Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (5 st)

Originaltitel Hotell Paradisets hemlighet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-11-19

Medverkande

John Ekman
Henrik Schultze, värdshusvärd

Ester Roeck-Hansen
Emilie, Henriks hustru

Gunnel Lindgren
Rosa, Henrik och Emilies dotter

Gun Holmquist
Rosa som vuxen

Harry Roeck-Hansen
Kleinsorg, mjölnare

Knut Jarlow
von Krakow, löjtnant

Visa alla medverkande

Handling

Makarna Henrik och Emilie Schultze hyr Hotell Paradis i en liten fattig fiskeby vid kusten. De kan inte skrapa samman hyrespengarna som skall levereras i december till platsens ägare, den rike...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "En bastant, mäktig filmmelodram från 1860-talet. George Schnéevoigt och Nordisk Tonefilms nya produktion imponerar mer på grund av sin kvantitet än kvalitet. Regissören...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

John Ekman Henrik Schultze, värdshusvärd
Ester Roeck-Hansen Emilie, Henriks hustru
Gunnel Lindgren Rosa, Henrik och Emilies dotter
Gun Holmquist Rosa som vuxen
Harry Roeck-Hansen Kleinsorg, mjölnare
Knut Jarlow von Krakow, löjtnant
Anna-Lisa Baude Tok-Greta
Gösta Gustafson Fridolin
Ragnar Arvedson Henemann, bödel
Georg af Klercker man
Richard Svanström man
Tekla Sjöblom en kvinna
Anton de Verdier en man

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1931

Handling

Makarna Henrik och Emilie Schultze hyr Hotell Paradis i en liten fattig fiskeby vid kusten. De kan inte skrapa samman hyrespengarna som skall levereras i december till platsens ägare, den rike mjölnaren Kleinsorg. Fru Schultze ber personligen om anstånd, men mjölnaren lämnar ingen pardon, speciellt som fru Schultze vägrar lägga sig med honom. De måste inse att de snart skall förlora hotellet och få lämna det med sin unga dotter, Rosa. Det är nära julen när de får besök av de två landstrykarna Tok-Greta och Fridolin. Tok-Greta spår med sina kort att värdshusparet snart skall få en massa pengar.

Samma kväll strandar ett tyskt skepp och tre män räddar sig iland, två matroser och ett fartygsbefäl. Matroserna försöker röva till sig den skeppskista befälet bär på. Två skott ljuder i natten, två skott som ingen hör. Fartygsbefälet anländer ensam till makarnas hotell. De två andra männen kommer aldrig.

Befälet mördas samma natt av värden och hans hustru. Liket ligger nedgrävt i källaren när bödeln kommer på besök. Frun blir mycket orolig, men måste dansa med bödeln och sjunga en ballad för honom.

Det skulle ha gått illa för makarna om inte en präst som älskat fru Schultze i hemlighet vittnat falskt och ger henne alibi.

Makarna far till Tyskland och börjar en ny rörelse stödda av de rövade pengarna. De blir förmögna men plågas av samvetskval, speciellt gäller detta frun. En dag står det i en dansk tidning att man funnit ett manslik nedgrävt i Hotell Paradisets källare. Frun läser detta och dör av hjärtslag. Makarnas dotter far till fiskebyn för att forska i det hela. Hon går in i hotellet och är oförsiktig med eld så att huset börjar brinna. Fadern och sonen till den mördade, som kommit ditresande, räddar henne undan lågorna. Slagen av sitt samvete återvänder fadern in i lågorna och skjuter sig. Utanför lågorna skymtar de båda unga. (Bearbetning av Paramounts program och Danska Filmmuséets programblad 1961 för den danska versionen, Hotel Paradis.)

Censur / granskning

Censurnummer 47052
Datum 1931-11-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3072 meter
Kommentar "Ljud på filmen, tal." Kopiornas längd varierade mellan 2994 och 3024 meter. Aktlängder: 412, 360, 375, 268, 478, 308, 188, 348, 335.


Tekniska fakta

Bildformat 1.19:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3024 meter
Längd i minuter 111 min
Akter 9 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "En bastant, mäktig filmmelodram från 1860-talet. George Schnéevoigt och Nordisk Tonefilms nya produktion imponerar mer på grund av sin kvantitet än kvalitet. Regissören låter kameran och skådespelare arbeta för länge. Alltför många närbilder för att skildra hjältinnans tämligen monotona själstillstånd och ett vilande på replikerna och en omtuggning av dessa som gör det hela till teater. Och här, liksom i Prästen i Vejlby, glömmer regissören att skildra miljön filmatiskt, att skapa atmosfär kring sina gestalter. Att mordet försiggick en fasansfull stormnatt markeras endast genom ett par korta bilder av skeppsbrottet. Här hade ljuset -- stormen och bruset av vågorna -- bort kunna suggera fram en stark, dramatisk stämning, som nu uteblev. Schnéevoigt bygger i stället sina filmer i hög grad på skådespelarprestationerna. Fru Ester Roeck Hansen har den centrala kvinnorollen. Ännu så länge behärskar hon inte filmens talteknik -- det jämna, flytande, liksom lätt skisserade talet (hör Edvin Adolphson och Inga Tidblad i Chinas nuvarande program) -- men med större erfarenhet av mikrofonen blir det väl ändring till det bättre. Dramatiskt är hon annars utmärkt. Och vad som inte är det minst viktiga, ansiktet är ett ypperligt material för kameran."

AB (Z): "Spännande är i varje fall denna första film ur Nordisk Tonefilms produktion. Dramatiskt intensivt har spänningen stegrats, då samvetskvalen plågar mördarna och varje oväntat ljud kommer dem att frukta vedergällningen. Den har blivit rent makaber vid sådana tillfällen, som då bödeln dansar med krogvärdinnan på julafton, medan hennes offer ligger nedgrävt under källargolvet. Spelet är utomordentligt starkt, och regin har just fått fram den erforderliga spökstämningen, som handlingen fordrar. Vad man kan anmärka på i denna film är emellertid just handlingen. Skådespelarna var utmärkta. Men man hade t ex velat se Ester Roeck Hansen debutera i film, som låtit icke blott hennes intensiva spel utan också hennes ansiktes rena drag, hennes strama skönhet komma till sin rätt. Nu är den dold under en gammalmodig frisyr och en gammalmodig dräkt. Man vill få se henne i en film, där hon är den hon är på scenen. Man hoppas, att den filmen kommer."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Hotell Paradis" av Einar Rousthøj (1869-1929) utkom 1914.

Denna försvunna film producerades av Nordisk Tonefilm i Danmark och den distribuerades i Sverige av Paramount, som troligen haft en ekonomisk inblandning. Den existerar i den danska upplagan med samme regissör, Schnéevoigt, och med helt andra aktörer, Hotel Paradis, premiär på Kinopalæet i Köpenhamn 20.10.1931. Båda versionerna spelades in samtidigt. Om den danska upplagan, läs programbladet för Hotel Paradis publicerat av Det Danske Filmmuséum 1961 och författat av Bent Grasten.

Förlaga

Originaltitel Hotell Paradis (Roman)
Författare Einar Rousthøj


Inspelning

1931 1931
Nordisk Films Kompagni Valby Danmark
Sønderjyllands västkust Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1931-11-19 Olympia Stockholm Sverige 110 min
Urpremiär 1931-11-19 Olympia Stockholm Sverige 110 min

Ämnesord

Bödel
Danmark
Eldsvådor
Fiskeby
Hotell
Mord
Självmord
Skeppsbrott
Skeppskista
Söderjylland/västkust
Vittnesmål/falskt

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Den svenska talfilmen HOTELL PARADISETS HEMLIGHET
Tryckeri J.E. Behrens boktr.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Den svenska talfilmen HOTELL PARADISETS HEMLIGHET
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Språk Danska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?