Grundfakta

Media (23 st)

Originaltitel Augustas lilla felsteg
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-01-30

Medverkande

Edvard Persson
Smulle Månsson, målarmästare

Tyra Leijman-Uppström
Klara Månsson, Smulles hustru

Aino Taube
Ingrid Månsson, Smulle och Klaras dotter

Siegfried Fischer
David Magnusson, fabriksarbetare

Dagmar Ebbesen
Augusta Magnusson, Davids hustru

Rut Holm
Lisa, Augustas dotter

Visa alla medverkande

Handling

Nyutexaminerade agronom Holger Jönsgård träffar vid biljettluckan på en lantlig järnvägsstation unga Lisa. De är bägge på väg till Stockholm; han för att patentera en...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "Dricker man champagne så ä r det fint, men dricker man pilsner så är det förbaskat tarvligt, säger Edvard P. i Odéonrevyn, apropå de förkättrade svenska filmerna. I...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Edvard Persson Smulle Månsson, målarmästare
Tyra Leijman-Uppström Klara Månsson, Smulles hustru
Aino Taube Ingrid Månsson, Smulle och Klaras dotter
Siegfried Fischer David Magnusson, fabriksarbetare
Dagmar Ebbesen Augusta Magnusson, Davids hustru
Rut Holm Lisa, Augustas dotter
Nils Jacobsson Einar Hallbäck, Davids fosterson
Thor Modéen Holger Jönsgård, f.d. Jönsson, lantbruksagronom från Mjölby
Hugo Jacobson Petter Söderqvist, lumpsamlare
Arthur Fischer fabrikör Hagström
Werner Ohlson Helge Hagström, fabrikör Hagströms son
- Ej krediterade:
Carl Ericson brevbäraren
Greta Schönström kontorsflickan hos fabrikör Hagström
Harald Wehlnor den otrevlige tågpassagerare med hatt
Helge Kihlberg biljettförsäljaren

Bolag

Produktionsbolag AB Ek-Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Ek-Film 1933
Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1937
David Anell 1938
Svenska Förenade Biograf AB 1939
Film AB Imago 1943
AB Kungsfilm 1945
Distributör i Sverige (DVD) Zenith Film AB 2004
Studio S Entertainment 2013
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Nyutexaminerade agronom Holger Jönsgård träffar vid biljettluckan på en lantlig järnvägsstation unga Lisa. De är bägge på väg till Stockholm; han för att patentera en mjölkningsmaskin, hon för att för första gången i sitt liv träffa sin verkliga moder, Augusta. Under tågresan blir de två mycket bekanta med varandra.

På Stockholms Söder finner vi ett litet hus med två familjer. Dels Augusta Magnusson med maken David som jobbar på fabrik samt adoptivsonen Einar som arbetar på samma fabrik som David. Einar har tidigare fått en villkorlig dom sedan han stulit och pantsatt en cykel. Hans far var alkoholist och dog för något år sedan, varefter faderns vän David Magnusson tog sig an honom. Einar älskar grannflickan Ingrid, men är för blyg att fria och fördriver sin lediga tid med sin motorbåt. Grannfamiljen består utom av Ingrid även av målarmästare Smulle Månsson och fru Klara. I det lilla gårdshuset bor originalet Petter Söderkvist, "grosshandlare" i tomflaskor, en underhållande herre som påstår att han har ett sjätte sinne.

Lisa anländer endast några timmar efter det brev som skall upplysa om hennes ankomst till Augustas lilla våning. Hon har med sig agronom Jönsgård. Alla kommer väl överens. Lisa bestämmer sig för att stanna hos Augusta och hos David, som villigt tar på sig rollen som styvfar.

Det blir stor kräftfest på gården på kvällen med mycket starkvaror och en massa sjungande av gamla varietévisor. Under tiden har Helge Hagström, son till den direktör Hagström i vars fabrik Einar och David arbetar, lurat med sig Ingrid i sin bil till Vaxholm där de dansar på hotellrestaurangen.

Han fingerar motorstopp så de måste övernatta på hotellet. På natten försöker han tränga sig in i hennes rum men hon avvisar honom. Följande morgon råkar Helge i slagsmål med Einar när han returnerar Ingrid till fadershuset.

Helge svär att hämnas och lyckas sända Einar med ett brev till fadern fabrikören, innehållande pengar. Helge plockar bort 300 kr, vilket gör att Einar kommer med en försändelse där det fattas 300. Eftersom han har en villkorlig dom för stöld undrar fabrikören om inte Einar tagit pengarna. Han går hem till Magnusson, dit även Helge ställt färden i sin bil för att ställa in sig hos fru Magnusson.

När Petter Söderkvist hör konversationen om de försvunna pengarna förkunnar han att hans sjätte sinne säger honom att det hela skall klaras upp om alla inblandade låter sig kroppsvisiteras. Han hämtar Helges kavaj som ligger kvar i hans bil och där finner man de 300. Fabrikören blir djupt generad och erbjuder Einar att få flytta upp från fabriksgolvet till kontoret där han har en plats ledig.

Lisa meddelar att hon och Jönsgård skall gifta sig och bosätta sig på landet. Det blir dubbel förlovningsfest för även Einar och Ingrid skall knyta hymens band.

Censur / granskning

Censurnummer 57592
Datum 1938-05-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1770 meter


Censurnummer 48714
Datum 1933-01-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2135 meter
Längd efter klipp 2130 meter
Kommentar I akt 3: slutet av första närgångenhetsscenen. Den 2.2.1933 lät filmbolaget förkorta filmen med ytterligare cirka 85 meter. Senare kopior har haft en längd av 2093 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2135 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "Dricker man champagne så ä r det fint, men dricker man pilsner så är det förbaskat tarvligt, säger Edvard P. i Odéonrevyn, apropå de förkättrade svenska filmerna. I Augustas lilla felsteg dricker man återigen pilsner och brännvin i den utsträckning det nu en gång är nödvändigt i en svensk vardagsskildring. Men det stör inte nämvärt det goda intrycket av filmen -- den är enkel som det renade brännvinet, men lika frisk i smaken och på det hela taget ganska njutbar. Tor Modéen visar sig ha en verkligt god filmblick och offrar aldrig åt smaklösheter. Eftersom det nu till större delen är precis samma skådespelare vi är vana att se stulta omkring mer eller mindre tafatt i söderidyllerna, så måste det också vara Modéens förtjänst att spelet den här gången är så utmärkt på alla händer. Utom regissören själv bör hedersomnämnas Aino Taube och Edvard P. -- ett par friska och omedelbara vardagstyper -- Rut Holm, Siegfried Fischer och Hugo Jakobsson varierar inte nämvärt sina vanliga typer men äro inte sämre för det. Nils Jakobson är en frisk och ståtlig ungdom som bör komma igen i svensk film lite oftare.

Även tekniskt sett står filmen i hög klass med utmärkt ljud och foto. De brister som finnas ligger i manuskriptet. Det brukar ju vara där det brister. Tor Modéen är värd att få ett bättre underlag nästa gång. Han är kanske mannen som ger oss det verkligt goda svenska folklustspelet."

StT (Robin Hood): "Det finns fortfarande folk som trivs med dessa filmer som handla om kafferep och kräftskivor i bersån uppe på Söders höjder. Nedanför ligger Stockholm, skärgårdsbåtarna kila av och an, det är vackert och stämningsfullt (långt stämningsfullare än de obligatoriska tal som hållas vid kaffe- och kräftborden). Vackra vita skärgårdsbåtar och 'helan går' -- är det inte en äktsvensk blandning? Många påstå visserligen att de s. k. folkfilmernas kaffekaskar, hantverkare, pilsnerbuteljer och arbetare inte ett dugg representera Sverige av år 1933, att det är falskt alltsammans, att svenska hantverkare och arbetare äro helt annorlunda. Men bara förklara det igenkännande småleende som troget vilar på många åskådares läppar?

Nå, leendet kan förklaras med att vissa saker i en film som Augustas lilla felsteg faktiskt äro roliga. Det är visserligen rosenrasande att framställa en agronom från en svensk lantbruksskola som Thor Modéen gör -- golfbyxor, halmtak, snibbkrage och ultrafåraktig uppsyn -- men Modéen har väl knappast eftersträvat att avporträttera en verklig agronom modell 1933: han vill helt enkelt vara rosenrasande, en rolig pajas, vill styra ut sig skrattretande som clownerna i cirkusarnas sågspån. Och den trygga, jovialiska komik han därvid utvecklar är otivelaktigt svensk."

Kommentar Svensk filmografi

Siegfried Fischer (1894-1976) hade urpremiär på sin pjäs "Augustas lilla felsteg" på Mosebacketeatern den 12.12.1931 och filmversionen kom knappa två år senare i Thor Modéens (1898-1950) regi, det var Modéens debut som filmregissör och enda framträdande i yrket.

Den tidigast censurerade versionen var ca 2.100 meter. Men den 4.5.1938 blev den omcensurerad för 'barntillåten' och hade då två längder: 1.770 och 1.845 meter. Den version som visats tre gånger i TV är en kopia av ett nitratpositiv och ca 1.800 meter lång. Här är allting med Helge Hagströms förförelseförsök av Ingrid Månsson på ett hotellrum bortklippt. Det innebär troligen att denna version är den enda som överlevt i vår tid.

Förlaga

Originaltitel Augustas lilla felsteg (Pjäs)
Författare Siegfried Fischer


Inspelning

1932-08-25 1932-10-17
Filmstaden Råsunda Sverige
Södermalm Stockholm Sverige (exteriörer)
Bogesund Vaxholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1933-01-30 Skandia Stockholm Sverige 78 min
1933-01-30 China Örebro Sverige 78 min
TV-visning 1970-12-25 TV1 Sverige 75 min
1971-03-10 TV1 Sverige 75 min
1975-09-14 TV1 Sverige 75 min
2004-06-08 SVT1 Sverige 75 min
2006-09-05 SVT1 Sverige 75 min
Urpremiär 1933-01-30 Skandia Stockholm Sverige 78 min
1933-01-30 China Örebro Sverige 78 min
TV-visning 2008-03-04 SVT1 Sverige 75 min
Dvd-release 2004-10-21 Sverige
2013-08-28 Sverige (utgiven i samlingen "Den stora pilsnerboxen")

Musikstycken

Originaltitel Aj, aj, Augusta
Kompositör Pierre Leblanc (1932)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1932)
Sångare John Wilhelm Hagberg (ej i bild)


Originaltitel Pojkarne
Kompositör Christoph Willibald Gluck (ur operan "Armide", 1777)
Textförfattare Anna Maria Lenngren (1797)
Sångare Dagmar Ebbesen


Originaltitel Nubbvisa
Kompositör Fred Winter (1932)
Sångare Siegfried Fischer
Dagmar Ebbesen
Edvard Persson
Tyra Leijman-Uppström
Thor Modéen
Rut Holm
Hugo Jacobson
Nils Jacobsson


Originaltitel En kyss, en kyss i mörkt och kulet väder
Sångare Hugo Jacobson


Originaltitel Daisy Bell
Kompositör Harry Dacre (1892)
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1906)
Harry Dacre (engelsk text 1892)
Arrangör Sam Rydberg
Sångare Siegfried Fischer
Dagmar Ebbesen
Edvard Persson
Tyra Leijman-Uppström
Thor Modéen
Rut Holm
Hugo Jacobson


Originaltitel På Forsviks gård bland grevar och baroner ...
Sångare Tyra Leijman-Uppström


Originaltitel Å så rulla vi på kuttingen igen
Textförfattare Emil Norlander
Sångare Hugo Jacobson
Siegfried Fischer
Dagmar Ebbesen
Edvard Persson
Tyra Leijman-Uppström
Thor Modéen
Rut Holm


Originaltitel Kalle P.
Kompositör Josef Franz Wagner ("Gigerl-marsch")
Textförfattare Edouard Laurent (musikbearbetning och svensk text 1891)
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Fia Jansson
Textförfattare Emil Norlander (svensk text 1900)
Sångare Dagmar Ebbesen


Originaltitel Jag vill bygga dig en boning
Sångare Siegfried Fischer
Hugo Jacobson


Originaltitel För sockret det betalar man en krona ...
Sångare Hugo Jacobson


Originaltitel Alpens ros
Textförfattare Wilhelmina Hoffman (svensk text 1871)
Sångare Thor Modéen


Originaltitel Aa, Dagmar
Kompositör Olfert Jespersen (1896)
Textförfattare Olfert Jespersen (dansk text 1896)
Sångare Hugo Jacobson


Originaltitel Ta-Ra-Ra-Boom-De-Ré/A Sweet Tuxedo Girl Am I
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1892)
Henry J. Sayers (engelsk text 1891)
Sångare Siegfried Fischer


Originaltitel Albertina
Textförfattare Evert Taube (1922)
Bearbetning Evert Taube (1922)
Sångare Edvard Persson
Hugo Jacobson
Siegfried Fischer
Dagmar Ebbesen
Tyra Leijman-Uppström
Thor Modéen
Rut Holm


Originaltitel Från Engeland till Skottland
Sångare Hugo Jacobson
Siegfried Fischer
Dagmar Ebbesen
Edvard Persson
Tyra Leijman-Uppström
Thor Modéen
Rut Holm


Originaltitel Du är den bild jag i mitt hjärta gömmer
Kompositör Fred Winter (1933)
Textförfattare Fritz Gustaf (1933)
Sångare Nils Jacobsson (dubbad?)
Aino Taube (dubbad?)


Ämnesord

Agronom
Barn/utomäktenskapligt
Fabrikör
Järnväg
Kräftkalas
Mjölkningsmaskin
Motorbåt
Målarmästare
Stockholm/Söder
Stockholms Central
Stölder
Vaxholm/hotellet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2094


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2088


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2088


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel AUGUSTAS LILLA FELSTEG
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Arkivalier

Typ Affischförlaga
Arkivalietitel Edvard Persson Augustas lilla felsteg
Teknik Handmålad
Storlek 700 x 1000


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 22
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?