Grundfakta

Media (145 st)

Originaltitel Skepparkärlek
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1931-11-23

Medverkande

Weyler Hildebrand
kapten Oskar Julius Caesar Napoleon Karlsson på pråmen Toddy 5

Einar Fagstad
Harald Jensen, styrman på Toddy

Tyra Leijman-Uppström
fru Lundbom på Café Ankaret

Aino Taube
Majken Lundbom, fru Lundboms dotter

Sigurd Wallén
Norman, skeppare

Dagmar Ebbesen
fru Norman, Normans bättre hälft

Visa alla medverkande

Handling

Ett svep över Stockholms kajer. Några arbetar på Skeppsbron. Klockan i Tyska Kyrkan slår sex. I kabyssen på en roslagsskuta har fru Norman maten färdig för maken, skepparen, och för...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "I Skepparkärlek är det den norske gutten -- Einar Fagstad alltså -- som topprider det lilla som finns av händelser och konflikter. Titeln anger vad det hela rör sig om....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Weyler Hildebrand kapten Oskar Julius Caesar Napoleon Karlsson på pråmen Toddy 5
Einar Fagstad Harald Jensen, styrman på Toddy
Tyra Leijman-Uppström fru Lundbom på Café Ankaret
Aino Taube Majken Lundbom, fru Lundboms dotter
Sigurd Wallén Norman, skeppare
Dagmar Ebbesen fru Norman, Normans bättre hälft
Bengt Djurberg Erik "Jerker" Norman, Normans son
Ragnar Widestedt kandidat Borell
- Ej krediterade:
Aina Rosén "subban", servitris på Café Ankaret
Sigge Fürst vakthavande konstapel
Gösta Gustafson O.P. Andersson, kläduthyrare
Ernst Brunman överkonstapel Svensson
Yngwe Nyquist förste hovmästare på Cosmopolite
Gösta Bodin berusad gäst på Cosmopolite
Lilly Kjellström den berusade gästens fru
Bertil Ehrenmark gäst med fickplunta på Ankaret
Lisa Wirström trött gäst på Ankaret
Jullan Jonsson gäst på Ankaret
Mona Geijer-Falkner hennes bordssällskap
Tor Borong gäst på Ankaret
Olof Krook gäst på Ankaret
Hugo Lundström gäst på Ankaret/gubbe på kajen
Herman Lantz gäst på Ankaret/gubbe på kajen
Helge Andersson gubbe på kajen
Svea Svensson flicka på kajen
Sune Holmqvist pojken som levererar smokingarna
Ruth Stevens gäst på Cosmopolite, Erik Normans danspartner
Paul Hagman gäst på Cosmopolite
Bengt-Olof Granberg gäst på Cosmopolite
Richard Lindström gäst på Cosmopolite
Tage Almqvist gäst på Cosmopolite
Lena Cederström gäst på Cosmopolite
Kotti Chave gäst på Cosmopolite

Bolag

Produktionsbolag Film AB Minerva
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1931
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Ett svep över Stockholms kajer. Några arbetar på Skeppsbron. Klockan i Tyska Kyrkan slår sex. I kabyssen på en roslagsskuta har fru Norman maten färdig för maken, skepparen, och för deras son Erik. Pråmen Toddy 15 angör strax intill och där finns kapten Karlsson och hans dragspelande gast Harald. Unge Erik Norman har skyndat iväg till café Ankaret där han uppvaktar den vackra Majken, dotter till innehavarinnan, fru Lundbom. Som en mera vänskapligt sinnad rival har han Harald, men denne betraktar Majken trånande från avstånd.

Mera på nära håll har Erik en rival i "kandidat" Borell, som man vet slutat studera och som har mystiska inkomster som inte går att förklara utan vidare. Fru Lundbom vill att dottern skall lägga an på Borell och det gör hon när denne intalar henne att Erik sällskapar med andra flickor. Borell och Majken skall gå och dansa på den fina restaurangen Cosmopolite. De tre kumpanerna Erik, Harald och skeppar Karlsson går dit sedan de hyrt stärksaker. Där lyckas de förstöra kvällen för Borell och som avslutning slår Harald krokben för honom i dansen så han ramlar. Majken känner sej utskämd och insisterar på att gå hem.

Någon tid efteråt kommer de två båtarna tillbaka till Stockholm. Majken har varit avvisande och Erik går inte och ser henne. Men Harald tassar bort till Ankaret när det blivit mörkt och kikar på Majken från den mörka gårdssidan. Han ser henne och Borell. Något senare kommer en skum individ fram till Borell i fönstret. Han får en lapp, läser den och kastar bort den. Harald hittar den och läser: "Norra Bunkerhamnen halv ett".

Harald visar detta för sin kapten och för Erik. De tre går till den nämnda platsen på natten och finner Borell ledande avlastning av dunkar med estnisk sprit. De tre knockar smugglarna en efter en i mörkret och överlämnar dem sedan med spritdunkarna till polisen, som utfäst en belöning på 2.000 kr för gripandet av smugglarna. Tidigare har någon sett hur Harald räddat sin kapten ur vattnet och detta gör att Harald även får Carnegiemedaljen med ytterligare 2.000 kr för sin insats som livräddare.

Erik Norman får sin Majken Lundbom och detta firas med ett festligt kräftkalas.

Censur / granskning

Censurnummer 61930
Datum 1940-10-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1970 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 390-395-385-460-340 = 1970 meter. Visningskopiorna var omklippta till 7 akter med aktlängderna 325-300-265-295-195-355-260 = 1995 meter.


Censurnummer 47136
Datum 1931-11-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2541 meter
Kommentar Aktlängder: 408-335-314-322-401-372-389 = 2541 meter. Visningskopiorna 1931 nedklippta till resp. 2513 meter, 2332 meter, 2313 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2541 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "I Skepparkärlek är det den norske gutten -- Einar Fagstad alltså -- som topprider det lilla som finns av händelser och konflikter. Titeln anger vad det hela rör sig om. Kärlek och svartsjuka mot bakgrunden av glittrande vatten, vedskutor och molniga himlar. Regissören, Ivar Johansson, har mycket av lyriker och stämningsmänniska i sig. I Skepparkärlek pressar han den del av Stockholms hamn som koncentrerar sig kring Nybroviken på stämningsmättade, mjuka och vackra bilder. De har en underbar varm, lysande och klar ton över sig, dessa tavlor, och de ge filmen en målerisk effekt, som är dess största förtjänst. Man får här en god föreställning om vilken grandios miljö och vilket briljant levande staffage som hamnen utgör för ett modernt betonat filmmotiv."

StT (Robin Hood): "När Ivar Johansson filmar tjocka svenskar, drickande pilsner, eller liggande på sin breda rygg och snarkande, eller håller skåltal till nyförlovade m fl omtyckta motiv i nationell svensk film, så blir det film och inte bara välnärda stilleben.

Skepparkärlek är nämligen nationell svensk film med alla våra nationella symptomer, från pilsnerflaskan och dragspelet, det utdragna 'Ah...', som brukar åtfölja en bättre snaps. Skepparkärlek går längs samma linjer som ett par andra av höstens filmer. Man kunde tala om en 'svensk väckelse' i filmindustrien. Historien är inte snillrikare än hos kollegorna. Litet försmådd kärlek, litet spritsmuggling, litet dans på offentlig lokal, litet sjömansvisor. Man kan inte ens tala om något gott scenario eller någon extragod fart, ty den gamla klipparen Ivar Johansson, som klippt om hundratals amerikanska filmer och gjort folk av dem, har klippt sitt eget verk ganska dåligt. Det dröjer alldeles för länge, innan handlingen kommer i gång, upptakten består av en oändlig serie 'bilder' i känd stil, gatubilder, bilbilder, spårvagnsbilder, kvinnobenbilder och hamnvinschar. Man undrar om man åter skall få till livs en estetisk rysk-svensk bildfilm. -- Även slutet är för utdraget. Filmen slutar minst tre gånger, innan Ivar Johansson sätter stopp."

SvD (Eveo): "Ivar Johanssons 'folkliga fars' Skepparkärlek, som utgjorde huvudnumret i Skandias premiärprogram på måndagen, är icke alls någon fars, utan ett riktigt trevligt folklustspel, som man såg -- och lyssnade till -- med oskrymtat nöje. Den enda anmärkning man vill göra är, att handlingen är en smula för tunn och intrigen litet för okomplicerad för en såpass lång film. Författaren-regissören hade följaktligen dragit ut en del scener något för mycket. Kamerans påpassliga rörlighet motsvaras icke av någon vidare rörlighet i handlingen. Men med denna reservation kan man berömma filmen. Den är inte bara folklig, den är också rolig. Och den spelas mycket bra, framför allt av hrr Weyler Hildebrand och Einar Fagstad, alldeles särskilt av hr Fagstad. Han är ju idealisk för en dylik film, inte bara därför att han spelar ljuveligt på handklaver, utan även och i än högre grad därför att hans kuriösa lilla nuna är sådant tacksamt objekt för en kamera."

Kommentar Svensk filmografi

Aino Taube (intervju 16.2.1976): "Det var min första filmroll och den drabbade mig med stor plötslighet. Jag hade gjort två år på Dramatens elevskola minns jag. Sedan hade Per-Axel Branner observerat mig på någon uppspelning och provfilmat mig, han skulle visst ha med mej i Hans livs match, men det blev i stället Birgit Tengroth som där gjorde sin första ljudfilmsroll. Branners provfilm resulterade i att Ivar Johansson plötsligt skulle ha mig i Skepparkärlek. Jag hade en känsla av att filmarbetet redan börjat och att man haft vissa tagningar. Det är inte omöjligt att någon annan flicka haft den roll man gav mig, men ingen förklarade någonsin varför allt gick så snabbt. Min del av inspelningen skedde mest i interiörer byggda ute i Råsunda. Det avslutande kräftkalaset var i ateljén. Jag har ett vagt minne av att jag dessutom företog en promenad framför kameran på Söder, men jag är inte säker."

Inspelning

1931-09-02 1931-10-05
1931-06-29 1931-08-05
1931-06-15 1931-06-21
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1931-11-23 Skandia Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1987-06-13 TV1 Sverige 79 min
1992-10-06 TV2 Sverige 79 min
1995-09-05 TV2 Sverige 79 min
2000-01-11 SVT1 Sverige 79 min
Urpremiär 1931-11-23 Skandia Stockholm Sverige 93 min

Musikstycken

Originaltitel Kärlek, hopp och tro
Kompositör Einar Fagstad (1931)
Textförfattare Ivar Johansson (1931)
Sångare Weyler Hildebrand
Einar Fagstad
Instrumentalist Einar Fagstad (dragspel)


Originaltitel En sjöman älskar havets våg
Textförfattare Ossian Limborg (svensk text 1875)


Originaltitel Schlaf im Ruh
Kompositör Ferdinand Möhring
Textförfattare Ferdinand Möhring (tysk text)
Emanuel Geibel (tysk text)


Originaltitel Från Engeland till Skottland


Originaltitel Värnamovisan
Kompositör Algot Fogelberg (1897)
Arvid Lindström (1897)
Textförfattare Algot Fogelberg (1897)
Arvid Lindström (1897)
Sångare Einar Fagstad
Instrumentalist Einar Fagstad (dragspel)


Originaltitel In Sankt Pauli bei Altona
Kompositör Friedrich Hollaender


Originaltitel Haver ni sett Karlsson
Textförfattare Emil Norlander (1905)


Originaltitel Björneborgarnas marsch
Kompositör Christian Fredric Kress (osäker uppgift)
Textförfattare Johan Ludvig Runeberg (svensk text 1860)


Originaltitel Min lilla väninna från igår
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare Sverker Ahde (1931)


Originaltitel Helan går
Sångare Weyler Hildebrand
Bengt Djurberg
Einar Fagstad


Originaltitel Campingvisan
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare Valdemar Dalquist (1931)


Originaltitel Svarta Rudolf
Kompositör Robert Norrby (1909)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1909)
Sångare Bengt Djurberg
Instrumentalist Einar Fagstad (dragspel)


Originaltitel Skepparkärlek
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare Gösta Stevens (1931)


Originaltitel Burlesque
Kompositör Hans May


Originaltitel När sola' går neder, går månen upp igen ...
Sångare Einar Fagstad
Instrumentalist Einar Fagstad (dragspel)


Originaltitel Näckens polska
Textförfattare August Afzelius
Sångare Sigurd Wallén


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg


Originaltitel Sommarfröjd
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1931)
Sverker Ahde (1931)


Originaltitel Under Saharas sol
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1931)


Ämnesord

Café
Carnegiebelöning
Dansrestaurang
Dragspel
Dunkar/sprit
Hyrkläder
Kräftkalas
Livräddning
Polis
Pråmar
Skeppare
Skuta
Slagsmål
Smugglare
Stockholm/Gamla Stan
Stockholm/Strandvägskajen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2280


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Här blåser friska vindar - här är ingen ledsen! SKEPPARKÄRLEK
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SKEPPARKÄRLEK Ivar Johanssons genomroliga lustspel
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Skepparkärlek.
Omfång 88 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Skepparkärlek. Manuskript och regi: Ivar Johansson.
Omfång 15 s. + 2 s. klipp om tillägg i filmen.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?