Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (21 st)

Originaltitel Hustru för en dag
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-02-11

Medverkande

Aina Rosén
Ingrid, arbetslös flicka

Greta Lundberg
Karin, arbetslös flicka

Erik "Bullen" Berglund
Svensson, privatdetektiv

Tollie Zellman
faster Eufemia Wall från Amerika

Nils Ohlin
Rikard Wall

Rune Carlsten
Brylander, advokat

Visa alla medverkande

Handling

De unga kontorsflickorna Ingrid och Karin har blivit arbetslösa. De finner i en tidning en annons om att man skall tävla om att likna Greta Garbo genom att sända in sin bild. Karin sätter...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "De båda författarna har tydligen velat åstadkomma någonting nytt inom svensk film vad själva handlingen beträffar, och har även lyckats i så måtto att man faktiskt inte...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör

Medverkande

Aina Rosén Ingrid, arbetslös flicka
Greta Lundberg Karin, arbetslös flicka
Erik "Bullen" Berglund Svensson, privatdetektiv
Tollie Zellman faster Eufemia Wall från Amerika
Nils Ohlin Rikard Wall
Rune Carlsten Brylander, advokat
Olle Hilding Benjamin, procentare
Ruth Stevens frånskilda frun
Åke Uppström Knutte, Stockholmsgrabb

Bolag

Produktionsbolag AB Publikfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Publikfilm 1933

Handling

De unga kontorsflickorna Ingrid och Karin har blivit arbetslösa. De finner i en tidning en annons om att man skall tävla om att likna Greta Garbo genom att sända in sin bild. Karin sätter på sig en basker och poserar medan Ingrid riktar in kameran och tänder en magnesiumblixt som är för kraftig. Explosionen gör att takputs rasar på privatdetektiv Sherlock Svensson i våningen under. Han kommer upp och finner flickorna omtumlade. De bekantar sig och finner att de alla tre är utan jobb. Karin får plats på Bröderna Brylanders Advokatkontor och träffar den sympatiske kontorspojken Knutte. Advokat Brylander far bort och när en herr Wall vill ha konsultation på kvällen i sitt hem, far Karin, Ingrid och Knutte och detektiv Svensson dit i stället. Medan Svensson väntar på Wall läser han boken "Mannen som du dödat" av Gustaf Eriksson.

Wall säger till Svensson, som utger sig för att vara Brylander, att han behöver en hustru för en dag -- han är frånskild men måste visa upp en fru för sin faster Eufemia Wall från USA, annars får han inte ärva henne. En judisk procentare, Benjamin, kommer att ta hans hus nästa dag om han inte får pengar. Fastern kommer och Ingrid låtsas vara frun, Karin blir pigan och Knutte betjänt. Svensson låtsas fortfarande vara Brylander. Hela kvällen springer den verklige advokat Brylander och procentaren Benjamin in och ut och är stundom inlåsta i en garderob. Slutligen låtsas tanten inte ha några pengar och avreser, men sänder sedan en check på 100.000 kr och säger att hon bara ville pröva brorsonen Wall. Ingrid får Wall, Knutte får Karin. (Bearbetning av manuskript.)

Censur / granskning

Censurnummer 48801
Datum 1933-02-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2225 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2225 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "De båda författarna har tydligen velat åstadkomma någonting nytt inom svensk film vad själva handlingen beträffar, och har även lyckats i så måtto att man faktiskt inte under hela tiden ser skymten av en pilsnerbutelj en gång. Och det är ju inte illa då man samtidigt tycks ha lagt sig vinn om att göra ett lustspel för den stora, breda publiken. Enkel och lättsmält kost, kryddad med billiga kvickheter och en humor som är flatskrattets, ej det fina leendets. Man kan säkerligen också anta att filmen blir en publikframgång, men det beror i så fall varken på manuskriptet eller på regissören, utan på Bullen Berglund, styckets centralfigur och deus ex machina. Det är inte det han säger och gör som är roligt, utan hur han gör det. Han behöver bara knipa ihop ena ögonlocket så där litet smått för att publiken skall vara med på noterna och stampa takt med fötterna. Vad han kan, den karl'n!

Manuskriptet är mer än tunt. Naivt så det i vissa ögonblick är rentav oförlåtligt och uppkonstruerat med ett evigt pinglande i telefoner och på dörrklockor, spring i dörrar ut och in, ut och in, och kurragömmalek i garderober och andra lokaliteter. Behöver en person utmanövreras ur handlingen blir han antingen utkastad -- och kommer i rätt tid genom köksdörren eller ett öppet fönster -- eller stängs han in i en garderob. Strålande fantasifullt. Men det händer alltid någonting framför kameraobjektivet, och det har ju om inte annat den fördelen att man nästan glömmer alla andra brister. Bristen av en dramatisk linje, bristen av komposition. Halva filmen hinner ju rulla undan innan man kommer så långt att den egentliga handlingen kan komma igång."

StT (Robin Hood): "Skriver Torsten Lundqvist alla svenska filmer numera? Hustru för en dag är visst tredje eller fjärde filmen å rad säsongen 1932-1933. Man börjar känna hans musa och hennes handlag. Hon är lätt på handen, hemtrevlig, jovialisk och har lustiga infall. Hon är en underhållande dam -- men mycket slarvig. Hon hafsar i väg och genomarbetar inte sina egna roliga idéer. Det blir halvfabrikat alltsammans, med en dialog som ena minuten är pigg och roande, andra minuten odräglig, full med onödiga, tyngande, ofilmatiska ord av föga djupsinne såsom: 'Jaha', 'jasså', 'goddag', 'adjö', 'tycker ni det', 'ha-ha-ha'."

Inspelning

1932 1932
Filmateljén, Segeltorp Huddinge Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1933-02-11 Palladium Malmö Sverige 81 min
1933-02-11 Astoria Stockholm Sverige 81 min
1933-02-11 Plaza Stockholm Sverige 81 min
Urpremiär 1933-02-11 Palladium Malmö Sverige 81 min
1933-02-11 Astoria Stockholm Sverige 81 min
1933-02-11 Plaza Stockholm Sverige 81 min

Musikstycken

Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Lyckan finns på många ställen
Kompositör Karl Wehle (1933)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (1933)


Originaltitel The Stars and Stripes Forever!
Kompositör John Philip Sousa (1897)


Ämnesord

Advokater
Detektiv
Garbo, Greta (1905-1990)
Judar
Kontorist
Nationella minoriteter, judar
Procentare

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel HUSTRU FÖR EN DAG
Tryckeri AB Offsettryck
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hustru för en dag.
Omfång 53 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 14
Bakombild papper 5
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?