Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Liv till varje pris : En film om Bo Widerberg
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-08-21

Handling

Dokumentärfilm om filmregissören Bo Widerberg. Med Thommy Berggren som ciceron visas klipp ur Widerberg-filmer som Barnvagnen, Kvarteret Korpen (båda 1963) och Elvira Madigan (1967),...

Visa hela handlingen

Press

Liv till varje pris fick nästan genomgående ett entusiastiskt kritikermottagande. I synnerhet framhölls den givande uppläggningen med Thommy Berggren, vilken delat grundläggande...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Stefan Jarl AB
Produktionsstöd Högskolan för Fotografi och Film
Göteborg Film Festival
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1998
Folkets Bio AB 1998
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2015

Handling

Dokumentärfilm om filmregissören Bo Widerberg. Med Thommy Berggren som ciceron visas klipp ur Widerberg-filmer som Barnvagnen, Kvarteret Korpen (båda 1963) och Elvira Madigan (1967), inspelningssekvenser och intervjuer med kolleger och, framför allt, Berggrens eget förhållande till Widerberg. Scener ur Widerbergs ofullbordade film med arbetsnamnet "Rött och svart" visas också. Denna arbetade han med från början av 1980-talet fram till sin död den 1 maj 1997.

Censur / granskning

Censurnummer 135524
Datum 1998-07-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2554 meter
Kommentar Aktlängder: 541-481-433-544-555


Tekniska fakta

Bildformat 4:3 (1.33:1)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit och färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Liv till varje pris fick nästan genomgående ett entusiastiskt kritikermottagande. I synnerhet framhölls den givande uppläggningen med Thommy Berggren, vilken delat grundläggande erfarenheter med Widerberg, som minnesgod och spirituell ciceron, samt, naturligtvis, Stefan Jarls insats som ansvarig för gestaltningen av filmen om sin äldre kollega, läromästare och gode vän.

Annika Gustafsson, SDS: "Liv till varje pris är en hyllningsfilm och som sådan lysande, humoristisk och oavbrutet fängslande. Tillsammans med skådespelaren Thommy Berggren, en sorts ciceron i det Widerbergska filmlandskapet, har Stefan Jarl gjort ett kärleksfullt och mycket underhållande porträtt. (-)

[Filmen] visar på nytt Stefan Jarls vitalitet och centrala position i svensk film. Han låter till exempel Thommy Berggren sitta i en biosalong, se och samtidigt kommentera nyckelscener ur Barnvagnen, Kvarteret Korpen och Elvira Madigan. Han står ibland framför filmduken och ser på sig själv så att dåtid och nutid smälter samman. Det är ett genialt grepp. Bilden av den levande, intensive, blixtsnabbe Widerberg manas fram."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Berggren är minnesfilmens utmärkta och roliga ciceron väl förtrogen med ämnet; huvudrollsinnehavare i en rad av Widerbergs fräschaste (-). Han kryddar emellanåt med att låta som Bo Widerberg - skånskan, tonfallet, ordvalet - och det är inget karikerande; det är gestaltningskonst och livgivande bidrag till porträttet av Widerberg. (-)

Fragment ur ett liv är filmens undertitel. Så är det: fragment självsvåldigt och suveränt sammanförda av Stefan Jarl. Skenbara improvisationer över en strukturerad botten.

Några av de mest skimrande bitarna är hämtade ur Bo Widerbergs egna filmer, men hans sensualism finns också i fotografen Per Källbergs bilder från hav och strand i trakterna kring Båstad, där Widerberg bodde de sista åren av sitt liv - Stefan Jarl kontrasterar dem mot bittra dagboksanteckningar (lästa av Thorsten Flinck) från de många år då en av våra allra främsta filmskapare djupt fick erfara ensamheten kring den som stämplats som obekväm."

Bernt Eklund, Expr: "Allt är intressant.

Men mer än så blir det när Thommy Berggren sitter framför kameran. Han är en bra imitatör och en lysande historieberättare som, balanserande mellan skratt och gråt, skapar en alldeles levande Widerberg-stämning. Kanske är det mot reglerna att ge skådespelarpris till en dokumentär, men Thommy Berggren skulle vara väl värd en guldbagge."

Tommy Lindholm, Filmhäftet: "Men det tydligaste draget genom alla historierna kring Widerberg är den närmast unika kombinationen av hängivenhet till den egna visionen och förmågan att gripa tillfället i flykten, sökandet efter äktheten i det unika med solidariteten med de på olika sätt marginaliserade i det moderna samhällsbygget. Besvärlig och rolig, stimulerande och präglad av att vara jagad av sina egna visioner framstår Bo Widerberg nu, när han inte längre finns levande bland oss, än mer som bärare av visionerna om livets och filmens oändliga möjligheter."

Birgit Munkhammar, DN: "Stefan Jarls film om Bo Widerberg (-) kunde beskrivas som en filmisk brorsa till I rollerna tre, Christina Olofsons hommage till den 1994 avlidna Mai Zetterling. (-)

I en film som annars går i en tyngre och känslosammare tonart än Olofsons bjuder [Berggren] på några rejält skrattframkallande sekvenser bara genom att berätta och härma: roligast om Bergman, träffsäkrast då han 'gör' Widerberg.

I det senare fallet har Berggren samma problem som filmen som helhet: han står Widerberg lite för nära för att kunna se honom riktigt bra. Filmen är lite för införstådd med sitt ämne och verkar också egendomligt ovillig att meddela de bakgrundsfakta som skulle ha behövts. Karaktäristisk för attityden är den ryggtavla Stefan Jarl visar upp när han någon enstaka gång syns i bild: på väg nånstans dit han verkligen ger blanka fan i om vi tänker följa med eller ej."

Kommentar Svensk filmografi

Liv till varje pris visades första gången 7.2.1998 på Göteborg Film Festival, vars chef Gunnar Bergdahl var initiativtagare till filmen, och andra gången 29.7.1998 vid en "smygpremiär" på Lilla filmfestivalen i Båstad, en festival som 1996 grundats av Bo Widerberg (1930-97). Filmen färdigställdes - från idé till klippning - på den korta tiden av fem veckor (DN 13.8.1998).

Visningar

Sverigepremiär 1998-08-21 Downtown Malmö Sverige 93 min
1998-08-21 Saga Stockholm Sverige 93 min
Videorelease 1998-12 Sverige 89 min
Dvd-release 2015-08-17 Sverige utgiven i samlingen "Widerbergboxen")

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1999 Bästa film

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2554


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2549


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LIV TILL VARJE PRIS
Affischdesign Ermalm's egenart


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 1
Färg papper 2
Bakombild papper 1
Dia 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?