Grundfakta

Media (167 st)

Originaltitel Röda dagen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-04-13

Medverkande

Sigurd Wallén
Gustaf Anderson, snickarmästare och socialdemokrat

Dagmar Ebbesen
Augusta Anderson, Gustafs fru

Sture Lagerwall
Jideon Andesson, Gustaf och Augustas son, bolsjevik

Lill-Tollie Zellman
Agnes Andesson, Gustaf och Augustas dotter

John W. Brunius
direktör Wibäck

Nils Jacobsson
jur. kand. Stig (Arvid) Wibäck, direktör Wibäcks son, fascist

Visa alla medverkande

Handling

Filmen börjar med att växla mellan tre lokaliteter. Dels ett kommunistiskt möte där Holmbärj står i talarstolen och man sjunger "Internationalen". Dels ett fascistiskt möte där...

Visa hela handlingen

Press

SocD (Hb): "Det måste räknas som en mycket tacknämlig gärning att överflytta Röda dagen till ljudfilm: stycket räknas ju numera med all rätt som teatermannen och kåsören Lindorms...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Inspicient
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Smink
Förtexter

Medverkande

Sigurd Wallén Gustaf Anderson, snickarmästare och socialdemokrat
Dagmar Ebbesen Augusta Anderson, Gustafs fru
Sture Lagerwall Jideon Andesson, Gustaf och Augustas son, bolsjevik
Lill-Tollie Zellman Agnes Andesson, Gustaf och Augustas dotter
John W. Brunius direktör Wibäck
Nils Jacobsson jur. kand. Stig (Arvid) Wibäck, direktör Wibäcks son, fascist
Richard Lindström Atterdag Hellberg
Signe Deurell Hulda Hellberg, Atterdags fru
- Ej krediterade:
Eric Abrahamsson direktör Wibäcks kamrer (rollnamnet Göransson förekommer ej i filmen)
Håkan Westergren Georg Holmbärj, bolsjeviktalare
Erik "Bullen" Berglund polisintendenten
Charlie Almlöf Vinge, bolsjevik
Maja Jerlström Wibäcks hembiträde
Paul Hagman talaren på fascistmötet
Ernst Brunman överkonstapel Lundahl
Thor Christiernsson Johansson, portvakt
Frithiof Bjärne poliskonstapeln som griper Stig
Åke Uppström fascisternas affischklistrare
Berndt Aulin bolsjevikernas affischklistrare
Herman Lantz polisen som talar förstånd med affischklistrarna
Bertil Ehrenmark protokollföraren på bolsjevikmötet
Helge Andersson bolsjevik på mötet
Olof Krook polis på polisstationen
Gösta Granberg bolsjeviktalare
Eivin Lagergren violinist och orkesterledare på Tattersall
Josef Brandstedt cellisten på Tattersall
Karl Jonsson konstapeln som kommer med mat till arresten
Bengt-Olof Granberg bolsjevik på mötet/gäst på Tattersall
Olga Adamsen gäst på Tattersall
Gustaf Hiort af Ornäs gäst på Tattersall

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1931
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Filmen börjar med att växla mellan tre lokaliteter. Dels ett kommunistiskt möte där Holmbärj står i talarstolen och man sjunger "Internationalen". Dels ett fascistiskt möte där deltagarna har ridbyxor, svarta skjortor och en rem över skuldran -- ett slags fascistuniform -- och sjunger "Liv och blod för Sveriges ära". Ledare är en man spelad av Wictor Hagman. Dels hemma hos snickarmästare Gustaf Andersson där man sjunger "Helan går". Närvarande där är Gustaf med frun Augusta och sonen Jideon, samt vännerna Atterdag Hellberg med fru. Sonen är kommunist och vegetarian. Hellberg en äldre karriärkommunist och lierad med sonen.

Över till kommunistmötet där Holmbärj vill avsätta Jideon som ledare för Röda dagen, därför att han inte kommit till mötet utan är hemma och firar sin borgerliga och socialdemokratiske faders födelsedag. Jideon är annars den som skall leda ett kommunistövertagande av Stockholm den 1 augusti. Jideon försvaras framgångsrikt av Winge samt Flood.

På fascistmötet överlämnar en man ledarskapet för Svarta dagen, den operation som skall förinta Röda dagen, till unge Stig Wibäck, som lovar att sköta detta framgångsrikt. Hans far är direktör Wibäck, husägare och innehavare av en charkuterifirma som bl a gör korv.

På hans kontor är unga Agnes Andersson anställd, snickarmästarens dotter. Hon har inte kommit till sin fars födelsedag därför att hon måste gå till kontoret och stänga en viktig låda som hon glömt. Hon kommer inte in genom porten därför att hon saknar portnyckel. Då anländer Stig Wibäck, som hyser ömma känslor för henne sedan tidigare, låser upp och leder henne in i hissen som stannar mellan två våningar. De tillbringar natten grälande om kvinnans rätta plats. Stig vill ha sin eventuella fru i hemmet. Agnes vill vara fri och tjäna sitt uppehälle. Trots grälet lämnar de hissen på morgonen som nyförlovade.

Hemma hos Anderssons grälar man runt ett porträtt av Hjalmar Branting. Sonen anser att han förrått revolutionen, men Andersson håller ett glödande försvarstal. Augusta blir upprörd när man hackar på den frånvarande Agnes, och hon tycker inte om att den medelålders kommunisten snärjer hennes unge son Jideon.

Klockan sex på kvällen håller Stig ett fascisttal men har bråttom för han skall träffa Agnes och gå på Tattersall. Hit kommer även Jideon och Hellberg, som vägrar att stå upp när orkestern för att fira en kunglig förlovning spelar Kungssången. Jideon och Stig grälar om detta vilket deprimerar Agnes.

Text: PÅ KVÄLLEN FÖRE RÖDA DAGEN

Agnes tar hem fästmannen Stig (som har ett paket med sig innehållande hans fascistuniform, vilken sedan glöms kvar i vestibulen). Agnes vill presentera Stig för Jideon så att de två kan bli sams igen innan förlovningen annonseras. I stället blir det ett våldsamt gräl som väcker grannarna och får fru Andersson att kasta ut Stig. Agnes hittar en revolver i fickan på Jideons överrock och förstår att morgondagen kan bli blodig. Hon ringer Stig från Centralen och låtsas ha blivit utkastad av sina föräldrar. Stig anländer och Agnes anger honom för en polis -- han har hotat henne med en revolver, säger hon, och visar Jideons revolver.

Nästa dag när Jideon skall iväg till revolutionen har han inga kläder -- de är alla i tvätten eller på pressning. Han måste sätta på sig Stigs fascistuniform, det är det enda som finns hemma.

När Jideon kommer ut på gatan blir han på grund av uniformen överfallen av ligister och polisen kastar in honom i samma cell som Stig.

Direktör Wibäck kallar till sig Andersson senior för att säga upp honom från våningen som befinner sig i ett hus han äger. Andersson berättar allt om det nattliga grälet med Wibäcks son. Båda fäderna går till polisstationen för att fråga efter sönerna. Agnes anländer och berättar alltsammans. Med sig har hon ett brev där Jideon avskedas från sitt parti för att han uteblev från revolutionen. Det är undertecknat av "Sjunde Kommunistiska Internationalens Ungdomssektions Exekutionskommitté". En högtalare ger radions nyheter: Det framgår att revolutionsdagen varit lugn. Kommunisten Atterdag Hellberg har övergått till socialdemokratin sedan han erbjudits en socialdemokratisk borgarrårdspost i Stockholms stadsfullmäktige.

Censur / granskning

Censurnummer 46283
Datum 1931-04-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2018 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 298-281-294-299-283-280-283 = 2018 m - 74 minuter. Kopiornas längd varierar mellan 2022 meter (74 minuter) och 1962 meter (72 minuter). Aktlängder: 298, 281, 294, 299, 283, 280, 283.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2022 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SocD (Hb): "Det måste räknas som en mycket tacknämlig gärning att överflytta Röda dagen till ljudfilm: stycket räknas ju numera med all rätt som teatermannen och kåsören Lindorms mästerstycke. Hans penetrering av fascistiska och bolsjevikiska tokenskaper, men alldeles speciellt hans glorifiering av snickaremästaren och socialdemokraten Andersson står redan i erinringen med ett klassiskt skimmer kring sig, och bara det att filmen haft förmånen att få konservera Sigurd Walléns härliga ursvenska gemyt i denna roll motiverar transplanteringen.

Filmens teknik har ju krävt en annan uppläggning av ämnet än scenens. I det hela har man lyckats förträffligt i det penibla värvet att hålla kameran rörlig och svepande och ändå registrera ett maximum av den pepprade och laddade lindormska dialogen.

Avgjort en mycket lyckad film, lödigt rolig, hemtrevlig och gemytlig. Den som haft roligt av teaterpjäsen 'Röda dagen' bör unna sig nöjet av filmversionen."

StT (Robin Hood): "Man kunde njuta ordets kvickhet och valör på ett sätt som man aldrig kan vid ett främmande språk. Lugnt, naturligt. Man började förstå att även talfilmen har sin charm, men man begrep också att charmen helt berodde av vad som sades. Här var det Lindorms roliga fläkt över replikerna som gjorde att man intresserades. Om Lindorm står för svensk talfilm är det tydligen ingen fara.

Röda dagen är 'fotograferad teater' så det förslår. Det vill säga: fotograferad teater med vridscen. Ty scenväxlingarna äro många och snabba. Alltför snabba ibland. Man kastas från den ena tjocka herrn talande i telefon till den andre tjocke herrn talande i telefon så snabbt att man inte vet vem det är som talar -- precis som i riktig telefon.

Bilderna fängsla sällan. Ett par modernare kamerainställningar märkas bl a en hiss i uppåtgående. Men de äro få. Regissör Edgren har helt underordnat sig den Lindormska musan -- militärisk disciplin -- och han har inte gjort några större försök att filmatiskt måla miljön för Lindorms handling, att filmatiskt fånga atmosfären kring figurerna. Och där han gjort det har han misslyckats. Exempelvis i själva början där han först visar bolsjevikerna sjungande 'Internationalen', sedan fascisterna, sedan snickarmästare Andersson sjungande 'Helan går' -- idén är rolig men förfuskas genom att de olika grupperna hållas för länge. Man blir otålig.

Men i och med att Lindorms replikkonst sticker upp sitt lurviga huvud bland filmens personer äro situationerna räddade."

SvD (By ): "Den slog tydligen igenom, och man skrattade mycket gott och applåderade Röda dagens favoriter, Sigurd Wallén och Dagmar Ebbesen, som här på nytt voro i tillfälle att briljera i sina glansroller. Filmen avviker endast på oväsentliga punkter från pjäsen, och förändringarna äro huvudsakligen betingade av film- och ljudtekniska hänsyn. Den är liksom pjäsen ett brett lagt folklustspel med saftiga och här och var en smula kraftigt påbredda detaljer. Regissören, det är Gustaf Edgren, har fått fart på det hela, och rent tekniskt är filmen god och vårdad."

Kommentar Svensk filmografi

Erik Lindorm (1889-1941) fick sin pjäs uruppförd på Folkteatern i Stockholm den 21.9.1929. Den blev ytterst seglivad och gick oavbrutet till den 23.2.1930. Sedan blev det en paus varefter den återupptogs 1 maj samma år och gick till den 9 juli, för att återuppstå 12.10.1930 och fortsätta över årsskiftet fram till den 10.5.1931. Det framgår inte vem som regisserade teaterpjäsen. Direktör var Robert Ryberg.

Jämför man rollistorna mellan pjäs och film finner man att snickarmästare Gustaf Andersson spelas av Sigurd Wallén i båda versionerna. Gemensamma mellan film och pjäs är även hans fru Augusta (Dagmar Ebbesen) samt Atterdag Hellberg (Richard Lindström). Handlingen i pjäsen utspelas i Stockholm, enligt programmet, mellan 29 juli och 2 augusti 1929. I filmen verkar det huvudsakligen vara de två dagarna 31 juli och 1 augusti och möjligen något senare, men det enda som är helt klart i filmen är att handlingen utspelas på natten mellan 31 juli och 1 augusti under ett år som inte preciseras.

Förlaga

Originaltitel Röda dagen (Pjäs)
Författare Erik Lindorm


Inspelning

1930-11-06 1930-12-15
Filmstaden Råsunda Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1931-04-13 Skandia Stockholm Sverige 74 min
1931-04-13 Skandia Uppsala Sverige 74 min
TV-visning 1984-09-20 TV1 Sverige 71 min
1991-03-15 Kanal 1 Sverige 71 min
2001-05-01 SVT1 Sverige 71 min
Urpremiär 1931-04-13 Skandia Stockholm Sverige 74 min
1931-04-13 Skandia Uppsala Sverige 74 min

Musikstycken

Originaltitel L'Internationale
Kompositör Pierre Degeyter (1887)
Textförfattare Henrik Menander (svensk text 1902)
Eugène Pottier (fransk text 1871)


Originaltitel Liv och blod för Sveriges ära
Kompositör Joseph Hartmann Stuntz
Textförfattare Johan Jolin (svensk text "Dåne liksom ...")
Sångare kör


Originaltitel Helan går
Sångare Sigurd Wallén
Signe Deurell
Richard Lindström
Dagmar Ebbesen


Originaltitel Hej, tomtegubbar ...
Sångare Sigurd Wallén (här texten: Min lilla lön den räcker inte ...)


Originaltitel Belle nuit, ô nuit d'amour. Ur Les contes d'Hoffmann
Kompositör Jacques Offenbach (1881)
Textförfattare Jules Barbier (fransk text 1881)
Michel Carré (fransk text 1881)
Ernst Wallmark (svensk text 1881)
Emil Grandinson (svensk text 1912)


Originaltitel Kungssången
Kompositör Otto Lindblad (1844)
Textförfattare Talis Qualis (1844)


Originaltitel Intermezzo, a-moll
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy


Originaltitel Armé- och marinmarsch
Kompositör Per Berg


Originaltitel Wilde Jagd
Kompositör Giuseppe Becce


Originaltitel Ja, må han leva!


Ämnesord

Bolsjevik
Borgarråd
Direktörer
Fascister
Hiss
Kommunister
Polis
Revolutioner
Revolver
Snickarmästare
Socialdemokrater
Stockholm
Stockholm/Tattersall
Stockholms Central
Uniform
Vegetarianer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1954


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1954


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 1954


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1954


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RÖDA DAGEN Erik Lindorms komedisuccé på film av Gustaf Edgren
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RÖDA DAGEN Lustspel i 3 akter och 2 tablåer av Erik Lindorm
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Aron Nordström


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RÖDA DAGEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Ett publikprogram. Skratt jubel och applåder säger A.B. om RÖDA DAGEN
Tryckeri Ivarsons tryckeri lito


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Synopsis för Röda dagen.
Omfång 10 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Röda dagen. Scenario Sölve Cederstrand. Talfilm efter Erik Lindorms pjäs.
Omfång 51 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Röda dagen. För filmen efter Erik Lindorms pjäs, av Sölve Cederstrand och Gustaf Edgren.
Omfång 68 s.


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Röda dagen. För filmen efter Erik Lindorms pjäs av Sölve Cederstrand och Gustaf Edgren.
Omfång 70 s. Miljölista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Röda dagen. För filmen efter Erik Lindorms pjäs av Sölve Cederstrand och Gustaf Edgren.
Omfång 69 s. Miljölista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Manustitel Röda dagen. Lustspel i tre akter. Första och tredje akten avdelade i två tablåer. Av Erik Lindorm.
Omfång 80 s.


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?