Grundfakta

Media (81 st)

Originaltitel Modärna fruar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-09-21

Medverkande

Ivar Kåge
Georg Wall, professor

Margit Manstad
Lola Wall, Georgs fru

Edvin Adolphson
Ture Tallen, direktör

Elsa Carlsson
Ebba Tallén, Tures fru

Olof Winnerstrand
Acke Holfert, konstnär

Oscar Byström
Knut Wall, Georgs far

Visa alla medverkande

Handling

Georg Wall sitter hemma i sin rymliga stockholmsvåning tillsammans med husan Clara och har väntat i flera timmar med lunchen utan att hans betydligt yngre och mondänare hustru Lola Wall har...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Det spelas överdådigt. Såsom nybliven Kungl. Dramatare har han inte ens velat störa Dramat-skådespelarnas sävliga tempo. Filmen är full av dessa hemtrevliga 'god dag'...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Regiassistent
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Ivar Kåge Georg Wall, professor
Margit Manstad Lola Wall, Georgs fru
Edvin Adolphson Ture Tallen, direktör
Elsa Carlsson Ebba Tallén, Tures fru
Olof Winnerstrand Acke Holfert, konstnär
Oscar Byström Knut Wall, Georgs far
Constance Byström fru Ekberg, Ebbas mor
Einar Beyron refrängsångaren
Tekla Sjöblom Clara, husa hos Georg och Lola Wall
Disa Gillis ung dam på restaurangen
Eivor Engelbrektsson ung dam bjuden på restaurang av Knut Wall
Alice Carlsson ung dam bjuden på restaurang av Knut Wall
Barbro Kindborg ung dam bjuden på restaurang av Knut Wall
Ollars-Erik Landberg rockvaktmästare
Otto Lington orkesterledaren
Otto Lingtons orkester orkestern

Bolag

Produktionsbolag Filmindustri AB Triumvir
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Paramount 1932

Handling

Georg Wall sitter hemma i sin rymliga stockholmsvåning tillsammans med husan Clara och har väntat i flera timmar med lunchen utan att hans betydligt yngre och mondänare hustru Lola Wall har uppenbarat sig. Plötsligt kommer hon hem, stannar utanför porten i en bil körd av direktör Tallén och skyndar in, på dåligt humör. När maken vill veta var hon varit snäser hon av honom med att hon varit på mannekänguppvisning och inte kommit åt att ringa. Hon kritiserar även makens livsföring, att han sitter hemma med arkitektritningar, och hon rusar in till sig där en sömmerska väntar för att prova en ny aftonklänning på henne.

Nu anländer Georgs vän, konstnären och målaren Acke. För ovanlighetens skull har han pengar, han har sålt en tavla, och han vill bjuda ut Georg med fru Lola på en finare middag. Lola återvänder till makens arbetsrum och meddelar honom att hon vill skiljas. Hon insisterar mycket själviskt på att maken skall vara förstående och hon plockar upp älskaren, direktör Tallén, som hela tiden väntat utanför i sin bil. Georg stänger in sig i enrum med Tallén som omtalar att han är gift och vill att Georg Wall skall gå till hans fru och utverka att han får skilsmässa från henne.

Georg Walls fader, lebemannen Wall senior, uppenbarar sig och lånar 100 kr av Acke för en viktig affärsmiddag. Georg och Acke går ut på stan och hamnar på en dansrestaurang där det visar sig att Wall senior sitter vid ett bord med tre söta unga damer. (Under filmens gång ser man två olika dansorkestrar samt minst en refrängsångare, Einar Beyron, sjungande genom en megafon.) Herrarna drar sig tillbaka till Georg Walls våning och skämtar kring Walls prisbelönta modell av en stadsplan som de låter spruta whiskygrogg -- från modellens miniatyrfontän. Lola kommer hem sedan hon suttit med Tallén en längre tid på en regnig landsväg med punktering. Tallén har varit ute i regnet, försökt byta däck och blivit genomblöt och förkyld.

Nästa dag besöker Georg Wall den intet ont anande fru Tallén, som är en förmögen dam och har en ännu mera förmögen moder, änkan fru Ekberg, boende i jättevillan med den stora trädgården.

Han förklarar för henne att maken direktören vill ha skilsmässa. Hon skickar ut honom i trädgården, ger sig på sin förkylde och vid detta lag ömklige make som snörvlar omkring i sin pyjamas och letar efter aspirin. Hon ringer upp Lola och lockar ut henne och fordrar en förklaring, varefter hon jagar maken och Lola på porten.

I trädgården har målaren Acke och Wall senior kommit bakvägen och träffat den rika änkan Ekberg som Wall genast tjusar till.

De träffas tillsammans med fru Tallén och hennes mor hemma hos Georg och har en munter middag som irriterar Lola som lever i en avskild del av huset under förberedelserna för skilsmässan. Hon blir enormt arg när hon hör Georg och fru Tallén diskutera sina eventuella framtida förbindelser efter skilsmässorna. Och hennes vrede övergår till ett beslut: hon tänker inte skiljas, något som Georg Wall har siktat på hela tiden. Så Lola stannar hemma och fru Tallén avtågar med sin snuvige make. Men Tallén får i framtiden finna sig i en ny svärfar, Wall senior har friat och fått ja av änkan Ekberg.

Censur / granskning

Censurnummer 48121
Datum 1932-09-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2385 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 440-330-300-300-245-320-230-220 = 2385 m. Visningskopiorna aktlängder efter omklippning från 8 till 5 akter: 440-468-480-492-480 = 2360 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2385 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Det spelas överdådigt. Såsom nybliven Kungl. Dramatare har han inte ens velat störa Dramat-skådespelarnas sävliga tempo. Filmen är full av dessa hemtrevliga 'god dag' och 'adjö' och 'hur står det till' och 'hm' och 'ha-ha-ha', dessa grymtningar och fnysningar som skådespelare (särskilt kungliga) använda för att fylla ut inbillade luckor och hål på scenen. Resultatet blir att nästan varje scen hålles för länge, dras ut för långt, knappast en enda klipps av i rättan tid. Den kombinerade teater- och filmvännen njuter med ena delen av sitt jag och vrider sig förtvivlad på den andra delen: han tycker filmen inte kommer ur fläcken och undrar om Winnerstrand verkligen behöver så många groggar, om varje telefonsamtal med hovmästaren verkligen behöver återges i närbild och halvbild och avståndsbild.

Moderna fruar är filmad teater. Men inte helt. Den är bitvis film. Rätt elegant film. Det är onekligen roligt att för omväxlings skull i svensk film inte bara se och höra murare dricka pilsner utan också se förmöget folk tala vårdat språk och klä sig i toalett. Vackert folk.

Margit Manstad är nämligen grann trots att den danska fotografen gjort obarmhärtiga försök att förinta hennes ungdom och fräschör. En skådespelerska vill gärna stå i ljuset -- men lagom är bäst."

SvD (Eveo): "Premiärpubliken på China bereddes på onsdagskvällen en liten sensation, men en sensation av behagligaste art: ett e l e g a n t och roligt lustspel, Moderna fruar. Ingen bondkomik, inga brännvinsflaskor, inga känsliga bitar på dragspel! I stället en kultiverad miljö med behagliga, kultiverade människor, invecklade i en modern konflikt, som lagts upp och avvecklats med säkerhet och stil.

Därtill en dialog, som flyter lätt och behaglig och då och då höjer sig till kvickhet. Och allt detta förverkligat av en utomordentligt god och jämn ensemble. Vad kan man mera begära?

Naturligtvis är Moderna fruar icke något felfritt verk. Några scener bryta mot filmens goda komediton: exempelvis fröken Manstads chargerade scen, när hon ber hr Kåge om sin frihet. Där hamnade man plötsligt i farsen. Men felet är kanske huvudsakligen författarnas, vilka lagt omöjliga repliker i skådespelerskans mun. De måste sägas parodiskt, och det är ett fel. Naturligtvis hör filmen också till kategorien 'filmad teater', och det svär, som man vet, mot en dogmatisk filmuppfattning."

NDA (Axon): "Äntligen! kunde man utropa på Chinas parkett i går, då Triumvirfilms första storfilm Moderna fruar hade sin premiär. Äntligen ett svenskt lustspel av högsta klass, man skulle nästan kunna säga av Lubitschklass, en svensk film, som saknade de sedvanliga attributen svenskt brännvin och svenska svordomar. Äntligen begåvades den tålmodiga publiken, som särskilt de senaste åren överansträngts med s k folkliga filmer, med en elegant film, inspelad i en elegant miljö, spelad av eleganta människor. En mera välspelad film har väl aldrig kommit till i Skandinavien -- Moderna fruar är ju till större delen inspelad i Köpenhamn -- vilket må vara ett plåster på alla de sår, som den 'fotograferade teatern' tidigare åstadkommit. Moderna fruar blev en av svensk films främsta framgångar, kort sagt en jättesuccés."

Kommentar Svensk filmografi

Teaterpjäsen "Modärna fruar" av Algot Sandberg (1865-1922) uruppfördes postumt på Vasa-Teatern i Stockholm 2.9.1922, och överlevde 34 föreställningar. Edvin Adolphson spelade den stammande och i slutscenen förkylde direktören, hans första roll på Vasan. Han upprepar denna roll i filmen.

För filmens bakgrundsmusik svarade Elof Adolphson (1897-1972), kompositör med ett förflutet inom militärmusiken i Östergötland. Han var dessutom bror till filmens regissör, manusförfattare och huvudrollsaktör, Edvin Adolphson. Detta är såvitt bekant enda gången de två bröderna samarbetade i samma film.

Förlaga

Originaltitel Modärna fruar (Pjäs)
Författare Algot Sandberg


Inspelning

1932 1932
Nordisk Films Kompagni A/S Valby Danmark (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1932-09-21 China Stockholm Sverige 86 min
Urpremiär 1932-09-21 China Stockholm Sverige 86 min

Musikstycken

Originaltitel Aj, aj, aj, du!
Kompositör Sonja Sahlberg (1932)
Textförfattare Gösta Stevens (1932)
Orkester Otto Lingtons orkester (repris)
Sångare Olof Winnerstrand
Otto Lington (repris)


Originaltitel Es war einmal ein Walzer
Kompositör Franz Lehár (1932)
Textförfattare Fritz Rotter (tysk text 1932))
Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (svensk text 1932)
Armin Robinson (tysk text 1932)


Originaltitel Varje litet ord av kärlek
Kompositör Bert Carsten (1932)
Textförfattare Gösta Stevens (1932)
Sångare Margit Manstad
Einar Beyron (första repris)
Olof Winnerstrand (andra repris)


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Sångare Olof Winnerstrand
Ivar Kåge
Oscar Byström


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare Olof Winnerstrand
Elsa Carlsson
Ivar Kåge


Originaltitel Allt vad du gav
Kompositör El Adolphe (1932)
Textförfattare Georg Orvar (1932)


Ämnesord

Arkitektur
Konstnär/målare
Köpenhamn
Professorer
Skilsmässor
Stadsplanering
Stockholm
Valby/Köpenhamn

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2227


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2227


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2227


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2227


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MODÄRNA FRUAR
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MODÄRNA FRUAR
Tryckeri AB Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MODERNA FRUAR
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Walter Fuchs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MODERNA FRUAR
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bearbetning för filmen av Gösta Stevens och Edvin Adolphson efter ett lustspel av Algot Sandberg.
Omfång 107 s. Roll-, rekvisita-, exteriör-, interiör- & kostymlista för skådesp. (7 s.) inklistrat i manus.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?