Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (102 st)

Originaltitel Unga hjärtan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1934-10-22

Medverkande

Anne-Marie Brunius
Marianne Burén, 16 år

Märta Ekström
fru Burén, hennes mor

Gabriel Alw
Robert Burén, Mariannes far, direktör

Georg Blickingberg
Henrik Malm, kontraktsprost

Frank Sundström
kandidaten, Malms son

Wanda Rothgardt
Anna, Malms dotter

Visa alla medverkande

Handling

Direktör Burén, chef för det stora stockholmska varuhuset, har inte kommit tillbaka från lunch. Frun ringer och frågar efter honom, en grupp mannekänger har väntat på honom sedan...

Visa hela handlingen

Press

SocD (Moje): "Det må vara tur eller skicklighet, men Per-Axel Branner har som miljöskildrare i svensk film något av pionjärens drag i profilen. I Hans livs match presenterade han för...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Anne-Marie Brunius Marianne Burén, 16 år
Märta Ekström fru Burén, hennes mor
Gabriel Alw Robert Burén, Mariannes far, direktör
Georg Blickingberg Henrik Malm, kontraktsprost
Frank Sundström kandidaten, Malms son
Wanda Rothgardt Anna, Malms dotter
Ingrid Robbert Birgit, Annas väninna
Håkan Westergren Hans Granberg, Birgits fästman, godsägarson
Sally Palmblad Maja, konfirmand
Inga-Bodil Vetterlund Margit, konfirmand
Brita Pålson Signe, konfirmand
Margot Gustafsson Else-Britt, konfirmand
Vivi Nelson Gun, konfirmand
Britta Valberg Ingrid, konfirmand
Hilda Castegren Kajsa, prostens hushållerska
Kotti Chave Stellan, Mariannes kusin
Vera Schmiterlöw Robert Buréns älskarinna, mannekäng
- Ej krediterade:
Anna-Lisa Hydén Kate, konfirmand
Signe Wirff Birgits mor
Sven Arefeldt dragspelaren på logdansen
Maj Törnblad Robert Buréns sekreterare
Greta Holmberg prostens kokerska

Bolag

Produktionsbolag Nordisk Tonefilm A/S
Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1934
Övrigt bolag A/S Kinografen 1934 (dansk distributör)

Handling

Direktör Burén, chef för det stora stockholmska varuhuset, har inte kommit tillbaka från lunch. Frun ringer och frågar efter honom, en grupp mannekänger har väntat på honom sedan klockan två. Hans sekreterare låtsas vara ovetande om var han är, men i själva verket vet hon mycket väl att han har en herdestund med varuhusets snyggaste mannekäng och att de är ute i den stora parken. I samma park rider direktörens vackra dotter med sin kusin Stellan. Det väntas att hon skall förlova sig med honom efter sin förestående konfirmation. Marianne vill slippa konfirmation, men modern insisterar på att den skall begås på traditionellt sätt.

Direktören är på väg tillbaka i sin bil med mannekängen när han plötsligt håller på att kollidera med dottern och hennes häst. Vid middagen begagnar Marianne tillfället att fråga vad han egentligen hade för sig i parken.

Skyndsamt sänder fru Burén sin dotter till prosten Malm i Högberga, som varje sommar har en grupp konfirmationsläsande flickor i sin prästgård. Flickorna har det ganska gemytligt under några veckor hos prosten. På midsommaraftonen dansar de i en lada och där träffar Marianne Hans, en godsägarson från trakten. De förälskar sig i varandra, något som kompliceras av att prosten Malms dotter har en väninna, Birgit, och denna är mer eller mindre förlovad med Hans. Den pågående dagliga religionsundervisningen förstärker Mariannes redan existerande tvekan om hon bör göra sig skyldig till att ta Hans från Birgit.

Efter dansen börjar ladan brinna -- två ungdomar har rökt cigaretter och varit slarviga. Under släckningen får Marianne telegram om att hennes far ligger på lasarett efter en bilolycka. Hon skyndar till hans sida men chockeras av att faderns älskarinna, mannekängen, störtar in och faller om hans hals. Marianne återvänder till prästgården och beslutar att inte ställa sig mellan Birgit och hennes Hans. Filmen avslutas med konfirmationsakten i kyrkan. (Bearbetning av danska programmet, danska recensioner samt samtal med dir. Eric A. Pettersson och regissör Per-Axel Branner.)

Censur / granskning

Censurnummer 51239
Datum 1934-10-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2457 meter
Kommentar Aktlängder: 307-438-374-365-355-201-384 = 2457 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2457 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SocD (Moje): "Det må vara tur eller skicklighet, men Per-Axel Branner har som miljöskildrare i svensk film något av pionjärens drag i profilen. I Hans livs match presenterade han för första gången det brusande folklivet och litet av den inre idrottsmiljön i Stadion; med Petterson & Bendel fördes Gamla stan fram på vita duken; i Unga hjärtan kommer den svenska prästgården, en modern lantlig miljö som inramning till en intressant berättelse om unga flickor, färdiga för konfirmation och förälskelser.

Låter det inte som upplagt för en tjusande idyll med glittrande ungdom, en farbroderlig själasörjare, klockklang och orgelbrus, solig svensk sommar med hölass och flört med mera sådant? Det är det också till stor del, men det är också något mer: en allvarlig och delvis originell kärlekskonflikt, som har sina rötter i det syndiga Stockholm, där den ena av flickorna i prästgården egentligen hör hemma och har far och mor sysslande med äktenskapets upplösande på grund av en triangelkonflikt av ungefär samma sort som utspelas på prästgården med stockholmsflickan som centralfigur. Hon har förlorat sitt hjärta till en förlovad pojke, som besvarar känslorna och är förståndig nog att vilja bryta sin legitimerade förbindelse. Tyvärr ha varken författaren eller regissören varit lika förståndiga och moderna, varför konflikten får en annan vändning än vad som egentligen är rätt och riktigt.

Det är filmens stora skönhetsfel, men betyder inte att den väsentliga charmen med denna ungdomsberättelse försvinner.Tvärtomfinns där så många vackra, roliga och intressanta detaljer, inte minst i karaktärsskildringen av flickorna i prästgårdspensionen, att man överser med den något släpiga takten, de onödigt många gråtanfallen bland flickorna, de stundom alltför långa scenerna och t. o. m. allför ymniga gudstjänstbilderna och framför allt antecknar sig till minnes den starka, osentimentala och vackra slutscenen vid altaret, något av det allra bästa man sett i svensk film. På det hela taget är det en älskvärd, vacker och intressant produkt, som både publik och producenter böra få glädje av. "

StT (Robin Hood): "Unga hjärtan är en fin film, fin i sin stämning och fin i sin svenskhet. Hur falska verka inte många av de s. k. äktsvenska folkfilmerna vid jämförelse. De anstränga sig att vara kompakt svenska, men svenskhet är ej endast motböcker och kaffekask och pilsner. Det finns en annan, finare, djupare svenskhet. Det låter nästan löjligt att påpeka det, men den svenska filmen har ej upptäckt den förrän nu, i Per-Axel Branners nya film."

AB (Filmson): "Unga hjärtan är obestridligen årets mest betydande svenska film. Det är inte bara det att den bildar en välgörande kontrast mot den flotta flabbighet som utmärkt flertalet av årets tidigare filmer, med vilka den i tekniskt avseende är fullt jämbördig och konstnärligt avgjort överlägsen. Den håller stilen på ett sätt som är ganska sällsynt i svensk film och regissören har mycken heder av sin avvägningsförmåga, som aldrig ett ögonblick låter allvaret bli för tungt eller skämtet för lätt.

Det är en vardaglig men värdig ton i filmen alltigenom och det är inte bara den underbart vackert fångade prästgårdsmiljön som gör att man förnimmer en djupare orgelklang bakom de unga konfirmationsflickornas fnitter och snyftningar. Enkelt men träffande får man också fram de små karaktärsdragen hos de unga, som varit lydiga instrument i instruktörens händer."

Kommentar Svensk filmografi

Unga hjärtan är en svensk-dansk samproduktion.

Eric A. Pettersson (intervju 9.2.1975): "Det var en svensk-dansk inspelning med svenska exteriörbilder, framför allt hade vi svårt att hitta en uppsvensk kyrka vars exteriörer klaffade med den interiör vi byggt i ateljén i Danmark och därför tror jag vi småplockade detaljer här och var i Sverige."

Inspelning

(sommaren) 1934 1934
Nordisk Films Kompagni Valby Danmark (ateljé)
Køge Bugt Danmark
Sorunda prästgård Sorunda Sverige
Tyresö Sverige
Djurgården Stockholm Sverige
Nordiska Kompaniet Stockholm Sverige
Angarn Sverige
Edbergs gård Edsviken Sverige
Rö kyrka Sverige
Haga kyrka Sverige
Sabbatsbergs sjukhus Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1934-10-24 China Stockholm Sverige 90 min
Sverigepremiär 1934-10-22 Lorensberg Göteborg Sverige 90 min
TV-visning 1999-08-06 TV4 Sverige 82 min
2000-06-30 TV4 Sverige 82 min
Urpremiär 1934-10-22 Lorensberg Göteborg Sverige 90 min
Annan visning 1934-11-30 Paladsteatret Köpenhamn Danmark 90 min (premiär i Danmark)

Musikstycken

Originaltitel Vals (Arefeldt)
Kompositör Sven Arefeldt
Orkester Sven Arefeldts orkester
Instrumentalist Sven Arefeldt (dragspel)


Originaltitel Hambo (Arefeldt)
Kompositör Sven Arefeldt
Orkester Sven Arefeldts orkester
Instrumentalist Sven Arefeldt (dragspel)


Originaltitel A Hupfata


Originaltitel Don't Say Yes
Kompositör Kai Normann Andersen
Sångare Anne-Marie Brunius
Inga-Bodil Vetterlund
Håkan Westergren


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)
Sångare kör


Originaltitel Vi gå över daggstänkta berg
Kompositör Edwin Ericson (ev. efter gånglåt från Hälsingland)
Textförfattare Olof Thunman
Sångare Frank Sundström
Georg Blickingberg
kör


Originaltitel Preludium, piano, op. 45. Nr 25, ciss-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1841)
Instrumentalist Anne-Marie Brunius (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Munspelsvals
Kompositör Willard Ringstrand (1934)
Anders Hedberg (1934)
Textförfattare Willard Ringstrand (1934)
Anders Hedberg (1934)


Ämnesord

1900 Stockholm/Centralen
Bilolyckor
Danmark/Köge Bugt
Danmark/Valby Filmateljé
Direktörer
Eldsvådor
Konfirmation
Logdans
Mannekäng
Prost
Prästgård/Sorunda
Sekreterare
Tyresö/Oringesjön
Varuhus

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2330


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2330


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 114 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?