Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (32 st)

Originaltitel Doktorns hemlighet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1930-11-04

Medverkande

Ivan Hedqvist
doktor Bolton

Pauline Brunius
Lady Lillian Gardner

Olof Sandborg
Richard Gardner

Hugo Björne
Hugo Paton

Märta Ekström
Mrs. Redding

Visa alla medverkande

Handling

Lady Lillian Gardner är gift med en man som hon aldrig älskat, en rik och ganska brutal affärsman, Richard Gardner. Vid en bankett träffar hon föremålet för sina illusioner om lyckan,...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "I de utmärkta ljudateljéerna i Joinville dyrkas teaterkonsten högre än vid mången teater. Paramounts svenska talfilm är filmad teater. Filmad Oscarsteater (-). Varför...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Förtexter

Medverkande

Ivan Hedqvist doktor Bolton
Pauline Brunius Lady Lillian Gardner
Olof Sandborg Richard Gardner
Hugo Björne Hugo Paton
Erik "Bullen" Berglund Mr. Redding
Märta Ekström Mrs. Redding
Anne-Marie Brunius Annie
Ragna Broo-Juter Mary

Bolag

Produktionsbolag Les Studios Paramount
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1930

Handling

Lady Lillian Gardner är gift med en man som hon aldrig älskat, en rik och ganska brutal affärsman, Richard Gardner. Vid en bankett träffar hon föremålet för sina illusioner om lyckan, Hugo Paton, som just står i begrepp att bege sig till Egypten. Lillian Gardner beslutar sig för att följa honom och beger sig till hans bostad där han förbereder avresan. Men han blir överkörd då han gått ut på gatan i ett ärende och dör. En doktor Bolton som blivit tillkallad träffar Lady Lillian först i Patons våning och strax därefter som värdinna i makarna Gardners hem.

Doktorn är den enda som känner hennes hemlighet och är hela tiden nära att förråda den. Lady Lillian går i ständig ångest för att mannen skall finna det avskedsbrev som hon lagt i en låda innan hon begav sig till Hugo Paton. Maken är mycket misstänksam men doktorn lyckas till sist klara situationen då spänningen kring Lady Lillians hemlighet nått sin höjdpunkt. (Bearbetning av Paramounts reklamblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 45381
Datum 1930-10-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1773 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.19:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1773 meter
Längd i minuter 65 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "I de utmärkta ljudateljéerna i Joinville dyrkas teaterkonsten högre än vid mången teater. Paramounts svenska talfilm är filmad teater. Filmad Oscarsteater (-). Varför ha filmad teater när man har livslevande teater? Och när den livslevande teaterns pjäser är avgjort bättre (-). Ingen av skådespelarna förmår utvinna något fängslande ur sin roll -- vissa scener bli direkt obehagliga (såsom det råa uppträdet mellan Olof Sandborg och hans fru Pauline Brunius). En enda hedrar sig, en enda men en lejonunge: lilla fröken Anne-Marie Brunius."

DN (Jerome): "De ömma scenerna mellan fru Brunius och hr Björne skorrade. Det blev för mycket teatraliska tonfall och för litet av riktigt ungdomlig flykt och känslostämning. Men i och med att lady Lillian fick en air av tragik över sig växte figuren i fru Brunius gestaltning."

NDA (U-a): "Doktorns hemlighet är betydligt värdefullare som konstnärligt skådespel än både När rosorna slå ut och Vi två. Den starkt koncentrerade, suggestiva handlingen, där tidsrymden är blott en halvtimme, fängslar genom sin dramatiska nerv, och dialogutformningen är elegant och genomarbetad. Det är bara synd att läspljud stör här och var."

Kommentar Svensk filmografi

Film och manuskript saknas på denna svensktalande film från Paramounts franska ateljéer i Joinville utanför Paris. Det är därför ganska svårt att uttala sig om dess eventuella kvaliteter, men den tycks av recensionerna att döma ha varit starkt teaterbunden, byggd som den var på James M. Barries (1860-1937) skådespel "Half an Hour", uruppförd på Lyceum Theatre i New York 25.9.1913. Den kan betraktas som en svensk upplaga av den amerikanska filmen The Doctor's Secret av Cecil B. DeMille (Paramount, 1929). Inspelades samtidigt i bl a spansk version med titeln El secreto del doctor och fransk version med titeln Le secret du docteur båda regisserade av Charles de Rochefort, tjeckisk version med titeln Tajemstvi lékarrova i regi av Julius Lébl, ungersk version med titeln Az orvos titka i regi av Tibor Hegedus. Teaterpjäsen filmades första gången i USA under titeln Half an Hour (Paramount-Artcraft, 1920) i regi av Harley Knoles.

I sin memoarbok "Ett sånt liv" (1960) berättar Erik 'Bullen' Berglund om filmningarna i Paris för Paramount. Han kontrakterades för huvudrollen i Vi två (1930/07) samt för Doktorns hemlighet. I samband med Vi två berättar han om sina misshälligheter med den amerikanske produktionsledaren Mac Aleenan.

Förlaga

Originaltitel Half an Hour (Pjäs)
Författare James M. Barrie


Inspelning

Les Studios Paramount Joinville-le-Pont, Val-de-Marne Frankrike

Visningar

Sverigepremiär 1930-11-04 Imperial Stockholm 65 min
Urpremiär 1930-11-04 Imperial Stockholm 65 min
Sverigepremiär 1930-11-04 Olympia Stockholm 65 min
Urpremiär 1930-11-04 Olympia Stockholm 65 min

Ämnesord

Affärsmän
Bilolyckor
Doktor
Hemlighet
Paris/Joinville
Äktenskapsbrott

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DOKTORNS HEMLIGHET
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DOKTORNS HEMLIGHET En Paramount talfilm
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DOKTORNS HEMLIGHET
Tryckeri J.E. Behrens boktr.


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?