Grundfakta

Media (75 st)

Originaltitel Jag gifta mig - aldrig
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-10-15

Medverkande

Lizzy Stein
Tora Carlsson/Tora Peters som artist

Olav Riégo
direktör Rulle Berg, trävarupamp, Toras mecenat

Björn Berglund
Helge Malm, bilmekaniker

Ragnar Widestedt
John "Jonte" Wilson, agent

Gösta Gustafson
Halvdan Hermansson

Doris Nelson
Kristina Hermansson, hans hustru

Visa alla medverkande

Handling

Calle Malmberg är stockholmsk korvgubbe, kroniskt förkyld på grund av allt uteliv yrket medför, dessutom ständigt kurerande sig med konjak. Han är inackorderad hos änkan Alma Carlson,...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "I Jag gifta mig -- aldrig dricks det inte bara pilsner. Bullen Berglund är med, och då vankas det ädlare vara: konjak av solitt märke. Redan därav framgår att det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Ljudtekniker
Musikarrangör

Medverkande

Lizzy Stein Tora Carlsson/Tora Peters som artist
Olav Riégo direktör Rulle Berg, trävarupamp, Toras mecenat
Björn Berglund Helge Malm, bilmekaniker
Ragnar Widestedt John "Jonte" Wilson, agent
Gösta Gustafson Halvdan Hermansson
Doris Nelson Kristina Hermansson, hans hustru
Nils Hultgren Granberg, målare
Else-Brite Ågren Lova Hermansson, Halvdans och Kristinas dotter
Stina Seelig Edit, Toras syster
Viran Rydkvist Alma Carlsson, Toras och Edits mor, änka
Erik "Bullen" Berglund Calle Malmberg, korvgubbe, inackorderad hos fru Carlsson
- Ej krediterade:
Sickan Carlsson Toras hembiträde
John Wilhelm Hagberg gårdssångaren
Sigge Fürst Helges arbetskamrat
Harry Ahlin brevbärare
Hanny Schedin hembiträde
Allan Linder buspojke
Eivor Engelbrektsson flicka på festen hos Berg
Lena Cederström flicka på festen hos Berg
Helge Andersson passagerare på skärgårdsbåten
Gösta Ericsson gäst på Hermanssons sommarställe
Werner Ohlson gäst på Hermanssons sommarställe
Per Hugo Jacobsson gäst på Hermanssons sommarställe
Greta Lundberg gäst på Hermanssons sommarställe
Nisse Lind dragspelaren i gårdsorkestern

Bolag

Produktionsbolag AB Svea Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1932
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2014
Laboratorium AB Irefilms Filmlaboratorium

Handling

Calle Malmberg är stockholmsk korvgubbe, kroniskt förkyld på grund av allt uteliv yrket medför, dessutom ständigt kurerande sig med konjak. Han är inackorderad hos änkan Alma Carlson, som är moder till två döttrar. Dels den skötsamma Edit som bor kvar hemma, dels den företagsamma Tora som skall bli sångerska och uppvaktas bl a av agenten Wilson. Edit är mycket fäst vid Helge Malm, bilmekaniker, som ofta infinner sig i hemmet, men det verkar som han tänker förbli ungkarl för hans motto är "Jag gifta mig -- aldrig!" Trots detta hyser Edit vissa förhoppningar.

Calle Malmberg uppvaktar änkan Carlsson med stor energi och hon börjar vackla under Malmbergs upprepade frierier. Grannarna Hermansson lånar ut sitt stora förmak för fru Carlssons förlovningskaffe. I handlingen ingår Hermanssons dotter Lova som är kär i målaren Granberg.

Helge Malm meddelar att han skall få ett arv från en släkting, men han vet inte hur stort arvet är. Tora, som alltid är i behov av pengar, ger sin agent tillfälligt på båten och inleder en våldsam flirt med den oerfarne Helge Malm som blir helt betagen. Och Edit tror att hon förlorat sin Helge.

Men Helge börjar bli misstänksam på Tora och på hennes förhållande till andra män, varefter han ber Edit om ursäkt. Han säger att han fått veta att arvet bara var ett par hundra, varefter Tora avlägsnar sig besviket och återknyter förbindelsen med Wilson. I själva verket har Helge ärvt ganska mycket pengar -- han ville bara se hur Edit och Tora skulle reagera om de trodde han skulle fortsätta vara fattig. Edit är helt nöjd med att ha honom, vare sig han är rik eller fattig, så han ger avkall på sitt beslut att aldrig gifta sig, och friar till Edit.

Fotnot: Ovanstående innehållsbeskrivning är en ren konstruktion, baserad på uppgifter i censurbeskrivningen, originalpjäsen från 1902 samt detaljer i Bionytt nr 7/1932 från Svea Film. År 1976 saknades manus, synopsis och visningskopia av filmen.

Censur / granskning

Censurnummer 48271
Datum 1932-10-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2398 meter
Kommentar Kopiornas längd 2500 meter. Granskningskopians aktlängder: 300-355-385-388-440-530 = 2398 meter. Visningskopiornas aktlängder: 405-355-385-385-440-530 = 2500 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Selenophon
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2398 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "I Jag gifta mig -- aldrig dricks det inte bara pilsner. Bullen Berglund är med, och då vankas det ädlare vara: konjak av solitt märke. Redan därav framgår att det svenska folklustspelet höjt sig ett pinnhål. Socialt.

Men inte filmatiskt. Svensk film har mani på två saker. För det första matbord. Alltid skall det ätas och drickas och hållas tal. För all del, jag har ingenting emot mat och dryck -- på en bordsduk -- men på en vit filmduk blir det ingenting av ett antal personer uppradade kring ett matbord.

För det andra älskar den svenska filmen dans. I varenda film skall det dansas. Man skall långa stunder sitta och se folk dansa som inte kan dansa, man skall se tjocka fötter klumpa omkring och statister valsa i lånta smokingar. Varför? Är det så gränslöst roligt med dans som inte är dans?

Detta ätande och dansande tar upp så mycket tid att det övriga -- och viktigare i filmen -- måste slarvas i väg. Jag gifta mig -- aldrig har ett par bra uppslag. När man ser Björn Berglund ligga på rygg och greja med en bil i en verkstad, och när man ser Bullen Berglund vara korvgubbe hurrar man och tänker:

-- Det här blir roligt! Äntligen litet miljöskildring från våra dagars verkliga Stockholm.

Men nej. Filmen har inte tid. Den har så mycket annat som måste göras: dricka kaffe och grogg, och dansas tramp-på-tårna-dans, och sjungas visor.

Hur länge skall det dröja innan svenska filmare lär sig att utnyttja sitt eget stoff, plocka upp det som nu ligger på gatan?

Nu lever filmen bara när Bullen Berglund är inne -- då blir det genast roligt: en korvgubbe med sparbanksbok och kronisk snuva. Debutanten Lizzi Stein fängslar med säkra, intensiva scener. Gösta Gustafson är inte illa, inte heller Viran Rydqvist.

Fullt hus, skratt och mycket nöje, tack vare Bullen."

SocD (Hb): "Lustspelet är tänkt för scenen och scenariomannen -- Per Hugo -- har styckat det i bitar för att kameran inte ska behöva stå stilla på samma ställe allt för länge. Rivjärn till käringar träta på sina mähä till män, en s. k. kokott oscillerar mellan olika individer, en liten familjeflicka sörjer i skogsbackar och lite varstans för att hennes älskade inte gör slag i saken, och ynglingen i fråga vet inte vad han vill förrän de allra sista meterna. Det är alltihop, och det är mycket magert.

Ljuspunkterna äro 1) Björn Berglund, som är en frisk gosse och borde uppträda i värdigare filmer samt 2) Bullen Berglund, som har några ljusa ögonblick i sin egenskap av snuvig korvhandlare, men däremot inte kunnat släppa teatertagen i sin egenskap av regissör."

SvD (Lill): "Man kan tyvärr icke säga, att den svenska filmkonsten på något sätt berikats genom tillkomsten av Jag gifta mig -- aldrig! Om man i brist på verkliga filmmanuskript partout måste söka upp gamla teaterpjäser, så borde man åtminstone vinnlägga sig om att finna någonting som lönar sig. Ernst Fastbom har skrivit många folklustspel, men ur filmsynpunkt äro de föga givande, då det framför allt är den lediga och folkligt flödande dialogen som gör dem trevliga på teatern. Jag gifta mig -- aldrig! är ingen rolig film. Den saknar både situationskomik och lustiga repliker och den är dessutom torftigt och fantasilöst genomförd, utan rytm och med ett fullkomligt planlöst musikackompanjemang, som släpps på och bryts av hur det passar sig -- eller, rättare sagt, utan att det passar alls. Den enda glädjen beredde som vanligt Erik Berglund, men filmdebutanten Lizzy Stein var heller inte illa."

Kommentar Svensk filmografi

Manuskriptet baseras på pjäsen "Jag gifta mig -- aldrig" som hade författats av den produktive Ernst Fastbom (1871-1940) som även var framgångsrik leverantör av radiopjäser redan i slutet av 20-talet. En av hans stora teatersuccéer var just "Jag gifta mig -- aldrig" som (enligt arkivet på Drottningsholms Teatermuseum) hade urpremiär på Folkteatern 29.10.1902 och som gick där i olika omgångar fram till 1909 i sammanlagt 129 föreställningar. I Stockholm har den gått på flera andra scener, bl a Södra Teatern, 1905, 130 gånger, Vasa-Teatern, 1918, 31 gånger, Folkets Hus Teatern, 1932, 24 gånger. Den var dessutom en synnerligen ofta spelad turnépjäs som torde ha visats i landets samtliga teatrar. (Fastboms mest filmade pjäs var däremot "Halta Lena och vindögda Per" från 1910 som filmades 1924, 1933 och 1947.)

Pjäsens manus finns i ett ex på Drottningsholmsarkivet och är ett handskrivet exemplar från Folk-Teatern, förmodligen ett sufflör-exemplar, använt redan 1902.

När AB Svea Film och direktör Per Håkansson skall inspela denna pjäs minst 30 år efter dess författande gör de denna produktion främst med tanke på att få Erik (Bullen) Berglund i en huvudroll.

Per Hugo (1885-1936) står som manusförfattare och medregissör. Det är enda gången han har någon av sysslorna i en svensk långfilm, annars sysslade han med bl a kortfilm.

Erik Berglund (1887-1963) står som en av de två regissörerna och det är enda gången han sysslar med regi av en normal spelfilm. Hans namn förekommer annars i samband med regi av en del politiska valfilmer, främst Knut löser knuten och Bönderna kommer, 1938. På 30-talet var han också flitigt engagerad i kortfilmsproduktionen hos SF.

Viktig i samband med svensk populärmusik under 30-talet var John Wilhelm Hagberg (1897-1970), gårdssångare i filmen. Hagberg var en känd svensk grammofonsångare (och även kompositör) och folkparksartist under 20- och 30-talet, men finns noterad i endast tre filmer 1929-1947 i Svenskt Filmskådespelarlexikon, vilket måste innebära att han finns dold i andra svenska spelfilmer utan att ha hamnat i rollförteckningen.

Förlaga

Originaltitel Jag gifta mig - aldrig (Pjäs)
Författare Ernst Fastbom


Inspelning

(sommaren) 1932 1932
AB Irefilms ateljé Stockholm Sverige
Gamla Stan Stockholm Sverige
Karlaplan Stockholm Sverige (m.fl. miljöer)

Visningar

Sverigepremiär 1932-10-15 Astoria Stockholm Sverige 87 min
1932-10-15 Imperial Stockholm Sverige 87 min
1932-10-15 Plaza Stockholm Sverige 87 min
1932-10-15 Slottsbiografen Uppsala Sverige 87 min
Urpremiär 1932-10-15 Astoria Stockholm Sverige 87 min
1932-10-15 Imperial Stockholm Sverige 87 min
1932-10-15 Plaza Stockholm Sverige 87 min
1932-10-15 Slottsbiografen Uppsala Sverige 87 min
Dvd-release 2014-08-27 Sverige (utgiven i samlingen "Den stora Pilsnerboxen - Vol 2")

Musikstycken

Originaltitel Röda rosor
Kompositör Helge Lindberg (1932)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1932)
Sångare Lizzy Stein


Originaltitel Jag gifta mig - aldrig
Kompositör Helge Lindberg (1932)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1932)
Sångare John Wilhelm Hagberg
Björn Berglund (repris)
Lizzy Stein (andra repris)
John Wilhelm Hagberg (tredje repris)


Originaltitel Kovan kommer, kovan går
Textförfattare Emil Norlander (1900)


Originaltitel Amours divins, ardentes flammes. Ur La belle Hélène
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)
Sångare Björn Berglund


Originaltitel Vila vid denna källa
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)


Originaltitel Lägg armen om mej!
Kompositör Helge Lindberg (1930)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1930)


Originaltitel Vid Ekerö kyrka
Kompositör Helge Lindberg


Originaltitel Gökotte-valsen
Kompositör Helge Lindberg (1932)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1932)


Originaltitel Anina
Kompositör Helge Lindberg (1918)


Originaltitel Peer Gynt. Morgenstemning
Kompositör Edvard Grieg (1876)


Originaltitel Sveriges flagga
Kompositör Hugo Alfvén (1916)
Textförfattare Karl Gustav Ossiannilsson (1916)


Originaltitel Varför skall man trohet svära
Kompositör Helge Lindberg


Ämnesord

Arv
Bilmekaniker
Förlovningar
Konjak
Korvgubbe
Målare
Sångerskor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2480


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JAG GIFTA MIG - ALDRIG
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel JAG GIFTA MIG - ALDRIG
Tryckeri AB Offsettryck


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Lustspel i 4 akter af Ernst Fastbom.
Omfång 215 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?