Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (26 st)

Originaltitel Hjärtats röst
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1930-11-26

Medverkande

Margit Manstad
Birgit Storm

Ragnar Billberg
Jim Grey, varietéartist

Richard Lund
Stanley Vanning

Ivan Hedqvist
Cyril Brown

Mathias Taube
John Ashmore

Jessie Wessel
Mrs. Ashmore

Visa alla medverkande

Handling

På en förstadsbar träffar paranta Birgit Storm en manlig varietéartist, Jim Grey. De dansar med varandra, gifter sig och får barn. Mannen vill inte arbeta och armodet stiger i hemmet. I...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Enligt vår privata åsikt har Paramounts svenska inspelningar råkat alldeles ur led. Man skyr inga kostnader. Man tar ner goda skådespelare. Man tar vad som finns att ta i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Margit Manstad Birgit Storm
Ragnar Billberg Jim Grey, varietéartist
Richard Lund Stanley Vanning
Ivan Hedqvist Cyril Brown
Mathias Taube John Ashmore
Jessie Wessel Mrs. Ashmore
Leopold Rosensohn Bobby
Stellan Windrow Wells
Helga Fredriksson Sally
Inger de Friis Ashmores jungfru

Bolag

Produktionsbolag Les Studios Paramount
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1930

Handling

På en förstadsbar träffar paranta Birgit Storm en manlig varietéartist, Jim Grey. De dansar med varandra, gifter sig och får barn. Mannen vill inte arbeta och armodet stiger i hemmet. I ett anfall av vredesmod lämnar Jim familjens unge son till de barnlösa makarna Ashmore, varefter han drar ut i kriget. När han kommer hem igen berättar han för makan vem han givit barnet till och dör därefter av sina blessyrer. Birgit Storm, som under tiden sjungit på soldatsjukhusen för att underhålla de sårade krigarna, gör nu fruktlösa ansträngningar att återfå barnet. Till slut blir hon sångstjärna på Metropolitan och en advokat förälskar sig i henne.

Hennes barn har vuxit upp och blivit en präktig yngling, Bobby, som nu rymmer från sina fosterföräldrar och kommer till advokatens stora hus. Sonen och modern sätter sig i en racerbåt som kantrar i en svår sjögång, varpå modern räddar sin son. Han somnar i hennes armar medan hon sjunger en vaggvisa för honom, en som hon sjöng på den tiden han var ett halvt år gammal. (Synopsis efter Paramounts program och referat i SvD 27.11.1930.)

Censur / granskning

Censurnummer 45647
Datum 1930-11-25
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2464 meter
Kommentar Vissa kopior höll en längd av 2469 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.19:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2464 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Enligt vår privata åsikt har Paramounts svenska inspelningar råkat alldeles ur led. Man skyr inga kostnader. Man tar ner goda skådespelare. Man tar vad som finns att ta i regiväg. Man fotograferar ljudet bra och bilderna passabelt. Men varför slarvar man så oerhört med manuskripten? Aldrig skulle vi här hemma våga en krona på ett manuskript som detta. Jolmigt, sentimentalt och konstruerat. Aldrig skulle Paramount i Amerika våga en dollar på sådant. Varför skickar inte Paramount några bra manus till Paris? Det vore en lisa för de svenska skådespelarna, och säkert också för den svenska publiken."

DN (Jerome): "En liten varietédansös väg mot stjärnorna och hennes kamp att återfinna sin förlorade son, det är i få drag innehållet i den melodramatiska, enkelt hopkonstruerade och tyvärr också svagt spelade film som Paramount släppte fram i går på China. Hjärtats röst klingade falskt och oäkta i detta opus, det hade kolportageromanens brist på psykologisk människogestaltning, liksom det också saknade den eleganta stil som möjligen skulle komma en att överse med larvigheten i det hela. Att klandra den svenske regissören (Rune Carlsten) och de svenska skådespelarna -- av vilka möjligen Margit Manstad, Ragnar Billberg och Ivan Hedqvist höjde sig över medelmåttan på denna film, vore emellertid hårt."

NDA (Ege): "Paramounts senaste svenska Parisfilm Hjärtats röst, som på onsdagsaftonen hade premiär på China, blev en avgjord framgång. I första hand får Rune Carlsten taga åt sig äran, ty genom hans säkra regi kom handlingen att skrida fram i raskt berättande takt. Kameran fördes med samma rörlighet som stumfilmens, och man slapp alltså det intryck av dålig, stillastående teater, som så många talfilmer kvarlämnat."

Kommentar Svensk filmografi

Hjärtats röst utgör ytterligare en av de försvunna filmerna på svenska som Paramount gjorde i Paris på tidigt 30-tal. Den är en svensk version av den amerikanska Sarah and Son (Paramount, 1930) i regi av Dorothy Arzner med Ruth Chatterton och Fredric March. Samtidigt med den svenska versionen inspelades också en polsk version med titeln Za glosem serca.

För en av de medverkande aktörerna, Ragnar Billberg, innebar denna film slutet av en karriär. Han stannade efter inspelningen kvar i Paris och avled där samma år, 1930.

Förlaga

Originaltitel Sarah and Son (Roman)
Författare Timothy Shea


Inspelning

1930 1930
Les Studios Paramount Joinville-le-Pont, Val-de-Marne Frankrike

Visningar

Sverigepremiär 1930-11-26 China Stockholm 90 min
Urpremiär 1930-11-26 China Stockholm 90 min

Ämnesord

Advokater
Barn/adopterat
Dans/varieté
New York/Metropolitan
Racerbåt
Soldatsjukhus
Varietéartist
Världskriget/första

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Den svenska sång- och talfilmen HJÄRTATS RÖST
Tryckeri Rokotryck AB Kopia


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Den svenska sång- och talfilmen HJÄRTATS RÖST
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HJÄRTATS RÖST
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?