Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (31 st)

Originaltitel Trådlöst och kärleksfullt
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-04-25

Medverkande

Paul van der Osten
uppfinnare

Karin Swanström
uppfinnarens värdinna

Margita Alfvén
värdinnans dotter

Ragnar Widestedt
dotterns arbetsgivare

Weyler Hildebrand
ej identifierad roll

Torben Meyer
ej identifierad roll

Visa alla medverkande

Handling

En ung uppfinnare har konstruerat en televisionsapparat (obs 1931). Hans värdinna har blivit mycket skeptisk både mot honom och hans uppfinning, kanske mycket beroende på att han ständigt...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Trådlöst och kärleksfullt kallar Paramount sitt senaste Parisfabrikat. Ett egendomligt namn. Det hade varit bättre om man bytt ut ordet kärleksfullt mot rådlöst....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto

Medverkande

Paul van der Osten uppfinnare
Karin Swanström uppfinnarens värdinna
Margita Alfvén värdinnans dotter
Ragnar Widestedt dotterns arbetsgivare
Weyler Hildebrand ej identifierad roll
Torben Meyer ej identifierad roll
Rune Andersson ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Les Studios Paramount
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1931

Handling

En ung uppfinnare har konstruerat en televisionsapparat (obs 1931). Hans värdinna har blivit mycket skeptisk både mot honom och hans uppfinning, kanske mycket beroende på att han ständigt är pank och inte har betalat hyran på flera månader. Ytterligare irritation är att värdinnans dotter älskar den unge mannen och försöker intressera sin arbetsgivare direktören för att finansiera det hela. Direktören vill ha både henne och televisionsapparaten, man hans onda anslag går om intet tack vare den senare.

På filmen får man se många utförliga prov på vad denna TV-apparat av år 1931 kan förmå. Man vrider på rattar och får in ett myller av program. Enligt Robin Hood blev det i rutan journalbilder bl a från "Nordafrikas kameltrupper, från Paris-revyernas dansnummer, från Kasjmirs gondolfloder". Enligt annons i DN 25.4.1931 "med bilder från Egypten, Turkiet, Folies Bergère, Norra Ishavet, Sudan, Ziegfeld Follies, Spanien och många andra roliga och oroliga trakter". Slutet blir lyckligt för de unga älskande som får värdinnans välsignelse. (Bearbetning av Paramounts programblad, censurbeskrivning, recension och annons.)

Censur / granskning

Censurnummer 46339
Datum 1931-04-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1539 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1539 meter
Längd i minuter 56 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Trådlöst och kärleksfullt kallar Paramount sitt senaste Parisfabrikat. Ett egendomligt namn. Det hade varit bättre om man bytt ut ordet kärleksfullt mot rådlöst. Trådlöst och rådlöst voro ett lämpligt namn. Paramount brukar annars ha råd att kosta på sina filmer åtskilligt. Men denna film består till över hälften av 'journalbilder' från Nordafrikas kameltrupper, från Parisrevyernas dansnummer, från Kasjmirs gondolfloder.

Huvudpersonen är nämligen en ung uppfinnare av en televisionsapparat (bättre än den på Röda Kvarn). Han låter olika personer i tur och ordning bli delaktiga av apparatens fröjder, dvs han vrider på knappar och man får se: journalbilder. Vilket är ett lättvindigt sätt att åstadkomma helaftonsfilmer. Man var för resten glad åt journalbilderna. De förskonade långa stunder från det svenska sällskapsspektakel som regissören (?) Frederick Lindh anställt med amatörerna van der Osten, Margita Alfvén osv. Karin Swanström stretade ärligt och slog över som alltid, då hon stretar. Trådlöst och kärleksfullt innebär bottenrekordet i Paramounts svenska produktion hittills. När skall kurslinjen börja gå uppåt?"

NDA (Axon): "Medelst televisionsapparaten får såväl uppfinnaren och hans närmaste omgivning som publiken på Olympia denna vecka sig till livs en serie natur- och etnografiska bilder från hela världen och dessemellan göra en liten avstickare till någon Paris-revy. Detta patent att göra en film i filmen är knappast att rekommendera, åtminstone icke i den utsträckning detta förekommer i den senaste svenska Paramountprodukten."

SocD (Moje): "Om man läser annonserna dåligt innan man går till Olympia, skall man emellertid finna denna film om kärlek och uppfinneri uteslutande hopplöst dum, intetsägande, händelselös, larvig, omöjlig, och skådespelarnas språk falskt och osvenskt, värre än svenskan i den amerikanska upplagan av Anna Christie. Ett undantag: Karin Swanströms rejäla karikatyr på en svensk portvaktsgumma."

Kommentar Svensk filmografi

Ytterligare en av Paramounts försvunna Parisfilmer. Broderandet kring den tidiga televisionen gör denna film filmhistoriskt intressant. Till saken hör att man vid denna tid talade mycket om television, även så kallade provsändningar förekom i Sverige, bland annat på Röda Kvarn i Stockholm (se Robin Hoods recension ovan).

Inspelning

Les Studios Paramount Joinville-le-Pont, Val-de-Marne Frankrike

Visningar

Sverigepremiär 1931-04-25 Olympia Stockholm Sverige 56 min
Urpremiär 1931-04-25 Olympia Stockholm Sverige 56 min

Ämnesord

Direktörer
Folies Bergère
Television/1931
Uppfinnare
Ziegfeld Follies

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Huvudrollsinnehavarna i "När rosorna slår ut" i en ny film - TRÅDLÖST OCH KÄRLEKSFULLT
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel TRÅDLÖST OCH KÄRLEKSFULLT
Tryckeri J.E. Behrens boktr.


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?