Grundfakta

Media (67 st)

Originaltitel Två hjärtan och en skuta
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1932-11-05

Medverkande

Gideon Wahlberg
Napoleon Svensson, kapten

Björn Berglund
Gustaf, Napoleons son

Doris Nelson
fru Mia Karlsson

Birgit Sergelius
Karin, Mias dotter

Aina Rosén
Mary Berg

Edvard Persson
Johansson

Visa alla medverkande

Handling

Unge Gustaf Svensson har varnats av sin fader att han bör upphöra med sitt fruntimmersjagande. Han blir därför orolig när fadern ringer på hans våningsdörr mitt under hans herdestund...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Oförarglig, småtrevlig film kring Sveriges fyra tjocka herrar: Edvard Persson, Gideon Wahlberg, Eric Gustafson och John Melin. Trots detta blir det hela sällan tjockt. Av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Musikarrangör

Medverkande

Gideon Wahlberg Napoleon Svensson, kapten
Björn Berglund Gustaf, Napoleons son
Doris Nelson fru Mia Karlsson
Birgit Sergelius Karin, Mias dotter
Aina Rosén Mary Berg
Edvard Persson Johansson
John Melin Kalle, matros
Eric Gustafson Knorring, direktör
- Ej identifierad roll:
Carin Swensson ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Publikfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Publikfilm 1932

Handling

Unge Gustaf Svensson har varnats av sin fader att han bör upphöra med sitt fruntimmersjagande. Han blir därför orolig när fadern ringer på hans våningsdörr mitt under hans herdestund med paranta Mary. Han låtsas att hon är dammsugaragent och Mary avlägsnar sig bärande Gustafs egen dammsugare.

Fadern, skutskeppare Napoleon Svensson, tar med sig sonen på en semestersegling till Lillhamn. Här träffar skepparen på Hotell Ankaret en änka vid namn Mia Karlsson som han känt tidigare. Hon äger hotellet som huvudsakligen sköts av Johansson, som hade hoppats kunna gifta sig med änkan. Under tiden fungerar han som portier, hovmästare, uppassare och städare.

Skepparen övertar änkan trots Johanssons intriger. Under tiden uppvaktar Gustaf framgångsrikt Mia Karlssons dotter Karin, och vinner hennes hand trots att Mary av en slump kommit till Lillhamn under några dagar och jagat Gustaf samt saboterat hans förhållande till Karin. När slutscenen kommer har skeppar Svensson förlovat sig med Mia, och Gustaf har försonats med hennes dotter Karin. Dubbelförlovning i bersån med champagne och fem glas -- Johansson får vara med.

(Bearbetning av censurbeskrivning och manuskript.)

Censur / granskning

Censurnummer 48615
Datum 1932-12-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2580 meter


Censurnummer 48380
Datum 1932-11-05
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2730 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2730 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Oförarglig, småtrevlig film kring Sveriges fyra tjocka herrar: Edvard Persson, Gideon Wahlberg, Eric Gustafson och John Melin. Trots detta blir det hela sällan tjockt. Av de fyra fyller Edvard Persson mest. Han fyller hela filmen. Vi börjar faktiskt kunna göra film i Sverige. Storfilm om stora själar och stora mänskoöden har vi alltid kunnat göra -- åtminstone kunde vi det förr. Men de stora magarna förstod vi oss inte på, de stora magarna och de små mänskoödena. Med ett ord: vi kunde inte framställa vanlig, gemytlig småfilm. Den svenska filmen var festmåltid, galadiné, inte vardagskost.

Nu börjar vardagen komma. Vi håller på att bli 'kunniga i enklare matlagning'. En ny regissör -- G. V. Rodin. En ganska säregen regissör. Våra herrar vid megafonen brukar annars vara skickliga i personinstruktion, men bakom i konsten att berätta naturligt flytande filmbilder. Men G. V. Rodin är tvärtom. Han kan inte alls få skådespelarna naturliga, de oskickligare av dem -- som Birgit Sergelius och Björn Berglund -- blir stela som om de svalt linjaler eller krystat muntra så det skär i öronen. Det vimlar av falska tonfall och falska ansiktsuttryck. Men -- den lilla historien om skutskepparen och hans son som seglar till en småstad och där förälskar sig i ägarinnan till ett stadshotell och hennes dotter berättas i en otvungen, flytande filmstil, som vi inte är bortskämda med i Sverige.

Visserligen är det en underlig skuta som ingenting lastar och ingenting lossar utan bara ligger medan besättningen fröjdar i land och metar fisk och flickor, men småstadens idyller tillvaratas på ett friskt sätt, gatorna, parkerna, vattnen och den lugna, ljumma sommaratmosfären.

Den som gör filmen till mera än en blek, fridfull underhållning är Edvard Persson -- den store skåningen som också hinner med att bära upp Rolfs revy. Han spelar en fet och god, något alkoholiserad kypare som krattar stadshotellets trädgård med en jättekratta och däremellan serverar pilsner, grådask och Napoleonkonjak. Han är full av småknep och lustigheter, får liv i varje scen -- nästan som en amerikansk filmkomiker -- säger repliker som en stor skådespelare och flödar av äktsvensk humor. En ny, bergsäker filmfavorit! Som motsats till de tjocka herrarna lanseras en ny, smärt Aina Rosén -- mycket bra som svensk vamp och dammsugaragent."

NDA (E-m): "Att den senaste i raden, Två hjärtan och en skuta, som på lördagen hade premiär på Astoria och Plaza inför två fullsatta och tilljublande salonger, är just av det slag som publiken vill ha, det är ej att ta miste på. Men så sköter ju också Söderkåkars segrare, Gideon Wahlberg och Edvard Persson, om underhållningen. Framför allt är Edvard Persson för svensk filmfars och lustspel en tillgång som långt ifrån utnyttjas för vad den är värd. (-)

Två hjärtan och en skuta är för resten en trevlig och glad historia, vilken som hörs av namnet rör sig kring kärlek, hav och hamn, och det är ju just vad biopubliken vill ha i de svenska filmerna."

Kommentar Svensk filmografi

En försvunnen svensk långfilm. Edvard Persson hade sitt första ljudfilmsår i Stockholm 1932 och detta var en av de tre roller han gjorde det året. Regissören Gösta Rodin debuterade med detta verk.

Gösta Rodin (intervju 22.1.1975): "Den här filmen gjorde Edvard Persson berömd i filmkretsar och Robin Hoods recension betydde mycket för att ge Edvard knuffen framåt.

Edvard kom direkt från Hipp i Malmö och var ett levande lexikon av gags som han hittat på där nere. Det var hans uppslag med den stora krattan i filmen, vidare hittade han på att ha ett jättestort läskplån -- konstruerat som en vagga -- under disken och ta fram när gästerna skrivit in sig i liggaren. Han införde även att ha svart fluga när han var hovmästare och blixtsnabbt byta till vit när han var vaktmästare. För inspelningen fick vi låna en flaska Napoleonkonjak från systemet i Norrtälje som Edvard och Gideon Wahlberg sedan drack ur i bild. Filmbolaget fick köpa en ny flaska i Stockholm och ge bolaget i Norrtälje. Det var enda gången jag varit med om att låna från ett systembolag."

Inspelning

Filmateljén, Segeltorp. Norrtälje

Visningar

Sverigepremiär 1932-11-05 Astoria Stockholm Sverige 100 min
Urpremiär 1932-11-05 Astoria Stockholm Sverige 100 min
Sverigepremiär 1932-11-05 Plaza Stockholm Sverige 100 min
Urpremiär 1932-11-05 Plaza Stockholm Sverige 100 min

Musikstycken

Originaltitel De' ä' kvinnans hemlighet
Kompositör Ernfrid Ahlin (1932)
Textförfattare Folkelin (1932)


Originaltitel Dynamiden, op. 173
Kompositör Josef Strauss (1865)


Originaltitel På tu man hand med dej
Kompositör Ernfrid Ahlin (1932)
Textförfattare Folkelin (1932)
Jean Ernst (1932)


Originaltitel Rudolfsklänge, op. 283
Kompositör Josef Strauss


Originaltitel Skärgårdsfröjd
Kompositör Knut-Johan
Textförfattare Hösterman (1911)


Originaltitel Säg mig godnatt
Kompositör Jack Stanley (1931)
Textförfattare Harry Barding (1931)


Originaltitel Tag dessa röda rosor
Kompositör Ernfrid Ahlin (1932)
Textförfattare Folkelin (1932)
Jean Ernst (1932)


Ämnesord

Dammsugaragent
Hotell
Norrtälje
Portierer
Segling
Skeppare
Skuta

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 328


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 328


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 328


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TVÅ HJÄRTAN OCH EN SKUTA
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TVÅ HJÄRTAN OCH EN SKUTA
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SKEPPARFRÖJD "Ett sommarglatt lustspel med Edvard i högsta form"
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SKEPPARFRÖJD (Två hjärtan och en skuta)
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 80 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 80 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 70 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?