Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (34 st)

Originaltitel Den farliga leken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1930-12-26

Medverkande

Jenny Hasselquist
Ellen Brenton

Ragnar Widestedt
George Farland, advokat

Elsa Wallin
Alice

Rune Carlsten
Harry Brenton

Georg Blomstedt
Mr. Playgate

Olga Andersson
Mrs. Playgate

Visa alla medverkande

Handling

Ellen Brenton, gift med affärsmannen Harry Brenton, vistas på en fashionabel badort vid kusten och råkar simma för långt ut så att hon måste räddas av ställets livräddare och badvakt,...

Visa hela handlingen

Press

DN (G-a): "Handlingen till denna äktenskapskomedi, som man tidigare gjorde bekantskap med i en flott gjord amerikansk upplaga, kallad Skilsmässoadvokaten, med Clive Brook och Ruth Chatterton,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Jenny Hasselquist Ellen Brenton
Ragnar Widestedt George Farland, advokat
Elsa Wallin Alice
Rune Carlsten Harry Brenton
Georg Blomstedt Mr. Playgate
Olga Andersson Mrs. Playgate
Agnes Petersen Mary Powell
Georg Skarstedt Al Brown
Stellan Windrow Bob Dugan
Maja Nousset Mrs. Carlton
Ragna Broo-Juter Rose
Baby June Storm Nelly Brenton

Bolag

Produktionsbolag Les Studios Paramount
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1930

Handling

Ellen Brenton, gift med affärsmannen Harry Brenton, vistas på en fashionabel badort vid kusten och råkar simma för långt ut så att hon måste räddas av ställets livräddare och badvakt, Bob Dugan. När detta sker är Harry bortrest och har en affärskonferens bl a med advokaten George Farland. På kvällen har Bob Dugan fått för mycket att dricka samtidigt som hans vänner gjort anspelningar på hans livräddande av den unga frun -- så iklädd pyjamas tar han sig in i Ellens hotellrum där personalen ser honom försöka gå till sängs med Ellen.

Det blir skandal och tidningarna förvärrar det hela. Harry läser om det hela i pressen och begär genast skilsmässa från sin unga fru. I rätten är det George Farland som attackerar henne och svartmålar henne, samtidigt som Ellen Brenton vägrar att försvara sig. Medan detta pågår blir George Farland allt mera förälskad i henne, och till slut förstår även han att hon är alldeles oskyldig. Dessutom upptäcker han att Harry Brenton har en hemlig förbindelse med en annan kvinna. Till slut friar advokaten till Ellen och de två gifter sig.

Censur / granskning

Censurnummer 45754
Datum 1960-12-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2130 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.19:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2130 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (G-a): "Handlingen till denna äktenskapskomedi, som man tidigare gjorde bekantskap med i en flott gjord amerikansk upplaga, kallad Skilsmässoadvokaten, med Clive Brook och Ruth Chatterton, om vi inte minnas fel, har en psykologisk konflikt, och icke oävna förvecklingar, som här plottras bort i meningslösa telefonsamtal och alldagliga fraser. De begränsade interiörerna bilda inte miljö, endast bakgrund till dialogerna, vilket tillsammans med kamerans orörlighet bidrar till att man ej förmått skapa illusion av liv och verklighet. Det hela är otympligt och fantasilöst. Mycket beror i detta fall på spelet, och även om det klingade falskt och tillgjort här och där var intrycket på det hela taget ganska gott och på en del håll mycket gott."

SocD (Moje):"Den farliga leken på Olympia och Imperial är en ny detalj i Paramounts farliga talfilmsteknik i Paris, men annars är det ingen nyhet alls. I våras framfördes filmen på ett par småbiografer som förstummad, amerikansk talfilm under titeln Skilsmässoadvokaten. Så värdefull ansågs den då. Man misstänker -- och hoppas -- att den representerar sista slutet i den hittills upplagda produktionen och att den följande i högre grad bär vittne om idérikedom, god vilja och gott omdöme. Annars är Den farliga leken, när allt kommer omkring, inte så oroväckande farlig, även om den i samma grad som alla de föregående parisfilmerna saknar spår av regi och filmsinne. Låt oss försöka vara välvilliga och kalla den för en i stort sett ganska acceptabel societetskomedi om kärlek, äktenskap, förmenta snedsprång, verkliga snedsprång och skilsmässor, ehuru brister och longörer alltjämt äro svårligen efterhängsna."

Kommentar Svensk filmografi

En av Paramounts försvunna Parisfilmer. Baserad på en komedi av Alfred Sutro (1863-1933), The Laughing Lady, som hade premiär i London 1922. Den baseras vidare på den amerikanska Paramountfilmen med samma titel, regisserad av Victor Schertzinger (1929) med bl a Ruth Chatterton, Clive Brook och Dan Healy.

Gustaf Bergman (1880-1952) fungerade som filmregissör endast i samband med Paramounts svenska produktion i Paris under åren 1930-31. Under den perioden svarade han för filmerna Den farliga leken, Kärlek måste vi ha (1931/02), Lika inför lagen (1931/07), Generalen (1931/10) och En kvinnas morgondag (1931/12).

Han utbildades som operasångare, bl a i Tyskland och Italien. Debuten skedde i Rostock 1905 och han blev känd som Wagnertenor. Engagemang följde på andra platser i Tyskland och i New York. En kortare tid var han operaregissör i Berlin. Vid Stockholmsoperan var han regissör 1925-29, senare verkade han som regissör vid och chef för Storan i Göteborg.

Filmen hade samtidig premiär i Göteborg (Rialto).

Förlaga

Originaltitel The Laughing Lady: a Comedy in Three Acts (Pjäs)
Författare Alfred Sutro


Inspelning

1930 1930
Les Studios Paramount Joinville-le-Pont, Val-de-Marne Frankrike

Visningar

Sverigepremiär 1930-12-26 Rialto Göteborg 78 min
1930-12-26 Imperial Stockholm 78 min
1930-12-26 Olympia Stockholm 78 min
Urpremiär 1930-12-26 Rialto Göteborg 78 min
1930-12-26 Imperial Stockholm 78 min
1930-12-26 Olympia Stockholm 78 min

Ämnesord

Advokater
Affärsmän
Badorter
Badvakter
Livräddning
Skilsmässor
Skilsmässorättegång
Våldtäktsförsök

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DEN FARLIGA LEKEN
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Den svenska talfilmen DEN FARLIGA LEKEN
Tryckeri Ivar Hæggströms lito
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DEN FARLIGA LEKEN svensk talfilm från Paris
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?