Grundfakta

Media (29 st)

Originaltitel Luftens vagabond
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1933-11-18

Medverkande

Albin Ahrenberg
Gustav Falk, flygkapten

Aino Taube
Gull Werner

Åke Ohberg
Gunnar Onell, flyglöjtnant

Emmy Albiin
Gustav Falks mor

Ragnar Widestedt
direktör Werner, Gulls far, flygplanskonstruktör

Wictor Hagman
von Darr, kavallerilöjtnant

Visa alla medverkande

Handling

En skara ungdomar är på sommarvandring genom Lapplands fjällvärld. Den som dominerar skaran är den vackra Gull Werner, dotter till godsägaren och flygplanskonstruktören...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Övergången från pilsnerfilmens 2 1/2-- procentiga styrkegrad till heroismens starka brygder kan göra vem som helst yr i huvudet. Man får alltså inte vänta för mycket...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Biträdande fotograf

Medverkande

Albin Ahrenberg Gustav Falk, flygkapten
Aino Taube Gull Werner
Åke Ohberg Gunnar Onell, flyglöjtnant
Emmy Albiin Gustav Falks mor
Ragnar Widestedt direktör Werner, Gulls far, flygplanskonstruktör
Wictor Hagman von Darr, kavallerilöjtnant
- Ej krediterade:
Helga Brofeldt fröken Werner, Gulls faster
Ollars-Erik Landberg medlem av Nordpolsexpeditionen
Nils Jacobsson medlem av Nordpolsexpeditionen
Harry Philipson man i fjällstugan
Tord Bernheim journalist på Werners kontor
Paul Hagman journalist på Werners kontor
Helge Hagerman Gunnar Onells andrepilot
Margit Lillieqvist
schäfer Linde

Bolag

Produktionsbolag AB Aero Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1933

Handling

En skara ungdomar är på sommarvandring genom Lapplands fjällvärld. Den som dominerar skaran är den vackra Gull Werner, dotter till godsägaren och flygplanskonstruktören Werner. Hennes fästman, löjtnant von Darr, är med och gör en slät figur. De andra sitter inne i en sportstuga medan Gull vandrar ut på egen hand. Hon träffar en renhjord och skyndar på lite ovarsamt, vilket för med sig att hon halkar och faller utför en brant. Några samer rusar till och konstaterar att hon måste få snabb läkarhjälp, enda lösningen är ett ambulansflygplan, varpå de ringer till flygstationen.

På flygstationen sitter unge löjtnant Gunnar Onell och samspråkar med 'Luftens vagabond', kapten Gustav Falk (Albin Ahrenberg), en av landets mest kända flygare, som nyligen kommit hem efter att ha flackat jorden runt under sex år. Anledningen till flackandet har varit en flicka. När larmet går far de bägge vännerna bort i samma plan till platsen för olyckan. När de landar med sitt amfibieplan på en sjö och ser den skadade, upptäcker Falk att det är just den flicka han lämnade landet för. Hon förs till sjukhuset och allt går väl.

Men för Falk flammar den gamla kärleken upp på nytt och när han senare gästar godsägare Werner på dennes gods uppvaktar han dottern igen. Men han har en rival, löjtnant Gunnar Onell är där och har samma intentioner. På Laxsjön roar sig Gull med att surfa efter en flygmaskin som glider fram på vattnet. Hon och Gunnar finner varandra och Falk får draga sina färde.

Gunnar Onell testar senare svärfader Werners nykonstruerade flygplan och måste nödlanda. Falk tvekar inte att ge sig av med sin maskin för att rädda vännen och det hela blir mycket farligt. Slutligen flyger Falk till polartrakterna för att deltaga i en undsättningsexpedition och omkommer. Filmen avslutas med hans högtidliga begravning.

(Redigerad 2019-03-21)

Censur / granskning

Censurnummer 49879
Datum 1933-11-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2171 meter
Kommentar De flesta kopiorna hade en längd av 2212 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2212 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Övergången från pilsnerfilmens 2 1/2-- procentiga styrkegrad till heroismens starka brygder kan göra vem som helst yr i huvudet. Man får alltså inte vänta för mycket av banbrytaren Weyler Hildebrand. Han, som svarar för regin och delvis för manuskriptet, verkar litet förvirrad ibland. Exempelvis när han piggar upp kapten Lundborgs verkliga hjältedåd med att lägga in en episod om en monokelprydd kavallerists äventyr med en hjord stridslystna kor, och en badande ungmös 'onämnbara', som kavalleristens heroiska hund far iväg med.

Det värdefullaste, eller låt oss säga det värdefulla, i filmen är flygbilderna. Flygambulansens färd över det nattliga Norrland, orienterande sig efter en eld. Flygbilderna från Stockholm och svenska landskap. Och den lärorika demonstrationen av Aerotransports material."

SocD (Nixon): "Om kapten Albin Ahrenbergs gloria som flyghjälte kommer att stråla klarare eller blekare sedan han också blivit filmhjälte, är svårt att säga. Ett är dock säkert: han är utan tvivel bättre flygare än filmskådespelare. För att göra honom rättvisa måste man likväl erkänna att hans prestation som skådespelare i Europafilmen Luftens vagabond inte är sämre än de medagerandes. Av 1 del lappar, renar och turister av en typ som lyckligtvis sällan förekommer i fjällstugorna, 1 del badbilder, 1 del kalsongkomik, 4 delar flygbilder och motorsurr samt 2 delar kärlek har hr Weyler Hildebrand gjort den första svenska flygfilmen, vilken nog vittnar om oförskräckt optimism och god vilja, men, tyvärr, också om otillräckliga resurser och amatörmässighet i fråga om manuskript, regi och flertalet skådespelarprestationer. Man ser inte utan intresse några glimtar av renhjordar i de jämtländska fjällen och likaså en del flygbilder, emedan de visa Stockholm och dess skärgård från luften. Men det är också allt."

AB (Filmson): "Här har den svenska allmänheten föreställt sig kapten Ahrenberg som 'feta sälen', spelande mandolin uppe i Ishavet med en söt eskimö på vart knä, och så får man plötsligt göra bekantskap med en Dysterkvist, som går och suckar vid Lilla Värtan för en flickas skull. Det är synd på de underbart vackra flygbilderna i Luftens vagabond att de flätats in i en så sucksam och saktelig historia som denna melodram om en medelålders herres olyckliga kärlek till en ung flicka.

Kanske intrycket inte varit så trist om en rutinerad skådespelare gjort huvudrollen, men Albin Ahrenberg avslöjar annars förvånansvärda skådespelaregenskaper, och det är nog mest rollens och regins fel att han verkar stel och tråkig."

Kommentar Svensk filmografi

Albin Ahrenberg (1889-1968) föddes i Arby i Kalmar län. Fadern var sjöman och själv blev han skeppsgosse 1904 och underofficer i flottan 1925. Flygning lärde han sig 1919 i marinens flygskola och blev 1921 trafikflygare på rutten Stockholm-Reval, flygstationschef i Stockholm 1924-26. AB Aerotransport (ABA) hade honom anställd ända sedan grundandet 1924, men han användes sällan för ren linjeflygning. Redan 1927 var han välbekant i Sverige som popularisator av flygning och det året besökte han 140 platser med sina uppvisningar. 1929 försökte han starta regelbundna trafikflygningar till Amerika men måste ge upp under ett försök på grund av dåligt väder på Grönlands västkust. Fr o m 1933 var han verkställande direktör i AB Flygtrafik och Ahrenbergflyg.

1933 bildade han firman Aero Film och satsade en del av sina egna pengar i filmen Luftens vagabond där han själv spelar en av huvudrollerna, kapten Gustav Falk, som i filmen omkommer under en räddningsexpedition i polartrakterna.

Enligt den samtida presskritiken alluderar denna del av intrigen på två flygare, Roald Amundsen och löjtnant Einar Lundborg. När det italienska luftskeppet Italia störtade vid Nordpolen 1928 försökte man rädda besättningen. På en av dessa expeditioner flög Amundsen 18 juni 1928 ut med ett sjöflygplan som störtade utan ett spår efter sig samma dag och Amundsen omkom. Från Sverige sändes ett Fokkerplan med löjtnant Lundborg, som gjorde två landningar. Vid den första lyckades man rädda befälhavaren, Nobile. Vid den andra havererade planet på olycksplatsen, varefter Lundborg och Nobiles överlevande besättning räddades av den ryska isbrytaren Krassin 1 juli 1928.

Två svågrar till Albin Ahrenberg var också inblandade i denna films tillblivelse. Nils Liljeqvist (1909-1973) medarbetade om filmens manuskript medan Olof Liljeqvist var ansvarig för filmens av eniga kritiker lovordade flygbilder. Den sistnämnde assisterade ofta Albin Ahrenberg när det gällde flygfotografering.

Inspelning

(sommaren) 1933 1933
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Baldersnäs Laxsjön, Dalsland Sverige (
Steneby kyrka, Dalsland Sverige
Lappland Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1933-11-18 Astoria Stockholm Sverige 80 min
1933-11-18 Grand Stockholm Sverige 80 min
Urpremiär 1933-11-18 Astoria Stockholm Sverige 80 min
1933-11-18 Grand Stockholm Sverige 80 min

Musikstycken

Originaltitel Gubben i månen
Kompositör Kai Gullmar (1933)
Textförfattare Gus Morris (1933)


Originaltitel På ängen
Kompositör Ernst Wesslander


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör


Originaltitel Champagnegalop
Kompositör Hans Christian Lumbye (1845)


Originaltitel Jag är luftens vagabond
Kompositör Sten Axelson (1933)
Textförfattare Åke Söderblom (1933)
Sångare Åke Ohberg


Originaltitel A Hupfata


Originaltitel Som'rens melodi er som poesi
Kompositör Per Reidarson (1933)


Originaltitel Die Hebriden oder Fingalshöhle
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1833)


Originaltitel Bröllopsmarsch (Wesslander)
Kompositör Ernst Wesslander


Ämnesord

Ambulansplan
Amfibieplan
Baldersnäs
Begravning
Dalsland
Fjäll/Lappland
Flygning
Kyrka/Steneby
Lappland
Lidingö/Foresta
Livräddning
Nationella minoriteter, samer
Ren
Samer
Stockholm/Lindarängen
Stockholm/flygbilder
Surfing

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2140


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Luftens vagabond En svensk film i ny stil med kapten Albin Ahrenberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Luftens Vagabond En svensk film i ny stil med kapten Albin Ahrenberg


Bestånd Manuskript

Typ Kringmaterial
Omfång 3 s.


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?