Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Homo Sapiens 1900
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-10-30

Handling

Dokumentärfilm om den rasbiologiska rörelsens framväxt historiskt och internationellt från mitten av 1800-talet och fram till efterkrigstiden. Konflikten mellan civilisationen och dess...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var imponerade av den grundlighet med vilken Cohen gått till verket och överens om att han med sin film levererat ett viktigt bidrag till ett förbisett område av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Arte Factum (i samarb m)
Samproduktionsbolag Sveriges Television AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998 (samt distributionsstöd)
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film AB 1998
Laboratorium FilmTeknik AB
ABC & Taunusfilm
Hadeko Filmtechnik
Colorlab
Central'naja studija dokumental'nych fil'mov
Övrigt bolag Bark Design (affischen)
Deutsches Historisches Museum (bidrag för grundresearch)

Handling

Dokumentärfilm om den rasbiologiska rörelsens framväxt historiskt och internationellt från mitten av 1800-talet och fram till efterkrigstiden. Konflikten mellan civilisationen och dess "deformerande" inverkan på den mänskliga naturen och därmed frestelsen att ingripa i naturens förlopp skildras med utgångspunkt i "eugenikens" framväxt i Europa och USA. Eugenikens båda riktningar ges en informativ belysning, den positiva ¿ att styra det naturliga urvalet - och den negativa - att förhindra att människor med "undermåliga" egenskaper tillåts föröka sig. Framväxten av rasbiologiska institut och steriliseringslagar, även i Sverige, skildras liksom även hur eugeniken användes och tillämpades på olika sätt i Tyskland respektive Sovjetunionen, där den på 30-talet brännmärktes av Stalin och övergavs till förmån för Lysenkos socialistiska biologi.

Censur / granskning

Censurnummer 135642
Datum 1998-10-08
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2412 meter
Kommentar Aktlängder: 550-498-519-520-325


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var imponerade av den grundlighet med vilken Cohen gått till verket och överens om att han med sin film levererat ett viktigt bidrag till ett förbisett område av 1900-talshistorien. Hans indignationsfria saklighet i redogörelsen för de olika rasbiologiska strömningarna sågs som en tillgång för filmen. Flera kopplade också vidare till den moderna gentekniken och de avarter den kan ge upphov till.

Sara Arrhenius, DN: "Homo Sapiens 1900 är en dokumentärfilm om rashygienen som rörelse. Regissören Peter Cohen har grävt i de arkiv vi helst vill glömma och hittat vår tids befängda vetenskapliga teorier om människan och dess fruktansvärda följder. Tysk kroppskult och förintelsepolitik, sovjetisk hjärnforskning och folkfostran, svenska tvångssteriliseringar i folkhemmets namn och amerikanskt rashat. Socialdarwinismen är töjbar och knådas om för att passa olika ideologier. (-)

Här finns en enkelhet i gestaltningen som är verkningsfull. Dokument från tiden visas helt enkelt upp. (-) Homo Sapiens moraliserar inte. Den undervisar inte och förklarar inte. (-) Så här såg det ut. Så här trodde man.

Homo Sapiens 1900 visar hur djupt inbäddade föreställningar om rasförbättring och degeneration är i 1900-talets tänkande. Drömmen om att förbättra människan är skuggsidan av den moderna utopin om ett alltigenom nyttigt och kontrollerat samhälle. Men den visar också hur effektivt vetenskap kan vara som ett ideologiskt instrument och hur vetenskap kan missbrukas. (-)

Att använda filmen för att berätta den här historien har ett särskilt värde. Här ser man de människor vars kroppar studerats och förklarats mindervärdiga. Statistik om tvångssteriliseringar och kuriösa teorier om skallform och moral visar sig som skrämda människor som hålls upp framför kameran. Fotografiet spelade också en särskild roll i det här tänkandet. (-) Fotografiet är bildbeviset som gör fördomar till verklighet."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Här som i Undergångens arkitektur (-) undviker Cohen varje indignerat tonfall. Han låter filmen vara vad den är: en inventering och en sammanställning av 1900-talets rörelser kring begrepp som rashygien, eugenik och föreställningen om en ny människa. Det är hos betraktaren reaktionen på de bisarra idéerna och deras konsekvenser uppstår. (-)

Homo Sapiens 1900 är en genomgång av utopiska - och kusliga - idéer om skapandet av en ny människa. I förlängningen finns dagens komplex av frågor kring gentekniken. Och kvar står diskussionen om 'arv eller miljö'. Cohens film ger perspektiv."

Chi An Gramfors, AB: "Med (-) Undergångens arkitektur visade Peter Cohen en fantastisk skicklighet att förklara ideologiska samband. Med samma talang belyser han i sin nya film den eugeniska rörelsen, som hade som mål att förbättra människoarten genom rashygien och tvångssteriliseringar. (-)

Filmen pekar i ett vidare perspektiv på aktuella frågor kring mänskliga rättigheter. Det är också lätt att göra en koppling mellan eugenins kroppsliga skönhetskult och dagens kroppsfixering och skönhetstävlingar. Det är ett (-) skakande dokument över en skrämmande människosyn som tillämpats i vår tid. En film man måste se."

Bernt Eklund, Expr: "För snart tio år sedan skapade Peter Cohen en spännande dokumentär om den katastrofala betydelse skönhetsdyrkan hade för nazi-Tysklands framväxt, Undergångens arkitektur. Kända och okända bilder från det tredje riket sammanställdes i nya och upplysande kombinationer. Osedda sanningar gjordes synliga.

När Cohen nu berättar om totalitära idéers möte med genetikers drömmar, har han dykt i arkiven och kommit upp med betydelseladdade dokument som inte ger riktigt samma omskakande effekt.

Många journalbilder av trosvissa forskare räcker inte till en stor film, särskilt som spökhistoriens grunddrag redan är väl kända.

Men ett högst upplysande föredrag med ljusbilder har det blivit."

Kommentar Svensk filmografi

Peter Cohen (f 1946), utbildad vid Dramatiska institutet 1973-75, hade tidigare gjort dokumentärerna Chaim Rudkowski och gettot i Lodz (1982) och Undergångens arkitektur (1989/20), båda prisbelönta såväl i Sverige som internationellt. Undergångens arkitektur befann sig under en vecka 1992 på den amerikanska branschtidningen Varietys lista över de mest framgångsrika filmerna i USA, i sanning anmärkningsvärt för en svensk dokumentärfilm.

De nämnda dokumentärerna har båda belönats med Sveriges Televisions utmärkelse Guldantennen, instiftad 1982. Cohen är ensam om att ha tilldelats priset två gånger, 1983 resp 1993.

Tillsammans med tecknaren Olof Landström och kompositören George Wadenius hade han dessförinnan gjort sig känd med TV-serier för barn som Kalles klätterträd (1975), Farbrorn som inte ville va' stor (1977) och Magister Flykt (1984) och kortfilmer för barn som Herr Bohm och sillen (1987) och Olssons pastejer (1988).

Cohen har publicerat tre barnböcker: "Olssons pastejer" (1988), "Herr Bohm och sillen" (1991) och "Gustav och snåla glasstanten" (1992).

Visningar

Sverigepremiär 1998-10-30 Grand Stockholm Sverige 88 min

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2401


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2412


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2412


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2412


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2412


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HOMO SAPIENS 1900 rashygien, eugenik och drömmen om en ny människa En film av Peter Cohen


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HOMO SAPIENS 1900 rashygien, eugenik och drömmen om en ny människa En film av Peter Cohen


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?