Grundfakta

Media (69 st)

Originaltitel Skärgårdsflirt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1935-11-01

Medverkande

Nils Lundell
Nils (Johan Israel) "Nisse" Lundén, maskförsäljare

Rut Holm
Katrina, piga

Dagmar Ebbesen
Augusta Österman

Karin Ekelund
Lilly Blom

Solveig Hedengran
Inga Sjöholm

Eric Laurent
Erik, Augustas son

Visa alla medverkande

Handling

Skärgårdsbonden Österman har varit i Stockholm för att leja en dräng men misslyckats och skall nu ta ångfartyget Norrtälje hem till sin ö. Vid landgången antastas han av...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Eveo): "Sölve Cederstrand har stuvat om Gideon Wahlbergs gamla friluftspjäs och det har skett i vad man skulle kunna säga kongenial anda. Wahlberg vet kanske ett och annat om flirt, om...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Nils Lundell Nils (Johan Israel) "Nisse" Lundén, maskförsäljare
Rut Holm Katrina, piga
Dagmar Ebbesen Augusta Österman
Karin Ekelund Lilly Blom
Solveig Hedengran Inga Sjöholm
Eric Laurent Erik, Augustas son
Gideon Wahlberg Alfred Österman, Augustas man
Ernst Brunman Per Sjöholm, fiskare, Ingas far
Theodor Berthels Blom, grosshandlare, Lillys far
Holger Löwenadler Vasander, advokat
- Ej krediterade:
Helga Brofeldt Hanna, gäst på lysningskalaset
Olle Törnquist Hans, Lillys bekant
Lasse Dahlquist sjungande saxofonist i dansorkestern
Martin Barden sångaren på skärgårdsbåten
Gösta Bodin tidningsförsäljaren
Georg Fernquist doktorn
Alice Carlsson flickan på bryggan
Carl Ericson tegellangare
Carl Reinholdz målaren
Ida Otterström gäst på lysningskalaset
Knut Frankman gäst på lysningskalaset
Paul Hagman gäst på lysningskalaset
Keith Hårleman gäst på lysningskalaset
Lennart Nyberg pojken på lysningskalaset som proppar i sig kakor
Curt Lundvik kadett på utedansbanan
Gösta Westerlund dragspelaren i dansorkestern
Anders Soldén trumslagaren i dansorkestern

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1935
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Skärgårdsbonden Österman har varit i Stockholm för att leja en dräng men misslyckats och skall nu ta ångfartyget Norrtälje hem till sin ö. Vid landgången antastas han av maskförsäljare Nisse Lundén som vill sälja daggmask. Österman tycker daggmaskförsäljning är skräp till jobb för en stor stark karl, och efter ett kort samtal bestämmer sig Lundén hux flux för att ta drängplatsen. En dam i närheten behänger han med sina masklåda och går ombord på Norrtälje.

Hemma på ön sitter Augusta Österman och beklagar sig för advokat Vasander. Hon har, maken ovetande, flyttat över deras förmögenhet till en bank som sedan gått omkull. Kvar har hon endast något över tusenlappen på en annan sparbank. Det omedelbara problemet är att när sonen Erik gifter sig med fästmön, fiskare Sjöholms dotter Inga, så skall Östermans och Sjöholms betala hälften var till ett nytt hus på ön åt paret, och så mycket pengar har inte den ruinerade Österman -- fast han inte vet om det än.

Emellertid börjar ett visst tycke uppstå mellan Erik och Lilly Blom, vars fader taxerar för 60.000 kr. Advokat Vasander tar diskret reda på att Per Sjöholm är förmögen med 100.000 kr på banken och 200 tunnland mark, medan grosshandlare Blom förlorat sin förmögenhet i Kreugerkraschen. Han hoppas kunna lägga beslag på Inga Sjöholm för egen räkning.

Under tiden bekantar sig den nye drängen Nisse Lundén med Östermans romanläsande mycket romantiska piga Katrina, vilket så småningom leder till förlovning. En ovädersnatt slår åskan ner hos Sjöholm. Inga är ensam och som modig livräddare rycker Erik Österman in. Händelsens dramatik leder till att Erik och Inga återförenas och Lilly Blom blir lämnad utanför. Lysningsdagen randas och Augusta måste tala om för sin make att de är ruinerade. Som en räddning från ovan kommer en tipsvinst -- Österman och Nisse har vunnit 60.000 kr på engelska stryktipset. Augusta har alltid kritiserat sin make för hans intresse för spel, men nu har spelmanin obestridligen varit till glädje. Det blir dubbelbröllop på skärgårdsön: Erik och Inga, Nisse och Katrina.

Censur / granskning

Censurnummer 54580
Datum 1936-10-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2148 meter
Kommentar Aktlängder: 475-445-398-400-430 = 2148 meter - 79 minuter. Aktlängder: 475, 445, 398, 400, 430.


Censurnummer 52918
Datum 1935-10-30
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2640 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 475-483-465-587-340-290 = 2650 m - 96 minuter. Kopiornas längd varierade mellan 2580 meter och 2520 meter. Längsta visningskopians aktlängder: 475-470-440-585-340-270 = 2580 meter - 94 minuter. Aktlängder: 475, 483, 465, 587, 340, 290.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2620 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Eveo): "Sölve Cederstrand har stuvat om Gideon Wahlbergs gamla friluftspjäs och det har skett i vad man skulle kunna säga kongenial anda. Wahlberg vet kanske ett och annat om flirt, om skärgården vet han ingenting mer än en ordinär sommargäst. Detta skärgårdsfolk förefaller aldrig att göra någon nytta: pigan sitter i ett fint kök och läser romaner mitt på blanka förmiddagen, gubbarna dricker kask och den välklädda mor Österman har ideliga advokatkonferenser.

Det är sålunda den skärgård som börjar vid Tantolunden och slutar på Klippans friluftsteater, som här upprullar sina konflikter. Bornebusch har resolut flyttat det till Ornö och har på det sättet fått rymd, sol och hav omkring den. Den har blivit svenskt sommarblond på det sättet, den har fått det lyriska inslag, som är så vanligt också i svensk film. När han emellertid haft svårt att få den att verka dramatisk, så beror det på att varken Wahlberg eller Cederstrand i det underliggande manuskriptet kunnat draga en dramatisk linje, som man endast kan få genom ett fast och konsekvent händelseförlopp. De ersätta gärna detta händelseförlopp med en massa småhändelser, episoder, som endast till det yttre höra ihop. Det är ett utmärkt sätt att bygga t. ex. ett lustspel på givna populära skådespelare, men kan man inte bygga det, så får man i stället en följd av solonummer, duetter, trios, kvartetter o. s. v. Skärgårdsflirt har en hel rad dylika smånummer, åt vilka publiken skrattar, i synnerhet när de utföras av Nils Lundell och Rut Holm, av vilka den senare men ingalunda den förre hör ihop med miljön.

Filmen har på det sättet blivit en smula lös och glappande i fogarna. Man saknar i denna bildberättelse en verklig höjdpunkt. Eldsvådan är visserligen duktigt gjord, illusorisk och bra, men den är också bara en episod. I dessa episoder har Bornebusch ofta lyckats utmärkt i bild, han har idéer. Han diktar folkligt, ehuru med en viss bundenhet till den buskteaterschablon, efter vilken lustspelet skurits till. Det vore synd om han skulle behöva slita sin otvivelaktiga filmtalang på dylikt."

StT (Larz): "Redan från början anslås den rätta fläkten, börjande med svepiga, klarsynta bilder från Stockholms kaj med skärgårdsbåtarna, där stockholmsgrabben och maskförsäljaren Nils Lundell, alla tiders ekenskis, väcker jubel bara han visar sig. Så går det på, med en rikedom av roliga smådrag. Skärgårdsflirt är en säker succé. Själva novellen med sin ursvenska trofasthet -- jämte något brännvin -- bygger på hälleberget. Och när filmen dessutom fått en modernt betonad regissör, som är bildfyndig och vet att man inte skall försumma småscenerna (eljest svensk films kardinalfel) samt begagnar varje tillfälle till elegant flykt från buskteatern, måste den betraktas som ett tydligt framsteg i den sortens produktion.

Bäst har Arne Bornebusch kanske fångat dansbaneromantiken: han har fått fram lyriken i den svenska sommarkvällen och den säregna brytning som blir mellan jazzmusik och svenska björkar på en skärgårdsö."

Kommentar Svensk filmografi

Arne Bornebusch (1905-1973) debuterade som långfilmsregissör med denna film. Gideon Wahlberg (1890-1948), som i filmen spelar Österman, skrev pjäsen "Skärgårdsflirt" som hade premiär på Mosebacketeatern 1926, och den hör till de stora folkpjäs-succéerna.

Enligt filmens reklam förekommer "Sång av Ulla Billquist, Lasse Dahlquist, Martin Barden och Wiener-Trion". Men vad de framför är oklart -- det måste finnas betydligt fler melodier och sånger i filmen än som förekommer i den citerade STIM-uppgiften ovan.

"Skärgårdsflirt" filmades första gången 1932, producerad och regisserad av Rasmus Breistein i Norge under titeln Skærgårdsflirt. 1972 filmades pjäsen av TV2 i Göteborg i regi av Bo Hermansson, nu med handlingen förlagd till västkustens skärgård och med Östermans omdöpta till Västermans. Det blev en serie på tre entimmesprogram.

Förlaga

Originaltitel Skärgårdsflirt (Pjäs)
Författare Gideon Wahlberg


Inspelning

1935-08-12 1935-10-07
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Ornö Haninge Sverige (exteriörer)
Nybrokajen Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1935-11-01 Astoria Stockholm Sverige 79 min
1935-11-01 Roxy Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 1986-06-20 SVT1 Sverige 89 min
1998-03-10 SVT1 Sverige 89 min
Urpremiär 1935-11-01 Astoria Stockholm Sverige 79 min
1935-11-01 Roxy Stockholm Sverige 79 min

Musikstycken

Originaltitel Skärgårdsflirt (1935)
Kompositör Sten Axelson (1935)
Textförfattare Sven Paddock (1935)
Sångare Lasse Dahlquist (i bild)


Originaltitel En lek med hjärtan
Kompositör Erik Baumann (1935)
Textförfattare Karl-Ewert (1935)
Sångare Wiener-Trion (ej i bild)
Lasse Dahlquist (repris - i bild)


Originaltitel En sjöman älskar havets våg
Textförfattare Ossian Limborg (svensk text 1875)


Originaltitel Calle Schewens vals
Kompositör Evert Taube (1931)
Textförfattare Evert Taube (1931)
Sjungs av Martin Blomqvist (i bild)
Nils Lundell (i bild)
Gideon Wahlberg (i bild)
kör


Originaltitel Svarta Rudolf
Kompositör Robert Norrby (1909)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1909)
Sjungs av Martin Barden (i bild)
Nils Lundell (i bild)
kör


Originaltitel Kärleksstigen
Kompositör Sten Axelson (1935)
Textförfattare Sven Paddock (1935)
Sångare Ulla Billquist (ej i bild)


Originaltitel Hjalmar och Hulda
Textförfattare Wilhelmina Stålberg (1839)
Sångare Gideon Wahlberg (i bild)
Instrumentalist Gideon Wahlberg (dragspel)


Originaltitel Dragspelspolka
Kompositör Gideon Wahlberg
Instrumentalist Gideon Wahlberg (dragspel - i bild)


Originaltitel I folkton
Kompositör Erik Baumann (1935)


Ämnesord

Bankkrasch
Blixtnedslag
Daggmask
Debutfilm
Drängar
Eldsvådor
Fiskare
Kreugerkraschen
Maskförsäljare
Skärgård/Stockholms
Skärgårdsångare
Stockholm/Nybroviken
Tipsvinst

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2542


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2542


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel SKÄRGÅRDSFLIRT


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Enorm skrattsuccé! SKÄRGÅRDSFLIRT Folklustspel efter Gideon Wahlbergs kända succépjäs
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SKÄRGÅRDSFLIRT
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SKÄRGÅRDSFLIRT
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Enorm skrattsuccé! SKÄRGÅRDSFLIRT Folklustspel efter Gideon Wahlbergs kända succépjäs
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Den store svenske lystspil-sukces: SKAERGAARDS-FLIRT med raekke af Sverrigs bedste lystspil kraefter
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtrykkeri aktieselskab
Affischdesign [?] Rodiant


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario.
Omfång 83 s. Miljölista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario.
Omfång 85 s. Miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Svenska


Typ Program
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?