Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (80 st)

Originaltitel Stormens barn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1928-01-16

Medverkande

Adolf Niska
Ingvar Sandegård, fiskare

Jenny Hasselquist
Signhild, Ingvars dotter

Torsten Bergström
Arne Holgersson

Wictor Hagman
Klemens Vejle

Jessie Wessel
Gunvor, Ingvars ungdomskärlek, blomsterflicka

Visa alla medverkande

Handling

Ett skepp förliser i en våldsam storm, men en ung man med dunkelt förflutet räddas till livet av den gamle fiskaren Ingvar Sandegård. Denne har efter en stormig ungdom sökt sig upp till...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken visade stor om också något ansträngd generositet emot Adolf Niska och hans regidebut. Flera av recensenterna fick associationer till den svenska filmens storhetstid, inte minst tack...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Arkitekt
Klippning
Musikarrangör

Medverkande

Adolf Niska Ingvar Sandegård, fiskare
Jenny Hasselquist Signhild, Ingvars dotter
Torsten Bergström Arne Holgersson
Wictor Hagman Klemens Vejle
Lizzie Nyström Monika
Jessie Wessel Gunvor, Ingvars ungdomskärlek, blomsterflicka
Alfred Lundberg Gammel-Anund
Eric Laurent Ingvars son

Bolag

Produktionsbolag Niska-Film
Finansiär Maja Engelbrektson
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Le Mat-Metro-Goldwyn 1928

Handling

Ett skepp förliser i en våldsam storm, men en ung man med dunkelt förflutet räddas till livet av den gamle fiskaren Ingvar Sandegård. Denne har efter en stormig ungdom sökt sig upp till det lilla fiskeläget Ulvhamn för att vinna hälsa och sinnesro.

Den skeppsbrutne, vars namn är Arne Holgersson, blir förälskad i Ingvars dotter Signhild. Det unga paret blir snart föremål för skvaller i bygden, och det är främst den karltokiga Monika som står för ryktesspridningen.

Ingvar Sandegård nås av misstanken, att Arne i själva verket kan vara identisk med hans egen längesedan försvunne oäkta son, som han en gång på 1880-talet fått med den vackra blomsterflickan Gunvor. Den svartsjuke Klemens Vejle gör tillvaron ytterligare bekymmersam, men Arne lyckas slutligen bevisa att Ingvars son är död: han har till och med träffat denne vid hans dödsbädd och fått med sig bevis för det rätta förhållandet. När misstankarna röjts ur vägen ligger framtiden ljus och öppen inför Arne och Signhild och den åldrade Ingvar. (Bearbetning av recensioner och inspelningsreportage.)

Censur / granskning

Censurnummer 40201
Datum 1928-01-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1912 meter
Kommentar I akt V: en del av pojkens nedslag i däcket. (Texterna 15, 36 och 82 förutsättas omredigerade med hänsyn till filmens barntillåtenhet.)


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1912 meter
Längd i minuter 70 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken visade stor om också något ansträngd generositet emot Adolf Niska och hans regidebut. Flera av recensenterna fick associationer till den svenska filmens storhetstid, inte minst tack vare den grandiosa naturskildringen från den karga nordlandskusten.

Ett imponerande eller åtminstone lovande debutverk var det allmänna omdömet, och i synnerhet den dramatiska spelöppningen med storm och skeppsbrott tycks ha gjort ett djupt intryck. Att filmen var stillastående och långsam och ibland bar spår av bristande ekonomiska resurser ursäktades.

"Det är en enkel och okonstlad filmberättelse, utan all den tillkrånglade uppfinningsrikedom som vanpryder så många filmer. Men vad man har allra största nöjet av är dock de vackra Lofoten-bilderna och därför nämner man gärna fotografen allra främst." (Arbetaren)

"Regissören visste vad han gjorde när han engagerade hr Bjurman för en film som denna, med alla dess möjligheter att briljera med de praktfullaste naturscenerier, ett område på vilket hr Bjurman är den obestridde mästaren." (SocD)

"Denna filmskapelse, där motivet är hämtat ur fiskarbefolkningens liv i ett fiskeläge på norska kusten, förråder en omisskännlig släktskap med de första svenska filmerna, som ställde Sverige i främsta ledet av de filmproducerande länderna. Det vilar något av bredd och tyngd över filmen, som inger beundran, för att inte tala om att iscensättningen är gjord med en säkerhet, och ett sinne för filmens möjligheter, som man knappast hade väntat sig i ett debutverk." (M-t F i NDA)

"Henning Ohlson är som dramatiker inte blott den typiskt svenske folkskådespelsförfattaren, han är rätt mycket av proletärdiktare i lantlig miljö. Han svärmar för kraftiga, socialt snedvuxna och ödesmärkta typer med ett ibsenskt förgånget, som dyker upp lagom till de dramatiska kulminationspunkterna, och hans hjältar äro ofta s k oäkta barn. Författarens allvar och ärlighet verka sympatiska, men hans tekniska tyngd och psykologiska osmidighet göra historierna något svår!smälta." (StD)

"Något större mått av fantasi bär den emellertid ej spår av, handlingen flyter senfärdigt, och figurteckningen är från såväl författarens som regissörens sida lika schematisk som i den enklaste folkliga romanlitteraturen: ett galleri av till ytterlighet okomplicerade gestalter, som alla gå omkring och äro permanent molnbetäckta över själ och panna -- Niska själv i huvudrollen -- eller lika permanent blondburrigt leende och lyckliga (Jenny Hasselqvist i en olycklig Greta Almrothsperuk) eller lika enahanda hederliga och förälskade." (A N i StT)

Kommentar Svensk filmografi

Filmens finansiär var fru Maja Engelbrektson, Göteborg. Regissören och huvudrollsinnehavaren Adolf Niska var av finlandssvenskt ursprung och under tjugotalet uppburen operett- och revystjärna hos Ranft, Ernst Rolf och på Vasateatern.

I memoarerna "Mitt livs mazurka med Thalia" (s 224--233) har Niska beskrivit vedermödorna kring filminspelningen vid Lofoten och i Bohuslän, våren 1927.

Stumfilmsmusiken till Stormens barn var sammanställd av den finländske musikprofessorn Selim Palmgren. Filmens intrig äger påfallande likheter med En vildfågel (1921/16).

Inspelning

1927 1927
Mässhallen Göteborg Sverige
Fiskeläget Svolvær, Lofoten Nordlands fylke Norge
Fiskeläget Tången, Kungshamn Sotnäs, Bohuslän Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1928-01-16 Eriksberg Stockholm Sverige 70 min
1928-01-16 Imperial Stockholm Sverige 70 min
1928-01-16 Picadilly Stockholm Sverige 70 min
1928-01-16 Rialto Stockholm Sverige 70 min
1928-01-16 Edda Uppsala Sverige 70 min
Urpremiär 1928-01-16 Eriksberg Stockholm Sverige 70 min
1928-01-16 Imperial Stockholm Sverige 70 min
1928-01-16 Picadilly Stockholm Sverige 70 min
1928-01-16 Rialto Stockholm Sverige 70 min
1928-01-16 Edda Uppsala Sverige 70 min

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Bohuslän
Dödsbädd
Falska identiteter
Fartyg
Fiskare
Fiskelägen
Livräddning
Lofoten
Norge
Ryktesspridning
Skeppsbrott
Slagsmål
Stormar
Svartsjuka
Svolvær
Tången

Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stormens barn. En berättelse för filmen i 5 akter från bränningarnas och öde, vita viddernas land, av Henning Ohlsson.
Omfång 94 s. + 2 s. försök till beskrivning av Lofoten-naturen, löst.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 65 s. Miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?