i småroller. Angreppet var närmast aktualiserat av en sekvens i Ungdom, där ett trettiotal unga flickor söker arbete hos skeppsredarfrun.

Grevenius ironiserade också häftigt över att rena amatörer "släppas fram för att leka stjärnor" och exemplifierade bl a med "den mer än omogne Gunnar Unger". Den senare hade direkt från högskolestudier i Stockholm gått till en kort men intensiv filmkarriär, som avslutades i och med denna film.

Inspelning

1927-05 1927-06
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Fåhrenska villan Lidingö Sverige
Södermalm Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1927-09-05 Röda Kvarn Stockholm Sverige 81 min
Sverigepremiär 1927-08-22 Cosmorama Göteborg Sverige 81 min
Urpremiär 1927-08-22 Cosmorama Göteborg Sverige 81 min

Ämnesord

Amatörer
Annons
Avsked
Båtvarv
Dansuppvisning
Dansös
Drunkningstillbud
Fester
Gammelmanskärlek
Gardenparty
Konsthandlare
Konstnär
Konstnärskollektiv
Konstnärsmodell
Lyxvilla
Otrohet
Rivaler
Räddningsbragd
Skeppsredare
Skulptörer
Slagsmål
Societet
Stockholm/Savoy
Stockholm/Söder
Storstad
Sällskapsdam
Verkmästare
Äktenskap
Årsta

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1992


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1992


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischdesign Nils Hårde


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmberättelse i fem delar av Elin Wägner och Ragnar Hyltén-Cavallius.
Omfång 80 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 17 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 4 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 11 s. Innehållsbeskrivning och extra texter (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 10 s. Innnehållsbeskrivning (4 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Finska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?