Grundfakta

Media (70 st)

Originaltitel Pettersson - Sverige
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1934-11-19

Medverkande

Thor Modéen
Evald Pettersson, "Pettersson-Sverige", detektivöverkonstapel

Hjördis Petterson
Singoalla Pettersson, Evalds hustru

Tollie Zellman
fru Emelie Strömbom, ägarinna till Pensionat Sommarfröjd i Kullavik

Sigurd Wallén
gubben Efraim Efraimsson

Åke Jensen
Johan Bergström, kallad Joffan, fotbollscenterhalv

Inga-Bodil Vetterlund
Eva, Emelies fosterdotter

Visa alla medverkande

Handling

Ett fabriksområde i Stockholm (verklig inspelningsplats: General Motors). En nattvakt med en hund. Inne i fabriken arbetar en ung man, Joffan, som egentligen heter Johan Bergström och är en...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Eveo): "I somras gick på Vanadislundens friluftsteater en pjäs av Oscar Rydqvist: 'Pettersson-Sverige'. Den passade precis däruppe på den idylliska klippscenen. Den utmärktes av det...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Inspicient
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Thor Modéen Evald Pettersson, "Pettersson-Sverige", detektivöverkonstapel
Hjördis Petterson Singoalla Pettersson, Evalds hustru
Tollie Zellman fru Emelie Strömbom, ägarinna till Pensionat Sommarfröjd i Kullavik
Sigurd Wallén gubben Efraim Efraimsson
Åke Jensen Johan Bergström, kallad Joffan, fotbollscenterhalv
Inga-Bodil Vetterlund Eva, Emelies fosterdotter
Siegfried Fischer Adolf Jansson, frisör
Elof Ahrle Lundblad, frisörbiträde
Emy Hagman Emy, hembiträde hos fru Strömbom
Arnold Sjöstrand Holger, direktörsassistent
Hugo Björne major Bergman, Evas far
- Ej krediterade:
Nils Jacobsson Bengtson med benet, dynamitarden
Nils Wahlbom nattvakten
Hugo Tranberg poliskommissarien
Sigge Fürst detektiv
Carl-Harald detektiv
John Wahlbom detektiv
Åke Söderblom åskådare på Stadion
Emil Fjellström åskådare på Stadion
Carl Ström direktören, Holgers far
Marianne Lenard Bengtssons "fästmö"
Anton Johanson Anton Johansson, ordförande i Svenska Fotbollsförbundet
Allan Linder den unge pojken i uniform
Helge Kihlberg kund på frisersalongen
Paul Hagman hovmästaren på Operakällaren
Victor Lundberg Lundgren, garderobsvaktmästaren på Operakällaren
Arne Hedenö servitör på Operakällaren
Carin Appelberg-Sandberg gäst på Petterssons uppvaktning på pensionatet

Bolag

Produktionsbolag AB M-film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1934
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Ett fabriksområde i Stockholm (verklig inspelningsplats: General Motors). En nattvakt med en hund. Inne i fabriken arbetar en ung man, Joffan, som egentligen heter Johan Bergström och är en berömd fotbollsspelare. Han konverserar med nattvakten om direktörens bil, som han skall fara med till Paris följande dag.

Inne på kontoret sitter direktörens son, Holger, som just har ett samtal med en privatdiskontör som insisterar på att få 2.000 kr följande dag, vilket Holger lovar.

Tillbaka till Joffan och bilen. Den är klar. Nattvakten nämner att Holger och Joffan konkurrerar om samma flicka och att hon bor i Kullavik. Då hörs en dynamitexplosion. Någon har sprängt kassaskåpet på kontoret. Joffan och nattvakten störtar dit -- Joffan hinner före och ser Holger stå mitt i förödelsen med den sprängda kassaskåpsdörren. Holger frågar om Joffan sett dynamitarden som Holger påstår att han överraskade. Tidningarna meddelar följande dag att tjuven stal 2.000 kr från kassaskåpet och lämnade kvar 18.000 kr. På polishuset ställer kommissarien upp en rad detektiver (en av dem är Sigge Fõst i en stum roll) och säger att dynamitarden måste infångas. Man måste tillkalla detektivchefen Pettersson-Sverige. Den senare har varit berömd fotbollsstjärna, som för 20 år sedan slog in ett avgörande mål mot Danmark och därmed vände en serie nedgångar för första gången till seger.

Pettersson undersöker brottsplatsen och finner Holger och Joffan i lika mån misstänkta -- Joffan har köpt en motorcykel för 2.000 kr. Pettersson upptäcker en papperslapp som bränts av explosionen med några få läsbara ord: "...inbrott...sänder...tusen...Kullavik...".

I Janssons frisersalong finner vi innehavaren och hans biträde Lundblad i full aktion. Den senare har pälsverk som hobby. Pettersson inträder och börjar prata om motorbåtar, Petterssons ragata till fru vill ha en. I tidningen finns en lämplig utannonserad och den ligger i vattnet vid Kullavik. Samtliga tre far dit och sjunger under bilfärden en sång.

I Kullavik på pensionatet Sommarfröjd finns ett antal personer. Innehavarinnan, Emelie Strömbom, f d varietéstjärna, hennes fosterdotter Eva, vars anonyme fader sänder henne 250 kr i månaden samt den ärtiga husan Stina. Vid stranden och bryggan finns gubben Efraim som sköter båtförsäljningen. Pettersson kliver ombord på den lilla racerbåten, råkar starta den och företar sedan en vådlig färd där han skrämmer gräsänder samt den i kanot paddlande Eva.

Hennes två beundrare anländer. Först Joffan, som tar hastigt farväl och far till sin match på Stadion, vilket gör att Eva beslutar sig för att gynna Holger när denne anländer. Holger och hon spelar tennis när en viss mystisk major Bergman dyker upp. Han har vistats i utlandet i 20 år och snart förstår Eva att detta är hennes far. Hennes mor var en kollega till Emelie på den varietéteater där hon lyste.

Inne på Stadion skall det bli landskamp. Joffan har återvänt till Kullavik och Eva, men Pettersson-Sverige har övertygat henne om att fotboll är hedervärt och hon sänder honom tillbaka till Stadion. Holger ser plötsligt en mystisk man avlägsna sig och igenkänner den dynamitard som han överraskade på fabriken. Han säger detta till Pettersson som skuggar mannen till Operakällaren dit han kallar polis för att arrestera mannen, som visar sig vara den ökände "Bengtson med benet" som tidigare endast varit ficktjuv. Holger erkänner dock att det var han som "lånade" 2.000 kr. Kassaskåpssprängaren kom omedelbart efteråt och blev skrämd av Holger.

Holger visar att han har 2.000 kr på sig som han omedelbart skall returnera till sin fars firma. Pettersson frågar om den mystiska lappen: "...inbrott...sänder... tusen...Kullavik...". Holger säger att det var ett oavslutat brev till Eva, att komma efter mörkrets inbrott, att han sänder tusen varma hälsningar innan han hann fram till Kullavik.

Pettersson-Sverige återvänder till Stadion där fotbollsförbundets ordförande Anton Johansson håller tal för honom med anledning av de 20 år som gått sedan Pettersson-Sverige gjorde målet mot Danmark. Som minne får han bollen och skon som utförde målet. Pettersson håller svarstal som slutar med att han hoppas svensk fotboll skall nå sitt drömda mål: "svensk seger över Uruguay!"

Censur / granskning

Censurnummer 51474
Datum 1934-12-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2253 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 51362
Datum 1934-11-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2254 meter
Kommentar Kopiornas längd varierar mellan 2285 och 2288 meter - 84 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2288 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Eveo): "I somras gick på Vanadislundens friluftsteater en pjäs av Oscar Rydqvist: 'Pettersson-Sverige'. Den passade precis däruppe på den idylliska klippscenen. Den utmärktes av det där trevliga stockholmska småborgarlynnet, som visst numera mest dröjer sig kvar endast i friluftsteater och på film, och den var därtill så där lagom sommarsentimental med återfunna gamla älskande och unga barn.

Det blev på film just inte mycket spännande av något, inte ens när man lät en stockholmsk kriminalkonstapel åka bakpå en kofångare på en bil från Stadion till Operakällaren, iförd fotbollsbyxor och regnrock...

Detta är huvudfelet med filmen: den saknar fast linje, utveckling, spänning. Den utgöres av en rad löst sammanfogade episoder, av vilka en del visst äro fyndiga och roliga, men andra tama som i ett amatörspektakel och några helt enkelt omöjliga. Thor Modéen, som spelar huvudrollen, är dock självfallet festlig på det speciella sätt han numera utbildat."

StT (Robin Hood): "Svensk film har haft en rätt fin och hyfsad ton sista tiden, men Pettersson-Sverige är klumpadump igen. Det är 'folkfilm', och vad det betyder på gott och ont det veta vi. Pettersson-Sverige rymmer en hel del gott -- folklig och bred humor -- men också en hel del ont -- krystade lustigheter, klumpiga vändningar, framkonstruerade omöjligheter i handlingen. Skola vi få uppleva pilsnerfilmens renässans? Lyssnande till ett dåligt samvetets röst ha manuskriptförfattarna satt in en omotiverad scen där Sigurd Wallén kommer bärande på två korgar med 50 pilsner (som sedan ingen dricker). Thor Modéen säger genast:

-- Skall du gå in vid filmen?

Det är orättvist att den repliken kastas åt Wallén, ty just han försöker gå ifrån pilsnertraditionen och skapa en gubbe som inte följer schablonen. Han försöker skapa en människa. Om han lyckas -- det är en annan fråga. Men han gör i varje fall ett ärligt försök."

Kommentar Svensk filmografi

Detta är en av de två Oscar Rydqvist-pjäser som filmats under 30-talet. Mera utförligt om författaren (1893-1965), se under Hans Majestät får vänta (1931/18). Pjäsens premiär ägde rum på Vanadis-teatern 14.6.1934 i regi av Sigurd Wallén (som sedan även regisserade filmen). Pjäsen gick 80 gånger på Vanadisteaterns friluftsscen, flyttade sedan in på Södra Teatern 15 sept samma år och spelades 23 gånger. Både Thor Modéen och Åke Jensen spelar sina roller både i pjäs och film. Pensionatsvärdinnan i pjäsen var däremot Julia Cæsar och den unga ingenuen klarades av Britta Brunius.

Vid inspelningen av filmen utnyttjade man för slutscenerna på Stadion en landskamp 1934 mellan Sverige och Lettland där 18.000 åskådare strömmat till.

Förlaga

Originaltitel Pettersson - Sverige (Pjäs)
Författare Oscar Rydqvist


Inspelning

(kompletteringar till 1934-10-19) 1934-08-31 1934-10-08
Filmstaden Råsunda Sverige
Stadion Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1934-11-26 Skandia Stockholm Sverige 83 min
Sverigepremiär 1934-11-19 Röda Kvarn Norrköping Sverige 83 min
1934-11-19 Röda Kvarn Uppsala Sverige 83 min
1934-11-19 China Örebro Sverige 83 min
Urpremiär 1934-11-19 Röda Kvarn Norrköping Sverige 83 min
1934-11-19 Röda Kvarn Uppsala Sverige 83 min
1934-11-19 China Örebro Sverige 83 min
TV-visning 1979-06-25 TV2 Sverige 79 min

Musikstycken

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Danmark/fotboll
Detektiv
Fabriker
Fotboll
Frisersalong
Kassaskåpssprängning
Motorbåt
Nattvakter
Pensionat
Polis
Sport
Stockholm/General Motors
Stockholm/Operakällaren
Stockholm/Stadion
Stölder
Uruguay/fotboll
Varietéartist

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2050


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PETTERSSON - SVERIGE
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Thor Modéen i PETTERSSON - SVERIGE med Sigurd Wallén o Tollie Zellman
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PETTERSSON - SVERIGE En glad och god och trivsam film med lustspelsensemble vars make man aldrig skådat.
Tryckeri Wicksells tryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Årets roligaste teaterpjäs - ännu roligare som film PETTERSSON - SVERIGE
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 133 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 135 s. Handskriven miljölist (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 10
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?