Grundfakta

Media (45 st)

Originaltitel Kärlek och landstorm
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-10-24

Medverkande

Gideon Wahlberg
Filip Anderson, plåtslagare och kronvrak/nr 14 Jacob Söderberg, landstormsman

Gösta Gustafson
Jacob Söderberg, skräddare och kolportör/Jacobina

Ernst Brunman
Josua Söderberg, hemmansägare, Jacobs bror

Aina Rosén
Frida Söderberg, Josuas dotter

Thor Christiernsson
Flink, landstormskapten, vaktmästare

Carl-Gunnar Wingård
nr 168 Salvén, landstormsman, apotekare

Visa alla medverkande

Handling

Stockholm 1914. Världskriget har brutit ut och i Sverige mobiliseras landstormen. Ett svep över Stockholm med Stadshuset, Gamla Stan, Slussen och Djurgården. I en liten frikyrkolokal tar...

Visa hela handlingen

Press

SocD (Moje): "Kärlek och landstorm i filmupplaga kallas ett 'sommarskämt i ofredstid', vilket förmodligen skall betyda, att miljön är 1914 års. Men på den tiden funnos nog varken 1931...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regi vid byte
Regiassistent
Inspelningsledare
Musikarrangör
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Gideon Wahlberg Filip Anderson, plåtslagare och kronvrak/nr 14 Jacob Söderberg, landstormsman
Gösta Gustafson Jacob Söderberg, skräddare och kolportör/Jacobina
Ernst Brunman Josua Söderberg, hemmansägare, Jacobs bror
Aina Rosén Frida Söderberg, Josuas dotter
Thor Christiernsson Flink, landstormskapten, vaktmästare
Carl-Gunnar Wingård nr 168 Salvén, landstormsman, apotekare
Ola Isene nr 174 Brandt, landstormsman, korsångare
Wictor Hagman nr 216 Dalenius, landstormsman, fondmäklare
Mary Gräber Mia, förmögen änka, Jacobs fästmö
- Ej krediterad:
Tore Svensson Svensson, landstormsman och dragspelare

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1931
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Stockholm 1914. Världskriget har brutit ut och i Sverige mobiliseras landstormen. Ett svep över Stockholm med Stadshuset, Gamla Stan, Slussen och Djurgården. I en liten frikyrkolokal tar pastorn (och skräddaren) Jacob Söderberg farväl av sin församling och påstår att han nu drar ut i fält till fosterlandets försvar. Alla går utom Mia, en förmögen och fyllig änka, som predikanten lovar giftermål när han återvänder.

Predikanten vandrar genom förfallna stockholmskvarter till plåtslagaren och kronvraket Filip Andersson. Predikanten har i ett tidigare liv varit stamanställd, men blivit frälst och är nu samvetsöm, säger han. Plåtslagaren utlovas 400 kr -- 200 genast och 200 efter fullbordat värv -- om han rycker ut i predikantens ställe och låtsas vara han. Andersson samtycker och hamnar med något dussin landstormare under befäl av landstormskapten, vaktmästare Flink, på skärgårdsbåten Nordan. Korsångare Brandt underhåller resenärerna med sång.

Över till en skärgårdsö där vi ser fagra Frida Söderberg simmande och dykande bland kobbarna. Hon och hennes far, hemmansägare Josua Söderberg, mottager samma dag ett överraskande besök. Broder Jacob Söderberg kommer till dem för att gömma sig under landstormsmobiliseringen. Men ödet ordnar så att det är denna ö som Nordan angör och snart står landstormsmännen framför Söderbergs gård och ockuperar hans Lillstuga. Bland mannarna märks plåtslagare Andersson som låtsas vara skräddare Jacob Söderberg. Hans omilitära uppträdande förbryllar kaptenen -- han skall ju ha varit stamanställd i det förflutna. I sin förfäran klär Jacob Söderberg ut sig i kvinnokläder, blir kallad Jacobina och engageras som kocka åt militärerna.

Landstormsmännen är klädda i sina civila kläder, bär armbindel och har på huvudet en trekantig militär hatt. Deras enda militära aktivitet är att ha en bevakningspost överst på berget.

Korsångare Brandt uppvaktar med framgång Frida, som även har andra friare bland militärerna, men dessa avspisar hon.

Änkan Mia anländer till ön med mat och sprit åt sin Jacob men finner plåtslagare Andersson i hans ställe. De två förälskar sig i varandra. Detta retar till den grad den damförklädda Jacob att det blir slagsmål, varvid hans rätta identitet avslöjas även för de övriga mannarna på ön. Kaptenen låter nåd gå före rätt och Jacob stoppas helt sonika in i ledet och snart har landstormsmobiliseringen upphört. Nordan kommer och hämtar de inkallade. Ombord smyger sig Frida som nu är förlovad med Brandt. Hennes far låter henne fara till stan i och för förlovningsringars anskaffande. Och båten ångar bort genom skärgården.

Censur / granskning

Censurnummer 46971
Datum 1931-11-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2157 meter
Längd efter klipp 2129 meter
Kommentar I akt 3: fondmäklaren tar av sig ringen och stoppar den på sig, akt 4: kurtisscenen mellan "vikarien" och skräddarens fästmö samt mellan den förklädde skräddaren och en annan karl, akt 5: den egentliga närgångenheten i källardörren samt en scen mellan flickan och hennes tillbedjare.


Censurnummer 46971
Datum 1931-10-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2157 meter
Kommentar I akt 3: fondmäklaren tar av sig ringen och stoppar den på sig, akt 4: kurtisscenen mellan "vikarien" och skräddarens fästmö samt mellan den förklädde skräddaren och en annan karl, akt 5: den egentliga närgångenheten i källardörren samt en scen mellan flickan och hennes tillbedjare.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2157 meter
Längd i minuter 79 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SocD (Moje): "Kärlek och landstorm i filmupplaga kallas ett 'sommarskämt i ofredstid', vilket förmodligen skall betyda, att miljön är 1914 års. Men på den tiden funnos nog varken 1931 bilmodeller, flygmaskinstyper eller soldathjälmar, som skymta i 1931 års upplaga av Gideon Wahlbergs och Walter Stenströms gamla festliga folklustspel, och det kan nog också sättas ifråga, om damerna -- som hjältinnan i filmen -- på den tiden buro benkläder av milanaise, i varje fall kunna vi nog komma överens om att de inte hade den modellen...

Men om stilen i damernas underkläder betyder rätt mycket i kärlek -- se Chevalierfilmen Leende löjtnanten och läs Lindorm! -- så spela de ingen roll om man kombinerar dem med landstormen och den första svenska ljudfilmen i år från de s k fristående officinerna. Gideon Wahlbergs pussiga plåtslagare Andersson stövlar omkring i vida Manchesterbrallor, lindrigt borstade kaisermustascher och frejdigt farshumör; han sneglar inte ens åt moderna damer men lägger gärna sin ludna arm om 1914 års runda Mary Gräber; han kommenderar sin landstormstrupp på sitt eget plåtslagarmanér och är över huvud taget så ogement rolig och bra, att även den buttraste och socialt mest kännande ger så många som flyger och far i den allvarsmiljö, ur vilken han hämtat sitt stoff, och skrattar ett befriande skratt, inte ett, utan många. Ty även om filmen har sina tekniska brister, är den rolig och gjord i ett sjuherrans gott humör."

StT (R H-d): "Ett godmodigt folkskådespel, som kommer att mottagas med glad tacksamhet på vissa håll, och förnärmad kritik på andra håll. Betala biljett för sådan smörja! kommer det att heta, och naturligtvis är filmen otroligt enkel om den jämförs med exempelvis Lubitsch' Chevalier-operetter. Men den är svensk, full av svensk godmodighet, av svenskt skämt och svensk sång. Visst fnystes det på sina håll i biografen när slutkyssen exekveras enligt förlegad äcklig filmtradition, men på andra håll skrattades ganska gott hela kvällen igenom. Själva hade vi roligt ibland och sömnigt ibland."

Ny Dag (osignerad): "...regissören alldeles struntat i tidstroheten utan gjort landstormsmobiliseringen som om den inträffat 1931. Men den medelmåttiga regin och tekniken har ju inte helt kunnat ta bort det roliga i pjäsen, varför filmen också hälsades med applåder på premiären och förmodligen kommer att gå en bra tid framåt.

Tendensen i filmen är naturligtvis borgerlig, och vi antecknar som ett kraftigt minus, att filmmanusförfattaren ännu mer än i teaterpjäsen försökt 'förstärka' dess 'fosterländska' innehåll."

Kommentar Svensk filmografi

Folklustspelet "Kärlek och landstorm" hade premiär i Tantolunden den 1 juni 1925 och spelades sedan regelbundet på bl a Djurgårdsteatern och Vanadis. Författat av Gideon Wahlberg (1890-1948) och Walter Stenström (1881-1926). Filmen börjar med predikanten Jacob Söderbergs förehavanden i Stockholm medan pjäsen utspelas enbart på ön och med en fast dekor passande en friluftsteater.
Filmen var det nybildade bolaget Europa Films första produktion. Gustav Scheutz sände sitt team till Åbo där man hade en provisorisk ateljé i en lada samt tog scenerna främst i Åbo skärgård med John Lindlöf som regissör. Gösta Rodin var regiassistent och inspelningsledare samt slutligen klippare.
Gösta Rodin (intervju 9.9.1975): "Inspelningen framskred i Åbo men de rullar vi fick tillbaka från Kinocentralen i Stockholm där de framkallats var tekniskt sett OK i bild, men ljudet var förfärligt och det lät som man drog en harv över det. Vi fick helt enkelt ställa in det hela och fara tillbaka. Yrjö Norta som var ljudtekniker blev ledsen och tog prov innan vi for som han lät framkalla hos Suomi Filmi i Helsingfors. När dessa spelades upp på Kinocentralen i Stockholm var ljudet perfekt. Kruxet var att man i Stockholm framkallat med fel temperatur och saknade erfarenhet av ljudframkallning.
Då gjordes hela inspelningen om i en missionslokal i Stuvsta med Schamyl Bauman som regissör."
Företeelsen "Landstorm" i den svenska försvarsmakten kommenteras av överstelöjtnant Carl-Axel Wrangel i samband med filmen Landstormens lilla lotta (1939/17).

Tillägg 2017-06-21: I tidskriften Biografägaren ger Emil Lingheim den 20 december 1945 en motstridig version om vad som gått fel. Det var enligt Lingheim inte Kinocentralens fel att ljudet blivit osynkroniserat: "Att resultatet inte blev så bra i Finland berodde mycket på den otympliga apparaturen och svårigheten att sköta den."

Förlaga

Originaltitel Kärlek och landstorm (Pjäs)
Författare Gideon Wahlberg
Walter Stenström


Inspelning

Sverige 1931 1931
Missionslokalen, Stuvsta Stockholm (ateljé)
Stuvsta Stockholm (exteriörer)
Täby (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1931-10-24 Astoria Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 1991-04-29 Kanal 1 Sverige 75 min
1995-10-10 TV2 Sverige 75 min
1999-01-27 SVT1 Sverige 75 min
Urpremiär 1931-10-24 Astoria Stockholm Sverige 79 min

Musikstycken

Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)


Originaltitel Amanda Lundbom
Textförfattare Emil Norlander (1909)


Originaltitel Fia Jansson
Textförfattare Emil Norlander (svensk text 1900)


Originaltitel Ararat
Kompositör Syd West (1931)
Textförfattare Georg Eliasson/ f.d. matrosen /= Nils Perne Kalle Svensson (1931)
Sångare Ola Isene
Instrumentalist Tore Svensson (dragspel)
Gideon Wahlberg (gitarr)


Originaltitel Engelbrektsmarschen
Textförfattare August Blanche
Sångare kör (landstormsmän)


Originaltitel I sommarens soliga dagar
Textförfattare Gustaf Emanuel Johansson


Originaltitel Det blinkar och blänker
Kompositör Helge Lindberg
Textförfattare Nils Gustaf Granath


Originaltitel Det finns en flicka, som på mig väntar
Kompositör Helge Lindberg (1931)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1931)
Sångare Ola Isene
Aina Rosén (repris)
Instrumentalist Tore Svensson (dragspel)


Originaltitel Peer Gynt. Morgenstemning
Kompositör Edvard Grieg (1876)


Originaltitel Blott en melodi och ett svärmeri
Kompositör Helge Lindberg (1931)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1931)
Sångare Ola Isene


Originaltitel Liten Karin
Sångare Gideon Wahlberg


Originaltitel Helan går
Sångare Gideon Wahlberg


Originaltitel Kovan kommer, kovan går
Textförfattare Emil Norlander (1900)


Originaltitel Vi lossa sand
Sångare kör (landstormsmän)


Originaltitel Dansen går på Svinnsta skär
Kompositör Gideon Wahlberg (1926)
Textförfattare Gideon Wahlberg (1926)
Sångare Gideon Wahlberg


Originaltitel Du ler du gamle måne
Kompositör Helge Lindberg (1931)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1931)
Sångare Ola Isene


Originaltitel Saarijärven Liisa
Kompositör Georg Malmstén (1930)
Textförfattare Roine Ryynänen (finsk text 1930)


Originaltitel Say, Brothers, Will You Meet Us?


Originaltitel En sjöman älskar havets våg
Textförfattare Ossian Limborg (svensk text 1875)


Syndare i filmparadiset (1956) Kärlek och landstorm (1931)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Kärlek och landstorm (1931)

Ämnesord

Desertering
Förklädnad/man som kvinna
Landstorm
Mobilisering
Plåtslagare
Predikant/frikyrko-
Samvetsöm
Skräddare
Skärgård/Stockholms
Stockholm
Världskriget/första

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2105


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2115


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2115


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2115


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KÄRLEK OCH LANDSTORM
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Skrattsuccén KÄRLEK OCH LANDSTORM
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Gideon Wahlbergs och Walter Stenströms succépjäs KÄRLEK OCH LANDSTORM
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Bestånd Manuskript

Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?